bułki - 33926 przepisów (strona:570/2262)

Domowy pasztet pieczony 74

Składniki: 2 kg dowolnego mięsa (razem z tłustymi kawałkami i skórami) 350g wątróbki drobiowej włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por 1 cebula 1 łyżka masła 1 czerstwa bułka 3 jajka Przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżki majeranku, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka granulowanego czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka suszonego imbiru, liść laurowy, 2 kulki ziela(...)tłustymi kawałkami. Jeśli mięso jest zbyt chude można dołożyć do niego 2-3 łyżki smalcu, ponieważ pasztet może wyjść suchy *** *** Na końcu mielimy surową wątróbkę, podsmażoną cebulę i czerstwą bułkę *** *** Do masy mięsnej dodajemy pół szklanki bulionu (rosołu) w którym gotowaliśmy mięso, żółtka jaj i przyprawy *** *** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli *** *** Mięso musi być dość wyraziście doprawione

Blog z Apetytem
Udka kurczaka zapiekane z serem i sosem tatarskim 82

ryżu. Wyszło ciekawie i jakoś tak inaczej niż robiłam do tej pory 3 udka bez skóry i kości ulubione przyprawy (u mnie sól, pieprz, szczypta mielonej papryki) 2 jajka bułka tarta olej tarty ser cheddar Sos: 4 średniej wielkości ogórki konserwowe około 1/2 małego słoika marynowanych pieczarek 100 g majonezu kieleckiego 70 g jogurtu greckiego 20 g musztardy sarepskiej sól(...)Delikatnie rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem, szczyptą mielonej papryki słodkiej i ostrej. Jajka wybijamy na głęboki talerz, mieszamy rózgą kuchenną lub widelcem. Kotlety panierujemy w rozmąconych jajkach, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, do zarumienienia (po kilka minut z każdej strony). Gotowe „kotlety układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Na wierzchu rozprowadzamy po 1-2 łyżki

Smaki Na Talerzu
Slopper 66

też mocne słowo, bo jest to po prostu burger zalany chilli, zazwyczaj zielonym, ale też czerwonym. Często dodaje się frytki i surową pokrojoną drobno cebulę. Gdzieś z boku leży bułka, ale zdarzają się też połamane krakersy. Z tym się też wiąże jego nazwa, bo choć slopper w slangu oznacza akt seksu oralnego, gdzie strona aktywna w wyniku szybkiego i mocnego(...)zrobiłem zielono-czerwone, bo do czerwonego dodałem zielonych papryczek, które przywiozłem sobie z Rumunii. Składniki: - jakiś burger - pomidory w puszce - fasola czerwona w puszce - cebula - papryczki chili - bułka lub chleb Wykonanie: Chleb kroimy w kostkę i prażymy, żeby zrobić grzanki. Fasolę dusimy z pomidorami i papryczkami chili. Burgera podsmażamy, polewamy sosem chili i posypujemy grzankami oraz posiekaną drobno cebulą

Kryzysowa Książka Kucharska
Placki z gotowanych ziemniaków 367

szynki  100 g sera żółtego  1 cebula  przyprawy (ilość wg uznania): sól, pieprz, majeranek, papryka słodka w proszku, czosnek granulowany  olej rzepakowy do smażenia  bułka tarta do obtoczenia Ziemniaki obierz, pokrój na kilka części, ugotuj tradycyjnie w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i ostudzeniu przeciśnij przez praskę albo rozgnieć z pomocą stłuczka. Możesz też użyć takich(...)farsz z patelni, dopraw solą, pieprzem, majerankiem, papryką słodką w proszku i czosnkiem. Wsyp mąkę. Całość dokładnie wymieszaj. Teraz uformuj z masy rozpłaszczone kotlety. Każdy z nich obtocz w bułce tartej, a następnie smaż z każdej strony do złotego koloru.  Podawaj najlepiej z kwaśną śmietaną . Artykuł Placki z gotowanych ziemniaków pochodzi z serwisu Rozdomowiona

Rozdomowiona
Klopsiki w sosie carbonara 248

zrobić w większej ilości, od razu na kilka dni. Danie możemy podać z makaronem, ryżem lub z ziemniaczkami. Polecam!     Składniki: Klopsiki: 500g mielonego mięsa wieprzowego 1 czerstwa bułka namoczona w mleku 1 jajko 2 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra mąka do obtoczenia klopsików olej do smażenia Sos: 10 dkg boczku wędzonego(...)pęczka natki pietruszki sól, pieprz     *** Na patelni wytapiamy drobno pokrojony boczek wędzony, a gdy się zrumieni przekładamy na talerz *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, namoczoną oraz odciśniętą bułkę, przeciśnięty czosnek i przyprawy –do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Z masy mięsnej formujemy kulki i obtaczamy je w mące *** *** Klopsiki obsmażamy z każdej strony

Blog z Apetytem
młoda kapusta "stożkowa" w panierce smażona... 70

stożkowa 2 główki, jajka 5 sztuk "L", sól 1,5 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżeczka, przyprawa w płynie 2 łyżeczki, olej rzepakowy 2 łyżki, tarta bułka 1 szklanka, mąka pszenna 1/2 szklanki, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba Młodą kapustę stożkową (poza sezonem kupuję stożkową młodą) przekroić wzdłuż głąba, głąb musi być, by trzymać przekrojoną kapustę(...)odciekła dobrze z wody. W misce roztrzepać rózgą dokładnie jajka, sól, przyprawę w płynie, paprykę słodką, pieprz mielony, olej rzepakowy (olej trzyma lepiej panierkę) , w drugiej misce wymieszać bułkę tartą z mąką pszenną. Kapustę z durszlaka maczać w jajku, dłońmi uformować kapustę i z każdej strony w panierce obtoczyć, kłaść na gorący olej rzepakowy i na średnim ogniu (za duży

W Mojej Kuchni Lubię
Co zrobić z gotowanych ziemniaków? 99

Zobacz, jak przygotować ziemniaczane kuleczki. SKŁADNIKI: 500 g ugotowanych ziemniaków 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 20 g tartego parmezanu lub ewentualnie tartego sera cheddar 2 łyżki bułki tartej 1 jajko sól, pieprz i słodka papryka do smaku (zamiast nich możesz użyć gotowej mieszanki przypraw do dań z ziemniaków) olej do smażenia WYKONANIE: Ugotowane ziemniaki zmiel na gładką(...)Jeśli więc ciasto na kuleczki po wymieszaniu jest luźne, dodaj porcjami więcej mąki. Z uzyskanej masy formuj kuleczki o średnicy około 3-3,5 cm i obtaczaj je w bułce tartej. Do garnka lub wysokiej patelni wlej olej. Powinno go być na tyle dużo, by kulki mogły w nim swobodnie pływać. Dzięki temu nie będzie potrzeby przewracania ich na drugą

Rozdomowiona
Tradycyjny jabłecznik 275

szkl. mąki 1 margaryna 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1/2 szkl. cukru 2 łyżki śmietany Dodatkowo 2 kg jabłek cukier waniliowy 1/2 szkl. cukru 2 łyżki bułki tartej Przygotowanie Składniki na ciasto zagnieść, włożyć na pół godz. do lodówki. 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć blachę, ponakłuwać i wstawić do nagrzanego piekarnika(...)jabłek zetrzeć na tarce, dodać cukier waniliowy,1/2 szkl. cukru – podsmażyć, żeby jabłka się trochę rozleciały, na koniec dodać 2 łyżki bułki tartej, wymieszać. Na podpieczony spód ciasta wyłożyć uprażone jabłka, rozwałkować resztę ciasta i wstawić do piekarnika 180 st. na 45 min. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem. Autor przepisu: Agnieszka Artykuł Tradycyjny jabłecznik pochodzi z serwisu

Wasze Przepisy
Makaron z klopsikami w sosie serowo-porowym 586

Proste w wykonaniu i wyraziste w smaku danie jednogarnkowe, którym spokojnie naje się cała rodzina. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!     Składniki: Klopsiki: 500g mielonego mięsa wieprzowego 1 czerstwa bułka namoczona w mleku 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra mąka do obtoczenia klopsików olej do smażenia Dodatkowo: 200g makaronu tagliatelle kawałek pora (ok 10 cm) pół(...)dente według przepisu na opakowaniu *** *** Pora dokładnie myjemy i kroimy w cienkie półplasterki *** *** Sery ścieramy na tarce lub drobno kroimy *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, namoczoną oraz odciśniętą bułkę i przyprawy –do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Z masy mięsnej formujemy kulki i obtaczamy je w mące *** *** Klopsiki obsmażamy z każde strony na rozgrzanym oleju

Blog z Apetytem
Rosół z pulpecikami – włoska zupa ślubna 75

KUPISZ MAKARONY KOPCZA ROSÓŁ Z PULPECIKAMI – WŁOSKA ZUPA ŚLUBNA PRZYGOTOWANIE: 40 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI KLOPSIKI: – 400-500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego – 1/2 szklanki bułki tartej – 1/3 szklanki tartego parmezanu – 1 jajko – 3-4 łyżki drobno posiekanej świeżej natki pietruszki – 1 łyżeczka soli – 1/2 łyżeczki pieprzu – olej lub oliwa(...)domowego rosołu lub bulionu – 1 mała cebula – 3 ząbki czosnku – sól i pieprz do smaku – świeża pietruszka do podania PRZYGOTOWANIE: KLOPSIKI: Do miski dodaj mięso, bułkę tartą, parmezan, jajko oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i z masy mięsnej przygotuj małe klopsiki mięsne. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i smaż klopsiki, aż się przyrumienią z każdej

nietylkopasta.pl
Zrazy gryczane 81

porcje Do przygotowania zrazów będą Ci potrzebne: 150g pieczarek, łyżeczka masła klarowanego, 2 cebule, 150g kaszy gryczanej, jajko, 2 łyżki mąki pszennej, 2-3 łyżki oleju rzepakowego, bułka tarta do obtoczenia, sól i pieprz do smaku. 1. Pieczarki oczyść i opłucz, zalej je wodą w garnku i lekko obgotuj, po czym odcedź, ale zachowaj wywar. 2. Przestudzone grzyby i cebulę(...)chłodnej kaszy dodaj jajko i stopniowo tyle mąki, aby masa dała się formować, dopraw solą i pieprzem. 6. Uformuj kotleciki z farszem grzybowym w środku, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor

Z notatnika dietetyka
Szybkie ciasto bananowe z figami i czekoladą 108

być kupny lub wcześniej upieczony 6-7 bananów dojrzałych 3-4 świeże figi posiekana czekolada a jeszcze lepiej garść posiekanej drobno mieszanki studenckiej orzechów z belgijską czekoladą grubo mielona bułka tarta Jak zrobić ekspresowe ciasto bananowe: W tortownicy lub w formie na tartę układamy blat biszkoptu. Banany obieramy ze skórek i w całości układamy na biszkopcie dookoła, jeden przy drugim(...)cały biszkopt zapełniony był bananami. Figi kroimy w ćwiartki lub ósemki i układamy pomiędzy bananami. Teraz wierzch posypujemy bułką tartą i posiekaną czekoladą z orzechami. Pieczemy 45 min w 200 stopniach. Po wystudzeniu wkładamy do lodówki – najlepsze następnego dnia. Artykuł Szybkie ciasto bananowe z figami i czekoladą pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie

Dorota Smakuje
Leniwe pierogi z dynią, maslem i cynamonem 77

dynię, postanowiłam dodać do nich trochę zblendowanej upieczonej dyni. To urozmaicenie zdecydowanie wyszło temu daniu na plus. Oczywiście jak są leniwe, to nie może też zabraknąć zrumienionej tartej bułki z roztopionym masłem. Natomiast, żeby podkreślić trochę jesienny klimat związany z dynią, dorzuciłam tu jeszcze cynamon. Dynia bardzo się lubi z korzennymi przyprawami w słodkich daniach, więc tutaj też nie mogło(...)być inaczej. Pierogi leniwe na blogu Na blogu znajdziesz też te klasyczne przepisy na leniwe: klasyczne leniwe pierogi leniwe pierogi z bułka i owocami Więcej inspiracji na moim Instagramie Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/ . Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło. KLIKNIJ I CZYTAJ

Kulinarne przygody Gatity
Krokiety z ricottą i szpinakiem 115

czosnkiem, solą i pieprzem, a po wypełnieniu nim naleśników formowałam i obtaczałam je w panierce z mąki, jajka i panko. Panierka z panko różni się smakiem od panierki z bułki tartej i w tych krokietach sprawdza się fenomenalnie. Krokiety smażyłam na oleju, na złoty kolor z obu stron i tak przygotowane serwowałam bez dodatków, gdyż według mnie takowych nie potrzebują(...)wiedzieć robiąc krokiety z ricottą i szpinakiem. Naleśniki smażyłam na patelni do naleśników o średnicy 24-ch centymetrów. Z podanych ilości składników uzyskałam 8 sztuk naleśników. Panko zastąpić można bułką tartą. Mrożony szpinak przed usmażeniem jedynie chwilkę rozmroziłam. Wyjęłam go z zamrażalnika na około 30 minut przed smażeniem. Szpinak można całkowicie rozmrozić bądź użyć wyjętego bezpośrednio z zamrażalnika. Ten wyjęty

MeCooks

Proponowane wyszukiwania