bułki - 33426 przepisów (strona:617/2229)

Austria - Knedle grysikowe z sosem z białych szparagów 89

Knedle - 1 kajzerka  - 175 g kaszy manny vel grysiku - 1/2 łyżeczki soli - pieprz - szczypta gałki muszkatołowej - 20 g tłuszczu (wegańskiego masła lub oleju) - 175 g wody - 10 g bułki tartej Sos - 125 ml białego wina - 350 g białych szparagów - 150 ml wegańskiej śmietanki - sól, pieprz (do smaku) - opcjonalnie 1/2-1 łyżeczka mąki - szczypiorek (do podania) Przygotowanie: 1) Szparagi myjemy(...)trochę podsuszy). Do miski wsypujemy kaszę mannę, dodajemy przyprawy i roztopiony tłuszcz. Dokładnie mieszamy. Wlewamy gorącą wodę i dokładnie mieszamy. Dodajemy kajzerkę, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Dodajemy bułkę tartą, znowu dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. 3) Wywar ze szparagowych obierek przecedzamy (nie wylewamy go, ale wyrzucamy obierki). Do garnuszka wrzucamy pokrojone na ćwiartki szparagi, wlewamy

Roślinożerni urlopowicze
Kotlety mielone z tartą marchewką 70

pomysł na mięso do obiadu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 czerwona cebula, mniejsza 3 marchewki 2 czubate łyżki miałkiej bułki tartej sól i pieprz olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mięso mielone wyjmij z lodówki 1 godzinę przed planowym przygotowaniem kotletów mielonych, by zbliżyło się do temperatury(...)zetrzyj na tarce o oczkach średniej grubości. Obrany czosnek zetrzyj na drobnych oczkach tarki lub przeciśnij przez praskę. Warzywa dodaj do mięsa ze smażoną cebulką. Wbij całe jajko, wsyp bułkę tartą oraz przyprawy. Dłońmi zagnieć mięsną masę cierpliwie przez kilka minut, staraj się przeciskać mięso między palcami rozdrabniając jego strukturę. Im dłużej będziesz zagniatać mięso, tym będzie bardziej zbite

ProstePesto.pl
Chrupiąca bagietka z domową lutenicą, mozzarellą, schabowym i pomidorami 100

Breville DuraCeramic VST071X. Dawno nie byłam tak zadowolona z opiekacza. Mój mąż go wręcz uwielbia. U nas w domu często robi się najróżniejsze tosty, tortille czy opiekane kanapki lub bułki. Ja nie potrzebuje wiele, ale mój mąż zawsze nakłada całą górę dodatków i… zwykłe opiekacze nie dawały sobie z tym rady. Najczęściej przygotowana kanapka po prostu się nie mieściła(...)wyróżnia? Co nam się najbardziej spodobało? Dlaczego warto wybrać Opiekacz Breville DuraCeramic VST071X? proste urządzenie, które ma wiele zastosowań: można w nim przygotować chrupiące tosty, tortille, quesadille, bagietki, bułki, odgrzewać hamburgery i inne potrawy, a nawet przygotować różne warzywa czy słodkości, regulowane ustawienie temperatury umożliwia zmianę mocy grzewczej podczas przygotowywania różnego rodzaju potraw, górną płytę grzejną można ustawić

Słodkie okruszki
Kotlety Artemidy 115

łyżka majeranku ·        1 łyżeczka papryki ostrej ·        Sól ·        2 łyżki bułki tartej ·        2 łyżki śmietany 12% ·        1 jajko ·        2 kulki mozzarelli(...)łyżeczki cukru Sposób przygotowania: 1.    Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebulę, wbijamy jajko, wsypujemy paprykę ostrą, majeranek, bułkę tartą, sól, wlewamy śmietanę i wrabiamy masę mięsną. 2.    Następnie robi płaskie duże kotlety, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 25 minut

Kulinarna Chwila
Mięsne muffinki z suszonymi pomidorami i mozzarellą 97

kawałek mozzarelli. Muffinki owinęłam w szynkę (można użyć także boczku) i dlatego nie mają typowego kształtu muffinki tylko wyglądają jak kuleczki. składniki: ok 850 g mięso mielonego 1 mała bułka kajzerka namoczona w mleku 3/4 słoiczka suszonych pomidorów w oleju Ponti ok 130 g mozzarelli 12 plasterków szynki dojrzewającej sól,pieprz Przygotować mięso mielone, ja zmieliłam łopatkę wieprzową. Do zmielonego(...)mięsa dodać odciśniętą namoczoną bułkę. Pomidory suszone osączyć z nadmiaru oleju i pokroić na małe kawałeczki, dodać do mięsa. Całość dokładnie wyrobić, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować formę na muffiny, formę delikatnie natłuścić masłem. Do wgłębienia na muffinkę włożyć dwa plastry szynki złożone na krzyż tak aby szynka wystawała poza wgłębienie. Mozzarellę pokroić na niewielkie kawałki. Z mięsnej

Monia miesza i gotuje
Udka faszerowane mięsem mielonym i pieczarkami 68

Składniki: Ćwiartki z kurczaka 6 Pieczarki 250 g Cebula Jajko  Mięso mielone z indyka 400 g   Bułka tarta 1/3 szklanki Pietruszka natka 2 łyżki Majeranek łyżeczka Pieprz łyżeczka Papryka łyżeczka Sól łyżka pełna Przygotowanie: Na patelni podsmażyć cebulkę pokrojoną w kosteczkę, dodać starte lub pokrojone drobno pieczarki. Podsmażyć do odparowania wody. Do miski przełożyć mięso mielone, bułkę

Kulinarne przygody
SOCZYSTE KOTLETY MIELONE Z WARZYWAMI 98

czosnku 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 mała cukinia biała część 1 pora 2 jajka  sól słodka i ostra papryka pieprz ziołowy majeranek olej//smalec masło klarowane bułka tarta Wykonanie: Pokrojoną drobno cebulę, por i czosnek przesmażamy na odrobinie klarowanego masła, ewentualnie oleju/smalcu. Po chwili dodajemy pokrojone drobno obie papryki. Smażymy całość chwilę.  Cukinię ścieramy na drobnych(...)skórą). Do zmielonego mięsa dodajemy zawartość patelni, jajka, startą i odciśniętą cukinię oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie masę około 5 minut. Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju lub smalcu z obu stron

Walijskie Pichcenie
Klopsiki w sosie pomidorowo-śmietanowym z warzywami 106

kanał na Youtube Klopsiki w sosie pomidorowo-śmietanowym z warzywami, składniki: na klopsiki: 500- 600 g mięsa mielonego, mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone) kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki), duże jajko, przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki i majeranku (można użyć ulubionych przypraw do mięsa mielonego(...)suszone zioła pół małej cukinii, mała czerwona papryka, opcjonalnie posiekana natka pietruszki Klopsiki w sosie pomidorowo-śmietanowym z warzywami, przygotowanie: Przygotować mięso mielone: połączyć mięso z cebulą i czosnkiem, bułką tartą, przyprawami i jajkiem, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować pulpeciki (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć kilka minut z obu stron do wyraźnego

Lekcje w kuchni
Grill vege 101

wrzątku 1 łyżka masła około 20 g   mielone z fasoli: 1 cukinia mała 1 łyżka natki pietruszki posiekanej 300 g ugotowanej fasoli jaś 2 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej 1 cebula sól, pieprz 1/2 łyżeczki papryki wędzonej przyprawa do mielonych olej rzepakowy pozostałe: 150 g sera feta vege 8 pomidorów suszonych z zalewy z olej 1 batat(...)mocno z wody. Cukinię dodaję do fasoli. Cebulę i czosnke drobno siekam i przesmażam na oleju. Dodaję do fasoli, natkę pietruszki też. Wsypuje sól, pieprz, przyprawę do mielonego, paprykę, bułkę tartą. Całość wyrabiam i formuję podłużne mielone. Przesmażam na odrobinie oleju na patelni grillowej.  Batata obieram, i razem z bakłażanem kroję na plastry 0,5 cm. Smaruję oliwą

wesoła kuchnia
Lemoniada rabarbarowa 81

Lemoniada rabarbarowa to najlepszy napój wiosny! Orzeźwiającą, delikatna w smaku ugasi nawet największe pragnienie. Przygotowanie jej jest banalnie proste, wystarczy, że ugotujecie kompot, no może bardziej

SprawdzonaKuchnia.pl
Pulpety w sosie koperkowym 232

Dziś zaserwowałam pulpety w sosie koperkowym.  Składniki: Mielona łopatka (ok 0,7kg) 2lyzki bułki tartej 2 łyżki wody Pęczek kopru Marchew Mąka do oprószenia pulpetów i zagęszczenia sosu Olej Sól, pieprz, czosnek, majeranek, ziele angielskie i liść laurowy.  Mielone mięso wymieszałam z bułką, wodą, solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem granulowanym. Odstawiłam na około 20minut. Uformowałam pulpeciki i oprószyłam

Kulinarne blogowanie
Ciasto na maślance z rabarbarem 82

szklanki mąki pszennej 3 / 4 szklanki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 100 g mąki pszennej 50 g zimnego masła 50 g cukru Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta do wysypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Rabarbar umyć, odkroić liście oraz dolną część. Pokroić na kawałki ok. 3-4 cm. Ciasto na maślance: Do miski wlać maślankę, olej(...)trzepaczką do połączenia się składników. Kruszonka: Do miseczki wsypać mąkę oraz cukier, dodać zimne masło, rozgniatać między palcami do uzyskania grudek. Wykonanie Tortownicę (24 cm) wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto, wyrównać jego powierzchnię, po czym powkładać w nie kawałki rabarbaru, lekko je dociskając. Na koniec ciasto posypać przygotowaną kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego

niecodziennikpary
Drobiowa tarta z cukinią bez spodu - fit, dietetyczna, zdrowa 157

400g mięsa mielonego z piersi kurczaka lub indyka  1kg cukinii  2 cebule 3 jajka  1 pęczek koperku  150g tartej mozzarelli  4 czubate łyżki bułki tartej sól, pieprz, czosnek granulowany  1. Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki, posypujemy łyżeczką soli, mieszamy. Zostawiamy na 20 minut, po czym odciskamy cukinię z nadmiaru wody. Cebulę i koperek(...)drobno siekamy. 2. Cukinię mieszamy z mięsem mielonym, cebulą, koperkiem, jajkami, serem, bułką tartą, odrobiną soli, pieprzem i czosnkiem. Zagniatamy do dokładnego połączenia składników. Masę wykładamy do formy na tartę. 3. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 50 minut. Można podać z sosem czosnkowym

Szefowa kuchni
Zebra z jabłkami 91

szkl woda gazowana - 1 szkl olej - 1 szkl proszek do pieczenia - 2  łyżeczki mąka pszenna - 3 łyżki kakao - 3 łyżki cukier puder jabłka - 4 szt tłuszcz i tarta bułka do formy Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy powoli cukier oraz dodajemy po 1 żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy(...)jednej części dodajemy 3 łyżki mąki, a do drugiej kakao, dobrze wymieszać ciasta. Jabłka opłukać, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Tortownice wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wlewać małymi porcjami na przemian ciasto jasne i ciemne, kiedy zostanie w misce 1/3 ciemnego ciasto tu wyłożyć jabłka na ciasto w tortownicy i zalać tym ciemnym ciastem. Piec

przepisy- Milki