bułki - 33426 przepisów (strona:598/2229)

SZARLOTKA 80

miksuj. Ciasto jest delikatne, więc, aby je wyjąć z misy i uformować, trzeba je delikatnie podsypywać mąką. Ciasto podziel na 2 porcje – 1/3 i 2/3. Spód wysyp mocno bułką tartą, na bułkę wyłóż masę jabłkową. Na jabłka wyłóż pianę z białek. Z pozostałego ciasta odrywaj kawałki, wałkuj na ruloniki lub paseczki i wykonaj z nich ozdobną górę. Piecz przez

Raj dla Podniebienia
doskonałe makaronowo-paprykowe kotlety... 103

papryka 1 sztuka duża, cebula 1 sztuka średnia, czosnek 5 ząbków, pomidory 1 sztuka duży, olej rzepakowy 6 łyżek, kostka rosołowa, natka pietruszki 1/2 pęczka jajka 2 sztuki "M", bułka tarta 3/4 szklanki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, przyprawa w płynie 1 łyżeczka, olej rzepakowy do smażenia Makaraon ugotować wg opisu na opakowaniu(...)kostkę cebulę, paprykę, pokrojone ząbki czosnku, dodać kostkę rosołową i do miękkości papryki podsmażać bez dodawania wody, dodać natkę pietruszki, wystudzić.  Dodać do makaronu, dodać jajka, przyprawy, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną i dokładnie ręką wyrobić. Formować nie za grube kotlety i smażyć na rumiano z każdej strony - idealny pomysł na pyszne kotlety bez mięsne. Najlepiej pasuje makaron nitka ugotowany

W Mojej Kuchni Lubię
Szarlotka na kruchym cieście 129

jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5-2 kg jabłek 3-4 łyżki cukru (wg uznania) 2 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki bułki tartej Ciasto:   Składniki posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Gdyby nie chciało się łączyć można dodać łyżkę gęstej kwaśnej śmietany. Ciasto podzielić na 2 nierówne części. Zawinąć w folię(...)cukrem i sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut aby puściły sok.  Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki blaszki (20x28cm). Nakłuć widelcem i równomiernie posypać bułką tartą. Jabłka odcisnąć z nadmiaru soku przez gazę lub na gęstym sitku. Wymieszać z cynamonem i wyłożyć na kruche ciasto. Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach zamrożone ciasto. Szarlotkę wstawić

Smakołyki Asi
PLACKI Z PIERSI KURCZAKA Z SEREM MOZZARELLA I PIETRUSZKĄ 111

tartego sera mozzarella  * 1 jajko * 3 łyżki majonezu * 3 łyżki mąki * solidna garść posiekanej natki pietruszki * pół płaskiej łyżeczki soli * pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki * 1 ząbek czosnku * bułka tarta do panierki * olej do smażenia Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w małą kostkę, dodać mąkę, majonez, ser mozzarella, jajko, posiekaną natkę pietruszki, sól, słodką paprykę i przeciśnięty przez praskę(...)czosnek. Całość dobrze wymieszać, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Dłonią formować niewielkie placki, od razu obtoczyć je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć placki na złoty kolor z obu stron

Zrób to smacznie
Pulpeciki w sosie porowym 1023

obiad, to pulpeciki w sosie porowym będą idealnym wyborem. PULPETY W SOSIE POROWYM – PRZEPIS Składniki mięso mielone – 400 g jajko – 1 sztuka cebula – 1 sztuka bułka tarta – 2 łyżki papryka słodka w proszku – 1 łyżeczka czosnek granulowany – 1 łyżeczka sól pieprz Sos porowy: por – 1 sztuka marchew – 1 sztuka śmietana(...)woda – 200 ml mąka – 1 łyżeczka Przygotowanie 1. Mięso mielone przełożyć do miski, wbić jajko, dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, bułkę tartą, czosnek granulowany, paprykę słodką, sól oraz pieprz. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy. 2. Łyżką odmierzyć porcję mięsa i za pomocą dłoni uformować niewielkie pulpeciki. 3. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wyłożyć pulpeciki

Alle Dobre!
Kotlety ziemniaczane z fetą i szpinakiem 186

Ciasto: Ziemniaki 1kg obranych Jajko Mąka pszenna szklanka Farsz: Szpinak 200 g ( u mnie świeży) Ser feta 100 g Sól Pieprz Cebula mała Czosnek 2 ząbki Panierka: Jajko Bułka tarta Przygotowanie: Ziemniaki ugotować do miękkości w mocno osolonej wodzie. Po wystudzeniu przecisnąć przez praskę lub maszynkę. Dodać jajko oraz mąkę . Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. W zależności od rodzaju(...)rozpłaszczyć w dłoniach nałożyć farsz i skleić. Formować na podłużne lub okrągłe kotlety. Jeśli ciasto będzie klejące można obsypać mąką dłonie podczas formowania. Gotowe obtoczyć w jajku oraz bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje

Kulinarne przygody
Bułki mleczne z czekoladą. 112

mleka 50 g. masła 25 g. drożdży 3 łyżki cukru 3 szklanki mąki pszennej  szczypta soli 1 jajko 100 g. kropelek czekoladowych Dodatkowo: żółtko + łyżka mleka do posmarowania bułek Wykonanie: Masło roztopić i przestudzić. Do miski wlać ciepłe mleko, dodać drożdże i cukier.  Wymieszać i odstawić na 15 minut.  Wsypać mąkę i sól. Dodać jajko i roztopione(...)uformować bułeczkę.  Gotowe bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Nakryć ściereczką i zostawić na 15 minut do napuszenia.  Przed włożeniem do piekarnika, nasmarować wierzch bułek żółtkiem  wymieszanym z mlekiem.  Piec w temperaturze 180 stopni, 25-30 minut

Agusiowe smakołyki
KLOPSIKI W JARZYNACH 128

mrożonych warzyw tylko, aby skrócić czas wykonania dania. Oczywiście mrożonki możemy zastąpić pokrojonymi świeżymi warzywami. Składniki: 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1  posiekana cebula 2 łyżki bułki tartej ok 50 ml wody  sól pieprz majeranek 2 ząbki posiekanego czosnku 2 łyżki mąki/bułki tartej do obtoczenia klopsików smalec do smażenia Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Wyrabiamy zwartą(...)masę, formujemy klopsiki. Obtaczamy je delikatnie w mące lub bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Sos warzywny: 1 opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej 1 opakowanie mrożonej włoszczyzny żółta papryka 1 cebula sól pieprz słodka i ostra papryka 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego olej Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę. Smażymy całość chwilę i dodajemy

Walijskie Pichcenie
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i kiszoną kapustą + film 75

około 15 sztuk 1 kg ugotowanych ziemniaków 300 g pieczarek 1 duża cebula 250 g ugotowanej kiszonej kapusty 1 jajko 4-5 łyżek mąki pszennej olej do smażenia bułka tarta do panierowania czarny pieprz sól przepis Oczyszczone pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę drobno siekamy. Ugotowaną i odsączoną z wody kapustę dość drobno siekamy. Na patelni(...)kapustę kiszoną, jajko oraz mąkę i całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem. Dłonią wyrabiamy ciasto ziemniaczane a następnie lekko zwilżonymi dłońmi formujemy z niego płaskie kotleciki. Kotlety panierujemy w bułce tartej a następnie smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i od razu podajemy.   Artykuł

Smakowite Dania
Kotlety ryżowo-jajeczne 85

trzeba? 200g ryżu- ja używam Kupiec 6 jajek ugotowanych na twardo 100ml mleka łyżka oleju 2 jajka po poł łyżeczki soli, pieprzu i papryki słodkiej i ostrej bułka tarta olej do smażenia Robimy! Ugotowany ryż wrzucamy do miski, dodajemy mleko, olej, przyprawy i jajka pokrojone w drobną kosteczkę. Mieszamy całość dodając 2 jajka surowe i przyprawiamy. Formujemy kulki, lekko spłaszczamy(...)obtaczamy w bułce tartej leciutko z dwóch stron i smażymy na złoto na oleju. Pyszne z sosem czosnkowym, a nawet z ketchupem. Można dodać trochę tarkowanego sera do smaku. Smacznego! Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Kotlety ryżowo-jajeczne first appeared on Latosiowy

Latosiowydom
jarzynowa zupa krem z grzankami tymiankowymi... 88

Składniki: włoszczyzna 1 pęczek, pory 4 sztuki średnie, ziemniaki 6 sztuk średnie, masło 2 łyżki, woda 2 litry, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, papryka ostra 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżki, bułka paryska 1 sztuka, olej rzepakowy 3/4 szklanki, tymianek 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka Włoszczyznę, dodatkowe pory obrać i dobrze wypłukać, ziemniaki, jarzyny pokroić w drobną kostkę. Dodać do garnka(...)średnim ogniu z 15 minut. Garnek zdjąć z ognia i wystudzić, pałką blendera zmiksować zupę na krem. Do miski wlać olej rzepakowy, wsypać tymianek, paprykę ostrą, wymieszać, dodać kromki bułki paryskiej pokrojone w kotkę i wymieszać, wsypać do gorącego garnka, mieszać do zrumienienia grzanek, wysypać do miski i podawać z kremem jarzynowym - doskonała zupa jarzynowa z dużą ilością pora, podane

W Mojej Kuchni Lubię