Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Spaghetti z klopsikami, składniki: na pulpety: ok. 600 g mieszanego mielonego mięsa (ja użyłam drobiowego i wieprzowego), około pół szklanki bułki tartej plus ok. 1/3 szklanki mleka LUB jedna namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka, opcjonalnie kilka czubatych łyżek startego parmezanu, duże jajko, mała cebula i mały ząbek czosnku (drobno(...)cukru, jeśli sos jest za kwaśny, sól, pieprz, oregano, opcjonalnie szczypta słodkiej lub ostrej papryki, opcjonalnie świeża bazylia, ok. 300 g spaghetti Spaghetti z klopsikami, przygotowanie: Jeśli używamy bułki tartej, zalać ją mlekiem i odstawić, aż wchłonie cały płyn. Połączyć wszystkie składniki na klopsiki, dokładnie wyrobić i formować małe kuleczki, najlepiej wielkości orzecha włoskiego. Smażyć do zarumienienia
Lekcje w kuchniBabka ziemniaczana – składniki. Kaloryczność potrawy: 155 kcal w 100g. 2kg ziemniaków * 400g dobrej kiełbasy lub surowego boczku (najlepiej po 200g boczku i kiełbasy) 3 łyżek mąki pszennej (ewentualnie bułki tartej) 2 średnie jajka 2 duże cebule 3 ząbki czosnku pół łyżki smalcu do podsmażenia mięsa po 1 łyżeczce: soli, majeranku, świeżo zmielonego pieprzu, słodkiej papryki. (*) Jeśli używasz młodych ziemniaków(...)już lekko ostudzoną kiełbasę z boczkiem. Masę ziemniaczaną przekładam do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia . Zamiast papieru do pieczenia możesz także blaszkę wysmarować tłuszczem pozostałym na patelni i obsypać bułką tartą. Nagrzewam piekarnik do temperatury 200 stopni C. Piekę przez 100 – 120 minut w temperaturze 200 stopni C bez termoobiegu z opcją grzania góra i dół . W zależności
Ania gotujedrożdży 120 g. ciepłej wody 120 g. ciepłego mleka 1 płaska łyżeczka cukru 500 g. mąki 1 łyżeczka soli 1 jajko 4 łyżki oleju Dodatkowo: jajko do posmarowania bułek sezam i mak do posypania Wykonanie: Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać cukier i wkruszyć drożdże Wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać mąkę(...)wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na 10 części i uformować bułeczki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułek posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem i sezamem. Zostawić na blaszce do napuszenia na 15-20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni około 25 minut
Agusiowe smakołykiSkładniki : ok.50 dag gotowanych ziemniaków mieszane mięso z rosołu sól, pieprz, chili, majeranek, pieprz ziołowy cebula 3 jajka- duże i 2 średnie bułka tarta tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Ugotowane ziemniaki zmielić, tak samo zrobić z mięsem Przesmażyć pokrojoną na drobno cebulę- przestudzić dodać do mięsa Przyprawić do smaku przyprawami, dodać roztrzepane duże jajko- wyrobić na jednolitą masę(...)masę ziemniaczaną i wygniatać na dłoni na dość cienki placuszek, nakładać łyżeczką farsz- zwijać brzegi i formować na kształt kotletów Maczać w roztrzepanym średniej wielkości jajku i obtaczać w bułce tartej, smażyć z obu stron na złoty kolor. Smakuje z cukinią marynowaną
Proste Potrawyskładników wyrabiam ciasto robotem KitchenAid 20 min na prędkości 4 Ciasto odstawiam na 1,5 h do wyrośniecia Ciasto dzielę na 8-9 kawałków, każdy będzie 1 bułką budyn: - 65 g proszku budyniowego o smaku wanilia/śmietanka - 500 ml mleka - duża kopiasta łyżka masła - cukier jeśli budyn bez cukru (1-2łyż) Budyń gotujemy. Kruszonka: 140 g mąki(...)cukru Wymieszaj całość, kruszonka po zagnieceniu ma tworzyć kulę i się kruszyć . Ciasto na bułeczkę uformuj jak pizzę, nałóż krem budyniowy, po 2 śliwki bez pestki, kruszonkę. Bułki odstaw do wyrośnięcia na 25-35 mint. Pieczemy 170-180 stopni, góra- dół, czas 25-35 minut w zależności od piekarnika. Obłędne
SMYKWKUCHNIwymieszane z kremowym ryżem. Świetny obiad dla całej rodziny, który przygotujemy w około pół godziny. Polecam! Składniki: Klopsiki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1/2 cebuli przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany Ryż: 200g ryżu – 2 woreczki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka(...)kilka pieczarek Dodatkowo: olej do smażenia suszona bazylia i oregano – po szczypcie 1/3 szklanki bulionu, rosołu lub wody *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, drobno posiekaną cebulę, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na rozgrzanym oleju, ze wszystkich stron na rumiano
Blog z Apetytemprzypadku rydza. jako, że to mój pierwszy raz, a i możliwości w kwaterze górskiej są ograniczone, postanowiłem po prostu usmażyć go jak sznycel i zjeść go z bułką. Oczywiście sam fakt jedzenie muchomora jest na tyle creepy, że nawiązanie do opowiadania Rolanda Topora nie jest przypadkowe. Składniki: - muchomor czerwieniejący - cebula (opcjonalnie) - pieczywo (opcjonalnie) Wykonanie: Kapelusz muchomora myjemy, zmywając(...)niego plamki. Solimy z dwóch stron i wrzucamy na patelnie, smażąc również z dwóch stron. Ja podałem z podsmażoną cebulą i lokalną bułką, ale możecie go zjeść z czymkolwiek
Kryzysowa Książka KucharskaDomowy chleb ze słodkich ziemniaków “chodził” za mną od jakiegoś już czasu. Co weekend, a czasami nawet w trakcie tygodnia piekę domowe pieczywo . Są to przeróżnego rodzaju bułki, bułeczki oraz chleby. Do tychże wypieków używam różnych baz mącznych jak i rozmaitych dodatków. Moje pieczywo często jest bezglutenowe, nagminnie dodaję suszone pomidory, ziarna chia, słonecznika oraz pestki z dyni(...)przygotowanego. Pieczywo z dodatkiem buraka ćwikłowego, dyni, szpinaku czy słodkich ziemniaków nie jest mi obce. Na tym blogu kulinarnym znajdziecie przepisy na poniższe wypieki z dodatkiem warzyw. Bułeczki dyniowe Bułki szpinakowe Bułeczki z burakiem ćwikłowym Jako, iż nie dzieliłam się z Wami jeszcze przepisem na chleb ze słodkim ziemniaków , robię to poniżej. Ten chleb ze słodkich ziemniaków jest lekki, bardzo
MeCooksmiodu na czubku łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka zimnej wody Kruszonka: 25 g. masła 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru Dodatkowo: 1 żółtko do posmarowania bułek Wykonanie: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka i dodać miód. Podgrzewać na małym gazie, początkowo cały czas mieszając, aż puszczą sok, żeby(...)skleić. Uformować okrągłą, lub owalną bułeczkę. Gotowe bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na 15-20 minut do napuszenia. W czasie kiedy bułki rosną możemy przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki włożyć do miseczki i rozcierać palcami, aż zrobią się grudki. Bułeczki posmarować żółtkiem i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym
Agusiowe smakołykiwędzonego 2 cebule olej do smażenia 1 płaska łyżeczka kminku 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka majeranku sól, pieprz dodatkowo 3 jajka 2 łyżki mleka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Wykonanie: Cebulę i boczek kroję w drobną kostkę. W garnku rozgrzewam tłuszcz, podsmażam cebulę i dodaję boczek, razem smażę. Kapustę odciskam, szatkuję(...)każdy naleśnik na całość nakładam farsz i zwijam. W misce roztrzepuję jajka, dodaję mleko i odrobinę soli, mieszam. Następnie każdy krokiet panieruję w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Smacznego
magiczna kuchnia Kasigrubszych niż 1 cm 250 g mięsa mielonego drobiowego ( z piersi lub udek) 4 plastry serka topionego o wyrazistym smaku ( np. Hochland lub Lactima) czosnek granulowany 3 jajka bułka tarta do obtoczenia sól, pieprz do smaku Mięso mielone wyrób razem z granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem do smaku. Podziel na równe części. Do każdej włóż złożony kawałek sera i uformuj(...)dwoma plastrami cukinii umieść jedną kulkę mięsną i ściśnij, tak aby mięso wypełniło cukinię, ale nie wylazło poza jej brzegi. Posól, dopraw pieprzem, obtocz w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i powtórz tą czynność dwukrotnie, lekko dociskając plastry. Zapobiegnie to wyciekowi sera. Gotowe za panierowane kotlety włóż na około godzinę do lodówki, wtedy podczas smażenia nie będą się rozpadać
Ogrodnik w podróżypotrawami z ziemniaków (ziemniaki z wody, puree, kluski śląskie, kopytka). Smakują także z wszelkimi kaszami, ryżem, makaronem. SKŁADNIKI: 6 cienkich sznycli z indyka 0,5 l mleka 2 jajka bułka tarta sól, pieprz łyżka masła klarowanego PRZYGOTOWANIE: Mięso myję, lekko rozbijam tłuczkiem na cienkie kotleciki. Układam je w misce, zalewam mlekiem (dwoma szklankami o pojemności 250 ml). Odstawiam pod przykryciem(...)Solę i pieprzę z obu stron. Do miski wbijam 2 nieduże jajka, roztrzepuję widelcem. Możesz do nich wsypać dwie szczypty słodkiej mielonej papryki. Mięso obtaczam w jajku, następnie w bułce tartej. Smażę na złoto, z obu stron na maśle klarowanym, po około 2 minut na stronę. Sznycle z indyka podaję z kaszą gryczaną i warzywami duszonymi. Polecam także z ziemniakami
Zasmakuj KuchniPasta jajeczna z awokado to przepyszny pomysł na zdrowe śniadanie czy kolację. Ta sycąca, kremowa pasta idealnie pasuje do chleba, bułek, bajgli czy do tortilli. Pasta jajeczna z awokado – przepis na zdrowe śniadanie Mariaż jajek i awokado to połączenie idealne. Kto choć raz jadł tosty z awokado i jajkiem sadzonym , na pewno to potwierdzi. Świetnym przykładem jest też(...)pokrój w drobną kostkę i dodaj do miski. Dodaj jogurt grecki, posiekaną natkę pietruszki i posiekany koperek. Dodaj sól i pieprz i wymieszaj. Posyp szczypiorkiem. Podawaj z chlebem, bułką, bajglami lub tortillą. Przygotowałeś/aś ten przepis? Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku! The post Pasta
Na-talerzu.plSpróbujcie naszej propozycji na BUŁKI Z BORÓWKAMI! Czyli przepyszne, domowe wypieki skryte pod słodką kruszonką. Palce lizać! Artykuł BUŁKI Z BORÓWKAMI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEmasła 3 łyżki cukru szczypta cynamonu ewentualnie rodzynki lukier: 125 g cukru pudru 2 łyżki letniej wody można dodać parę kropli soku z cytryny dodatkowo: olej do posmarowania foremki bułka tarta Wykonanie : 1. Do miski wsypać mąkę, margarynę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i jedno jajko. Zagnieść ciasto ręką lub mikserem. Ciasto jest dość miękkie. Zawinąć w folię spożywczą(...)wody. Wsypać cukier i cynamon i poddusić 3-4 minuty, aż jabłka będą miękkie. Ostudzić i ewentualnie dodać umyte i odsączone rodzynki. 4. Foremkę posmarować olejem i posypać bułką tartą( albo wylożyć papierem do pieczenia). Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części: 2/3 na spód i 1/3 na wierzch. 5. Ciasto rozwałkować najlepiej między dwoma arkuszami folii
dolcevitainmykitchen