ziemniaków (waga surowych ziemniaków po obraniu ze skórki) * 90 g mąki pszennej * 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej * 1 jajko Dodatkowo: * 12-14 śliwek węgierek * do polania według uznania: bułka tarta, masło, śmietana, cynamon do posypania Wykonanie: Śliwki węgierki, przekroić (ale nie nacinać ich do końca, muszą być w jednym kawałku), wyjąć pestki. Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować(...)niewielką ilością soli. Partiami wkładać knedle do wrzątku. Gotować około 4 minut od czasu ich wypłynięcia na wierzch. Knedle podawać polane rozpuszczonym masłem, śmietaną lub przesmażoną na maśle bułką tartą. Można też posypać cukrem waniliowym lub cynamonem
Zrób to smaczniesztuk, szklanka 250 ml) Ciasto: Ziemniaki 1kg Jajka 2 Mąka pszenna szklanka Sól łyżeczka Farsz: Kapusta kiszona 300 g Pieczarki 200 g Cebula mała Sól Pieprz Panierka: Jajko Bułka tarta Przygotowanie: Kapustę ugotować do miękkości. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać starte na tarce jarzynowej pieczarki i smażyć do odparowania wody. Doprawić solą oraz pieprzem(...)rozpłaszczyć w dłoniach nałożyć farsz i skleić. Formować na podłużne lub okrągłe kotlety. Jeśli ciasto będzie klejące można obsypać mąką dłonie podczas formowania. Gotowe obtoczyć w jajku oraz bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje
Kulinarne przygodyEuropean drukuj Fakty żywieniowe: 200 kalorie 20 grams tłuszcz Ocena: 5.0 /5 ( 1 głosował ) Składniki 300g mięsa mielonego wołowego 200g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 2 ząbki czosnku 100g bułki tartej 80g tartego parmezan łyżeczka soli pół łyżeczka pieprzu garść pociętej naci z pietruszki mąka do oprószenia olej do smażenia 500 ml passaty z butelki cukier,sól,pieprz,oregano opcjonalnie(...)pół szklanki rosołu do sosu Przepis 1. Czosnek posiekać, lub przecisnąć przez praskę. Następnie do miski należy dodać: mięso, czosnek,bułkę tartą,ser, garść pociętej natki pietruszki, sól, pieprz i jajko. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy w rękach do jednolitej masy mięsnej. Wyrabiamy rękami klopsy wielkości orzecha włoskiego, w wyrabianiu kulek pomagają stale mokre ręce. Wyrobione klopsy obsypać mąką. Na dużej
zjem to blog kulinarnySkładniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 g schłodzonego masła 6 żółtek 2 łyżki tartej bułki Śliwki: 1 kg wydrylowanych śliwek 100 g cukru 3 łyżki mąki kukurydzianej Bezowa pianka: 6 białek 3/4 szklanki cukru 1 budyń waniliowy szczypta soli Sposób wykonania: Mąkę łączymy z cukrem pudrem i proszkiem(...)pieczenia blachę (duże oczka tarki). Ciasto równomiernie rozkładamy tworząc spód ciasta. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i oprószamy bułką tartą. Białka jajek z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę, następnie cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy do momentu aż drobiny cukry nie będą wyczuwalne. Pod koniec miksowania wsypujemy
Qchnia po prostuplastrów ananasa z puszki (dobrze odsączonego na ręczniku papierowym), opcjonalnie cukier puder do posłodzenia budyniu 500 g musu jabłkowego z cynamonem plus czubata łyżka skrobi ziemniaczanej kilka łyżeczek bułki tartej dodatkowo cukier puder do posypania ciasta Jabłecznik z ananasem i musem jabłkowym ze słoika, przygotowanie: Przesianą mąkę połączyć z proszkiem i cukrem pudrem. Dodać posiekane w kostkę masło i palcami(...)części na 10-15 minut lub na godzinę do lodówki (lub kilka godzin albo nawet całą noc) - ciasto powinno być dobrze schłodzone. Schłodzony spód nakłuć widelcem i posypać bułką tartą. Nałożyć mus jabłkowy wymieszany ze skrobią, wyrównać. Wcisnąć kawałki dobrze odsączonego ananasa. Ugotować budyń, używając 400 ml soku ananasowego - budyń gotować do momentu, gdy wyraźnie zgęstnieje. Gdyby budyń był
Lekcje w kuchnisałatkę z łososiem wędzonym? Zapraszam na przepis 🙂 – Sałatka z łososiem wędzonym przepis kilka liści sałaty średni ogórek 10 pomidorków koktajlowych 100 g łososia wędzonego 100 g żółtego sera bułka pełnoziarnista masło Sos: 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy lub oleju łyżka ziół toskańskich lub prowansalskich sól i pieprz do smaku – – Sałatka z łososiem wędzonym(...)zrobić Ze składników przygotowuj sos i odstaw aby sobie odpoczął. Bułkę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę masła i podsmaż grzanki. Zdejmij z patelni i pozostaw do ostygnięcia. Sałatę porwij na drobne kawałki, łososia i ser pokrój w paski
Dieta moja pasjafileta z kurczaka 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki curry na czubku łyżeczki pieprzu bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Mięso zmielić. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Wymieszać, a następnie wyrobić dłonią przez kilka minut. Jeśli trzeba doprawić jeszcze do smaku(...)naczynia nalać trochę wody. Moczyć dłonie i formować okrągłe płaskie kotleciki. Tak przygotowane kotleciki obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony, na niewielkim gazie
Agusiowe smakołykiPrzepis na sos czosnkowy znajdziecie tutaj: PRZEPIS NA KROKIETY Z CHLEBA TOSTOWEGO (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 8 kromek chleba tostowego 8 plastrów szynki 8 plastrów sera żółtego 2 jajka bułka tarta ketchup sól pieprz papryka słodka olej Wykonanie Każdą kromkę chleba pozbawić skórek, a następnie cienko rozwałkować przy użyciu wałka do ciasta. Następnie każdy kawałek posmarować ketchupem, a następnie nałożyć(...)szynką kolejno zwijać w rulonik. Jajka wbić na talerz i roztrzepać przy użyciu widelca. Doprawić solą, papryką słodką i pieprzem. Każdego krokieta obtoczyć kolejno w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem, na złoty kolor z każdej strony. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Krokiety z chleba tostowego pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plCukru – 20 dag Jajka - 4 szt Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Mleko – ¾ szklanki Cukier waniliowy – 1 łyżeczka Kakao – 2 łyżki Tłuszcz do formy Bułka tarta do formy Gotowa polewa czekoladowa Kwiatki dekoracyjne k l i k .... Żółtka wybić do miski i utrzeć z cukrem pudrem na masę, następnie połączyć z utartym masłem(...)białek ubić pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto podzielić na 2 części, i do jednej dodać kakao i dobrze wymieszać. Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, następnie wylać trochę ciasta jasnego a na wierzch ciemne i ponownie resztę jasnego. Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 min w 180stC. Po upieczeniu i ostudzeniu wyjąć
przepisy- MilkiSkładniki : kania jajko, sól bułka tarta tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Grzyba umyłam pod bieżącą wodą, osączyłam dokładnie na ręczniku papierowym Jajko roztrzepałam z kilkoma łyżkami wody, dodałam szczyptę soli oraz taką ilość bułki tartej by po roztrzepaniu uzyskać gęstą,( ale nie za gęstą ) masę Zamoczyłam grzyba tak by z obu stron dokładnie pokrył się masą jajeczną Smażyłam na rozgrzanym tłuszczu
Proste Potrawysmakuje wyśmienicie a przygotowana z tanich i dostępnych składników. SKŁADNIKI : 1 duża lub 2-3 małe cukinie 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej twarożek naturalny, puszysty 3 opakowania w pudełku 1 łyżeczka chrzanu 1 czerwona papryka 2 ogórki kiszone lub konserwowe PRZYGOTOWANIE : Cukinię ( jak duża pozbawiamy gniazd nasiennych ), ze skórką(...)ścieramy na tarce jarzynowej następnie ją solimy. Pozostawiamy na 15 minut aż puści soki. Należy ją z nich wycisnąć. Do cukinii dodajemy jajka, mąkę, bułkę tartą i mieszamy. Masę rozprowadzamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, formujemy z ciasta prostokąt. Roladę pieczemy 30 minut w temperaturze 180 % C, Po upieczeniu ciasto studzimy, następnie smarujemy
Kulinarne Fantazje Mariolikrojone pomidory: 1 puszka (400g) czosnek: 3 ząbki pieczarki: 200 – 300 g koniak: 100 ml szałwia rozmaryn sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia Oraz: bułka wrocławska Kurczak Marengo Przygotowanie: Wszystkie części kurczaka dokładnie umyj i zostaw w czystej zimnej wodzie na ok. 30 minut, aby mięso wymokło. Udka z kurczaka przekrój na pół. Posyp solą oraz świeżo(...)jest już miękki, dodaj przesmażone pieczarki oraz dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Ulubiony kurczak Napoleona gotowy! Przed samym podaniem przesmaż na maśle, na złoty kolor pokrojoną na kromki bułkę. Kurczaka podawaj na gorąco z grzankami. Danie możesz przygotować również z całego kurczaka. Do głównego przepisu odkroić i poporcjować udka oraz piersi, a z pozostałych części kurczaka przygotować wywar
Kuchnia Na Wypasiejest nie do podrobienia. Pastę wchłonęliśmy wyjątkowo z kajzerkami. Pisze wyjątkowo, bo kupujemy je naprawdę bardzo sporadycznie. Nie lubię tego rodzaju pieczywa. Nawet nie wiem jakim cudem te bułki znalazły się u nas w domu. Następnym razem pastę zjemy z naszym ulubionym ciemnym pieczywem, wtedy dopiero to będzie coś. Albo z wielkimi bułami pszennymi, które kupujemy w naszym osiedlowym sklepie(...)jedne z lepszych bułek, jakie udało nam się kupić w Chorzowie. Nie są napompowane powietrzem, są konkretne, chrupiące. Takie pieczywo kojarzy mi się z latami 90. Jeżeli macie ochotę na pastę jajeczną o nieco innym klimacie, zróbcie ją z awokado. I z chili. Smacznego. Składniki: 4 jajka 1 dojrzałe awokado czubata łyżka majonezu czubata łyżka jogurtu naturalnego parę kropel cytryny
Kardamonovydomowym dipem tzatziki – przepis na niego znajdziesz TU! Składniki na 3 porcje: 2 duże cukinie 2 jajka 100 g prawdziwego, greckiego sera feta 5 łyżek mąki 3 łyżki bułki tartej 1 duży ząbek czosnku lub 2 małe ząbki ½ łyżeczki suszonego oregano Kilka gałązek świeżej mięty, garść szczypiorku Sól, pieprz do smaku Olej do smażenia Przygotowanie: Cukinię ścieramy(...)miski i posypujemy solą. Odstawiamy na 15 min. Po upływie czasu z cukinią na sitku odsączamy możliwie jak najwięcej wody. Odciśniętą cukinię ponownie przekładamy do miski. Dodajemy jajka, mąkę, bułkę tartą, przeciśnięty ząbek czosnku, oregano, posiekaną miętę i szczypiorek oraz pokruszony ser feta. Całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej (sporo, ilość jak do placków ziemniaczanych
Czarnawisienka