Muffinki są wspaniałym pomysłem na drugie śniadanie lub podwieczorek. Tutaj podaję przepis na jagodowe, bo akurat bardzo je lubię, ale inne owoce też świetnie pasują. Składniki na 12 babeczek: 1,5 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 50g roztopionego masła 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej lub pasty waniliowej otarta skórka z cytryny
Kulinarna rozmowapatyczkiem, czy muffinki są już upieczone. Wystudzić. W trakcie pieczenie przygotować dekorację z masy cukrowej: kawałki komina, spodnie, buty i ocieplacze Mikołaja (fot.1) . Wykonać tyle sztuk ile przewidujemy babeczek ozdobić. Wystudzonym muffinkom ściąć wierzchy (fot.2) , tak żeby dekoracje lepiej się trzymały. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier. Muffinki najpierw udekorować śmietaną (fot.3) , a następnie ułożyć dekorację
Świat Ciastacoś , co zaspokoi podniebienia nawet wybrednych smakoszy! Molten lava cake - chyba każdy wielbiciel czekolady o tym słyszał ;) Zrobiłam swoją wersję tego przepysznego deseru! Płynna czekolada wylewająca się z delikatnych babeczek tworzy nieziemską całość! SKŁADNIKI ( na 6 szt. ) * gorzka czekolada – 150 g * masło – 150 g * jajko – 4 szt * cukier – 80 g * mąka pszenna – 30 g SPOSÓB
Ostra na Słodkokolejne muffinki! Muffinki , babeczki , cupcakes to desery, które chyba każdy lubi! Pyszne , delikatne , kakaowe ciasto …. śmietankowy krem … mus z truskawek … posypane waniliowym cukrem pudrem! Robi się je niezwykle szybko i tak samo szybko znikają! Coś pysznego! SKŁADNIKI: ( na ok. 8 szt ) MUFFINKI: - jajko – 1 szt. - cukier – 3 łyżki - mąka pszenna – 0,5 szklanki - woda
Ostra na Słodkoczas mieszając. Odstawiamy do przestudzenia. Kiedy masa będzie już zimna ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy do momentu połączenia składników. Całość: Przygotowanym kremem dekorujemy babeczki. Posypujemy odrobiną pokrojonych drobno jabłek
Ostra na Słodkoodgrywa w nim najważniejszą rolę. A odgrywa to co najbardziej lubię – jedzenie! :D Przeszklona lada oferuje nam przysmaki nie tylko na słodko , ale też wytrawne. Ciasta , muf finy , babeczki , z kremami , wafelkami , ale też warzywami i składnikami dla dbających o figurę. Co ważne? Można tu znaleśc duży wybór przysmaków bezglutenowych!!! Wszystko czytelnie opisane , dzięki czemu wiemy na co możemy się
Ostra na SłodkoŚwięta to także czas łakoci dla naszych dzieci. Oprócz pierniczków, piernikowych chatek, ciast, ciastek można im upiec korzenne babeczki, które odpowiednio udekorowane np jak zielone choinki będą idealnym świątecznym dodatkiem na stole ze słodyczami. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikkiedy za oknem zimno i ponuro. Ponadto wyglądają równie wspaniale jak smakują. Przepis został zapożyczony ze strony mojewypieki. Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji: 12 babeczek Składniki: Niecała szklanka mąki pszennej ½ szklanki kakao ½ szklanki śmietany 18% ¾ szklanki brązowego cukru 120g masła 50g ciemnej gorzkiej czekolady 2 duże jajka 2 łyżeczki cynamony 1 łyżeczka przyprawy korzennej
Kolizje SmakówMuffinki może nie grzeszą urodą, jednak wielbiciele Nutelli z pewnością będą w stanie wybaczyć im ową nieatrakcyjność tuż po ich skosztowaniu. Babeczki niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne do zaspokojenia zachcianki na "coś słodkiego". :) Muffinki z Nutellą - Składniki: 140 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 3 jajka pół łyżeczki ekstraktu z wanilii (dałam cukier waniliowy) 1,75 szklanki mąki
Słodka StronaKlasyczne tartaletki, czyli większe babeczki w poziomkowej wersji z kremem śmietanowo-budyniowym i czekoladą. Niezwykle delikatne i aksamitne w smaku. Tartaletki z Kremem Poziomkowym i Czekoladą - Składniki: (ok. 6 tartaletek o średnicy 10 cm) spód: 300 g mąki pszennej 150 g masła (powinno być schłodzone) 3 żółtka 80 g cukru pudru cukier waniliowy odrobina soli masa
Słodka Stronapiekarnika podczas pieczenia). Po wyjęciu z pieca muffinki pozostawiamy w formie na kolejne ok. 5 minut, a potem przekładamy na kratkę aby przestygły. źródło inspiracji: książeczka "Babeczki i Muffiny" wydawnictwa Olesiejuk Moje posty
Słodka Stronapóźniej stanie się gładki i smarowny. W tym momencie dodać całkowicie ostudzone puree z truskawek, połączyć. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wycisnąć na babeczki. Udekorować cukrowymi perełkami. Smacznego! Przypomniałam sobie teraz o tych muffinkach. Dobre były. Hmm... Głodna jestem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZapraszam na pyszne i proste w wykonaniu babeczki kakaowe z morelami i kokosem :) Składniki ; 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy Dr. Oetkera 6 jajek 3 łyżki kakao gorzkiego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dr. Oetkera 1 łyżka kwaśnej śmietany 1,5 szklanki moreli suszonych Skworcu 2 łyżki kokosu w kostkach Skworcu 1 krem
Sama słodycz i szczypta chiliBabeczki cynamonowe z bananami . Składniki 2 szkl mąki 3/4 kostki margaryny 1 szkl cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu 5 jajek 1 łyżeczka proszku szczypta sody 2 banany Kruszonka 1 szklanka - mąki ½ szklanki - cukru ½ kostki - masła 1 cukier waniliowy Sposób przygotowania 1. Margarynę rozpuścić i ostudzić . 2. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel
Sama słodycz i szczypta chili