jedząc klopsiki które uwielbiają do tego z sosem pomidorowym zasiądą z apetytem do stołu. pulpety: 300 g filetu z łososia 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz natka pietruszki mąka pszenna sos: 1 kawałek por biała część 300 ml sosu pomidorowego tortellini olej rzepakowy Pulpety: Filet z łososia, cebulę i czosnek mielę maszynką(...)mięsa. Dodaję sól, pieprz, bułkę tartą, jajko, natkę pietruszki i wyrabiam masę. Formuję nieduże pulpety które obtaczam w mące. W garnku zagotowuję dwa litry wody, dodaję sól, liść laurowy, ziele angielskie do wody. Wkładam pulpety i gotuję około 7 minut na wolnym ogniu. Pulpety wykładam na talerz. Na patelni przesmażam olej, dodaję pokrojony por i przesmażam, dodaję sos pomidorowy. Mój
wesoła kuchniakrążki cebulowe: 2 duże cebule 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli szczypta czosnku w proszku 1 jajo (L) 250 ml mleka 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki płatków kukurydzianych ( rozgniecionych) olej do smażenia Cebulę obieramy. Kroimy w plastry( ok 0,5 cm) – plastry rozdzielamy na pierścienie. (*mój sposób na krojenie cebuli: obraną wkładam(...)deskę. Do reszty mąki dodajemy mleko, jajo i dokładnie mieszamy. ( ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany). Krążki zanurzamy w cieście i dokładnie obtaczamy w mieszance płatków i bułki tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Osączamy na papierowym ręczniku Smacznego! p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 115%; text-align: left; orphans
Domowe ciastakorzyść;) 1 kg ziemniaków około 250 g gotowanego, mielonego mięsa (u mnie drobiowe, z rosołu) 160 g skrobi ziemniaczanej (w oryginale 250 g) 2 żółtka curry sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta masło Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Po przestudzeniu mielimy lub przepuszczamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy mielone mięso, skrobię ziemniaczaną oraz żółtka. Doprawiamy solą, pieprzem oraz(...)przyprawą curry. Mieszamy. Z ciasta formujemy niewielkie okrągłe kluseczki, lekko je spłaszczamy. Gotujemy w osolonym wrzątku przez około 5 minut. Odcedzamy łyżką cedzakową. Podajemy polane zrumienioną bułką tartą z masłem
Smaki Na Talerzucałości 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki prażonego sezamu 2 łyżki prażonego słonecznika 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka papryki ostrej ½ łyżeczki cynamonu 1 jajko bułka tarta (około 3 łyżek) olej sól pieprz Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotujemy w osolonym wrzątku. Ścieramy buraka na tarce o małych oczkach. Posiekaną cebulę i czosnek smażymy na oleju. Dodajemy przyprawy(...)kumin, cynamon i paprykę. Smażymy około 5 minut. Na suchej patelni prażymy słoneczniki i sezam. Wszystkie składniki dajemy do miski, mieszamy. Jeśli trzeba dodajemy bułki tartej. Formujemy kotlety, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temp.180 st.C. Można też usmażyć je na patelni
Smakowity Blog Kulinarnyłyżeczka mąki pszennej 3-4 łyżki śmietanki 30-36% sól, pieprz natka pietruszki Pulpety: 150 g mięsa mielonego z indyka trochę startej cebuli do środka pulpetów 1-2 kromeczki bułki/bagietki namoczonej 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty (niekonieczny) 1 żółtko natka pietruszki mąką do obtoczenia sól, pieprz 1. Grzyby namaczamy przez około 30 minut lub dłużej (a nawet możemy(...)dwóch szklankach wody, a następnie wyjmujemy i kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy przez około godzinę w tej samej wodzie. 2.Teraz szykujemy pulpeciki. Mięso mieszamy z żółtkiem, namoczona bułka, starta cebulą, przyprawami i natką pietruszki, formujemy małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe obtaczamy w mące i wrzucamy do gotujących się już grzybków. 3. Przekładam całość do gotującego się garnka
Gotowanie...to proste !porcji: 2 Składniki: – 2 średnie pstrągi, patroszone i wyczyszczone z łusek – 3 łyżki oliwy z oliwek – sól i pieprz – pół szklanki migdałów w plasterkach – pół szklanki bułki tartej – 1 cebula dymka wraz ze szczypiorem – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – skórka i sok z połowy cytryny – 1 jajko Przygotowanie : Piekarnik rozgrzej(...)Rybę umyj i osusz. Przygotuj duże naczynie do zapiekania lub blaszkę. Możesz wyłożyć ją papierem do pieczenia lub nasmarować olejem. Migdały niedbale posiekaj, wrzuć do miseczki, dodaj bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, drobno posiekaną dymkę wraz ze szczypiorem, startą skórkę z połowy cytryny i sok z tej połówki, spore szczypty soli oraz pieprzu. W drugiej miseczce rozkłóć jajko i dodaj
nietylkopasta.plpudru 250 g margaryny lub masła 20 g drożdży 2 łyżki kwaśnej śmietany Składniki na masę orzechową: 6 jajek 250 g cukru kryształu 300 g mielonych orzechów 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cukier puder do oprószenia Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy cukier puder i rozcieramy łyżką aż drożdże zamienią się w płyn. Dodajemy pozostałe(...)składniki, siekamy i krótko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 równe części. Jajka ubijamy z cukrem, aż masa zacznie robić się gęsta. Dodajemy do niej zmielone orzechy, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Mieszamy krótko i delikatnie. Na brytfankę 20 x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy jedną część rozwałkowanego ciasta. Na ciasto wykładamy masę orzechową i przykrywamy
Trzeci talerzziemniaki - 1/2 kg mąka pszenna - 25 dag żółtka - 2 szt margaryna - 5 dag sól pieprz papryka słodka bułka tarta olej ziemniaki obrać, opłukać, ugotować, wystudzić i przecisnąć przez praskę. dodać żółtka, mąkę i rozpuszczoną margarynę. doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. zagnieść gładkie ciasto, formować wałeczki wielkości 7-8 cm, panierować w bułce tartej
przepisy- Milkimięsa mielonego wieprzowego · 1 całe jajko · 1 cebula · 2 łyżki bułki tartej · 2 łyżki śmietany · 2 łyżki przyprawa Gyros · Sól Składniki pozostałe(...)sera żółtego Sposób przygotowania: 1. Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy drobno pokrojoną cebule, doprawiamy solą oraz przyprawą Gyros, wsypujemy bułkę tartą oraz wlewamy śmietanę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, robimy małe kuleczki. 2. Warzywa ( marchew, brukselkę) przelewamy gorąca wodą, odcedzamy i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. 3. Ziemniaki obieramy, kroimy
Kulinarna Chwilamięsem mielonym, serem, marynowanymi pieczarkami, pomidorami oraz oliwkami. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, szczypta soli, po dużej szczypcie przypraw: pieprz ziołowy, słodka papryczka, oregano, jajko, łyżka bułki tartej, olej, ser mozzarella mini - 1 opakowanie, ser żółty w kostce - ok 100g, pieczarki marynowane - mały słoiczek, oliwki zielone, pomidory koktajlowe - ok 450 g Przygotowanie: Do mięsa dodajemy jajko, bułkę
Lena Gotujeoleju 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka miodu 1/3 łyżeczki płatków chili sól i pieprz do smaku Do tego 1 jajko 3 łyżki mleka bułka tarta olej do smażenia / masło klarowane Sposób przyrządzenia: Naleśniki 1. W misce wymieszaj mleko z jajami. 2. Dodaj pozostałe składniki - wymieszaj wszystko na gładkie ciasto. 3. Smaż cienkie naleśniki(...)naleśnik wykładaj po 1 czubatej łyżce farszu i formuj krokiety. 2. W głębokim talerzu rozmąć jajko z mlekiem. 3. Nadziane naleśniki panieruj najpierw w jajku, następnie w bułce tartej i smaż na złoto. Smacznego! Russian croquettes Ingredients: Crepes 220g of flour 2 eggs 220ml of milk 220ml of sparkling water pinch of salt frying oil Russian filling 500g
Kuchnia w Słońcu Skąpanaobiad idealny. Takie roladki najlepiej smakują podane z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą i oczywiście z dodatkiem ulubionej surówki. Składniki: 1 kg mielonej wołowiny 2 jajka pół szklanki bułki tartej 1 cebula 0,5 kg pieczarek ok 20 dkg żółtego sera typu gouda Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra liść laurowy, ziele angielskie, kilka suszonych grzybów(...)roladek 1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu *** Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy razem z drobno pokrojoną cebulą. Odkładamy do przestudzenia *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą i przyprawy – do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Przyprawione mięso dzielimy na około 8 porcji. Każdą część rozpłaszczamy dłonią na płaski placek *** *** Podsmażone pieczarki
Blog z Apetytemwieprzowego lub wieprzowo – wołowego) 100 g ryżu 600 g białej kapusty 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżeczka pieprzu ziołowego olej rzepakowy około 3 łyżek bułki tartej sól pieprz Sos pomidorowy: 500 g passaty pomidorowej 1,5 szklanki bulionu 2 pełne łyżki posiekanej natki pietruszki mała szczypta cukru sól pieprz Przygotowanie: Ryż ugotować według przepisu(...)łyżek oleju, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Kapustę rozdrobnić w malakserze i przełożyć do miski. Dodać ugotowany i ostudzony ryż, zeszkloną cebulę, mięso, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą oraz pieprz ziołowy. Dokładnie wymieszać (najlepiej dłonią) i doprawić solą i pieprzem. Następnie uformować owalne kotleciki. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać trochę oleju i obsmażyć kotleciki. Wlać passatę pomidorową
Oryginalny smakjajek, 100 g cukru pudru, 100 g cukru, 250 g miękkiego masła, 50 g mąki, 50 g rodzynków, 40 g skórki pomarańczowej, wanilia – u mnie ekstrakt wanilii, masło i bułka tarta do wysmarowania tortownicy, Ciasto : wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę(...)włożyć co najmniej na godzinę do lodówki. Tortownicę o średnicy 24 - 26 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 minut, aż ciasto lekko się przyrumieni. Masa serowa : ser zemleć, lub lepiej zetrzeć. Ja ścieram w robocie. Ubić masło na „śmietanę”, dodawać kolejno żółtka
królestwo garówminut 6 porcji Składniki: · 1 filet z kurczaka · 2 całe jajka · Bułka tarta do panierki · Olej do smażenia · 1 cebula · 2 pomidory(...)łyżka przyprawy do kurczaka Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy na małe cienkie kawałki, doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz solą. Panierujemy w roztrzepanym jajku, bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. 2. Cebulę obieramy drobno kroimy, prużymy na rozgrzanym oleju na dużej patelni typu WOK. 3. Do cebuli dodajemy, czosnek, pokrojone drobno
Kulinarna Chwila