skorzystaliśmy z innego, równie dobrego. Polecamy ;) Składniki 3 litry letniej, przegotowanej wody 1 kg butaków 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 30 g chrzanu 250 ml kwasu z ogórków kiszonych 1 główka czosnku 1 łyżeczka kminku (całego) 3 łyżeczki soli szczypta cukru Przygotowanie Buraki, marchew, pietruszkę obieramy, kroimy(...)plastry. Chrzan oczyszczamy, kroimy na kawałki (julenka). Czosnek obieramy, tzn. nożem go „spłaszczamy, wtedy łatwiej brać. Warzywa przekładamy do naczynia z kamionki (wcześniej wyparzonego), dodajemy szklankę kwasu z ogórków, przyprawy, zalewamy letnią wodą. Naczynie zakrywamy gazą i odstawiamy na 5-6 dni. Powstały kożuch usuwamy, kwas przecedzamy przez drobne sito. W lodówce możemy go przechowywać maksymalnie do 6 miesięcy
R'n'G Kitchenboczkiem . Zobacz mój film z przygotowania zapiekanek Składniki – Zapiekanki domowe z kiełbasą 3 bagietki po ok. 30 cm 6 kiełbasek śląskich 300 g sera cheddar 2 średnie cebule ogórki lub papryka konserwowa 100 g masła pieprz, sól, oregano Przepis – Zapiekanki domowe z kiełbasą Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Celsjusza wraz z włączonym termoobiegiem. Rozgrzewamy patelnię. Tarkujemy nasz(...)połowę wzdłuż. Wybieramy wnętrze bagietki. Jeśli bagietka jest wąska, możecie ją trochę rozwałkować. Cebulkę z kiełbasą rozkładamy na naszych bagietkach. Dodatkowo układamy na nich pokrojone w paski nasze konserwowe ogórki bądź paprykę. Całość posypujemy serem. Zapiekanki wkładamy do pieca na 10 minut. Podajemy z keczupem lub innymi sosami. Koszt: 12 zł (8 zapiekanek) Przygotowanie: 30 minut Zapiekanki domowe
Kuchennyviral.plmakrelą, pikantną rzodkiewką, świeżym szczypiorkiem i pachnącą bazylią, podana na krakersach, grzankach lub chrupkim pieczywie to ciekawa propozycja na imprezową przekąskę. Składniki: 240g wędzonej makreli 3 jajka 150g kiszonych ogórków 100g rzodkiewki 7 listków(...)świeżej bazylii 4 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 3 łyżki majonezu sól pieprz Wykonanie: 1. Makrelę dokładnie obrać ze skóry, ości i rozgnieść widelcem. 2. Ogórki i rzodkiewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć z nadmiaru soku. 3. Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach
Szalona Kuchnia EwelinyUwielbiam sałatki gyros wiec czemu by nie zrobić zapiekanki gyros??:) SKŁADNIKI: 3 saszetki ryżu płaska łyżeczka curry duża pierś z kurczaka przyprawa gyros 2/3 puszki kukurydzy 3 pomidory 2 ogórki konserwowe pół papryki żółtej cała papryka czerwona zioła prowansalskie 5 ząbków czosnku 4 łyżki jogurtu naturalnego(...)łyżki majonezu 2 kulki sera mozzarella WYKONANIE: Ryż gotujemy wedle wskazań producenta z tym że do wody dodajemy curry. Pierś smażymy na niewielkiej ilości oleju z przyprawą gyros. Pomidory,ogórki,papryki kroimy w kostkę mieszamy razem w misce dodajemy kukurydzę i około pół łyżeczki ziół prowansalskich. Przygotowujemy sos - jogurt majonez i czosnek przeciśnięty przez praskę. Warstwowo układamy: Połowa Ryżu
Dziś Ja gotujekoniecznie posadźcie tam topinambur. Rośnie sam i jest pyszny. Zwłaszcza w daniach typu sałatka z topinamburu. Składniki: 200 g topinamburu – obrany i pokrojony na cienkie plasterki pół dużego ogórka wężowego – pokrojonego na plasterki pęczek rzodkiewki pokrojonej na plasterki puszka czerwonej fasoli – odsączona i przepłukana wodą (żeby sos nie barwił innych warzyw) mała czerwona cebula pokrojona w krążki(...)posolona marynata 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki octu jabłkowego łyżka miodu pieprz szczypiorek – drobno posiekany do dekoracji pestki granatu do dekoracji Przepis na sałatkę z topinamburu, ogórka, rzodkiewki i fasoli Topinambur, ogórek, rzodkiewkę i fasolę wymieszać. W małej miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty i polać nimi sałatkę. Posypać szczypiorkiem i pestkami granatu. Artykuł Sałatka z topinamburu, ogórka, rzodkiewki
Ugotowane pozamiatanezimno. Nadają się do zamrożenia. SKŁADNIKI : 1/5 kg mięsa wołowego roladowego 30 dkg boczku wędzonego, parzonego 350 g kiełbasy podwawelskiej 2 średnie cebule 2-3 ogórki kiszone 2-3 łyżki musztardy sarepskiej sól, pieprz, słodka papryka do smaku mąka do obtoczenia mięsa olej 1 litr wody lub bulionu wykałaczki(...)PRZYGOTOWANIE : Mięso dokładnie myjemy, kroimy w plastry i dokładnie rozbijamy. Boczek, ogórki i cebulę należy zmielić rozdrabniaczem, lub pokroić na drobną kostkę. Przekładamy farsz do miski, dodajemy musztardę i przyprawy, dokładnie mieszamy. Plastry mięsa rozkładamy na desce, smarujemy po jednej stronie musztardą, nakładamy farszu tyle ile się zmieści, zwijamy i spinamy wykałaczkami. Roladki obtaczamy w mące
Kulinarne Fantazje Mariolijest w niej mięso wieprzowe. Danie można podać z ryżem, kaszą lub duszonymi ziemniaczkami. Składniki: 0,5 kg schabu 1 czerwona papryka 1 żółta papryka kilka sztuk pieczarek 2 ogórki kiszone 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka pomidorów krojonych przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek olej do smażenia mąka do obtoczenia mięsa *** Schab(...)nadmiar wody odparował. Następnie wrzucamy na patelnie odłożone wcześniej mięso *** *** Papryki kroimy w paseczki i dokładamy na patelnie. Wszystko razem smażymy przez chwilę a następnie dodajemy pomidory z puszki *** *** Ogórki kiszone również kroimy w paseczki i dodajemy do potrawy. Całość dusimy pod przykryciem przez około 15 minut *** *** Na końcu potrawę doprawiamy solą oraz pieprzem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: STROGONOW
Blog z Apetytemszybkie do zrobienia. Oto jedna z nich. Składniki : pęczek rzodkiewek ok. 10 suszonych pomidorów w oleju 4 małe ogórki kiszone Przygotowanie : Umyte rzodkiewki pokroić, to samo zrobić z ogórkami kiszonymi i pomidorami Składniki połączyć, polać olejem w którym były pomidory. A kto woli może dodać majonez . Sałatkę można wzbogacić dodając ugotowane
Proste Potrawyśledzi solonych a’la matjas 3-4 średnie ziemniaki 4 jajka 1 duża papryka czerwona 1 puszka groszku konserwowego kawałek pora (około 10 cm jasnej części) 3 średnie ogórki kiszone natka pietruszki 2-3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra 0,5 szkl octu Śledzie wyjąć z zalewy, opłukać, przełożyć do miski(...)ocet i zostawić do wymoczenia na około 3-4 godzinki. W międzyczasie ugotować ziemniaki (w całości, na parze lub w osolonej wodzie w mundurkach) i jajka. Ostudzone ziemniaki, jajka, ogórki kiszone, pora i paprykę pokroić w dość drobną kostkę. Groszek odcedzić z zalewy na durszlaku a natkę pietruszki posiekać. Wymoczone śledzie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w drobną kostkę
Pieguskowa Kuchnialitra) ogórków w musztardzie lub w occie ½ korzenia pora 500 ml majonezu Pieprz czarny mielony Wykonanie sałatki: Do miski wsypać ryż. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz ogórki (ja zaprawiam już pokrojone w kostkę, wtedy mam bez problemu ;)). Pozostałe warzywa: pietruszkę, seler, marchewkę (ja miałam marchewkę w talarki) również pokroić w kostkę. Kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić
Przepisy BabciSkładniki: jajka 12 sztuk "M", anchois 1 puszka, majonez 3 łyżki, papryka ostra - ile potrzeba, ogórki konserwowe - ile potrzeba jajka ugotować na twardo, wkładam do zimnej wody z solą i po zagotowaniu gotuję z 8 minut, opłukać pod zimną wodą, lepiej się obierają ze skorupki obrane jajka przekroić wzdłu na połowę, delikatnie(...)czubkiem noża wyjmować żółtka do żółtek dodać z puszki anchois razem z olejem i majonezem blenderem zmiksować na gładką masę jajka nadziewać farszem, posypać ostrą paryką, można dodać paseczki ogórków konserwowych, najlepiej smakują z ciemnym pieczywem z masłem lub do zimnej wódeczki - jajka gotowane na twardo i nadziewane bardzo lubimy zjeść i nie tylko na zakąskę
W Mojej Kuchni Lubiępodawana z mięsem na talerzu. W gyrosie obowiązkowym dodatkiem jest tzatziki – sos czosnkowy na bazie jogurtu ze startymi ogórkami zielonymi. W komplecie znajdziemy również sałatkę grecką z pomidorów, ogórków, papryki, oliwek i sera feta, przyprawioną oregano. Bardzo często do gyrosa serwowane są również domowe, grubo krojone frytki. Całość tworzy zaś wyjątkowo sycący zestaw, któremu trudno się oprzeć. Gdzie
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneczerwonej kapusty – 2 łyżki octu winnego (białego) lub jabłkowego – 4 łyżki oliwy z oliwek – 2 łyżeczki cukru – 1 chlebek pita – inne warzywa – np ogórki, pomidory, czerwona cebula – sos: przepis na pikantny sos pomidorowy – sos czosnkowy: jogurt grecki, czosnek, sól Pokrój drobno sałatę oraz czerwoną kapustę i włóż do osobnych misek(...)każdej dodaj po 2 łyżki oliwy, 1 łyżkę octu oraz 1 łyżeczkę cukru. Wymieszaj. Mięso pokrój na drobne kawałki. Na talerzu połóż sałatę i kapustę, dodaj mięso, pozostałe warzywa (ogórki, pomidory). Pitę lekko podgrzej na suchej patelni lub w piekarniku. Po wyjęciu pokrój lub połam na mniejsze kawałki i ułóż na sałatce. Podawaj z sosami – pikantnym pomidorowym
nietylkopasta.pljako kolacja lub drugie śniadanie do pracy. 1 mały kalafior 3-4 ziemniaki 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego 6 parówek z szynki 1/2 puszki groszku konserwowego 5-6 ogórków konserwowych 4 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany sól, pieprz szczypta cukru Oczyszczoną marchewkę oraz dokładnie wyszorowane ziemniaki gotujemy(...)mundurkach. Po ostudzeniu obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Seler naciowy kroimy na plasterki. Ogórki konserwowe kroimy na półplasterki. Parówki kroimy na plasterki. Rumienimy na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju. Majonez mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą
Smaki Na Talerzuzrobienia. Polecam :) SKŁADNIKI: 4 ugotowane jajka 20 dag szynki konserwowej 0,5 puszki groszku konserwowego 4 ugotowane marchewki (mogą być np. z rosołu) 10 dag żółtego sera 2 ogórki kiszone 0,5 czerwonej cebuli mały słoik marynowanych(...)pieczarek majonez jogurt naturalny musztarda sól, pieprz WYKONANIE: Jajka, ser ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wędlinę, marchew i cebulę kroimy w kostkę. Groszek przekładamy na sitko, pieczarki i ogórki również kroimy i odcedzamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy majonez, jogurt naturalny oraz odrobinę musztardy, doprawiamy do smaku. Mieszamy i odstawiamy do lodówki żeby smaki się przegryzły. Smacznego
Pani na deser