bułki - 33926 przepisów (strona:582/2262)

Chleb z gara, czyli pieczony w naczyniu żaroodpornym 187

wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.   Chleb z gara, czyli pieczony w naczyniu żaroodpornym   Zobacz inne przepisy na domowe pieczywo: Chleb Tygrysi – prosty i szybki przepis Bułki z mlekiem w proszku – puszyste bułeczki pszenne Chleb pszenny na suchych drożdżach – prosty i szybki przepis Puszyste bułki pszenne bez drożdży – sprawdzony przepis Bułeczki kukurydziane z sezamem   Artykuł Chleb

e-PrzepisyKulinarne
Rolady śląskie mielone 625

Składniki: ok 600 g mięsa mielonego wołowego (można zamiennie użyć wieprzowego) 1 cebula 100 g boczku wędzonego 1 duży ogórek kiszony (lub 2 mniejsze) 1 jajko 1 czerstwa bułka namoczona w mleku 1 łyżka musztardy Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra około pół szklanki mąki do obtoczenia roladek olej do smażenia       *** Do mięsa mielonego(...)mnie wieprzowe) dodajemy jajko, bułkę odciśniętą z mleka, musztardę oraz przyprawy – do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Smażymy tylko do czasu, aż cebula się zeszkli, nie dopuszczając do przyrumienienia *** *** Boczek i ogórki kroimy w kosteczkę *** *** Podsmażoną cebulę oraz boczek i ogórki dodajemy do mięsa *** *** Całość dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą

Blog z Apetytem
Zapiekanka z łososiem i cytrynowym beszamelem 99

smaku Sok z cytryny Skórka z cytryny Szpinak Szpinak młody 200 gram Masło 25 gram Czosnek 1-2 ząbki Cebula 1 sztuka Sól do smaku Dodatki Suszone pomidory Bułka tarta Oliwa z oliwek 5-7 łyżek Pieprz świeżo zmielony Przygotowanie Ziemniaki Po pierwsze ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki, włóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą, dopraw, wymieszaj. Po drugie rozgrzej piekarnik(...)Pamiętaj, że beszamel gęstnieje, a będziemy go jeszcze zapiekać, więc może być luźniejszy. Zapiekanka z łososiem i cytrynowym beszamelem Po pierwsze formę wymaluj lekko oliwą z oliwek, posyp delikatnie bułką tartą. Po drugie dodaj, ziemniaki, szpinak, kawałki łososia, polej całość beszamelem i ponownie dodaj trochę szpinaku. Po trzecie wstaw formę, do nagrzanego piekarnika na jakieś 20-25 minut

RafalCook
Babka zebra 128

wody gazowanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szczypta soli Polewa 100 g gorzkiej czekolady 60 ml śmietanki kremówki 30% Dodatkowo odrobina tłuszczu do wysmarowania formy bułka tarta do obsypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka przelewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Kiedy(...)części. Do jednej dodajemy wcześniej odłożone 3 łyżki mąki i mieszamy. Do drugiej części dodajemy 3 łyżki kakao i również mieszamy do połączenia. 5. Formę smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Ciasto wykładamy na przemian: 2-3 łyżki jasnej masy i 2-3 łyżki masy ciemnej. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. 6. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Przepiski.pl
Pasztet z jajkiem w środku 412

pietruszka 1 cebula kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe zielone liście z pora Dodatkowo 2 jajka surowe 6 jajek ugotowanych na twardo 400 g wątróbki drobiowej 1 bułka kajzerka 2 cebule 50 g masła 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól pieprz maggi Przygotowanie WYWAR: Udka z kurczaka oczyszczamy ze skóry. Przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą do przykrycia(...)laurowy przekładamy do gotującego się mięsa. Całość gotujemy przez ok. 2 godziny bez przykrycia. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem oraz maggi. Po ugotowaniu pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. PASZTET: Bułkę kajzerkę zalewamy wywarem i odstawiamy na kilka minut do namoczenia. Wątróbkę oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cebulę

Alle Dobre!
KOTLETY PO SZWAJCARSKU + FILMIK 76

SKŁADNIKI :   4 połówki piersi z kurczaka sól suszony czosnek  15-20 g szynki konserwowej 20 g sera żółtego, gouda panierka - 2 jajka odrobina mleka mąka i bułka tarta do panierowania olej do smażenia(...)powstanie 8 kotletów.  Przyprawiamy je solą i czosnkiem, następnie układamy na nich po plastrze szynki i sera zwijamy bardzo dokładnie. Panierujemy w mące, rozmąconym jajku z mlekiem i bułce tartej.  Smażymy na rozgrzanym ojeju z jadnej i drugiej strony na złoto.  Podajemy od razu, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Pulpeciki w sosie porowym 68

Miękkie, pachnące, bardzo smaczne, idealne z buraczkami! Co nam trzeba? 500g mięsa mielonego drobiowego 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki otrębów pszennych 1 jajko przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka słodka średni por (biała część i zielona, bez końcowch twardych liści) dodatkowo do nich: 1kg ziemniaków 2 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego Do zagęszczenia sosu: jogurt naturalny/śmietana(...)woli) 2 czubate łyżki łyżka czubata mąki słoik taki 200g Robimy!!! Do miski wrzucamy mięso, wsypujemy bułkę tartą, otręby, wbijamy jajko i ugniatamy wszystko na jednolita masę. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym i delikatnie papryką-do smaku. W szerokim garnuszku (ja używam takiej a’la patelni) gotujemy wodę (tak około 0,5l). Por siekamy w cienkie półplasterki i wrzucamy do wody

Latosiowydom
Jak gotować szparagi zielone i białe? 5 sposobów 113

proste dodatki. Kilka kropel ulubionej oliwy lub dobrej jakości oleju oraz odrobina soli morskiej delikatnie podkreślą ich smak. Warzywa z wody lub gotowane na parze często podaje się z bułką tartą podsmażoną na maśle . Dodatek ten jest apetyczny, ale dominuje smakiem nad szparagami, zatem polecamy go głównie osobom, które dopiero przyzwyczajają do smaku tego warzywa. Sos beszamelowy – choć zazwyczaj dodajemy(...)się idealnie z gotowanymi szparagami. Koniecznie wypróbuj to połączenie! Jak już wspominaliśmy, szparagi smakują doskonale z prostymi dodatkami. Dlatego, jeśli nie lubisz mocnych akcentów takich jak sos beszamelowy czy bułka tarta, wypróbuj szparagi z dodatkiem świeżych ziół. Szczypiorek, pietruszka, koperek, bazylia – możliwości jest bardzo dużo. Wypróbuj różne opcje i znajdź swój ulubiony smak. Gotowane szparagi z sosem francuskim wyglądają niezwykle

Rozdomowiona
Mielone z gruszką 92

porcje Do przygotowania kotletów będą Ci potrzebne: 400g mielonego drobiu, cebula, 2 ząbki czosnku, jajko, pół pęczka natki pietruszki, 60g sera camembert, 2 gruszki, 2 łyżki tartej bułki, ok. 3 łyżki wody, 2 łyżki oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku. 1. Zmiel 400g piersi kurczaka lub indyka. 2. Czosnek i natkę posiekaj. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc(...)pełni wykorzystać jego właściwości . 3. Cebulę pokrój w drobną kostkę. 4. Posiekane warzywa i natkę dodaj do mięsa i wbij jajko. 5. Bułkę tartą (najlepiej razową) wymieszaj z wodą, również dodaj do mięsa, dopraw solą, pieprzem i wyrób całość na jednolitą masę. 6. Uformuj 4 kotlety. 7. Gruszki obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę

Z notatnika dietetyka
Kurczak milanese z dymną nutą 104

słodkiej. Usmażone polędwiczki podaliśmy z pyszną warzywną salsą, która nadaje daniu niecodzienny wygląd i smak. Składniki: 0,5 kg polędwiczek z kurczaka 1 szklanka maślanki 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1/2 szklanki mąki 2 łyżki papryki słodkiej, najlepiej wędzonej Sól i pieprz Dresing 1/2 szklanki drobno pokrojonej papryki Starta skórka z całej cytryny Starta skórka z całej pomarańczy(...)Krok 4 Wyjmij kurczaka z maślankowej kąpieli, obetrzyj ręcznikiem z nadmiaru marynaty i przełóż do misy z jajkami. Dokładnie obtocz mięso w jajkach. Następnie przełóż mięso do worka z bułką tartą. Potrząśnij foliowym workiem, żeby panierka pokryła polędwiczki. Krok 5 Rozgrzej na patelni olej. Wyciągaj polędwiczki z worka, otrząśnij z nadmiaru panierki i smaż na średnim ogniu. Po usmażeniu wyłóż

Niedzielny kucharz
SOS CHLEBOWY – jak wykorzystać czerstwy chleb? 105

cebula, masło, mleko oraz sól i pieprz do smaku. W zależności od regionu, w którym jest przygotowywany, mogą być stosowane różne odmiany chleba, np. biały chleb, ciemny chleb lub bułki. Jak wykorzystać sos chlebowy? Sos chlebowy może być podawany do wielu potraw. Najczęściej stosuje się go jako dodatek do pieczeni, kotletów mielonych, klopsów, kasz i ziemniaków. Można go też podawać(...)nieodpowiedni dla osób z nietolerancją laktozy lub nietolerancją glutenu, ponieważ zawiera mleko i pszenicę. W takim przypadku można spróbować przygotować sos na bazie mleka roślinnego i bezglutenowego chleba lub bułek. Sos chlebowy jest łatwy w przygotowaniu, a jego smak i konsystencja idealnie pasują do różnego rodzaju mięs i warzyw. Można go również podawać jako dip do pieczywa, chipsów czy warzyw

Via Gusto
Śledzie smażone panierowane 102

podane w towarzystwie ugotowanej na sypko kaszy gryczanej oraz kiszonych buraków. Co powiecie na takie zestawienie? PRZEPIS ŚLEDZIE SMAŻONE PANIEROWANE Składniki: 6-8 filetów śledzi świeżych 2 jajka mąka bułka tarta sól pieprz olej Jak zrobić śledzie smażone panierowane: Filety myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Następnie rybę oprószamy solą i pieprzem i delikatnie obtaczamy w mące. Jajka wbijamy(...)talerza i roztrzepujemy widelcem. Filety ryby obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Na rozgrzany olej na patelni kładziemy filety. Smażymy po 2 minuty z każdej strony. Artykuł Śledzie smażone panierowane pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Spaghetti z pulpecikami z cielęciny 92

cebula 1 spora łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku opcjonalnie: ostra papryczka garść liści bazylii sól i pieprz do smaku oliwa na pulpeciki: 300g cielęciny  3 łyżki bułki tartej 40g tartego Parmezanu 1 jajko oliwa  sól i pieprz do smaku Wykonanie: cielęcinę mielimy na drobnym sitku. Marchew, cebulę i selera obieramy i siekamy (najlepiej się to robi mezzaluną(...)tylko na palce uważać trzeba 😜), czosnek obieramy; do zmielonego mięsa dodajemy tartą bułkę, Parmezan i jajko, doprawiamy solą i pieprzem i całość wyrabiamy na jednolitą masę. Z gotowej masy formujemy niewielkie pulpeciki (wielkości małego orzecha włoskiego); na szerokiej patelni rozgrzewamy chlust oliwy i na gorącej podsmażamy nasze pulpeciki, obracając od czasu do czasu aż nam się ładnie zrumienią. Mają być

Pasta Po Polsku
Kolorowe Ragù 116

łodygi Fasolka szparagowa 200 gram Pomidor bez skórki 2-3 sztuki Cebula 1 sztuka Czosnek 1-2 ząbki Chili 0.5 sztuki Oliwa z oliwek 5-7 łyżek Prażona bułka tarta Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Przygotowanie Po pierwsze pokrój warzywa w drobną kostkę. Po drugie z kiełbasy usuń błonkę i pokrój ją na małe kawałki. Po trzecie(...)zmiękną. Po szóste przełóż makaron oczywiście bezpośrednio z rondla na patelnię, wymieszaj, dodaj odrobinę wody, dopraw solą, pieprzem i gotuj, aż sos zgęstnieje. Na koniec nałóż, dopraw pieprzem, prażoną bułką tartą i oczywiście zajadaj. Proste prawda…oczywiście, że tak. 𝘼𝙡𝙚𝙛𝙤𝙧𝙢𝙖 𝘾𝙚𝙧𝙖𝙢𝙞𝙘𝙨 & 𝙍𝙖𝙛𝙖𝙡𝙘𝙤𝙤𝙠. Z naszych pasji powstała seria naczyń 𝙘𝙍𝙘 którą, możesz nabyć 𝙏𝙪𝙩𝙖𝙟 . Podając hasło – 𝙘𝙍𝙘

RafalCook
Zraziki bałkańskie 2394

ziemniaczkami, pyzami lub kaszą i ulubioną surówką. U mnie surówka z białej kapusty Przepis tutaj (KLIK)     Składniki: ok 600g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra, gałka muszkatołowa + ulubione zioła mąka do obtoczenia roladek olej do smażenia 1 cebula 2 ząbki czosnku ok 200g świeżego szpinaku 4 suszone(...)reszty dodajemy szpinak *** *** Smażymy ciągle mieszając, aż szpinak zacznie więdnąć. Dodajemy przeciśnięty czosnek, smażymy jeszcze przez chwilkę i wyłączamy palnik *** *** Dokładamy suszone pomidory, mieszamy *** *** Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkiem oraz przyprawami- do smaku *** *** Do mięsa dodajemy odłożoną wcześniej cebulkę, mieszamy *** *** Masę mięsną dzielimy na 6 części. Każdą z nich rozpłaszczamy na placek i nadziewamy porcją farszu *** *** Mięso

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania