Składniki; 0,5 kg mięsa mielonego 1 jajo 1 cebula pól bułki czerstwej ziele ang.4 ziarenka 4 listki laurowe kostka bulionu Wywar; 3 marchwie 3 pietruszki por ponadto; sól ,pieprz, 3 czubate łyżki mąki, śmietana słodka.koperek ,cukier i ocet Wykonanie; Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem ,,poszatkowaną cebulką i bułką uprzednio namoczona i odcisniętą.Dodajemy sól i pieprz do smaku
Olcia gotuje!smaczne obiadki. Zapraszam do wyoróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety z piersi kurczaka – składniki 1 pierś z kurczaka sól,pieprz,czerwona papryka słodka 1 całe jajko mąka, tarta bułka oliwa do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety z piersi kurczaka – sposób przygotowania Pierś myjemy,kroimy na 4 kawałki.Każdy rozbijamy tłuczkiem.Następnie solimy,pieprzymy i posypujemy papryką .Każdy kawałek obtaczamy(...)mące ,następnie w jajku a na koniec w tartej bułce .Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na ciemnozłoty kolor.Na koniec podlewamy wodą , przykrywamy i dusimy chwilę ok 2 minuty.Kotleciki są miękkie i soczyste. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kotlety z piersi kurczaka pochodzi z serwisu Olcia Gotuje
Olcia gotuje!Składniki; kania całe jajko sól,pieprz mąka ,bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie; Grzyby oczyszczamy.(same kapelusze) Solimy,pieprzymy do smaku .Obtaczamy w mące ,roztrzepanym jajku oraz w tartej bułce.Smażymy na oleju z obu stron jak kotlety. Artykuł Smaczne kanie (sowy) a’la kotlet schabowy pochodzi z serwisu Olcia Gotuje
Olcia gotuje!smaczne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wp_ad_ Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 30 dag. pieczarek 1 cebula 1 jajko 4 łyżki mąki pszennej + mąka do podsypania sól, pieprz bułka tarta olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków, lub można ugnieść tłuczkiem na jednolitą masę. Pieczarki trzemy na tarce o grubych oczkach(...)składniki się połączyły. Jeżeli jest zbyt lepkie podsypujemy mąką. Bierzemy trochę masy ziemniaczanej na rękę ,rozpłaszczamy na dłoni , dodać farszu i zlepić w kulkę. Formować kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju z dwóch stron ,do uzyskania złotego koloru. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kotlety ziemniaczane z pieczarkami pochodzi z serwisu Olcia Gotuje
Olcia gotuje!podanie z sosem czosnkowym lub majonezowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 6 plastrów sera tostowego 6 plastrów sera żółtego 6 plastrów szynki 2 jajka do panierki sól , pieprz, papryka słodka bułka tarta olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Z kromek chleba tostowego odciąć skórki, a miąższ cieniutko rozwałkować. Każdą kromeczkę chleba posmarować cienko ketchupem. Następnie położyć po plastrze sera(...)szynki. Zwinąć dość ciasno w roladki. Rozbełtać jajo z pieprzem, solą i papryką. Każdą roladkę moczyć w jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na oleju z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Roladki / krokiety z szynką, serem i chlebem tostowym pochodzi z serwisu Olcia Gotuje
Olcia gotuje!rodzinka bardzo lub , a dla mnie to tani i szybki obiadek. Można podawać z ziemniaczkami i ulubioną surówką (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 6 plastrów mortadeli 1 jajko mąka bułka tarta pieprz i papryka słodka olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Plastry mortadeli posypać odrobiną pieprzu i papryką surowe jajko rozbełtać Mortadelę obtoczyć w mące ,potem(...)jajku a na koniec w bułce tartej Na patelni rozgrzać olej .układać mortadelę i piec z obu stron na mniejszym ogniu do uzyskania rumianego koloru. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Szybki obiadek z mortadelą pochodzi z serwisu Olcia Gotuje
Olcia gotuje!cały filet z piersi kurczaka (z jednej piersi wyszło mi 6 ładnych porcji) 8 pieczarek 1 cebula parę plasterków sera 2 jajka 50 ml mleka bułka tarta do panierki sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Pieczarki i cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Doprawiamy solą i pieprzem(...)każdej kieszonki wkładamy trochę sera i farszu. Zamykamy ścianki kieszonek przewlekając przez nie wykałaczkę. Poduszki solimy ,pieprzymy, obtaczamy w jajkach roztrzepanych z mlekiem ,a następnie w tartej bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony do zrumienienia. Podajemy z ziemniaczkami ,frytkami i ulubioną surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Drobiowe poduszki -pychota pochodzi z serwisu Olcia Gotuje
Olcia gotuje!dość szybki przepis. Schabowy inaczej a zarazem smaczny i efektowny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety schabowe po chłopsku -składniki: 4 plastry schabu bez kości 1 jajko mąka pszenna do panierowania bułka tarta do panierowania 1 ogórek konserwowy lub kiszony 1 mała cebula 8 plasterków boczku parzonego sól ,pieprz, papryka słodka mielona smalec wieprzowy ( ew. olej rzepakowy) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis(...)podziurawić mięsa. Każdy kawałek doprawić solą ,pieprzem i czerwoną papryką. W miseczce rozkłócić jajko Następnie każdy kawałek obtaczamy w mące potem w jajku a na koniec w tartej bułce. Na patelni rozgrzać porządnie tłuszcz .Smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Kotlety zdjąć z patelni. Cebulkę i ogórka kroimy w kosteczkę Na osobnej patelni usmażyć na małym płomieniu
Olcia gotuje!adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Farsz do uszek – Składniki: ok. 60 g suszonych grzybów leśnych (np. podgrzybków, borowików) 2 cebule 2 łyżeczki bułki tartej sól i świeżo mielony pieprz czarny do smaku masło i oliwa do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na farsz grzybowy do uszek Grzyby zalać zimną wodą (do przykrycia) i odstawić na całą noc. Następnego dnia wodę wraz(...)oliwą, wrzucić cebulę i smażyć do czasu aż się lekko zeszkli. Kolejno dorzucić pokrojone grzyby i smażyć całość na średnim ogniu przez ok. 2-3 minuty. Na koniec dodać bułkę tartą oraz doprawić farsz dość intensywnie solą i świeżo mielonym pieprzem. Wymieszać. Pozostawić farsz do ostudzenia. Następnie można go jeszcze bardziej drobno posiekać za pomocą noża lub zmielić w maszynce
Olcia gotuje!serem – składniki: 1 filet z piersi kurczaka 4 plastry żółtego sera 4 plastry ananasa z puszki sól, pieprz mielony, papryka słodka olej do smażenia mąka do obtoczenia jajko bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlet zapiekany z ananasem i serem – przepis: Filet podzielić na kawałki ,lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem mielonym i papryką słodką. Następnie obtoczyć w mące(...)potem w jajku a na koniec w tartej bułce. Smażyć na oleju na ciemno złocisty kolor. Pod koniec podlać odrobinką wody i przykryć pokrywką na około 1 minuty, Duszenie kotleta w końcowym etapie smażenia sprawia, że jest on niezwykle soczysty. Ananas pokroić w kostkę ,a ser zetrzeć na tarce. Na każdy kotlecik poukładać kawałki ananasa i posypać startym serem. Zapiekać
Olcia gotuje!ostudzeniu 1 łyżka masła 1 jajko sól i pieprz do smaku 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej dodatkowo szczypiorek 1 jajko + bułka tarta do panierowania olej do smażenia PRZYGOTOWANIE : Ugotowane, zimne ziemniaki mielimy maszynką do mięsa. Dodajemy do nich masło, mąki, jajko i szczypiorek. Masę dokładnie mieszamy. Formujemy owalne krokiety które(...)panierujemy w rozmaconym jajku i bułce tartej. Smażymy na ojeju z jednej i drugiej strony na złoto. Krokiety podajemy z ulubionymi dodatkami i sosami. Smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału
Kulinarne Fantazje Mariolimielonego wieprzowego 2 2 cebule żółte 2 2 maluśkie ząbki czosnku 1 łyżeczka 1 suszonego majeranku 1 płaska łyżeczka 1 słodkiej papryki łagodny pieprz 4-5 łyżek 4-5 bułki tartej 1 1 jajko 400 ml 400 gorącej wody 100 g 100 śmietany 18% lub 30% 2 łyżeczki 2 mąki ziemniaczanej 2 łyżki 2 oleju słonecznikowo rzepakowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)cebuli i 2 ząbki czosnku poszatkuj bardzo drobno i zeszklij na rozgrzanej patelni z olejem. Odstaw do przestudzenia. W misce wymieszaj dłonią: mięso mielone, podsmażoną cebulkę z czosnkiem, jajko, bułkę tartą, majeranek, słodką paprykę i szczyptę pieprzu. Z powstałej masy uformuj małe klopsiki. Usmaż je na patelni z każdej strony na rumiano. Klopsiki przełóż na talerz i na tej samej
ProstePesto.plSkładniki: 500 g szynki wieprzowej 600 g małych ziemniaków 3 papryki czerwone 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 czubatych łyżek bułki tartej 50 ml mleka 1 łyżka ostrej musztardy 1 jajko 50 g tartego parmezanu 2 łyżki tymianku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka oleju pieprz, sól Sposób przygotowania: Mięso mielimy. Ziemniaki obieramy(...)ostrą, olejem i solą (około 1 łyżeczki). Wymieszane warzywa wykładamy do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzewamy do 220°C. DO mięsa mielonego dodajemy bardzo drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek, majeranek, bułkę tartą, mleko, musztardę, jajko, paprykę słodką, sól i pieprz. Całość wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. Z masy tworzymy średniej wielkości pulpety, które następnie układamy na wcześniej przygotowanych warzywach. Całość wkładamy
Qchnia po prostuzmieściły się na patelni😂 Przy okazji przypominam, żeby zbierać tylko grzyby, które dobrze znamy! Składniki: 3 kanie 2-3 jajka + odrobina mleka sól, pieprz, słodka papryka bułka tarta olej lub masło klarowane do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kanie dokładnie oczyścić. 2. W razie potrzeby podzielić na mniejsze części. 3. W głębokim talerzu wymieszać jajka, dodaję(...)nich odrobinę mleka. 4. Kanie oprószyć solą, pieprzem i papryką w proszku. Kanie opanierować w jajku, a potem w bułce tartej. Smażyć na maśle klarowanym lub oleju na złoto z obu stron. Najpyszniejszą są świeżo usmażone. Smacznego
Kuchnia domowa Animięso drobiowe. Samo zdrowie:). 400g mielonego mięsa z fileta z kurczaka 1 średnia cukinia (ok. 400g) 2 marchewki 1 cebula 1 czerwona papryka 2 jajka 2 czubate łyżki bułki tartej sól, pieprz, czosnek granulowany 1. Marchew i cukinię ścieramy na tarce, posypujemy delikatnie solą, mieszamy, odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie warzywa odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy mięso(...)posiekaną drobno cebulę, pokrojoną w kostkę papryke, jajka, bułkę tartą i przyprawy. Masę wyrabiamy do dokładnego połączenia składników. 2. Z masy formujemy nieduże kule. Kładziemy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, do zarumienienia
Szefowa kuchni