bułki - 33426 przepisów (strona:585/2229)

Pierogi z grzybami, soczewicą, białą kaszą gryczaną i fetą 64

soli farsz 80 g suszonych grzybów (użyłam suszonych prawdziwków) 100 g fety 2/3 szklanki zielonej soczewicy (wcześniej przepłukanej na sicie) 1/3 szklanki białej kaszy gryczanej (można użyć zwykłej) 1/2 bułki czerstwej (wcześniej namoczonej) 1 jajko sól, pieprz do smaku Wykonanie W rondelku umieszczamy suszone grzyby, zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin. Grzyby gotujemy na wolnym ogniu, dolewając wody, gdy wyparuje(...)kasza wchłoną cały płyn. Ugotowane – odcedzamy, przekładamy do półmiska i pozostawiamy do przestudzenia. Pokruszoną fetę przekładamy do robota / malaksera, dodajemy grzyby z soczewicą, jajko, odciśniętą z wody bułkę i przyprawy. Miksujemy na gładki farsz. Wszystkie składniki można także przecisnąć przez maszynkę do mięsa. Teraz przygotowujemy ciasto na pierogi. Na stolnicę przesiewamy mąkę, tworząc kopczyk, w którym robimy dłonią wgłębienie

Raj dla Podniebienia
Sernik indyjski – curry z chili i szpinakowym spodem – hit! 62

soczewicą. Myśląc o tej ciecierzycy, pomyślałam, że ciekawie mogłaby smakować w serniku, a mocniej doprawiona stworzyłaby przyjemną dla podniebienia całość. Wyszło pysznie! Składniki spód 2 garści świeżego szpinaku garść bułki tartej 1,5 łyżeczki oleju kokosowego masa serowa 800 g twarogu półtłustego (zmielonego) 2 jajka 100g ugotowanej ciecierzycy 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól, pieprz szczypta kminu(...)praskę czosnek, odrobinę oliwy z oliwek, imbir oraz sok z cytryny. Całośc zblenduj na gładka masę bez grudek. Przygotuj spód sernika. Świeże liście szpinaku umieść w blenderze razem z bułką tartą i olejem kokosowym. Zblenduj całość. Małą tortownicę 18cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie masą szpinakową wylep dno. Zmielony twaróg umieść w misie miksera. Miksując, dodawaj po całym jajku

Raj dla Podniebienia
Szarlotka z figami 67

kwaśnej śmietany jabłka 1kg jabłek np. antonówek 2 figi 3 łyżki cukru 1 laska cynamonu 3-4 goździki 1/2 łyżki masła 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru kryształu dodatkowo bułka tarta i cukier puder do oprószenia upieczonej szarlotki Wykonanie Wszystkie składniki na ciasto umieść w malakserze lub zagnieć ręcznie. Wyjmij ciasto, przełóż na papier do pieczenia, uformuj kulę. Jeżeli ciasto(...)masło. Smaż je na wolnym ogniu aż powstanie mus. Poczekaj, aż wystygną. Formę do ciasta (dowolną) wylep schłodzonym w lodówce ciastem. Zanim przełożysz mus jabłkowy, podsyp spód ciasta bułką tartą, aby w trakcie pieczenia wchłonęła nadmiar soku z jabłek. Teraz czas na jabłka. Wyłóż je i wyrównaj. Umyte figi pokrój w plasterki i ułóż na jabłkach. Wyjmij ciasto z zamrażarki

Raj dla Podniebienia
SZARLOTKA 70

miksuj. Ciasto jest delikatne, więc, aby je wyjąć z misy i uformować, trzeba je delikatnie podsypywać mąką. Ciasto podziel na 2 porcje – 1/3 i 2/3. Spód wysyp mocno bułką tartą, na bułkę wyłóż masę jabłkową. Na jabłka wyłóż pianę z białek. Z pozostałego ciasta odrywaj kawałki, wałkuj na ruloniki lub paseczki i wykonaj z nich ozdobną górę. Piecz przez

Raj dla Podniebienia
Chrupiące bułeczki 519

m.in. Mąki Szymanowskiej. W przepisie użyłam Mąki Szymanowskiej Chlebowej typ 750. Mąka ta idealnie nadaje się do wypieku wszelkiego rodzaju pieczywa, nadając sprężystości i odpowiedniej tekstury Waszym chlebom czy bułkom. Będzie również odpowiednia do wyrobu ciasta na pizzę.  Po ten produkt i po wiele innych zapraszam do sklepu Polskie Młyny w serwisie Allegro  https://allegro.pl/oferta/polskie-mlyny-maka-szymanowska-chlebowa-typ-750-11445703870 Składniki(...)bułek: 500 g Mąki Szymanowskiej Chlebowej typ 750 340 g wody ( nie mililitrów! ) 4 g suchych drożdży 8 g soli 6 g cukru Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Wodę podgrzać do temperatury 40°C. Do wody wsypać cukier oraz drożdże, wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Przykryć, np. talerzykiem, i odstawić na około 15-20 minut, do lekkiego spienienia

Opowieści z piekarnika
Arancini z botwinką i młodym czosnkiem 79

mozzarellą, ale moja wersja jest równie smaczna, polecam :) 10-11 sztuk: 200 g ryżu arborio 20 g tartego parmezanu 20 g masła sól do smaku jajko 0/5 szklanki bułki tartej nadzienie: 100 g botwinki 4-5 ząbków młodego czosnku (lub 1 zwykły) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 1 łyżka oliwy 80 g mozzarelli(...)środku układamy łyżeczkę farszu oraz kosteczkę sera. Dokładamy nieco więcej ryżu, by stworzyć szczelną kulkę. Gdy wszystkie będą już uformowane, obtaczamy je w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Olej nagrzewamy w garnku. Partiami smażymy arancini na złoty kolor. Przed podaniem posypujemy pieprzem. Świetnie smakują ze świeżą surówką, mizerią lub sosem jogurtowo-koperkowym. Smacznego :) Artykuł Arancini z botwinką

Mienta blog
Ciasto kruche z jagodami 93

serka homogenizowanego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na nadzienie: ok. 4szkl. mrożonych jagód 2 małe kisiele ekspresowe z cukrem o smaku owoców leśnych 2 łyżki cukru Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej cukier puder do posypania ciasta Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier kryształ. Składniki wymieszałam łyżką. Następnie dodałam żółtka (białka można zamrozić(...)temp. 180 stopni. W czasie gdy ciasto się piekło przygotowałam nadzienie. Jagody bez rozmrażania przełożyłam do miski i wymieszałam z cukrem i kisielami w proszku. Podpieczony spod posypałam równomiernie bułką tartą i rozłożyłam owoce. Na wierzch starłam drugą część ciasta schłodzoną w zamrażalce. Ciasto ponownie wstawiłam do piekarnika i piekłam je jeszcze ok. 50 minut w temp. 175 stopni

Waniliowe Improwizacje
Krokiety ziemniaczane ze szpinakiem i żółtym serem + film 71

szpinaku w liściach 100 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach 2 łyżki masła 1 jajko 2-3 łyżki mąki pszennej 3 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę bułka tarta do panierowania olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Na patelnię z rozpuszczonym masłem wrzucamy mrożony szpinak i dusimy go na małym ogniu, do momentu odparowania wody, od czasu(...)oraz mąkę. Całość doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem a następnie dłonią wyrabiamy ciasto ziemniaczane a następnie lekko zwilżonymi dłońmi formujemy z niego owalne kotleciki. Krokiety panierujemy w bułce tartej a następnie smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i od razu podajemy.   Artykuł

Smakowite Dania
lekka zupa kalafiorowo-fasolowa z klopsikami... 82

Składniki: mielone z indyka 70 dag, bułka tarta 3/4 szklanki, kasza manna 2 łyżki, woda 1/2 szklanki, jajka 1 sztuka "L", kucharek 1,5 łyżki, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, cebula 1 sztuka mała, mąka pszenna 1 szklanka- do obtaczania woda 3 litry, ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, ziemniaki 5 sztuk, fasolka zielona mrożona 1 opakowanie, kalafior(...)pęczka, sól 1 -2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, natka pietruszki 1 pęczek Mielone mięso z indyka dobrze ręką wyrobić z jakiem, kaszą manną, bułką tartą, cebulą drobno pokrojoną, kucharkiem, pieprzem mielonym, formować małe klopsiki i obtaczać w mące pszennej. Kotleciki wkładać do gotującej się wody z liściem laurowym, zielem angielskim, po wypłynięciu gotować

W Mojej Kuchni Lubię
Klopsiki w sosie porowo-koperkowym 100

innych dodatków. Smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na obiady z mięsem mielonym :) Klopsiki w sosie porowo-koperkowym, składniki: na pulpety: ok. 500 g mielonego mięsa, ok. 1/3 szklanki bułki tartej i 1/3 szklanki mleka LUB jedna namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka, duże jajko, mała cebula i mały ząbek czosnku (drobno posiekane i przesmażone), sól (u mnie około 1/2 łyżeczki(...)szklanki słodkiej śmietanki 30 %, 1-2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi) lub mąki pszennej, mały pęczek posiekanego koperku sól, pieprz Klopsiki w sosie porowo-koperkowym, przygotowanie: Jeśli używamy bułki tartej, zalać ją mlekiem i odstawić, aż wchłonie cały płyn. Połączyć wszystkie składniki na klopsiki, dokładnie wyrobić i formować małe kuleczki. Smażyć do zarumienienia z obu stron. Gdy klopsiki będą się

Lekcje w kuchni
Sałatka hamburgerowa Big Mac 80

smaku i mega prosta do zrobienia.  500 g mięsa mielonego wieprzowego pół dużej cebuli białej Przyprawy do mięsa sól pieprz słodka papryka 1 łyżeczka czosnek granulowany szczypta 2 bułki do hamburgerów pół główki dużej sałaty lodowej 3-4 ogórki konserwowe czerwona cebula 1 średnia lub marynowana cebulka na którą przepis znajdziesz  Tutaj Sos 1 duży ogórek konserwowy(...)tabasco(można pominąć) sól Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju, następnie dodać mięso mielone i przyprawy. Całość smażyć co jakiś czas mieszając. Usmażone mięso odstawić do ostudzenia. Bułki do hamburgerów przekroić na połowę dolne części pokroić w kostkę, górne na osiem trójkątów. Wyłożyć na blaszkę do pieczenia, włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec 5-8 minut

Andzia Pichci
Schabowe w panierce z ziaren 176

Potrzeba matką wynalazku. Zaczęło się od tego, że nie było w domu bułki tartej, ani bułek, z których można ewentualnie taką zrobić. Dlatego eksperymentalnie wymieszałam parę rzeczy i tak powstała pyszna i chrupiąca panierka. Składniki: 4 plastry schabu, 2 łyżki mąki, 2 łyżki sezamu, 3 łyżki ziaren słonecznika, 2 łyżki płatków owsianych, 1 duże jajko lub 2 małe, garść natki

Saganek
pulpety w świeżych pomidorach z makaronem-pyszna zupa... 138

Składniki: łopatka zmielona 50 dag, bułka sucha do moczenia 1 sztuka, jajka 1 sztuka "L", kucharek 2 łyżki, cebula 1 mała, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, kasza manna 2 łyżki, mąka pszenna 1 szklanka, woda 3 litry, ziele angielskie 3 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, pomidory dojrzałe 1 kg + 4 ząbki czosnku, papryka ostra 1 łyżeczka, ziarna kopru suszonego 1 łyżeczka(...)śmietana 12% 200 gram + woda 3/4 szklanki + mąka pszenna 4 łyżki, koperek 1 pęczek, makaron 250 gram Świeżą zmieloną łopatkę dobrze wyrobić ręka z jakiem, bułką moczoną w wodzie i odciśniętą z wody, kucharkiem, posiekaną drobno cebulą, pieprzem mielonym, kaszą manną, formować nie duże pulpety, obtaczać w mące i wkładać do gotującej się wody z zielem angielskim, liściem laurowym

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto z rabarbarem 166

rabarbaru 4 jajka 130 g. masła 130 g. cukru 300 g. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oraz: 1-2 łyżki cukru do posypania masło i bułka tarta do blaszki cukier puder do posypania Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Białka jaj oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno, a następnie cały(...)Wsyp resztę mąki z proszkiem i ponownie wymieszaj delikatnie. Wlej rozpuszczone i ostudzone masło i wymieszaj dobrze do połączenia składników. Ciasto przełóż do tortownicy posmarowanej odrobiną masła i obsypanej bułką tartą. Wyrównaj wierzch, aa na nim poukładaj rabarbar pokrojony w ukośne kawałeczki. lekko wciśnij kawałki rabarbaru w ciasto. wierzch posyp cukrem i wstaw do nagrzanego piekarnika (grzanie góra-dół). Piecz

Delicious Place