selera konserwowego -kilka ogórków konserwowych -sól, pieprz -2 łyzki majonezu Przygotowanie Por drobno pokroić, umieścić w misce. Delikatnie posolić i odstawić na chwilę. W międzyczasie pokroić w kostkę ogórki, a seler odsączyć. Wszystkie warzywa razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać majonez i dokładnie połaczyć. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 170,1 kcal Tłuszcz
Zielona Kuchniasałatkami i surówkami przy okazji tego typu spędów, ale chyba taka właśnie zielenina sprawdza się najlepiej. Róbcie i jedzcie na zdrowie. Składniki: 1 mała sałata lodowa 4 większe ogórki gruntowe pęczek(...)rzodkiewek pęczek grubego szczypiorku 4 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta cukru sól pieprz Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Sałatę lodową kroimy na mniejsze kawałki, ogórki obieramy i kroimy w średnią kostkę, rzodkiewkę i szczypiorek w plasterki, wszystko wrzucamy do miski. Do słoika wlewamy jogurt i sok z cytryny, wsypujemy cukier, zamykamy i energicznie mieszamy
Kardamonovysię na przyjęciu czy jako szybki obiad. Polecam! Składniki: 6 placków tortilli (Mogą być kupne lub domowe PRZEPIS TUTAJ ) 2 filety z kurczaka 1 czerwona papryka 2 ogórki kiszone lub konserwowe 1 szklanka kukurydzy konserwowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 pomidory kilka listków bazylii 10 dkg żółtego sera 1 kulka sera mozzarella z zalewy Przyprawy: sól(...)mieszamy i odstawiamy na co najmniej 30 minut *** *** Następnie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy mięso, krótko, na dość wysokim ogniu, ciągle mieszając – do zrumienienia *** *** Paprykę i ogórki kroimy w kosteczkę, kukurydzę odsączamy z zalewy *** *** Warzywa mieszamy z przestudzonym kurczakiem *** *** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Przygotowujemy sos: cebulę i czosnek kroimy w kostkę
Blog z Apetytempostanowiłam w upalny dzień przygotować bardzo orzeźwiającą sałatkę z ciecierzycy. Kupiłam wczoraj dwa pęczki rzodkiewki, a dzisiaj już zostało niewiele, ale w sam raz do sałatki. Ogórek, rzodkiewki, cieciorka świetnie połączyły się z posiekanym koperkiem. Do tego focaccia , którą upiekłam dzisiaj rano i pyszne duet polsko-włoski gotowy. Jak ja lubię takie połączenia! Sałatka(...)ciecierzycy orzeźwia lepiej w upalny dzień niż wszystkie chłodzące napoje! Sałatka z ciecierzycy z ogórkiem i rzodkiewką / 3 porcje Składniki: 1 średni ogórek zielony kilka dużych rzodkiewek 400 g ciecierzycy z puszki/słoika 4 łyżki posiekanego koperku 2 łyżeczki oliwy z oliwek sól do smaku Przygotowanie: Ciecierzycę odsączamy z zalewy. Płuczemy pod bieżącą, zimną wodą i odsączamy. Przekładamy
Moja smaczna kuchniakolację, może również stanowić ciekawy dodatek do potraw z grilla. składniki na 4 porcje 150 g mixu sałat 10-12 pomidorków papryczkowych lub koktajlowych 1 kalarepa 2 ogórki małosolne pęczek szczypiorku z dymki grzanki sos 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku czarny pieprz sól przepis Do małej miseczki wlewamy jogurt, dodajemy majonez(...)wszystko dokładnie mieszamy. W dużej misce umieszczamy mix sałat. Umyte pomidorki papryczkowe lub koktajlowe kroimy na mniejsze cząstki lub w plastry a następnie dodajemy do sałaty. Obraną kalarepę oraz ogórki małosolne kroimy w niewielką kostkę i wrzucamy do miski z sałatą i pomidorami. Ser mozzarella kroimy w większą kostkę i dodajemy do pozostałych składników sałatki. Opłukany szczypior z dymki
Smakowite Daniaszczególnie teraz, gdy stragany uginają się od sezonowych owoców, a zapewne większość z Was ma tę przyjemność, że te wszystkie sezonowe owoce rosną w Waszych ogrodach Dziwi Was ogórek w tym owocowym zestawie? Nie obawiajcie się, nie psuję smaku, a wręcz przeciwnie Sprawia, że koktajl zyskuje ciekawy smak Polecam zaufać ogórkowi i nie rezygnować z niego w tym zestawie Blendery(...)dłoń Koktajl intensywnie orzeźwiający przepis na dwie porcje 300 g arbuza 200 g truskawek 100 g czereśni pół zielonego ogórka 3 listki mięty pół łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny pół łyżeczki soku wyciśniętego z limonki + opcjonalnie 1/4 łyżeczki miodu Arbuza oddziel od skóry, pokrój na mniejsze kawałki. Truskawki umyj i pokrój na połowę. Czereśnie wydryluj. Ogórka obierz i pokrój
365 dni dookoła kuchniMagda Pyszna i świeża sałatka z orzo, ogórkiem i fetą to świetna letnia przystawka. Dobrze smakuje sama – w czasie lunchu sama znika z talerza, ale też może być świetnym dodatkiem do pieczonego Pyszna i świeża sałatka z orzo, ogórkiem i fetą to świetna letnia przystawka. Dobrze smakuje sama – w czasie lunchu sama znika z talerza, ale też może(...)podobnej nucie smakowej lub do pieczystego z grilla mięsa w podobnej nucie smakowej lub do pieczystego z grilla. Składniki (na 3-4 porcje): 200g makaronu orzo 1 średni ogórek szklarniowy 1 opakowanie fety puszka odsączonej ciecierzycy 2 łyżki siekanego koperku 2/3 szklanki czarnych oliwek sól i pieprz do smaku Na dressing: 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta
Smaczna Stronamamy ochoty stać przy kuchence doskonała porcja witamin a przy tym zdrowa! Mam nadzieję, że Wam posmakuje. Składniki: 2 małe pęczki botwinki 1 pęczek rzodkiewki 2 świeże ogórki pęczek szczypiorku pęczek koperku młodego 1 ząbek czosnku 1 cebula 2 łyżki masła 1 jogurt naturalny duży ½ litra maślanki naturalnej 1 łyżeczka soku z cytryny ½ łyżeczki cukru szczypta pieprzu ziołowego(...)oraz przeciśnięty przez praskę czosnek , zeszklić chwilę, dodać botwinkę i podsmażyć pod przykryciem aż będzie miękka. Wystudzić . 2. Maślankę wymieszać z jogurtem, dodać starte na tarce obrane ze skórki ogórki oraz pokrojoną w kostkę rzodkiewkę , posiekany koperek oraz szczypiorek, doprawić do smaku cukrem, solą oraz sokiem cytryny i szczyptą pieprzu ziołowego,całość zmiksować blenderem do połączenia. Schłodzić w lodówce
Wanilia i Kardamonkonkurencje w postaci czarnych czereśni słodkich do granic możliwości, malin, które w czerwcu są lekko kwaskowate ale kto by się tym przejmował. Na dobre zagoszczą u nas w kuchni ogórki, będziemy robić te małosolne i pierwsze kiszone. Odpalimy na dobre grille i będziemy tworzyć wiele nowych smacznych połączeń, jak choćby burgery z grilla. Na obiad nie raz sięgniemy(...)POLSKIMI SMAKOŁYKAMI! 21. FRANCUSKIE TOSTY! 22. CIASTO Z TRUSKAWKAMI 23. MAŁOSOLNE 24. WOŁOWY BURGER PO HAWAJSKU 25. DOMOWY BURGER WOŁOWO- WIEPRZOWY Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI 26. NAJWAŻNIEJSZE ZASADY PRZY ROBIENIU OGÓRKÓW! 27. PIZZA - JAK ZROBIĆ W DOMU? 4 PRZEPISY 28. ZAPIEKANE TRUSKAWKI - SŁODKOŚCI NA WEEKEND 29. PRZEPIS NA TARTĘ RUSTYKALNĄ BEZ LAKTOZY 30. GRECKA TARTA DIONIZOSA! 31. SERNIK NA ZIMNO
SMYKWKUCHNISkładniki: pomidory dojrzałe 6 sztuk większe, ogórki kiszone 4 sztuki średnie, cebula młoda 3 sztuki, papryka czerwona 1 sztuka, koperek 1 pęczek, cukier 2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet winny(...)łyżeczki, olej rzepakowy 6 łyżek, sos sałatkowy włoski Prymat 1 opakowanie dojrzałe pomidory sparzyć (można zdjąć skórkę jak ma się problemy z trawieniem), pokroić w kostkę do większej miski ogórki kiszone lub małosolne obrać ze skórki pokroić w kostkę paprykę czerwoną, cebule obrać i pokroić w kostkę dodać pokrojony koperek, cukier, ocet winny, pieprz mielony, wsypać sos sałatkowy włoski
W Mojej Kuchni Lubięogórki kiszone 4 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Jajka ugotować na twardo. Umyć, potargać sałatę na kawałki i przerzucić do miski. Pokroić w małą kostkę ogórki. Obrać jajka i pokroić na ćwiartki. Oba składniki przełożyć do sałaty. Dodać jogurt i przyprawy. Na koniec dokładnie wymieszać. Widok sałatki po wymieszaniu wszystkich składników
Karola gotujeChłodząca, zawierająca mnóstwo witamin zupa na bazie buraczków, kefiru, zielonego ogórka, pikantnej rzodkiewki i niezwykle aromatycznego koperku, podana z jajkiem na twardo to doskonała propozycja na obiad w upalne dni. Składniki: 500g buraczków 1 zielony ogórek 6 rzodkiewek 3 łyżki posiekanego kopru 2 łyżki mięty 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka soku z limonki 1litr kefiru oliwa sól(...)jajek ugotowanych na twardo Wykonanie: 1. Buraki oczyścić, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, wystudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a rzodkiewki i obranego zielonego ogórka również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 2. Starte buraczki, rzodkiewki i ogórka przełożyć do dużej miski, dodać posiekany koper, miętę, wyciśnięty sok z cytryny i limonki, wlać kefir, całość
Szalona Kuchnia Ewelinyinny smak! Wegańskie pierogi ruskie – farsz: 600-800 g ziemniaków 380-400 g naturalnego tofu 2 duże cebule sok z połowy cytryny lub kilka łyżek wody z kiszenia ogórków 1-2 łyżki jasnego sosu sojowego ⅓ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 3 łyżki oleju sól, pieprz Wegańskie pierogi ruskie – ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju(...)przesmażamy na oleju do czasu, aż lekko zacznie się złocić. Tofu ścieramy na tarce jarzynowej o średnich lub dużych oczkach. Tofu równomiernie polewamy sokiem z cytryny lub wodą z ogórków i lekko solimy. Mieszamy i dodajemy do ziemniaków. Przyprawiamy masę sosem sojowym oraz gałką. Mieszamy i dodajemy cebulę. Doprawiamy solą do smaku i sporą ilością pieprzu (jeśli pieprzu będzie
Poezja smakumałe ogórki konserwowe 3-4 pomidorki koktajlowe Łyżka serka naturalnego Pieprz, sól Naleśniki Jajko Łyżka zmielonego siemienia lnianego Woda/mleko Pasta Połowę ciecierzycy rozgnieść widelcem, resztę zostawić w całości Ogórki, oliwki i pomidorki pokroić na mniejsze kawałki Połączyć wszystkie składniki i przyprawić Naleśniki Jajko roztrzepać, połączyć z siemieniem i dodać odrobinę wody lub mleka (2-3 łyżki) Masę
HealthyCreationspóźno bo trafia w moje kubki smakowe. Serek grillowałam na patelni grillowej i podałam w towarzystwie warzyw. Wykorzystałam różne młode listki i rzodkiewki, które zebrałam z własnego warzywniaka oraz ogórka i pomidorki koktajlowe. składniki: 1 kostka sera halloumi ok 220 g 2 spore garście młodych listków szpinaku, rukoli, botwiny, sałaty dębowej 10 pomidorków koktajlowych pół średniego świeżego ogórka(...)Patelnię grillową rozgrzać, skropić delikatnie olejem i ułożyć plastry sera. Grillować z każdej strony aż na serze pojawią się przyrumienione prążki. Na talerzu ułożyż listki. Rzodkiewkę pokroić w ćwiartki, ogórka obrać i pokroić w grubsze pół plasty. Pokrojone warzywa ułożyć na listkach. Na środku ułożyć grillowane plasterki sera. Wkoło ułożyć połówki pomidorków koktajlowych. Całośc skropić olejem rydzowym i sosem balsamiczynym
Monia miesza i gotuje