Składniki: bułka pszenna 1 sztuka większa, mielone mięso wołowe 70 dag, jajka 2 sztuki "M", cebula 1 sztuka średnia, kucharek 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, pieprz zmielony 1 łyżeczka, tymianek 2 łyżeczki, mąka pszenna do obtaczania - ile potrzeba, masło klarowane 2łyżki Mielone mięso z wołowiny (kupuję w zaufanym boksie na hali targowej) dodać do miski, wbić jajka, wsypać pieprz mielony(...)kucharka, sól, tymianek, bułkę moczoną w wodzie i z wody odciśniętą, zetrzeć cebulę na tarce grubsze oczka (ważny jest sok z cebuli po starciu, z krojenia nie ma takiego sok) , wszystko dokładnie ręką wszystko wyrobić z 4 minuty na kleistą masę, powinna być nieco luźna. Formować zwilżonymi dłońmi kotlety mielone nie grube i nie duże, obtaczać w mące z każdej
W Mojej Kuchni Lubięzabki czosnku, 0,5 kg mieso wołowe, 0,5 kg mieso wieprzowe, 3 marchewki, 1/2 cebuli białej i 1/2 cebuli czerwonej, 1 pietruszka, 1/2 szklanki kremówki, 3 łyżki bułki tartej, 1/4 szkl. Startego dojrzewającego sera, 3 chlusty czerwonego wina. Wykonanie w filmie (na maśle przesmaż przyprawy i śliwki, tłuszcz jest nośnikiem smaku (!), następnie warzywa, mięso i wino, całość przykryj pokrywką(...)duś do miękkości. Potem zagęść całość dodając śmietankę, bułkę tarta i ser. (Patrz film) . Puree: ziemniaki 12 sztuk gotujemy, odcedź, dodaj 1/3 kostki masla, 1/2 szkl śmietanki, odrobina soli, 1/4 kostki fety, świeży rozmaryn i gałka muszkatołowa. Dopraw solą do smaku. . 1 szara Reneta i świeże zioła: majeranek i szałwia. . Na wierzch: mozzarella 1 kulka . Całość piekłam około 40 minut
SMYKWKUCHNIcytryny, łodyga selera naciowego, 2 szalotki, garść orzechów włoskich, 3 gałązki natki pietruszki, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżeczki musztardy sarepskiej, 3 łyżki łuskanego słonecznika, łyżka masła, 3 łyżki bułki tartej razowej, pieprz do smaku. 1. Filety śledziowe mocz kilka godzin w wodzie, po czym opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w drobną kostkę. 2. Jabłka obierz, pokrój w taką(...)ewentualnie sól (niekoniecznie), a na koniec posiekaną natkę. 5. Na suchej patelni upraż ziarna słonecznika i dodaj je do tatara. 6. Na tej samej patelni rozgrzej masło, dodaj bułkę tartą (możesz przygotować ją w domu - wystarczy, że dzień lub dwa dni wcześniej ususzysz 3 kromki chleba razowego, po czym je zmielisz) i podgrzewaj mieszając do połączenia. Porcję tatara przed podaniem
Z notatnika dietetykaprzeczytać cały przepis, by zapoznać się z poszczególnymi etapami i rozplanować sobie pracę :) Składniki: Biszkopt orzechowo-miodowy: 6 jajek 200 g orzechów włoskich 1 łyżeczka do pieczenia 4 łyżki bułki tartej niepełna szklanka cukru pudru 2 łyżki miodu szczypta soli Masa makowa: 250 g maku mielonego 3-4 łyżki cukru 3 białka 1/2 szklanki śmietanki 30% 1/2 szklanki miodu(...)włoskich 70 g masła 3-4 łyżki cukru 2 łyżki miodu Dodatkowo: ok. 18-20 szt. herbatników Wykonanie: Biszkopt orzechowo-miodowy: Orzechy włoskie mielimy na miałko i mieszamy z bułką tartą oraz proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając po łyżce cukru pudru. Następnie dodajemy miód oraz żółtka i miksujemy
Kuchnia MagdaLenyprzeczytać cały przepis, by zapoznać się z poszczególnymi etapami i rozplanować sobie pracę :) Składniki: Biszkopt orzechowo-miodowy: 6 jajek 200 g orzechów włoskich 1 łyżeczka do pieczenia 4 łyżki bułki tartej niepełna szklanka cukru pudru 2 łyżki miodu szczypta soli Masa makowa: 250 g maku mielonego 3-4 łyżki cukru 3 białka 1/2 szklanki śmietanki 30% 1/2 szklanki miodu(...)włoskich 70 g masła 3-4 łyżki cukru 2 łyżki miodu Dodatkowo: ok. 18-20 szt. herbatników Wykonanie: Biszkopt orzechowo-miodowy: Orzechy włoskie mielimy na miałko i mieszamy z bułką tartą oraz proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając po łyżce cukru pudru. Następnie dodajemy miód oraz żółtka i miksujemy
Kuchnia MagdaLenyjakie to było dobre! 😍 Składniki: ok 700 g dorsza (lub innej ryby) sól biały pieprz majeranek koperek 3-4 łyżki roztopionego masła Na posypkę: Wymieszać ze sobą: 1/2 szkl bułki tartej 1/2 szkl startego parmezanu lub innego twardego sera ( u mnie ser Jantar) 4 łyżki oleju Wykonanie: Jeśli mam rybę mrożoną, zawsze wcześniej odmrażam ją. Najlepszym sposobem jest przełożenie(...)przy pomocy pędzelka roztopionym masłem. Posypuję z wszystkich stron przyprawami: solą, pieprzem białym albo cytrynowym, majerankiem i koperkiem. Na górę każdego kawałka ryby wykładamy posypkę z bułki i sera. Lekko ją przyciskamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st na około 15 minut (czas pieczenia uzależniony jest od grubości naszego
Walijskie Pichceniemalutkich, białych pieczarek (te małe dostępne są np w Lidlu) 2-3 średniej wielkości cebule 1 czerwona papryka 3-5 ogórków konserwowych 2 duże jajka sól, pieprz bułka tarta olej do smażenia Zalewa: 4 szklanki wody, 10-12 łyżek octu 6 łyżek cukru 6 łyżek ketchupu 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli 4 ziarenka pieprzu 3 ziarenka ziela(...)nożem tuż u nasady, nie odrywać). Na głęboki talerz wybijamy jajka, dodajemy sól i pieprz, mieszamy rózgą kuchenną. Kapelusze pieczarek zanurzamy w rozmąconych jajkach, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na większej ilości oleju, z obu stron na złoto. Odstawiamy na ręcznik papierowy. Cebulę kroimy w piórka. Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy na paseczki. Ogórki konserwowe kroimy na paseczki
Smaki Na Talerzupiersi 1 mała cukinia 2 łyżki świeżego, drobno siekanego koperku – może być mrożony 2 cebulki dymki ze szczypiorem 3 łyżki sosu sojowego 1 duże jajko 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki oleju i trochę do posmarowania pieprz do smaku łyżeczka musztardy Dijon lub podobnej, kremowej Do podania: pieczone ziemniaczki lub delikatne puree ziemniaczane szybki sos żurawinowy Zaczynamy(...)grubych oczkach, delikatnie solimy i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. W tym czasie do dużej miski przekładamy mięso, dodajemy do niego drobno posiekaną dymkę, koperek, sos sojowy, jajko, bułkę tartą, 3 łyżki oleju, pieprz i musztardę. Odstawiamy na chwilę. Po 10 minutach odciskamy w rękąch porządnie startą cukinię i dodajemy do mięsa. Całość dokładnie mieszamy, do połączenia składników
Smaczna Stronarobię takie pierożki na Wigilię zamiast tradycyjnych pasztecików. Polecam gorąco! Składniki na ciasto: 1 szkl mleka 1 szkl mąki łyżka masła szczypta soli Do panierowania : 1 jajko bułka tarta szczypta soli Farsz: ok 200 g pieczarek 1 cebula ząbek czosnku 2-3 łyżki startego sera olej do podsmażenia pieczarek sól pieprz Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę(...)Odstawić do ostygnięcia. Ciasto rozwałkować podsypując mąką. Wycinać kółka. Na każde nałożyć łyżeczkę farszu. Zlepić jak tradycyjne pierogi. Obtoczyć w rozkłóconym jajku (lekko posolonym) i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia
Walijskie Pichcenieśrednie + cukier 1 łyżeczka, czosnek 1 główka średnia, olej rzepakowy 1/2 szklanki, szpinak mrożony 1/2 opakowania, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżeczka, mąka ziemniaczana 5 łyżek, tarta bułka 3/4 szklanki, przyprawa wpłynie 3 łyżeczki Ryż ugotować w osolonej wodzie 15 minut od zagotowania wody, co jakiś czas zamieszać, ugotowany wylać na durszlak i przepłukać zimną wodą, zostawić(...)dodana do pod koniec smażenia nabiera wyrazistego smaku) , wystudzić na patelni. Do m,iski wsypać ryż, cebulę z patelni, jajka, mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wyrobić ręką. Dodać tartą bułkę, przyprawę w płynie i przyprawę do grilla, wyrobić dokładnie ręką. Od razu zwilżonymi dłońmi formować średniej wielkości i nie za grube kotlety (do 1,5 cm grubości) , kłaść na gorący
W Mojej Kuchni LubięPrzepis uznaję za rewelacyjny, polecam go również państwu. SKŁADNIKI : 1 duży karp 2 duże cebule sól i pieprz do smaku sok z połówki cytryny bułka tarta i mąka do panierowania 2 jajka olej do smażenia PRZYGOTOWANIE : Karpia oczyszczamy, kroimy na dzwonka, przyprawiamy, polewamy sokiem z cytryny i obkładamy cebulą. Pozostawiamy(...)godzin w lodówce. Wyjmujemy go z cebuli, wycieramy ręcznikami aby był suchy i panierujemy w mace, jajku i bułce tartej, smazymy na złoto, na oleju z jednej i drugiej strony. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę. Dzwonka przekładamy na blaszkę, dodajemy podsmażoną cebulę i pieczemy karpia w piekarniku około 15-30 minut w temperaturze
Kulinarne Fantazje Marioligotowanego mięsa wołowego (np. z rosołu) 30 dag odciśniętej kapusty kiszonej 1 cebula średniej wielkości 1-2 ząbki czosnku 5 dag smalcu 1 jajko Dodatkowo: Olej do smażenia bułka tarta 2-3 jajka, 2-3 łyżki wody sól, pieprz, przyprawy typu Vegeta i Magi Zmiksować składniki przeznaczone na ciasto naleśnikowe. W razie potrzeby dolać mleka/wody(...)czosnkiem. Dodać jajko, smalec ze smażenia cebuli, przyprawy. Wszystko razem dobrze wymieszać. Gotowy farsz rozłożyć na naleśnikach, zwinąć krokiety. Jajka roztrzepać z wodą. Krokiety zanurzać w jajku, obtaczać w bułce tartej, smażyć na złoty kolor, w dość głębokim tłuszczu. Usmażone układać na ręczniku papierowympapierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu
Praktyczna plznacznie szybciej. Ryba po grecku Ryba po grecku – przepis Składniki: ryba po grecku 700 g filetów z dorsza (lub innej, białej ryby np. mintaja, waga po rozmrożeniu) Mąka Bułka tarta Sól, pieprz Jajko Olej Farsz warzywny: Dwie marchewki Dwie pietruszki Nieduży kawałek selera Jedna duża cebula Dwa ząbki czosnku 150 g koncentratu pomidorowego 300 ml wody Jeden liść laurowy(...)Podziel filety rybne na mniejsze kawałki o szerokości 3-4 centymetrów. Każdy z nich oprósz solą oraz opieprzem. Następnie opanieruj rybę obtaczając ją kolejno w mące, rozmąconym jajku oraz bułce tartej. Wszystkie kawałki smaż z obu stron na rozgrzanym oleju do momentu aż będą złociste. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obierz oraz zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj liść laurowy
okolicepalnika.plSkładniki biszkopt: 5 jajek L 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 2 bułki kajzerki 3 szklanki mleka 2% 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 100 g wiórek kokosowych 200 g masła Posypka: 1 łyżka masła 100 g wiórek kokosowych 3 łyżki cukru Dodatkowo: słoiczek dżemu(...)Masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. Do tzw. "suchego patyczka" Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwa blaty. Masa: 1. Bułki kajzerki rozdrabniamy na mniejsze, wkładamy do miski i zalewamy 2 szklankami mleka. Odstawiamy na chwilę, żeby zmiękły. Następnie rozdrabniamy je widelcem. 2. Do papki wrzucamy 100 g wiórek kokosowych
kruche babeczki