dania zawsze można spalić przy pracach jesiennych w ogrodzie Składniki : 2 duże marchewki 5 kolorowych ziemniaków ( lub zwykłych ) 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 4 – 5 ogórków z zalewy octowej 2 cebule średniej wielkości 3 wędzone udka z kurczaka ( najlepiej własnego wyrobu ) 3 ząbki czosnku 1 łyżka ostrej musztardy ( rosyjska lub z chilli ) 2-3 łyżki(...)mielonego pieprzu ( można mniej ) sól do smaku Ziemniaki i marchewkę gotujemy w łupinach . Studzimy , obieramy . Kroimy na malutkie kawałki . Kukurydzę i fasolę przepłukujemy na sitku i zostawiamy do odcieknięcia . Ogórki także kroimy w kosteczkę , dokładamy do kukurydzy i fasoli ,żeby lekko przeschły , sałatka wtedy nie będzie puszczać wody . Cebulę obieramy i siekamy najdrobniej jak się da . Czosnek wyciskamy praską
Ogrodnik w podróżyjest skomplikowana, nie wymaga zdolności kulinarnych. Tę zupę wykonamy w dokładnie 12 minut! W między czasie możemy zagotować makaron, bądź przygotować grzanki z chleba. Składniki: – 300g świeżego ogórka – 300ml wody – 50g sera topionego – 1/2 cebuli – 2 kostki rosołowe BIO – 3 łyżeczki mąki ryżowej – 2 łyżki kwaśnej śmietany – 1/2 pęczka koperku – pieprz(...)Ogórka obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki (prócz wody i śmietany) umieszczamy w misie blendera i miksujemy na prawie gładko. Całość przelewamy do garnka, dodajemy wodę, dokładnie łączymy i gotujemy przez ok. 10 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. W między czasie koperek drobno siekamy i pod koniec gotowania dodajemy, mieszamy. Następnie dodajemy
Be Fit Be Stronggrilowa) *Sałatę rwiemy na listki, pomidora, ogórka , cebulę kroimy w plastry. * Wszystkie składniki potrzebne d przygotowania sosu czosnkowego mieszamy ze sobą, doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem. Mieszamy. *Spód bułki smarujemy sosem czosnkowym, kładziemy liście sałaty, plastry pomidora, ser ( możemy teraz chwilę położyć do opiekacza i podgrzać ser aby się minimalnie rozpuścił) , ogórki,cebulę, kotleta, polewamy sosem czosnkowym
Z Majeczką w kuchniteż inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym(...)burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem A na deser 😍 wegańską szarlotkę sorbet jabłko-grejpfrut Sos czosnkowy z kalafiora (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania
Kulinarne przygody Gatityprosta sałatka. Świetny dodatek do obiadu. Składniki 5 kiszonych ogórków 1 średnia cebula 1 duże słodkie jabłko natka pietruszki 4 łyżki oleju słonecznikowego sól pieprz szczypta cukru Przygotowanie Ogórki pokroiłem w półplasterki ( jeśli są nieduże to kroimy w plasterki ). Jabłko pokroiłem w kostkę, a cebulę w plasterki. Składniki połączyłem w salaterce, dodałem olej, posiekaną natkę pietruszki, doprawiłem solą
R'n'G Kitchengarści miksu sałat Garść pomidorków koktajlowych 2 małe ogórki korniszony Odrobina soli himalajskiej 1 łyżka oleju z pestek dyni 1 łyżeczka soku z granatu Przygotowanie: Ogórki kroimy w plasterki, a pomidorki na pół. Wszystkie składniki mieszamy
Czarnawisienkaczęściej gotowanych w moim domu. żeberka wieprzowe lub dowolne kości kilka ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka ewentualnie liście pora, selera i lubczyku w sezonie letnim kilka ogórków kiszonych śmietana 2-3 ziela angielskie 2-3 liście laurowe sól, pieprz Na żeberkach lub kościach ugotować wywar z pietruszką i marchewką, a także z pęczkiem liści związanymi nicią(...)żadnej kostki. Do wywaru dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodać również ugotowane w wywarze i starte marchewki i pietruszkę. Jak ziemniaki będą miękkie dodać starte na tarce ogórki kiszone (ilość według upodobań), zagotować. Przyprawić i zatrzepać śmietaną. Życzę Smacznego
talerz przyjemnościSushi. Każdy z nas ma pewnie ulubioną „suszarnię” i swoje ulubione rolki, które zamawia zawsze. Nie inaczej jest z nami – w każdym naszym zamówieniu musi znaleźć się sushi z ogórkiem i pikantnym tatarem z łososia. Oboje w domu jesteśmy fanami surowego mięsa i surowych ryb, a tatar przygotowany ze świeżego łososia to nasz zdecydowany faworyt. Kilkukrotnie próbowałam odtworzyć w domu(...)się udało. Nasza „suszarnia” tatar z łososia oferuje w trzech stopniach ostrości – w formie przystawki lub prostych rolek futomaki, składających się z ryżu i pokrojonego w cieniutkie, długie słupki ogórka, zwieńczonych „czapeczką” z łososiowego tatara. Do tatara z łososia nie potrzeba nic więcej, ale nie wcale nie musicie kurczowo trzymać się japońskiej sztuki kulinarnej – ten rybny tatar równie dobrze smakuje
Karo in the KitchenKania ) 1/2 puszki kukurydzy 3 jajka 2-3 ogórki konserwowe Dodatkowo: sól, pieprz majonez Kaszę bulgur ugotować według przepisu z opakowania. Ugotowane na twardo jajka, kiełbasę oraz ogórki należy pokroić w kostkę, a kukurydzę odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać z majonezem. Sałatkę doprawić solą z pieprzem
Di gotujenależą do popularnych przetworów. Kisiłam je po raz pierwszy i trochę się dziwię dlaczego dopiero teraz wpadłam na ten pomysł. Wyszły bardzo smaczne, przypominają nieco kiszone ogórki. Po ukiszeniu są nadal chrupkie i ładnie się prezentują na talerzu. Składniki na 3 litrowe słoiki: 1 brokuł kilka baldachów kopru z nasionami kilka ząbków czosnku kawałek chrzanu (wielkości(...)może zbierać się piana, która może wylać się ze słoja (dlatego ustawiamy słoje na tacy). Aby przyspieszyć proces kiszenia, można dodać do zalewy kilka łyżek kwasu z kiszonych ogórków. Brokuły są dobre do jedzenia po 5-7 dniach. Gdy brokuły są wystarczająco ukiszone, należy należy je zapasteryzować, aby zatrzymać proces kiszenia. Pasteryzacja: Jeśli podczas
Codziennik Kuchennybędzie dla was strzałem w dziesiątkę. pulpa po przygotowaniu mleka z orzechów nerkowca (100 g orzechów zblendowanych z wodą i odcedzonych) 2 łyżeczki płatków drożdżowych 3 łyżki zalewy z ogórków kiszonych sól i pierz do smaku szczypiorek Orzechy nerkowca namaczamy przez noc, a następnie blendujemy dodając 3 szklanki wody. Następnie płyn(...)kilka razy przecedzamy przez gęste sito (tak otrzymamy pożywne mleko z orzechów nerkowca ). Pulpę, która pozostanie na sicie mieszamy z 2 łyżeczkami płatków drożdżowych i 3 łyżkami zalewy z ogórków kiszonych. Następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy. Gotowe
Dieta bez mlekaskładniki na 5 porcji 3-4 liście kapusty pekińskiej 150 g kabanosa 250 g sera typu “oscypek” 2 czerwone cebule 200 g papryki konserwowej 5-6 ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy sos 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy 2 łyżki pikantnego keczupu szczypta ostrej papryki(...)czarny pieprz sól przepis Kapustę pekińską dość drobno szatkujemy po czym wrzucamy do miski. Kabanosy kroimy na niewielkie około 1-1,5 centymetrowe kawałki i łączymy z zawartością miski. Ogórki konserwowe kroimy w niewielką kostkę a następnie dodajemy do kapusty i kabanosa. Czerwoną cebulę drobno siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Ser oscypek oraz paprykę konserwową kroimy w niewielką
Smakowite Daniaprzekąskę czy kolacje będzie w sam raz :) Składniki: 2 ugotowane marchewki 1 ugotowana pietruszka 0,5 ugotowanego dużego selera 1 nieduży por 0,5 puszki kukurydzy 3-4 ogórki konserwowe 0,5 dużego jabłka sól, pieprz, pieprz ziołowy 1 łyżeczka ostrej musztardy(...)łyżki majonezu Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Por obrać i pokroić w półplasterki, kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do pokrojonych warzyw. Ogórki pokroić w kostkę, jabłko obrać i również pokroić w kostkę, dorzucić do miski. Dodać przyprawy, musztardę i majonez, wymieszać i odstawić na chwilę, aby sałatka się "przegryzła", po tym czasie ewentualnie
Simply Foodtypu wąż 1 cebula 1 papryka żółta 1 papryka czerwona sól, pieprz oliwa, lub olej- u mnie olej lniany odrobinka octu jabłkowego ( tyle aby delikatnie zakwasić) Wykonanie: Pomidory, ogórki, paprykę kroimy w kosteczkę, cebulę oraz natkę pietruszki siekamy. Wszystko łączymy ze sobą. Do 3 łyżek oleju dodajemy sól, pieprz ( po odrobinie),dodajemy tez odrobinkę octu- tyle
Z Majeczką w kuchnismaczny. A przy okazji robienia chleba przyszedł mi do głowy pomysł na zrobienie jakieś pasty - w końcu chleb najlepiej smakuje z czymś;) Przypomniała mi się pasta ze słonecznika z ogórkiem, którą często kupuję w Lidlu. Dlatego odtworzyłam przepisu w domu - smak wyszedł prawie identyczny:) Wszystkie przepisy znajdziecie poniżej. Składniki na chleb - 5 dag drożdży świeżych - 20 dag mąki kukurydzianej(...)minut do wyrośnięcia. Posypujemy słonecznikiem. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. Składniki na pastę - 100 g pestek słonecznika - 2 ogórki konserwowe - 1 łyżka posiekanego koperku - sól, pieprz do smaku Wykonanie Pestki słonecznika zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na około godzinę. Następnie odsączmy z nadmiaru wody i blendujemy na jednolitą - bardzo
Health-Fit-Life