Początek lipca to pełnia lata i bogactwo świeżych owoców i warzyw prosto z ogrodu. Jest to również czas przygotowania przetworów na zimę. Jednym z dżemów, których
SprawdzonaKuchnia.plkalafior w panierce, idealny jako dodatek obiadowy lub przekąska. SKŁADNIKI : 1 duży kalafior 1 łyżka kurkumy 3 jajka 1/4 szklanka mleka sól do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia PRZYGOTOWANIE : Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku, z kurkumą 10 minut licząc czas od zagotowania się wody. Kalafior odcedzamy(...)studzimy. Jajka mieszamy z mlekiem i panierujemy kawałki kalafiora w rozmąconych jajkach i bułce tartej. Smażymy na gorącym oleju na złoto. Podajemy ciepłe z ulubionym sosem. Smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału
Kulinarne Fantazje Marioliszklanka) cukru * 240 g (2 szklanki) mąki pszennej * 150 ml oleju * 1 łyżka kakao * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * kilka kropel aromatu waniliowego * masło i odrobina bułki tartej do posmarowania formy Wykonanie: Całe jajka wbić do miski, wsypać cukier. Całość ucierać do uzyskania puszystej masy. Następnie wsypać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ponownie wymieszać do połączenia(...)końcu wlać olej i aromat waniliowy, wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części (2/3 i 1/3). Do mniejszej części ciasta wsypać kakao, wymieszać. Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do formy wlewać ciasto na przemian, warstwa jasnego ciasta, warstwa ciemnego ciasta. Tak na zmianę do wyczerpania ciasta. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec babkę około 45-50 minut
Zrób to smaczniezdecydowanie smaczniejszą:). Składniki na 1 porcję. 1 mały filet z kurczaka + sól, pieprz, papryka słodka, olej 1 główka sałaty rzymskiej 1/2 sera camembert 1 pomidor 1 bułka pszenna sos: 2 łyżki majonezu, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 1/2 łyżeczki musztardy, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz 1. Filety nacieramy solą, pieprzem, papryką słodką oraz olejem. Smażymy(...)suchej patelni z dwóch stron, do zarumienienia. Ściągamy go z patelni, kładziemy porwaną bułkę, podsmażamy do zarumienienia. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki na sos. 2. Na talerzu układamy posiekaną sałatę. Układamy na nią pokrojony w plastry filet z kurczaka i pomidora, ser camembert w kawałkach i grzanki. Polewamy sosem. sałatka, cezar, filet, kurczak, fit, dieta, dietetyczna, obiad
Szefowa kuchniSkładniki: ziemniaki 2,5 kg, jajka 2 sztuki "L", mąka pszenna 1 szklanka, bułka tarta 3/4 szklanki, kucharek 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, cebula 1 średnia, ząbki czosnku 3 sztuki prawdziwki 1 kg, woda 2 szklanki do sparzenia, masło 2 łyżki, cebula 1 sztuka średnia, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, śmietana 12% 200 gram, natka pietruszki(...)robocie na tarczy do ziemniaków na placki zetrzeć ziemniaki do miski, zostawić na 20 minut i delikatnie odlać wodę z ziemniaków, dodać startą cebulę z czosnkiem, kucharka, mąkę, tartą bułkę, jajka, paprykę ostrą i wszystko wymieszać. Od razu smażyć nie duże placki na gorącym oleju na rumiano z każdej strony, odkładać na talerz. Prawdziwki oczyścić, pokroić na kawałki średnie
W Mojej Kuchni Lubięprzygotowania placka będziesz potrzebować: 300g mąki owsianej, 50g mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka, 130g zimnego masła, 2 łyżki jogurtu greckiego, 165g ksylitolu, 2 łyżki tartej bułki, łyżeczkę cynamonu, 500g śliwek węgierek. 1. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj pokrojone w kostkę masło, jajka, jogurt grecki i 150g ksylitolu, po czym szybko zagnieć ciasto (możesz(...)też skorzystać z malaksera). 2. Gotowe ciasto przełóż na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 3. Tartą bułkę wymieszaj z cynamonem i łyżką ksylitolu (ok. 15g), i tak przygotowaną mieszanką posyp ciasto. 4. Śliwki przekrój na pół, usuń pestki i połówki owoców ułóż na cieście przecięciem w dół. 5. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Z notatnika dietetykarybować mój kanał na Youtube Roladki z mięsa mielonego w sosie z papryką, składniki: 500 g mięsa mielonego, mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone) kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki), duże jajko, przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki i majeranku (można użyć ulubionych przypraw do mięsa mielonego(...)smaku: sól, pieprz, słodka papryka, oregano (lub inne ulubione suszone zioła) Roladki z mięsa mielonego w sosie z papryką, przygotowanie: Przygotować mięso mielone: połączyć mięso z cebulą i czosnkiem, bułką tartą, przyprawami i jajkiem, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować zrazy (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa): z porcji mięsa mielonego uformować placuszek, delikatnie posmarować
Lekcje w kuchniSkładniki: ziemniaki 2,5 kg, jajka 2 sztuki "L", mąka pszenna 1 szklanka, tarta bułka 1 szklanka, papryka ostra 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba sos mięsny: łopatka bez kości 50 dag, olej rzepakowy 8 łyżek, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki większe, papryka 2 sztuki duże, przyprawa do gulaszu 1/2 opakowania, woda 3-4 szklanki(...)tarce, ziemniaki z robota od razu do miski lecą, zostawić na 15 minut potem nakryć miskę talerzem i delikatnie wylać ciemny sok. Do masy ziemniaczanej wsypać mąkę pszenną, tartą bułkę, kucharka, paprykę ostrą, jajka i wszystko dobrze wymieszać, od razu smażyć placki. Na rozgrzany mocno olej kłaść porcje nie duże placków i smażyć na rumiano z każdej strony, podawać
W Mojej Kuchni Lubięminut. Składniki: * 1 młoda kapusta * 0,5 kg mięsa mielonego z szynki * pół szklanki surowego ryżu * sól * pieprz * przyprawa do mięsa mielonego * 1 jajko * 3 łyżki bułki tartej * 2 szklanki bulionu * 7-8 łyżek koncentratu pomidorowego Wykonanie: Kapustę sparzyć w garnku z wrzącą wodą przez kilka minut. Odstawić do wystygnięcia. W tym czasie można przygotować mięso mielone(...)miski włożyć mięso mielone, wbić jajko, wsypać surowy ryż, bułkę tartą, doprawić do smaku według uznania solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Mięso dobrze wymieszać ręką. Z kapusty po kolei ściągać liście. Na każdym liściu nakładać farsz z mięsa mielonego, zwijać i układać w garnku szybkowara. Całość zalać bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym i doprawionym do smaku
Zrób to smaczniepomarańczowa papryka pokrojona w kostkę 1 cukinia starta na tarce 2 łyżki oleju do smażenia warzyw plus olej do smażenia kotletów 1 jajko 4 łyżki bułki tartej mąka to obtaczania kotletów Przyprawy do smaku sól pieprz mielony czerwona papryka kurkuma oregano tymianek Sposób wykonania / Instructions: Na patelni umieścić olej. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić 1/2 warzyw ( Resztę(...)jako dodatek do dania ) Dusić kilka minut, dodać przyprawy i czosnek. Dusic do miekkości warzyw. Zdjąć z ognia, odstawić do ostygnięcia. W misce umieścić mięso, wystudzone warzywa, jajko i bułkę tartą. Dobrze wymieszać i połączyć składniki. Dobrze napowietrzyć uklepując dłonią, żeby kotlety nie były zbite. Formować kulki, obtaczać w mące pszennej i smażyć na złoty kolor
Spice things upLipiec zaczynamy od syropu z kwiatów lipy. To kolejny zdrowy syrop, który możemy przygotować, sięgając po dary natury. Kwiat lipy ma właściwości uodparniające nasz organizm na
SprawdzonaKuchnia.plminut. nadzienie: 0,5 kg bobu 100g wędzonego boczku 2 cebule 1-2 ząbki czosnku sól pieprz odrobina oliwy lub oleju do podania : masło, listki szałwii, bułka tarta, okrasa z cebulki Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić, obrać ze skórek i rozgnieść widelcem. Cebule pokroić w kostkę, zrumienić na niewielkiej ilości oleju, dodać posiekany czosnek, chwilę(...)smaku. Ciasto rozwałkować, wyciąć kółka. Na każde nakładać nadzienie i zlepiać brzegi. Pierogi wrzucić do wrzątku, gotować ok minuty od wypłynięcia. Podawać polane masłem, z listkami szałwii albo zrumieniona bułką tartą. Smacznego
Obiad gotowy