bułki - 33426 przepisów (strona:581/2229)

Włoskie bułeczki "rosette soffiate" (wersja na szybkim zacznie biga - 3 h) 81

uformuj z niego bardzo ciasne kulki. Posmaruj wierzch z oliwą lub olejem. Przykryj folią spożywczą  i zostaw na 30 minut odpoczynku. Odciśnij wzorek za pomocą odpowiedniego znacznika do bułek lub użyj wykrawacza do jabłek. Odciśnij głęboko, ale nie całkowicie, nie przetnij ciasta. Bułki do wyrastania układaj do góry nogami (nacięciem do dołu), następnie przykryj folią spożywczą i ściereczką kuchenną

Przepisy na domowy ser i chleb
Polpette di polo Jamiego Oliviera 44

lekkich i pysznych pulpetów jeszcze nie jedliście! Składniki: Mięso z gotowanego kurczaka, 2 duże kubki porwanego mięsa (mniej więcej 3 nogi z kurczaka, ugotowane z warzywami) 1/2 szklanki tartej bułki 1/2 szklanki tartego parmezanu 1/3 szklanki mleka 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki kaparów 1 jajko Kilka łyżek siekanej natki pietruszki Sól i pieprz do smaku(...)cebula 1 liść laurowy 1 łyżka masła Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 200 stopni Mięso z kurczaka, pół szklanki bułki tartej i parmezanu, 2 łyżki kaparów, 1/3 szklanki mleka, posiekany ząbek czosnku, posiekaną cebulę oraz natkę pietruszki przełóż do misy malaksera i zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wbij

Niedzielny kucharz
Krokiety ze szpinakiem 46

przepisu Nadzienie 500 g mrożonego szpinaku 3 nieduże ząbki czosnku 1 nieduża cebula łyżka masła łyżka oleju łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej Panierka 1 jajko bułka tarta mąka Dodatkowo: olej do smażenia Jak zrobić krokiety ze szpinakiem Naleśniki przygotuj zgodnie z tym przepisem . Szpinak rozmroź, odlewając z niego nadmiar wody. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek(...)naleśników wyłóż porcję nadzienia szpinakowego. Następnie złóż do środka boki naleśnika i zwiń go w rulon. Każdego krokieta obtocz w mące, później w jajku, a na samym końcu w bułce tartej. Przełóż je złożeniem do dołu na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż na złoty kolor ze wszystkich stron. Podawaj na ciepło. Zobacz też inne przepisy na obiady Pierogi z serem

okolicepalnika.pl
Kotlety po zbójnicku 62

Kotlety po zbójnicku: 4 plastry schabu 150 g boczku wędzonego 150 g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1 średniej wielkości biała cebula 1 jajko sól, pieprz, ostra papryka w proszku bułka tarta do panierowania 50 g startego żółtego sera 2 łyżki oleju rzepakowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kotletów po zbójnicku: Mięso umyć, osuszyć, delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Doprawić solą(...)niewielką ilością soli (boczek jest słony). Patelnię zdjąć z ognia. Jajko wbić na talerz, rozbełtać widelcem. Każdy kawałek mięsa namoczyć w jajku, a następnie obtoczyć z obu stron w bułce tartej. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego i usmażyć panierowane kotlety z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy kawałek

Danka Pichci
Domowe bułeczki na jogurcie 67

Chrupiące i super pulchniutkie domowe bułeczki na jogurcie. Idealne na śniadanie, posiłek do pracy czy szkoły, a także na kolację. Świetnie się sprawdzą, szczególnie kiedy nie

Alle Dobre!
Brukselka zapiekana pod serową pierzynką. 63

brukselki 1-2 szt jedna duża lub dwie mniejsze kulki mozzarelli 2 ząbki czosnku ¾ szklanki startego parmezanu 4 łyżki bułki tartej 1 szklanka śmietanki 30 % 1 łyżeczka suszonego tymianku sól, pieprz do smaku Instrukcje Brukselkę obieramy, większe kroimy na połówki, mniejsze pozostawiamy w całości. Przekładamy do naczynia żaroodpornego(...)Posypujemy mozzarellą pokrojoną w kostkę. W misce mieszamy śmietankę, parmezan, sól, pieprz, tymianek oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy. Polewamy brukselkę i mieszamy. Posypujemy bułką tartą i parmezanem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy około 45 minut. Podajemy jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Artykuł Brukselka zapiekana pod serową pierzynką. pochodzi z serwisu To co lubię

To co lubię - gotuję i polecam
Rolada serowa z kurczakiem 57

jako zimną przekąskę na imprezie. Składniki Ciasto serowe: 40 dag żółtego sera 4 jajka 3 łyżki majonezu Pozostałe składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 50 dag pieczarek 2 łyżki bułki tartej 2 jajka Przygotowanie Starty ser, jajka i majonez mieszamy. Wylewamy na blaszkę do ciasta i pieczemy 20-30 min w 180 st. Jak wystygnie wykładamy potłuczoną pierś z kurczaka(...)przyprawiamy według własnego uznania). Przesmażamy pieczarki, przyprawiamy do smaku i gdy wystygną dodajemy 2 jajka, 2 łyżki bułki tartej i wykładamy na mięso. Zwijamy w roladę. Owijamy papierem do pieczenia i do piekarnika na 40 min. 180 st. Autor przepisu: Urszula Artykuł Rolada serowa z kurczakiem pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Ciasto orzechowo-kokosowe 66

białek 2/3 szklanki cukru szczypta soli 16 dag wiórków kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej Orzechy: 6 jajek 20 dag orzechów włoskich mielonych 1 niepełna szklanka cukru 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej Dodatkowo: wiśnie z syropu lub powidła śliwkowe lub wiśniowe Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części, jedną schować do zamrażarki(...)wiśnie.  4. Zrobić orzechy: żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, potem partiami dodawać cukier oraz po jednym żółtku. Na najmniejszych obrotach wmieszać bułkę tartą, mąkę i orzechy. Ciasto wyłożyć na warstwie kokosowej.  5. Na wierzch zetrzeć na tarce jarzynowej ciasto z zamrażarki.  6. Piec 40-50 minut w 170*C.  Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pieczone klopsiki rybne na warzywach 46

łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1/4 szklanki wody Sposób przyrządzenia: Klopsiki 1. Wszystkie składniki umieść w robocie kuchennym i zmiksuj na jednolitą masę, lub zmiel w maszynce rybę z bułką i dodaj resztę posiekanych składników i połącz. 2. Formuj klopsiki wielkości piłeczki pinpongowej i układaj na warzywach (jeżeli masa jest zbyt luźna, dodaj bułkę tartą). 3. Piecz

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Przepis na drożdżówki z kremem cytrynowym – lemon curd (wegańskie) 66

minut. Po tym czasie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz 15 minut – do zarumienienia. Wystudzone drożdżówki oprósz cukrem pudrem.   Sprawdź inne przepisy na drożdżówki, bułki i chleby – klik . Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga: Facebook Instagram Pinterest Sprawdź najnowsze przepisy Przepis na drożdżówki z kremem cytrynowym – lemon curd (wegańskie) Makaron

Via Gusto
Wegańskie kotlety z buraka i fasoli. 72

wytworzyć. Składniki jakie będą potrzebne: – 500 g pieczonych buraków – 1 cebula – 2 ząbki czosnku – 1 puszka czerwonej fasoli – 15 g płatków owsianych – bułka tarta do panierki – sól, pieprz – majeranek – olej do smażenia Cebulę pokrój w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Upieczone buraki pokrój na kawałki i wsadź do miski. Usmażoną(...)papkę. Następnie przypraw solą, pieprzem, majerankiem, wsyp płatki owsiane. Wymieszaj i odstaw na 15 – 20 minut by płatki owsiane spęczniały. Z gotowej masy uformuj kotleciki, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju. Kotlety smaż z każdej strony po 3 – 4 minuty. Podawaj z ziemniakami i surówkami. Jeden kotlecik to około 130 kcal Jeśli szukasz łatwych i wegańskich

Zdrowy Styl Joanny
Kotlet de volaille (dewolaj) z pieczarkami 43

piersi z kurczaka 25 dag pieczarek 5 plastrów żółtego sera 0,5 litra oleju do smażenia roladek 2 łyżki masła 1 jajko mąka do panierowania tarta bułka sól,pieprz,słodka czerwona papryka Przygotowanie: Pierś z kurczaka oczyścić,pokroić na 5 plastrów. Delikatnie rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą,pieprzem i papryką. Pieczarki pokroić w plasterki ,podsmażyć na maśle. Doprawić solą i pieprzem(...)rozłożone filety nałożyć farsz oraz plaster sera. Zwijamy. Tak przygotowane rolady obtaczamy delikatnie najpierw w mące,potem w jajku,a na koniec w tartej bułce. Rozgrzewamy olej ,do rozgrzanego wkładamy roladki i smażymy na złoty kolor. Smacznego. Artykuł Kotlet de volaille (dewolaj) z pieczarkami pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!
Pulpeciki w sosie pomidorowym 34

Składniki: 0.5 kg mięsa mielonego ok.2 szklanki bulionu 1 jajko 1 cebula sól.pieprz bułka tarta do panierki olej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i 2 łyżeczki ketchupu,lub gotowy sos pomidorowy 2 listki laurowe i 3 ziarenka ziele ang. Wykonanie: Mięso doprawiamy solą,pieprzem.Szatkujemy cebulę,dodajemy do mięsa, a na koniec jajko .Wyrabiamy masę.Formujemy pulpeciki,obtaczamy w tartej bułce

Olcia gotuje!
Ryba po grecku 43

cebule  4 ziarenka ziela angielskiego  4 liście laurowe  2 cytryny  2 słoiczki koncentratu pomidorowego  sól. pieprz  2 jajka ,trochę mąki i tarta bułka  cukier do smaku  Sposób wykonania:  1.Marchew,pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. 2.Cebulę i por kroimy w kostkę 3.Do garnka wrzucamy starte warzywa(...)Rybę rozmrażamy,osolić,opieprzyć ,posypać słodką papryką,skropić cytryną lub (octem).Pozostawić na 15 minut.(Rybę solimy z dwóch stron).Następnie filety delikatnie obtaczamy w mące, jajku i tartej bułce .Smażymy na rumiany kolor. 5.Rybę kładziemy na półmisek i polewamy sosem lub sos nakładamy obok . Artykuł Ryba po grecku pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!
Pulpeciki drobiowe w sosie serowo koperkowym 33

Składniki: 2 filety z kurczaka (można też zrobić z mięsa mielonego wieprzowego) 1 cebula łyżka posiekanego koperku (może być mrożony lub suszony) 1/2 bułki jajo serek topiony kremowy sól ,pieprz, mąka 2 ziela angielskie 3 liście laurowe 1,5 kostki bulionu oliwa Wykonanie; Filety mielimy,dodajemy jajko posiekaną cebulkę i namoczona w wodzie (odciśniętą bułkę.)Mieszamy ,doprawiając do smaku solą

Olcia gotuje!