bułki - 33426 przepisów (strona:579/2229)

kotlety mielone z dodatkiem makaronu... 46

cebula 1 sztuka średnia, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżki, przyprawa w płynie 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, makaron nitki ugotowany 1 szklanka, bułka tarta 3/4 szklanki, mąka pszenna 3/4 szklanki - do obtaczania, smalec 1/2 kostki Świeże mielone mięso z indyka dać do miski, dodać drobno pokrojoną cebulę, bułkę tartą, makaron nitki (z dnia

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto biszkoptowo-orzechowe z masą kawową 171

proszku do pieczenia Ciasto białkowo-orzechowe: 200 g posiekanych orzechów (u mnie laskowe) 140 g drobnego cukru 6 białek 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kawowa: 300 g masła 6 żółtek 4-5 łyżek drobnego cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej typu crema Dodatkowo: powidła śliwkowe Biszkopt jasny: Białka(...)około 30 minut. Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Do lśniącej piany dodajemy miód oraz orzechy zmieszane z mąką pszenną, proszkiem do pieczenia i bułką tartą, delikatnie mieszamy szpatułką. Wykładamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 30-40 minut ( na ostatnie 5-10 minut można

Smaki Na Talerzu
Chlebek orzechowy 52

oczyszczonej 170 g. cukru drobnego 3 jajka 250 g. gładkiego masła orzechowego skórka otarta z 1 dużej pomarańczy 100 g. zmielonych orzechów włoskich 75 ml. mleka odrobina masła i bułki tartej do blaszki kilka orzechów włoskich do dekoracji Mąkę przesiej i wymieszaj z solą, proszkiem i sodą. piekarnik rozgrzej do 180°C. Jajka wbij do misy, dodaj cukier i rozbełtaj(...)skórkę z wyparzonej pomarańczy. Wymieszaj. Wsyp mielone orzechy i wlej mleko. Dodaj mąkę i wymieszaj ciasto dokładnie szpatułką lub łyżką. Dno i boki keksówki wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Ciasto przełóż do formy i wyrównaj wierzch, na którym ułóż kilka połówek orzecha włoskiego. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz z funkcją góra-dół na poziomie o jeden niższym

Delicious Place
Domowe chipsy ziemniaczane 51

smażone na głębokim oleju. Smaczne wychodzą, więc pokuście się spróbować je przygotować. PRZEPIS NA DOMOWE CHIPSY ZIEMNIACZANE Składniki: 1,5 kg ziemniaków oliwa z oliwek sól przyprawa do grilla bułka tarta Jak zrobić domowe chipsy ziemniaczane: Ziemniaki obieramy, myjemy dokładnie. Każdy z ziemniaków kroimy na cienkie plasterki – wszystkie plasterki wrzucamy do miski z wodą i dokładnie płuczemy, odcedzamy(...)kuchennej osuszamy. Osuszone plasterki wrzucamy do miski i polewamy oliwą, mieszamy. Teraz na blaszce układamy plasterki ziemniaków jeden obok drugiego. Tak wyłożone chipsy oprószamy solą, przyprawą do grilla i bułka tartą. Pieczemy w 200 stopniach z termoobiegiem ok pół godziny – jednak trzeba ich pilnować i w międzyczasie zdejmować chipsy z brzegów blachy bo te pieką się szybciej. Artykuł Domowe

Dorota Smakuje
Klopsiki szwedzkie 67

mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1 cebula ok 100g pieczarek 1 szklanka bulionu 1 łyżka mąki 1 łyżka masła klarowanego olej do smażenia Do panierowania: 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki mąki       *** Kaszę manną zalewamy mlekiem i zostawiamy na kilka minut. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, kaszę manną z mlekiem oraz przyprawy – do smaku(...)Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy średniej wielkości klopsiki, które następnie obtaczamy w mące wymieszanej z bułką tartą *** *** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron na rumiano *** *** Na patelnie z klopsikami dodajemy masło klarowane i pokrojoną w kostkę cebulkę, podsmażamy *** *** Pieczarki kroimy w plasterki i dorzucamy na patelnie, podsmażamy *** *** Całość zalewamy bulionem, zagotowujemy i dusimy

Blog z Apetytem
ANDRUTY A'LA KROKIETY. Z FARSZEM PIECZARKOWYM 54

pieczarek 1 cebula kawałek papryki czerwonej i żółtej 6 parówek sól pieprz szczypta słodkiej i ostrej papryki szczypta granulowanego czosnku olej 100 g startego sera Do panierowania: 3 jajka bułka tarta Wykonanie: Pieczarki, papryki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na rozgrzanym oleju, solimy, pieprzymy, dodajemy granulowany czosnek. Studzimy. Dodajemy do przesmażonych pieczarek, mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku(...)wpływem wilgoci. Po tym czasie rolujemy w miarę ściśle i każdą roladkę roladę kroimy na około 3 cm plastry.  Następnie panierujemy najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor

Walijskie Pichcenie
Kotlety ziemniaczane. 94

Kotleciki są pyszne, miękkie i delikatne. Bardzo polecam.  Składniki: 750 g. ziemniaków (waga przed obraniem) 1 jajko mąka ziemniaczana 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz  Dodatkowo: bułka tarta olej do smażenia Sos: 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki majonezu 1 ogórek kiszony (95 g.) 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 ząbek czosnku  sól, pieprz(...)misce na ziemniaki które są obok). Dodać jajko, sól, pieprz i koperek. Wymieszać łyżką, a następnie zagnieść dłonią. Odrywać po kawałku masy i formować kotlety. Obtaczać je w bułce tartej.  Smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony do zarumienienia. Majonez, jogurt i śmietanę wymieszać. Dodać drobno pokrojonego ogórka,  czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno pokrojony

Agusiowe smakołyki
Drożdżowe bułeczki z makiem zawijane 58

dać garść ulubionych bakalii * Zamiast suchego maku i pozostałych składników możesz też użyć 400 g gotowej masy makowej (wymieszać z ubitym białkiem). Do posmarowania 1 żółtko 2 łyżki mleka Bułki drożdżowe możesz też polać lukrem . Na każde 50 g cukru pudru dodaj 1 łyżkę przegotowanej wody lub soku z cytryny. Całość mieszamy i od razu polewamy ostudzone bułeczki. Sposób wykonania(...)placka drożdżowego, posmarowanego masą makową, zwijam wzdłuż dłuższego boku roladę . Roladę kroję na 4 cm kawałki. Otrzymuję 15 bułeczek . Każdą bułeczkę skręcam wzdłuż . Chwytam jeden bok bułki, a drugą ręką przekręcm drugi bok o 180 stopni. Możesz też na środku każdej bułeczki, wcisnąć do samego dołu cienką rączkę drewnianej łyżki lub cienkiego wałeczka i wyjąć. Krok 5 – piekę zawijane

Ania gotuje
Klopsiki w kremowym sosie cheddar 117

sosie serowym. Pyszny i treściwy obiadek, którym spokojnie naje się cała rodzinka. Najlepiej smakują podane z ryżem lub makaronem     Składniki: Klopsiki: 500g mielonego mięsa wieprzowego 1 czerstwa bułka namoczona w mleku 1 jajko 1 cebula przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra mąka do obtoczenia klopsików olej do smażenia Sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka(...)łyżka mąki 1,5 szklanki mleka 150g pomarańczowego sera cheddar przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra       *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, namoczoną oraz odciśniętą bułkę i przyprawy –do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę, ponownie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy kulki i obtaczamy je w mące *** *** Klopsiki obsmażamy

Blog z Apetytem
Drożdżowa babka makowa. 176

soli Masa makowa: 400 g maku 500 ml mleka 100 g orzechow 100 g rodzynek 1/2 szklanki cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki masła Dodatkowo: masło do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy lukier, polewa czekoladowa lub cukier puder do posypania babki Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku Wykonanie: Zrobić ciasto drożdżowe: Mleko podgrzać(...)przełożyć na stolnice i cienko rozwałkować i wyłożyć na nim warstwę masy makowej. Następnie zwinąć w rulon, zlepić brzegi i przełożyć do głębokiej keksówki posmarowanej uprzednio masłem i posypanej bułką tartą. Ciasto najlepiej ułożyć łączeniem do dołu. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C przez około 40 minut. Funkcja piekarnika góra – dół. Gotowe ciasto wystudzić na kratce

Pani M - kuchnia smakowita
Bułeczki pizzowe 161

masłem, a część, rozbełtanym z niewielką ilością wody, jajkiem. Bułeczki faktycznie smakiem przypominały pizzę. Niezwykle przyjemnie sięgało się po kolejną W tym przepisie wykorzystałam nieco inną metodę nadziewania bułeczek. Bułki nadziewało się w ten sposób dosyć szybko i przyjemnie, ale podczas pieczenia, bałam się, że wszystkie łączenia puszczą i bułeczki się pootwierają Częściowo tak się właśnie stało, dlatego jeśli chcesz(...)mała czerwona papryka 100-150 g szynki 2-3 łyżki tartej mozzarelli 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego mielona słodka papryka oregano tarty parmezan jajko lub masło do posmarowania bułek Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą. Drożdże rozkruszamy do naczynia z ciepłą wodą i cukrem, dokładnie mieszamy. Wlewamy do miski z mąką. Mieszamy składniki łyżką, po czym wyrabiamy gładkie ciasto

Smaki Na Talerzu
Dynia w wersji wege i nie wege 57

dynią w roli głownej Dynia w wersji wegańskiej Jeśli wolisz wersję wege przepisów z wykorzystaniem dyni, to łap moje ulubione przepisy z bloga Konrada. Na śniadanie najlepsze będą bułki dyniowe Bułki dyniowe Jeśli lubisz drożdżowe bułeczki cynamonowe na słodko, to na pewno posmakują Ci cynamonki z dynią Cynamonki dyniowe A może klasyczna zupa dyniowa? Konrad ma ją w wersji zupa

Ugotowane pozamiatane
Pieczone ziemniaki po włosku 184

czym najchętniej byście je zjedli? PRZEPIS NA PIECZONE ZIEMNIAKI PO WŁOSKU Składniki: 1 kg drobnych ziemniaków 5 łyżek oliwy z oliwek włoskie przyprawy: sól, oregano, bazylia, rozmaryn 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy. Ziemniaki wrzucamy do miski, polewamy oliwą, posypujemy przyprawami i mieszamy wszystko (najlepiej rękami) wcierając oliwę i przyprawy w ziemniaki. Na blachach do pieczenia układamy(...)papier do pieczenia i wysypujemy ziemniaki, jedną warstwą, najlepiej w minimalnych odstępach, oprószamy bułką tartą. Pieczemy w 200st grzanie góra dół przez ok 45min, w trakcie pieczenia przewracając ziemniaki łopatką. Artykuł Pieczone ziemniaki po włosku pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Krokiety Z Pieczarkami I Kurczakiem 49

pieczarek 1/2 główki cebuli 2 ząbki czosnku około 200 g piersi kurczaka posiekanej na małą kostkę sól, pieprz Do obtoczenia/panierki: 1 małe jajko  2 łyżki mleka bułka tarta sól, pieprz do jajka 1. Składniki na naleśniki miksujemy i odstawiamy na 10-15 minut. W tym czasie szklimy cebulkę, oraz czosnek, przesmażamy razem z nimi pieczarki. Pieczarki w trakcie smażenia(...)Teraz smażymy naleśniki. Naleśniki aby nie pękały przykrywamy talerzem i odstawiamy na czas przygotowania farszu. Krokiety możemy obsmażyć na masełku bez panierki lub obtoczyć je w jajko i bułkę tarta i obsmażyć z każdej strony. Smacznego !! Ps. zamiast piersi z kurczaka można użyć mielonego mięsa drobiowego

Gotowanie...to proste !
Kotlety rybne 108

sosie własnym (130 g po odsączeniu) 2 ząbki czosnku 1/4 papryczki chili (opcjonalnie) 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki soli olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kotletów rybnych: Ciepłe ziemniaki podusić widelcem lub przepuścić przez praskę(...)Dodać posiekaną pietruszkę i szczypiorek. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką w proszku. Papryczkę chili drobno posiekać. Dodać do tuńczyka. Całość razem wymieszać do połączenia składników. Dodać przestudzone ziemniaki i bułkę tartą. Ponownie dokładnie wymieszać łyżką lub ręką wyrobić na jednolitą masę. Zwilżonymi dłońmi formować nieduże kotleciki. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju rzepakowego i smażyć przygotowane kotlety z każdej strony

Danka Pichci