wielkości : 0,6 kg gotowanych ziemniaków 0,5 szklanki mrożonego groszku z marchewką mała kostka twarogu (200g) 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu bułka tarta do obtoczenia sól, pieprz do smaku Ziemniaki przeciśnij przez praskę dwukrotnie razem z twarogiem. Groszek z marchewka wysyp na sitko i przelej wrzątkiem, żeby się lekko rozdzielił(...)mieszaniu składników nie rozpadnie się. Przełóż wszystko do miski i dodaj roztrzepane widelcem jajko, śmietanę, sól, pieprz i mąkę. Wymieszaj na jednolitą masę. Formuj kulki i obtaczaj dwukrotnie w bułce tartej. Im mniejsze kulki tym smaczniejsze. Optymalne to takie, ciut mniejsze od piłeczki do ping-ponga Smaż na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Krokieciki serwuj na gorąco lub na zimno
Ogrodnik w podróżyliść laurowy. Wszystkie składniki gotuje się do miękkości. Warto zachować wywar, żeby kontrolować gęstość pasztetu. Składniki są przepuszczane przez maszynkę, a do zmielonej masy dodaje się jajko i bułkę tartą. Pasztet domowy piecze się w blaszkach posmarowanych tłuszczem i posypanych tartą bułką w temp. 180°C przez około 1 godzinę. Z czym podawać pasztet domowy? Pasztet domowy zarówno mięsny
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!żółtej papryki 7 czarnych oliwek 7 zielonych oliwek 200g sera feta 8 pomidorków koktajlowych 1 ogórek zielony (gruntowy) oliwa z oliwek ulubione zioła Składniki na grzanki czosnkowe 2 bułki (na przykład kajzerki) 1 duża łyżka masła 1 ząbek czosnku odrobina posiekanego koperku szczypta soli Sałatka grecka z grzankami czosnkowymi – przepis Zaczynamy od przygotowania masła czosnkowo- koperkowego – do miski(...)przeciskamy przez praskę czosnek, a następnie dodajemy posiekany koperek, szczypta soli, masło i wszystko mieszamy przy pomocy widelca. Najprościej będzie wszystko rozgniatać widelcem. Bułki kroimy w kromki i smarujemy przygotowanym masłem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 6 minut. Do miski dodajemy miks sałat, prokrojonego w półplasterki ogórka zielonego, pokrojone na połówki oliwki. Paprykę i fetę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!proszku do pieczenia 1 łyżeczki kurkumy 2 cytryn, a raczej otartej z nich skórki mąki jaglanej lub zmielonej kaszy jaglanej do przygotowania formy na babkę (można też użyć bezglutenowej bułki tartej) i oczywiście formy na babkę Bezglutenowa cytrynowa babka piaskowa – wykonanie krok po kroku: 1. Formę na babkę (łącznie z kominem) dokładnie smarujemy masłem lub margaryną i posypujemy mąką(...)jaglaną lub bezglutenową bułką tartą. Im dokładniej to zrobimy, tym łatwiej nam będzie wyciągnąć babkę po upieczeniu 2. Na małych oczkach tartki, ścieramy skórkę z obu cytryn. 3. Jajka (białka i żółtka razem) ubijamy mikserem na najwyższych obrotach do momentu, aż podwoją swoją objętość, a ich kolor zrobi się kremowy. Dobrze ubite jajka są sekretem konsystencji i pulchności babki
Okiem Blondynki by McBlondimałych oczkach (ok. szklanki) 1 średniej cebuli czerwonej lub zwykłej 50 g suchej kaszy jaglanej ( ¼ szklanki*) 40 g słonecznika 30 g siemienia lnianego 40 g sezamu 50 g bułki tartej ( ¼ szklanki*) – u mnie bezglutenowa 30 ml oleju (ok. 3 łyżki) 1 kopiatej łyżki mąki – u mnie gryczana, ale w wersji bezglutenowej można użyć również ryżowej 1 łyżki sosu sojowego(...)już wszystko. Nasze wegeburgery z buraka są już gotowe. Możemy je teraz podać jako danie obiadowe w towarzystwie ulubionej surówki lub przy ich pomocy, przygotować burgery w bułkach, z ulubionymi dodatkami Ja najbardziej lubię takie z sałatą, pomidorem, zielonym ogórkiem i czerwoną cebulą, z dodatkiem majonezu, a czasem zdarza mi się również przygotowywać z nich cheeseburgery Smacznego
Okiem Blondynki by McBlondi