bułki - 33426 przepisów (strona:579/2229)

Kruchy placek ze śliwkami 300

cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu - opcjonalnie pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Ponadto: 1-1,2 kg śliwek 3-5 łyżek cukru trzcinowego 3 łyżki zmielonych migdałów lub bułki tartej 1 łyżeczka cynamonu - opcjonalnie Wykonanie: Mąkę pszenną przesiać do miski, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz solą. Dodać żółtka oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i smalec(...)23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto z lodówki rozwałkować na wielkość formy i dokładnie wylepić nim spód blaszki. Na ciasto w formie wysypać równomiernie zmielone migdały lub bułkę tartą. Na to wyłożyć śliwki, układając je rozcięciem ku górze. Śliwki posypać cukrem i oprószyć cynamonem. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach mniejszą część ciasta z zamrażarki

Opowieści z piekarnika
Czy diabetycy i osoby z insulinoopornością powinni sięgać po pieczywo? 74

wniknąć do naszej krwi. Warto wiedzieć, że białe pszenne pieczywo ma wyższy indeks glikemiczny niż cukier stołowy (90 vs. 70). To oznacza, że cukier pochodzący z pszennego pieczywa czy bułek szybciej przenika nam do krwi niż ten, który np. dodajemy do herbaty. Wniosek: Białego pszennego pieczywa i nadmuchanych bułeczek powinniśmy unikać! Bułka kajzerka Ta niepozorna bułeczka waży około

Natka Pietruszki
Sernik z jabłkami i kruszonką 167

twarogu półtłustego 4 jajka 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 40 g budyniu śmietankowego bez cukru WARSTWA JABŁKOWA 0,5 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1-2 łyżki bułki tartej KRUSZONKA 75 g mąki pszennej 50 g masła 50 g cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Jajka, twaróg, cukier, proszek budyniowy i jogurt razem zmiksować. Blachę 20×30 cm wyłożyć papierem(...)blachy przelać masę serową. Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w kosteczkę. Mąkę, cukier i masło połączyć ze sobą tworząc kruszonkę. Jabłka wymieszać z cynamonem oraz bułką tartą. Jabłka ułożyć na wierzch ciasta, posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach góra/dół przez 50 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sernik

Przepiski.pl
Szarlotka w kruchym cieście 115

kostki margaryny palmy lub 125 g masła pół łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie: 1 kilogram kwaśnych jabłek 0.5 szkl cukru.  1 łyżeczka cynamonu 0,5 szkl bułki tartej 1 białko Jabłka obieramy i kroimy na nierówne kawałki , odstawiamy. Składniki na ciasto mieszamy i wygniatamy ciasto. Tortownicę o śr ok 22-23 cm wykładamy papierem, a jeśli jest teflonowa(...)trzeba niczym wykładać. Połowę ciasta rozkładamy na dnie i podpiekamy ok 14 min w temp 180 st.  W tym czasie do jabłek dodajemy rozbełtane białko posypujemy cukrem, bułką tartą i cynamonem i mieszamy ręcznie lub łyżką.   Na podpieczone ciasto wykładamy przygotowane jabłka i skubiemy uprzednio rozwałkowane ciasto na nierówne kawałeczki, układamy na wierzchu.  Wstawiamy do piekarnika

Gotowanie jest łatwe
Roladki drobiowe z kiełbasiano-ogórkowym szaszłykiem 124

KLIK) . Na 4 porcje: 2 duże piersi z kurczaka 2-3 duże ogórki konserwowe (najlepiej zbliżone średnicą do średnicy kiełbasy) kiełbasa (u mnie 1/3 pętka kiełbasy podwawelskiej) 1 jajko bułka tarta mielona papryka granulowany czosnek sól, pieprz olej Ogórki i kiełbasę kroimy na równej grubości plasterki. Nabijamy naprzemiennie (raz kiełbasa, raz ogórek) na dwa patyczki do szaszłyków. Oczyszczone piersi delikatnie(...)oraz solą i pieprzem. Na każdej porcji umieszczamy kiełbasiano-ogórkowego szaszłyka i owijamy go mięsem, tworząc roladkę. Wystające końcówki patyczka do szaszłyków odkrawamy. Roladki panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na większej ilości oleju, z obu stron (uwaga, mięso powinno „dojść” w środku, zanim panierka się przypali – kontrolujemy temperaturę oleju, by nie była zbyt wysoka

Smaki Na Talerzu
Jagodzianki 132

środku każdego nakładać pełną łyżkę jagód i zlepiać brzegi, jak pieroga. Uformować podłużne bułeczki. Jagodzianki układać na blaszy z wyposażenia piekarnika, łączeniem do domu, zachowując przy tym odstępny, ponieważ bułki urosną jeszcze podczas pieczenia. Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić do podrośnięcia na 15 minut. 6. W międzyczasie piekarnik nastawić na 175 stopni, góra – dół, bez termobiegu. 7. Jagodzianki posmarować(...)odrobiną mleka i wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni. Bułki piec przez około 25 minut, aż zrobią się rumiane. Po upieczeniu od razu wyjąć bułeczki z pieca, przełożyć na kratkę i zostawić do przestudzenia. 8. Po przestudzeniu jagodzianki polać lukrem. Do miseczki wlać 3 łyżki soku z cytryny i dodać 10 łyżek cukru pudru. Dokładnie wymieszać, całość rozetrzeć

Gotuj z Prezesem
Kultowe zapiekanki z pieczarkami z PRL-u 114

tylko z sera i pieczarek, taki był skład tych tradycyjnych, choć dziś można przeczytać, że w swoim składzie miały też cebulę, to niestety nie jest prawda. Cebula była w bułkach z duszonymi pieczarkami podawanymi w bułkach do hot dogów 😊. I na koniec jeszcze jedna uwaga, pamiętaj aby pieczarki i ser posilić w ostatniej chwili, jeśli zrobisz to wcześniej, grzyby puszczą

Kulinarne przygody Gatity
Kardy 70

osolić i ocukrzyć. Wrzucić do niej kardy i gotować do miękkości, około 20 minut. Ugotowane kardy przełożyć na rozgrzane masło i chwilę podsmażyć. Zasmażka : na patelni lekko zrumienić bułkę tartą, dodać masło, wymieszać. Gdy masło się rozpuści zasmażka jest gotowa. Kardy ułożyć na talerzu i polać zasmażką. 2 – 3 łodygi kardów, sól, cukier, 2 łyżki masła zasmażka : 20 g bułki

królestwo garów
Kuleczki ziemniaczane z serem 68

kuleczki ziemniaczane z serem: 1 kg ziemniaków 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cebula 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie, bazylia, sól, pieprz 50 g tartego żółtego sera bułka tarta do obtaczania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie je dokładnie odcedzamy i zostawiamy, aby ostygły. Potem mielimy je na maszynce do mięsa, dodajemy(...)dodajemy do ziemniaków. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Formujemy małe kulki, a do środka wkładamy ser. Tak powstałe klopsiki obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy z każdej strony na złocisty kolor Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Gotuj z Prezesem
Pulpety w sosie serowym 76

sosie pomidorowym? Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na pulpety w sosie serowym: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 czerstwa bułka 1 jajko sól, pieprz, papryka ostra, majeranek mąka do obtoczenia klopsów   Dodatkowo: kostka rosołowa 200 g serka topionego 1/2 szklanki mleka 200 ml śmietanki 18% 1 łyżeczka kurkumy opcjonalnie: mąka(...)zagęszczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mięso mielimy przez  maszynkę do mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Czerstwą bułkę porządnie namaczamy i również mielimy. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz papryką. Wbijamy jajko i wszystko dokładnie mieszamy przy użyciu rąk do uzyskania jednolitej masy. Mięso zostawiamy na 30 minut, aby smaki się wymieszały. Następnie formułujemy małe kuleczki i obtaczamy

Gotuj z Prezesem