Składniki: pieczarki 50 dag, olej rzepakowy 12 łyżek, cebula 1 sztuka duża, pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka słodka 2 łyżeczki, sól czosnkowa 2 łyżeczki, bułka tarta 1/2 szklanki, jajka 12 sztuk "L", natka pietruszki 1 pęczek Cebulę pokroić w kostkę, na oleju zeszklić, wsypać obrane i pokrojone pieczarki, dodać paprykę, pieprz mielony, sól czosnkową i smażyć do miękkości pieczarek(...)minut na średnim ogniu. Pieczarki zmiksować pałką blendera, wymieszać z tartą bułką. Jajka ugotować w osolonej wodzie (lepiej obiera się ze skorupek) zalać zimną wodą i wylać, wystudzić, obrać ze skorupek. Jajka przekroić na połowę wzdłuż, wyjąć delikatnie łyżeczką żółtka do miski, widelcem pognieść z pieczarkami. Łyżeczką napełniać puste miejsce po żółtkach do pełna, jajka układać na talerzu i posypać
W Mojej Kuchni Lubięcygański z klopsikami : Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Klopsiki w sosie własnym z marchewką, składniki: na pulpety: ok. 500 g mielonego mięsa, ok. 1/3 szklanki bułki tartej i 1/3 szklanki mleka LUB jedna namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka, duże jajko, mała cebula i mały ząbek czosnku (drobno posiekane i przesmażone), sól (u mnie około(...)płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi) lub zwykłej mąki pszennej, kilka łyżek posiekanego koperku i natki pietruszki, sól, pieprz do smaku Klopsiki w sosie własnym z marchewką, przygotowanie: Jeśli używamy bułki tartej, zalać ją mlekiem i odstawić, aż wchłonie cały płyn. Połączyć wszystkie składniki na klopsiki, dokładnie wyrobić i formować małe kuleczki. Smażyć do wyraźnego zarumienienia z obu stron. Gdy klopsiki
Lekcje w kuchnipszennej 150 g skrobi ziemniaczanej szczypta soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bez niego też wyjdzie) tarkowana skórka z 1 cytryny Forma do babki, tłuszcz do niej i odrobina bułki tartej lemon curd (lekko słodki i kwaskowaty sos cytrynowy) 2 jajka 2 cytryny 120g cukru 80g masła Robimy! Mąkę pszenną mieszamy ze skrobią ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia (jeśli(...)sztywno białka i mieszamy już lekko chwilę mikserem na najwolniejszych obrotach lub mieszając łopatką ręcznie, aż nam się połączą Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej lekko bułką tartą Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny, do suchego patyczka, w temperaturze 160°C, systemem góra- dół. Wystudzoną babkę zdobimy lemon curd W tym celu: Cytryny myjemy i osuszamy. Skórkę
Latosiowydompowstały roladki tatarskie Ale spokojnie można je także zrobić z mielonej wieprzowiny. Składniki: 0,5 kg mielonej wołowiny (zamiennie można użyć wieprzowiny) 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 cebula 2 ogórki kiszone Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, cukier liść laurowy, ziele angielskie, kilka suszonych grzybów 0,5 szklanki czerwonego wina 1 szklanki bulionu(...)obtoczenia roladek 1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu *** Przygotowujemy farsz do roladek.Ogórki oraz cebulę kroimy w drobną kostkę i mieszamy razem *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy – do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Przyprawione mięso dzielimy na około 5-6 porcji. Każdą część rozpłaszczamy dłonią na płaski placek. Na mięsie
Blog z Apetytemsosie pomidorowym to bardzo szybki i prosty sposób na pyszny obiad. Świetnie smakują z ryżem, ziemniakami lub makaronem. Składniki : 500 g mięsa mielonego z kurczaka 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz sos: 350 ml bulionu 1 puszka pomidorów 1 łyżka mąki pszennej masło klarowne do smażenia 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki imbiru mielonego 1/3 łyżeczki kurkumy(...)sól, pieprz Wykonanie : Mieso przekładam do miski, dodaję jajko, bułkę tartą, 1/3 szklanki bulionu oraz sól i pieprz. Dokładnie wyrabiam na jednolitą masę. Z masy formuje pulpety wielkości orzecha włoskiego. Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam. Na patetelni rozgrzewam masło, szkle cebulę z czosnkiem. Wlewam bulion, dodaję kurkumę oraz imbir. Gdy bulion się zagotuje, wrzucam pulpety, gotuję 10 minut
magiczna kuchnia KasiPRZEPIS Składniki 180 g cukru 4 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego 200 g maślanki 2 szklanki mąki tortowej 50 g czekolady 1 łyżeczka sody oczyszczonej Dodatkowo : masło i bułka tarta do natłuszczenia foremki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Jajka wbijamy do miski i ubijamy za pomocą miksera. Gdy otrzymamy puszystą masę, należy stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijać na wysokich(...)maślankę i olej delikatnie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę, sodę i ponownie mieszamy. Czekoladę kroimy w kosteczkę i wsypujemy do masy. Foremkę na babkę wielkanocną natłuszczamy masłem i delikatnie oprószamy bułką tartą. Masę na babkę przekładamy do foremki. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 50 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Wielkanocna babka
Przepiski.plsałatką z rukoli . Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pulpeciki w aromatycznym sosie pomidorowym. Pulpeciki w sosie pomidorowym SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego drobiowego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego 1 szklanka bulionu 2 szklanki passaty płaska łyżeczka cukru pudru sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk, majeranek łyżeczka masła(...)łyżeczka). Cebulę i czosnek obieram, siekam w drobną kostkę. Przesmażam na maśle na wolnym ogniu do zeszklenia cebuli. W misce mieszam mięso z jednym jajkiem, dodaję dwie łyżki bułki tartej, przyprawiam, dokładnie mieszam. Mięso mielone z indyka lub piersi kurczaka możesz zastąpić mięsem wieprzowym lub wołowym, np. łopatką, szynką.. Do mięsa dodaję przesmażoną cebulę z czosnkiem, mieszam do połączenia
Zasmakuj Kuchnikaszy jaglanej 2 średnie kalarepy (z liśćmi) 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki mąki około 5 łyżek zmielonych płatków owsianych (lub bułka tarta) 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka kurkumy sól pieprz Sos z nerkowców: 2 szklanki mleka z nerkowców 1 średnia cebula 1/2 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego(...)posolić i odstawić na około 15 minut. Następnie dokładnie odcisnąć z płynu, dodać posiekane liście, ugotowaną kaszę jaglaną, zrumienioną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, zmielone płatki owsiane lub bułkę tartą, suszony czosnek, kurkumę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i obsmażyć pulpeciki. Wyjąć. Sos z nerkowców
Oryginalny smakmąki pszennej 250 g cukru 5 jajek 150 ml oleju rzepakowego 3/4 szklanki wody gazowanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 łyżki masła do wysmarowania formy bułka tarta do obsypania formy Polewa czekoladowa: 50 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietanki 30% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Babki Zebry: Z 400 g mąki pszennej odłożyć 3 łyżki. Pozostałą mąkę(...)jednej części ciasta dodać odłożone 3 łyżki mąki pszennej, dokładnie wymieszać. Do drugiej części dodać 3 łyżki kakao i również dokładnie wymieszać. Formę z kominem wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą i nakładać ciasto: na przemian 2-3 łyżki masy jasnej z 2-3 łyżkami masy ciemnej. Postępować tak do wyczerpania ciasta. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C
Danka Pichcimasła 300 g mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 40 g świeżych drożdży 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1-2 łyżeczki cynamonu do jabłek 1-2 łyżki bułki tartej szczypta soli Biszkopt orzechowy: 7 jajek 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki mąki 120-140 g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem budyniowy: 500ml(...)Zagnieść ciasto i podzielić na pół. Jedną część ciasta wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na cieście wymieszać obrane i starte na tarce jabłka wymieszane z cynamonem i bułką tartą. Przykryć drugą częścią ciasta, piec w 180*C przez 35-40 minut - do zrumienienia. Ciasto ostudzić, wyjąć, a tę samą blachę przygotować do upieczenia orzechowego biszkoptu. 2. Zrobić biszkopt
Kuchnia domowa Anisoku z pomarańczy, 60 g świeżych lub 20 g suchych drożdży, 100 g masła, skórka otarta z 1 - 2 pomarańczy, szczypta soli, rodzynki – 50-100 g, masło i bułka tarta do formy, poncz : 120 ml soku z pomarańczy, 60 g cukru, 60 ml rumu, 1 - 2 łyżki soku z cytryny, kawałeczek skórki cytrynowej Babka : pomarańcze włożyć do garnka i zalać(...)wrząca wodą. Gotować do miękkości. Odstawić do ostygnięcia. Pomarańcze pokroić , wyrzucić pestki i zemleć. Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Sok zagotować, lekko przestudzić. Przygotować rozczyn: drożdże wymieszać z łyżką cukru, dodać 3 - 4 łyżki mąki i letni sok pomarańczowy. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę. Pod koniec
królestwo garówdanie główne lub kolację we dwoje. Zapraszam do wypróbowania przepisu. składniki na 1-2 porcje 300 g krewetek białych ( rozmrożonych ) 2 jajka 4-5 łyżek mąki pszennej bułka tarta do panierowana olej do smażenia 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki szczypta ostrej papryki czarny pieprz sól ostry sos 1/2 szklanki majonezu 1/2 szklanki śmietany(...)solą, czarnym, czosnkiem granulowanym oraz słodką papryką ostrą papryką. Wszystko mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Obrane i oczyszczone krewetki ( z ogonkami ) namaczamy w cieście a następnie obtaczamy w bułce tartej, smażymy partiami na głębokim, rozgrzanym oleju na złoty kolor po około 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone krewetki wyjmujemy widelcem, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku
Smakowite Daniałyżeczki proszku do pieczenia pół puszki masy krówkowej od HELIO ( 20 dag ) 10 dag skórki pomarańczowej od HELIO Dodatkowo: masło lub margaryna do posmarowania foremki bułka tarta do obsypania foremki ( 1-2 łyżki ) dowolne słodycze do dekoracji Na lukier: 1 białko około 1 szklanka cukru pudru Wykonanie pysznej babki: 1. Masło lub margarynę(...)dodajemy do ucieranego ciasta, ucieramy, dodajemy masę krówkową i ponownie ucieramy, na koniec wsypujemy skórkę pomarańczową i mieszamy. 2. Formę na babkę smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Przekładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50-55 minut do suchego patyczka. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Upieczoną babkę
Izabelawkuchni