mielonego mięsa (zmieliłam wieprzowe i wołowe, po połowie) 2 pieczarki średniej wielkości 1 mała cebula 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 3 pełne łyżki bułki tartej 1 jajko Na sos pomidorowy: 300 ml bulionu (u mnie drobiowy) 1 ząbek czosnku około 100 g przecieru pomidorowego 0,5 łyżeczki suszonej bazylii sól i pieprz do smaku Dodatkowo(...)kostkę. Na Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy pieczarki i chwilę smażymy. Składniki przekładamy do miski z mięsem mielonym. Dodajemy 0,5 łyżeczki pieprzu, łyżeczkę soli, bułkę tartą i wbijamy jajko. Wyrabiamy składniki przez dłuższy czas ręką. Następnie formujemy z nich małe kulki (pulpeciki). Podsmażamy pulpeciki na oleju. Gdy pulpeciki się rumienią z jednej strony, obracamy
Słodkie okruszkibezglutenowej) i oczywiście ulubiony ser. Szybko i smacznie :) Składniki (3-4 porcje): Klopsiki: 250 g mielonego mięsa z kurczaka 150 g mielonego mięsa z indyka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka oregano sól i pieprz Sos pomidorowy: 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 500 ml passaty pomidorowej 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki(...)papryki bazylia sól, pieprz 1 łyżeczka cukru brązowego (opcjonlnie) Dodatkowo: 150 g makaron spaghetti świeżo starty parmezan lub inny ulubiony ser Wykonanie: Mięso mielone włożyć do miski, dodać jajko, bułkę tartą, oregano, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać na zwartą masę. Z mięsa uformować małe pulpeciki, które ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
Healthy food explorerDomowa ciabatta przepis na włoski chleb ciabatta. Domowa ciabatta jest lekka, miękka w środku i z idealnie chrupiącą skórką. Bułka ciabatta najlepiej smakuje świeża, posmarowana masłem albo jako pieczywo do zupy. Przepis na włoski chleb ciabatta nie jest skomplikowany, ale musimy pamiętać, aby dzień wcześniej przygotować starter tzw. bigę, zajmie to mniej niż 5 minut. Ciasto na oryginalną włoską(...)parą wodną sprawia, że ciabatta ma super chrupiącą skórkę. 9. Po upieczeniu uchylam drzwiczki piekarnika i pozostawiam ciabattę jeszcze na około 15 minut w wyłączonym piekarniku. Przepis na włoską bułkę ciabatta przepis dla robotów Magimix 1. Dzień wcześniej przygotowuję zaczyn. Drożdże rozpuszczam w zimnej wodzie, dodaję mąkę, mieszam na jednolitą masę, przykrywam luźno folią spożywczą i pozostawiam na kuchennym blacie
Cztery Fajeryindyka 300 g sera żółtego startego na drobnych oczkach 1 kajzerka namoczona w mleku (lub wodzie) 2 żółtka cebulka przesmażona na 2 łyżkach masła sól pieprz gałka muszkatołowa bułka tarta do panierowania masło klarowane do smażenia Wykonanie: W misce łączmy ze sobą zmielone mięso z kurczaka, starty żółty ser, lekko odciśniętą kajzerkę, żółtka, przesmażoną na maśle cebulkę (wraz(...)masłem na którym ją smażyliśmy) oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety. Obtaczamy je z obu stron w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na klarowanym maśle
Walijskie Pichcenieziemniaczana z wędzona rybą , z wędzoną makrelą. 1 kg obranych ziemniaków, 180 ml mleka, 2 jajka, gałka muszkatołowa, masło, 200 g oczyszczonej z ości wędzonej makreli, 1 cebula, sól, bułka tarta, Rybę posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę i poddusić na 1 łyżce masła. Przestudzoną cebulę wymieszać z rybą. Jajka rozbełtać, wymieszać z mlekiem. Ugotowane ziemniaki odcedzić, odparować. Do ziemniaków(...)wlać mleko z jajkami, dodać 2 łyżki masła i ubić tłuczkiem do ziemniaków. Doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową. Formę do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Połową masy ziemniaczanej wyłożyć dno formy. Na niej ułożyć rybę. Przykryć drugą częścią ziemniaków. Posmarować łyżką roztopionego masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30 – 40 minut. talerz
królestwo garówbakłażany 2 puszki krojonych pomidorów 3 ząbki czosnku 1 cebula pół szklanki tartego parmezanu oliwa z oliwek do smażenia 1 łyżeczka oregano pół szklani świeżych liści bazylii 2 łyżki bułki tartej 150 g sera mozzarella sól i pieprz kilka listków bazylii do podania Przygotowanie: Bakłażana umyj, osusz i pokrój plastry grubości 5-6 mm. Plastry posól i odstaw(...)Spód naczynia posmaruj cienką warstwą sosu, Na sosie ułóż piętro plastrów bakłażana, posyp parmezanem i dodaj kolejną warstwę sosu. Powtarzaj czynności kończąc na sosie. Na koniec posyp zapiekankę bułką tartą i porwij połowę mozzarelli rozrzucając ją na górze. Wstaw zapiekankę do piekarnika i zapiekaj ją przez 30 minut. W połowie czasu rozsyp na górze pozostałą część sera mozzarella. Po wyjęciu
nietylkopasta.plłyżki pestek dyni 4 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 3 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz czarny Dodatkowo: bułka tarta i olej do wysmarowania formy PRZYGOTOWANIE pasztetu wegańskiego z kaszy jaglanej i warzyw: Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić z ewentualnego nadmiaru wody i odstawić. Marchewkę(...)liście laurowe i ziele angielskie, dodać starte warzywa, smażyć na małym ogniu ok. 10 min. aż warzywa zmiękną, co jakiś czas zamieszać. Keksówkę wysmarować olejem i obficie obsypać bułką tartą. Do dużej miski przełożyć usmażone warzywa i ugotowaną kaszę jaglaną. Dodać olej, rozdrobnione orzechy i pestki dyni oraz starty czosnek. Doprawić majerankiem, tymiankiem, solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki
kulinarnyJałyżek ketchupu pikantnego · 2 pomidory · 15 dag sera żółtego · 3 łyżki bułki tartej · 1 łyżka majeranku · ½ łyżeczki papryki ostrej · 3 łyżki śmietany(...)grubsze krążki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy solą oraz pieprzem. 2. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, wsypujemy majeranek, paprykę ostrą, sól, bułkę tartą, wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Robimy z masy mięsnej kotlety wielkości krążka cebuli, lekko rozpłaszczamy. Układamy na każdym krążku cebuli. 3. Pieczemy w piekarniku 30 minut
Kulinarna Chwilabardziej zabiegany tydzień składniki na około 4-5 słoików o pojemności 1 l : klopsiki: 1 kg mięsa mielonego, dowolnego ja ty razem użyłam mielonej łopatki 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki zimnej wody lub bulionu 1,5 łyżki granulowanego czosnku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku sos z groszkiem i marchewką: 3-3,5 litra mocnego(...)muszkatołowej 2 łyżki cukru 1 kostka masła 300 ml śmietany kremówki 30 % sól, pieprz do smaku mąka pszenna z wodą do zagęszczenia Mięso mielone przełóż do miski, dodaj jajka, bułkę tartą, wlej bulion lub wodę. Następnie wsyp gałkę muszkatołową, czosnek, sól i pieprz do smaku. Wyrób na jednolitą masę mięsną jak każde kotlety mielone Formuj małe klopsiki i obsmażaj
Ogrodnik w podróżycytryna 100 ml oleju rzepakowego 60g orzechów włoskich 100g suszonej żurawiny 40g kandyzowanej skórki z pomarańczy Dodatkowo: sok z 1 cytryny i cukier puder do przygotowania lukru masło i bułka tarta do obsypania keksówki Dekoracja: lukier i bakalie (orzechy, płatki migdałowe, żurawina suszona) PRZYGOTOWANIE: Szpinak rozmrozić, odcisnąć nadmiar wody, przełożyć do malaksera, dodać olej, sok z 1 cytryny, zblendować(...)gładką masę i odstawić. Keksówkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do 180*C. Mąkę przesiać do miski, połączyć z proszkiem do pieczenia i solą. Orzechy posiekać, przełożyć do miseczki, dodać żurawinę, kandyzowaną skórkę z pomarańczy, całość wymieszać z łyżeczką mąki i odstawić. W drugiej misce utrzeć mikserem jajka z cukrem na kremową masę. Dodać masę szpinakową
kulinarnyJaśrednich jaj garść rodzynek 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżki śmietany 18% 1 pomarańcza kandyzowana skórka pomarańczowa cukier puder na lukier bułka tarta do obsypania formy Ucierana babka pomarańczowa z rodzynkami – przepis Jajka, masło i jogurt powinny być w temperaturze pokojowej. Pomarańczę dokładnie umyj i sparz (przy zakupie upewnij się(...)mikserem do połączenia się składników. Rodzynki odsącz z wody, obtocz w odrobinie mąki (dzięki temu nie opadną). Wmieszaj delikatnie w ciasto. Formę do pieczenia babki wysmaruj masłem i oprósz bułka tartą. Wyłóż do niej ciasto, po czym wstaw do nagrzanego do 165 st. C piekarnika na około 50 minut (lub do tzw. suchego patyczka). Po wyciągnięciu z piekarnika, ciasto przestudź
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 200 g pieczarek 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 200 g smalcu wieprzowego 1 szklanka wody 1 szklanka startego parmezanu 500 m słodkiej śmietany 18% sól, pieprz Przygotowanie: Pieczarki ścieramy na tarce(...)dużych oczkach. Szalotkę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Do składu dodajemy mięso mielone, jajka, bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Masę wyrabiamy, formujemy kulki, które smażymy na smalcu. Do zimnej wody wsypujemy starty ser. Podgrzewając rozpuszczamy ser wolno wlewając śmietanę. Gdy już ser połączy się ze śmietaną, dodajemy pulpety. Podgrzewamy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami
R'n'G Kitchencebula • 250 g makaronu ryżowego • 1 garść mixu sałat • Delikat Knorra do mięs (niezbędny!) • chili w płatkach • sól, pieprz • szczypta mąki krupczatki lub bułki tartej • 1 łyżka oliwy Sposób przygotowania: 1. Filet z piersi kurczaka zamarynować w odrobinie oleju, przyprawie Knorra. Odstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Następnie(...)minut. 8. W tym czasie ugotować makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu. Mi zajęło to 5 minut. Odcedzić i odstawić. 9. Potrawę na patelni oprószyć szczyptą mąki lub bułki tartej. Wystarczy jej odrobinę, dosłownie trochę, by zagęścić danie. 10. Na talerz wyłożć mix sałat. 11. Na sałatę wyłożyć porcję makaronu i kurczaka w sosie cebulowo-paprykowym. Podawać od razu
W mojej kuchniEkspresowe krokiety z chleba tostowego z pieczarkami i mozzarellą. Składniki chleb tostowy pieczarki cebula ser mozzarella jajko bułka tarta sól, pieprz Przygotowanie Poodcinać skórki z chleba testowego, mocno rozwałkować kromki. Pieczarki zetrzeć na grubych oczkach, podsmażyć z cebulką, doprawić solą i pieprzem. Mozzarelle pokroić w paski. Na chlebek ułożyć pieczarki, paski mozzarelli i zawinąć w krokieta. Obtoczyć w jajku(...)bułce i na rozgrzaną patelnie z olejem. Autor przepisu: Justyna Ch Artykuł Krokiety z chleba tostowego pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisynadaje się czerstwe pieczywo. Grzanki można zrobić z każdego, tak na słodko jak i na wytrawnie. Wszystko zależy z czym chcemy podać grzanki. Do zrobienia grzanek możemy wykorzystać; chleb, bułki, wszelkie bagietki, chleb tostowy, chałkę, ciasto drożdżowe, pieczywo pełnoziarniste. Z czym podawać grzanki czosnkowe? Grzanki czosnkowe jak i inne wytrawne wersje sprawdzą się jako dodatek do zup. Zupa krem(...)dodatek do potraw. Można przygotować grzanki z patelni, a także z piekarnika. Podsmażać na oleju lub maśle czosnkowym, albo podpiec bez niczego. Do zrobienia grzanek można wykorzystać czerstwy chleb, bułki lub inne pieczywo. Ten chrupiący dodatek znakomicie zastępuje w potrawach ziemniaki. Mój ulubiony zestaw to grzanki czosnkowe i grochówka krem. Może to być zupa postna z samymi warzywami
Dieta moja pasja