łyżeczki kolendry świeżej posiekanej lub zmiażdżone ziarna -3 ząbki czosnku -por - biała część -1 łyżka mąki kartoflanej -1 łyżka mąki pszennej -bułka tarta -1 łyżka masła -olej do smażenia Por przekroić wzdłuż na cztery części, drobno pokroić. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Roztopić na patelni masło i zeszklić por z czosnkiem. Ziemniaki ugotować(...)czosnkiem. Dodać jajko, ser, przyprawy i mąki. Ciasto dokładnie wymieszać. Następnie formować wałki o grubości ok.1,5 cm i długości 5-8 cm. Każdy obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z każdej strony do zrumienienia. Ponieważ ciasto jest puszyste i miękkie należy przekręcać paluszki delikatnie. Usmażone wykładać na ręcznik papierowy w celu odsączenia
Kulinarne przemysleniaskładniki na 3 porcje sos 2 łyżki musztardy 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka miodu czarny pieprz sól chrupiący kurczak 500 g piersi z kurczaka 1/2 szklanki bułki tartej ( szklanka 250 ml ) 1/2 szklanki płatków kukurydzianych drobno pokruszonych ( szklanka 250 ml ) 1 jajko 1/2 łyżeczki przyprawy curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki(...)kostkę. Pokrojone mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko oraz przyprawy : sól, czarny pieprz, czosnek granulowany, curry, kurkumę oraz słodką mieloną paprykę, wszystko dokładnie razem łączymy. Do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą oraz pokruszone płatki kukurydziane, wszystko razem mieszamy. Kawałki mięsa obtaczamy w przygotowanej panierce i smażymy z obu stron, na złoty kolor. Usmażone kawałki kurczaka odsączamy z nadmiaru tłuszczu
Smakowite DaniaMiałem do wyboru, zrobić jakiś pasztet w foremce i go pokroić, albo wyjąć pasztet z opakowania, uformować w kwadratowy kształt i upiec. Wybrałem to drugie :) Składniki: - jakiś pasztet - jakaś bułka Wykonanie: Pasztet kładziemy na blachę i formujemy w kwadratowy kształt. Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku i wkładamy między dwie połówki bułki. Bawaria słynie z kościołów, tak więc
Kryzysowa Książka Kucharskawęglowodanów << >> Przepisy Low Carb (10-25 g węglowodanów) << A może coś keto na słono? Gnocci kalafiorowe Keto naleśniki na mascarpone Frittata ze szpinakiem Bułki z babki jajowatej Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Bułki bez drożdży Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Jajeczne placki z cukinii Sałatka jarzynowa bez ziemniaków
WegePrzepisKliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Spaghetti z klopsikami, składniki: na pulpety: ok. 600 g mieszanego mielonego mięsa (ja użyłam drobiowego i wieprzowego), około pół szklanki bułki tartej plus ok. 1/3 szklanki mleka LUB jedna namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka, opcjonalnie kilka czubatych łyżek startego parmezanu, duże jajko, mała cebula i mały ząbek czosnku (drobno(...)cukru, jeśli sos jest za kwaśny, sól, pieprz, oregano, opcjonalnie szczypta słodkiej lub ostrej papryki, opcjonalnie świeża bazylia, ok. 300 g spaghetti Spaghetti z klopsikami, przygotowanie: Jeśli używamy bułki tartej, zalać ją mlekiem i odstawić, aż wchłonie cały płyn. Połączyć wszystkie składniki na klopsiki, dokładnie wyrobić i formować małe kuleczki, najlepiej wielkości orzecha włoskiego. Smażyć do zarumienienia
Lekcje w kuchniBabka ziemniaczana – składniki. Kaloryczność potrawy: 155 kcal w 100g. 2kg ziemniaków * 400g dobrej kiełbasy lub surowego boczku (najlepiej po 200g boczku i kiełbasy) 3 łyżek mąki pszennej (ewentualnie bułki tartej) 2 średnie jajka 2 duże cebule 3 ząbki czosnku pół łyżki smalcu do podsmażenia mięsa po 1 łyżeczce: soli, majeranku, świeżo zmielonego pieprzu, słodkiej papryki. (*) Jeśli używasz młodych ziemniaków(...)już lekko ostudzoną kiełbasę z boczkiem. Masę ziemniaczaną przekładam do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia . Zamiast papieru do pieczenia możesz także blaszkę wysmarować tłuszczem pozostałym na patelni i obsypać bułką tartą. Nagrzewam piekarnik do temperatury 200 stopni C. Piekę przez 100 – 120 minut w temperaturze 200 stopni C bez termoobiegu z opcją grzania góra i dół . W zależności
Ania gotujedrożdży 120 g. ciepłej wody 120 g. ciepłego mleka 1 płaska łyżeczka cukru 500 g. mąki 1 łyżeczka soli 1 jajko 4 łyżki oleju Dodatkowo: jajko do posmarowania bułek sezam i mak do posypania Wykonanie: Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać cukier i wkruszyć drożdże Wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać mąkę(...)wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na 10 części i uformować bułeczki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułek posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem i sezamem. Zostawić na blaszce do napuszenia na 15-20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni około 25 minut
Agusiowe smakołykiSkładniki : ok.50 dag gotowanych ziemniaków mieszane mięso z rosołu sól, pieprz, chili, majeranek, pieprz ziołowy cebula 3 jajka- duże i 2 średnie bułka tarta tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Ugotowane ziemniaki zmielić, tak samo zrobić z mięsem Przesmażyć pokrojoną na drobno cebulę- przestudzić dodać do mięsa Przyprawić do smaku przyprawami, dodać roztrzepane duże jajko- wyrobić na jednolitą masę(...)masę ziemniaczaną i wygniatać na dłoni na dość cienki placuszek, nakładać łyżeczką farsz- zwijać brzegi i formować na kształt kotletów Maczać w roztrzepanym średniej wielkości jajku i obtaczać w bułce tartej, smażyć z obu stron na złoty kolor. Smakuje z cukinią marynowaną
Proste Potrawyskładników wyrabiam ciasto robotem KitchenAid 20 min na prędkości 4 Ciasto odstawiam na 1,5 h do wyrośniecia Ciasto dzielę na 8-9 kawałków, każdy będzie 1 bułką budyn: - 65 g proszku budyniowego o smaku wanilia/śmietanka - 500 ml mleka - duża kopiasta łyżka masła - cukier jeśli budyn bez cukru (1-2łyż) Budyń gotujemy. Kruszonka: 140 g mąki(...)cukru Wymieszaj całość, kruszonka po zagnieceniu ma tworzyć kulę i się kruszyć . Ciasto na bułeczkę uformuj jak pizzę, nałóż krem budyniowy, po 2 śliwki bez pestki, kruszonkę. Bułki odstaw do wyrośnięcia na 25-35 mint. Pieczemy 170-180 stopni, góra- dół, czas 25-35 minut w zależności od piekarnika. Obłędne
SMYKWKUCHNIwymieszane z kremowym ryżem. Świetny obiad dla całej rodziny, który przygotujemy w około pół godziny. Polecam! Składniki: Klopsiki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1/2 cebuli przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany Ryż: 200g ryżu – 2 woreczki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka(...)kilka pieczarek Dodatkowo: olej do smażenia suszona bazylia i oregano – po szczypcie 1/3 szklanki bulionu, rosołu lub wody *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, drobno posiekaną cebulę, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na rozgrzanym oleju, ze wszystkich stron na rumiano
Blog z Apetytem