bułki - 33426 przepisów (strona:624/2229)

Kotlety z indyka w panierce pełnoziarnistej 104

dorosłe. Bardzo łatwo się je przygotowuje i nie wymagają długiego marynowania ani pieczenia. Kotlety z indyka w panierce pełnoziarnistej są mniej kaloryczne od tych, których panierka składa się z bułki tartej. Panierka z mąki pełnoziarnistej mniej chłonie tłuszcz i mniej się przypala podczas smażenia, inaczej, niż jest to w przypadku bułki tartej. Oczywiście podstawowym warunkiem jest kładzenie kotletów z indyka

Gotuj w domu
Pierogi z jabłkami na oleju – kuchnia podkarpacka 73

jajko cukier waniliowy, szczypta soli 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki kwaśnej śmietany Farsz: 1 kg kwaśnych jabłek (np. szara reneta) 1/2 łyżki cynamonu 1 i 1/2 łyżki bułki tartej 2 łyżki cukru kryształu (w zależności od kwaśności jabłek) Dodatkowo: cukier puder do oprószenia olej do smażenia Przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia siekamy z margaryną. Dodajemy cukier(...)waniliowy, jajko i śmietanę. Wyrabiamy na jednolitą masę. Jabłka obieramy, ścieramy na grubej tarce, przekładamy do durszlaka i odsączamy sok. Jabłka przekładamy do miski, dodajemy cynamon i bułkę tartą. Farsz mieszamy. Ciasto wałkujemy na cienkie placki (około 3 mm), szklanką wykrawamy krążki, które wypełniamy farszem. Dokładnie zlepiamy. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy

Trzeci talerz
Baba a`la Rotszyld 96

suchych) 250 ml żółtek (u mnie z 14 jajek), 100 g cukru, 120 ml klarowanego masła. 100 g sparzonych, obranych migdałów, wanilia lub skórka otarta z cytryny, masło i bułka tarta do formy, krem : 500 ml śmietanki kremówki 36%, 3 – 4 łyżki cukru pudru, 2 garście wiśni z nalewki – zamiast wiśni mogą być bakalie, owoce z konfitur...., do nasączenia(...)skórkę otartą z cytryny i w razie potrzeby wlać resztę mleka. Doskonale wyrobione ciasto odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na niecałą godzinę. Pamiętajmy, aby przed włożeniem ciasta piekarnik był dobrze wygrzany. Babkę wyjąć

królestwo garów
Babka wielkanocna 80

mleko i masło nie może być za ciepłe, bo: a) drożdże nie wytrzymają tego starcia i b) jajka się zetną. Dobrze nasmaruj formę na babkę i solidnie oprósz ją bułką tartą Przed wyjęciem z piekarnika nakłuj babkę w dwóch-trzech miejscach, by sprawdzić, czy na pewno jest dopieczona Zanim wyjmiesz upieczoną babkę z formy, daj jej odpocząć po pieczeniu(...)ciasto do miski, przykryj ściereczką lub folią i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 – 1½ godziny, do podwojenia objętości. Natłuść formę do babki masłem i oprósz bułką tartą. Przełóż ciasto do formy (nie powinno przekraczać połowy wysokości formy), przykryj i odstaw do kolejnego wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni

Na-talerzu.pl
Makowiec z jabłkami i bakaliami 73

duże żółtko Masa makowa do makowca Jeśli chcesz przygotować domową masę makową, to znajdziesz ją przepisie na makowiec zawijany 1 puszka gotowej masy makowej (850 g)  4 łyżki bułki tartej, 3 duże Jabłka Grójeckie, 1 duże białko, szczypta soli,  możesz też dodać, ale nie jest to konieczne pół szklanki rodzynek, namoczonych wcześniej przez godzinę w wodzie lub rumie(...)temperatury 180 stopni, grzałka góra - dół.  3. Podpiecz ciasto przez około 12-15 minut, wyjmij z piekarnika i pozostaw na blacie, żeby przestygło. 3. Do masy makowej dodaj bułkę tartą, ewentualnie także dodatkowe bakalie i wymieszaj.  4. Jabłka Grójeckie zetrzyj na tarce na grubych oczkach, dodaj do masy makowej i ponownie wymieszaj. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni

Cztery Fajery
Zrazy z mięsa mielonego w sosie pomidorowo - śmietanowym 94

mój kanał na Youtube Zrazy z mięsa mielonego w sosie pomidorowo - śmietanowym, składniki: 500- 600 g mięsa mielonego, mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone) kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki), duże jajko, przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki i majeranku (można użyć ulubionych przypraw do mięsa mielonego(...)smaku: sól, pieprz, słodka papryka, oregano (lub inne ulubione suszone zioła) Zrazy z mięsa mielonego w sosie pomidorowo - śmietanowym, przygotowanie: Przygotować mięso mielone: połączyć mięso z cebulą i czosnkiem, bułką tartą, przyprawami i jajkiem, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować zrazy (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa): z porcji mięsa mielonego uformować placuszek, delikatnie posmarować

Lekcje w kuchni
Babka kokosowa 506

szklanki mleka - 1 i 1//2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy - cukier puder do posypania babki Wykonanie Wszystkie składniki na babkę powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka miksuję z cukrem na puszystą masę ( ok. 5-6 minut(...)mąki mieszam z proszkiem do pieczenia i wiórkami. Dodaję naprzemiennie z mlekiem do masy jajecznej, miksuję do połączenia składników. Ciasto przelewam ( będzie rzadkie ) do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 160 stopniach ( grzałka góra-dół ) około 60 minut, do suchego patyczka. Po przestudzeniu babkę posypuję cukrem pudrem.  Ostudzoną

Kuchnia z widokiem na ogród
Wielkanocna babka 93

zrobić najlepszą wielkanocną babkę, która smakuje jak ta pieczona przez babcię? Poznajcie przepis. Składniki 4 duże jajka 250 g masła skórka i sok z cytryny łyżeczka proszku do pieczenia bułka tarta szklanka cukru łyżka cukru wanilinowego szklanka mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej migdały Składniki na lukier 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 5 łyżek mleka Wielkanocna(...)babka – przepis Przygotować formę na babkę (z kominem pośrodku). Formę wysmarować masłem i wysypać delikatnie bułką tartą, lub migdałami. Następnie należy rozgrzać piekarnik do 170 stopni, na funkcji góra i dól. Masło trzeba roztopić, dodać do tego sok i startą skórkę z cytryny, następnie odstawić. Jajka wbić do miski, połączyć z cukrem. Z czasem dodawać cukier waniliowy. Całość miksować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pulpety zapiekane na puree ziemniaczanym – swojski przepis na obiad 111

masłem i śmietaną tłuczemy intensywnie przez kilka minut. Do ziemniaków dodajemy marchew i groszek i mieszamy do połączenia się składników. Masę przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Przygotowujemy pulpety. Bułkę rwiemy na kawałki, zalewamy 2/3 szklanki wody i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odciskamy ją z nadmiaru wody i rozdrabniamy widelcem. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy bułkę, czosnek

e-PrzepisyKulinarne
Cytrynowa tarta z pianką 76

łyżki mąki pszennej 3 łyżki skrobi kukurydzianej 3 cytryny 4 żółtka szklanka cukru 1,5 szklanki wody 2 łyżki masła Beza 4 białka 7 łyżek cukru Dodatkowo fasola bułka tarta tłuszcz do formy Mąkę posiekać z masłem, dodać mleko, jajko, szczyptę proszku do pieczenia, cukier i zagnieść ciasto. Foremkę na tartę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Ciastem wyłożyć foremkę

gotuj ze mną
Ucierana kolorowa babka 70

szklanki) oleju, szklanka wody, 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia, kisiel cytrynowy, skórka otarta z 1 cytryny, kisiel truskawkowy, 2 łyżki kakao, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wodę wlać do oleju i wymieszać. Żółtka utrzeć na pulchną masę. Dalej ucierając dodawać na przemian wodę z olejem i mąkę. Białka ubić(...)ciasta i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Podzielić ciasto na trzy części. 1. Do pierwszej wsypać kakao i wymieszać. Przełożyć do formy (ponieważ użyłam formę silikonową nie wysypałam jej bułką tartą). 2. Do drugiej części ciasta wsypać kisiel cytrynowy i skórkę cytrynową, wymieszać. Ciasto wylać na ciasto kakaowe. 3. Do trzeciej części ciasta dodać kisiel truskawkowy i wymieszać. Masę wylać

królestwo garów
Keto fudge kokosowy (wegański, low carb) 82

deser śmietankowy Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasteczka orzechowe Ciastka z fasoli Zobacz więcej keto słodyczy A może keto na słono? Keto naleśniki na mascarpone Frittata ze szpinakiem Gnocci kalafiorowe Bułki z babki jajowatej Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Bułki bez drożdży Jajeczne placki z cukinii Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Sałatka jarzynowa bez ziemniaków

WegePrzepis
Jajka faszerowane na ciepło, zapiekane jajka faszerowane 90

ciepło , czyli zapiekane jajka faszerowane , pomysł na śniadanie, lekką przekąskę lub danie obiadowe jeżeli podamy z surówką i ziemniakami. Farsz : 6 jajek, 3 łyżki siekanej natki pietruszki, 2 łyżki bułki tartej, sól, 200 g pieczarek, 3 łyżki masła, sos : 370 ml mleka, 30 g mąki pszennej, 30 g masła, 70 g sera żółtego świeżo startego (tylżycki), Jajka ugotować na twardo(...)łyżkach masła. Jajka obrać. Przekroić wzdłuż na pół i wyjąć żółtka, uważając, aby nie zniszczyć białka. Żółtka dokładnie rozgnieść. Wymieszać podduszone pieczarki z rozgniecionymi żółtkami, natką pietruszki i bułką tartą. Dokładnie wymieszać doprawiając solą. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. N apełniać białka farszem i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Przygotować sos : n a patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, przesmażyć

królestwo garów
Babka cytrynowa z polewą cytrynową 84

mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cytryna 1 szczypta soli Polewa cytrynowa: 1 duża cytryna 200 g cukru pudru 1 żółtko Dodatkowo: margaryna do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok, wymieszać. Do misy miksera włożyć masło, wsypać cukier, ucierać przez 10-15 minut na puszystą białą masę(...)masy, w dalszym ciągu miksując na wolnych obrotach. Wlać sok ze skórką z cytryny, wymieszać. Na koniec do ciasta delikatnie wmieszać ubite białka. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę, wyrównać jego powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C , piec z termoobiegiem 45-50 minut (do suchego patyczka). Polewa cytrynowa: Pod koniec pieczenia babki

niecodziennikpary