ogórki - 26028 przepisów (strona:592/1736)

Zupa Gazpacho 128

idealne połączenie, któremu nie można się oprzeć. Danie świetnie sprawdza się w upalne dni, ponieważ chłodzi i jest bardzo lekkostrawna.    Składniki (4 porcje): 500 g pomidorów 1 ogórek 2 papryki czerwone 2 cebule dymki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 700 g gęstego soku pomidorowego 100 g grzanek biały pieprz, sól(...)Sposób przygotowania : Papryki myjemy, kroimy na ćwiartki, wydrążamy z pestek,oblewamy wrzątkiem i ściągamy z nich skórkę. Pomidory również parzymy i obieramy ze skorki Cebule myjemy i opieramy. Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w słupki Wszystkie warzywa, oprócz ogórka, kroimy w kostkę i miksujemy za pomocą blendera lub miksera. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy sok pomidorowy, sok z cytryny oraz

The Slow Life Wife
Placki ziemniaczane z gulaszem i kiszoną zasmażaną kapustą 178

kapustą.  Po prostu pycha.  Obiad prosty ale troszkę pracochłonny.  Zapraszam :)  Składniki : 1 kg karkówki 1 cebula 1 czerwona papryka 6 pieczarek średniej wielkości 2 kiszone ogórki 1/2 papryczki chili sól, pieprz do smaku 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka  przyprawy do bigosu Galeo 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Galeo 1 i 1/2 łyżeczki czerwonej papryki(...)minut. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, przekładamy mięso i na małym ogniu podsmażamy, następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, obrane umyte pieczarki pokrojone w pół plasterki. starte na tarce ogórki kiszone i umytą pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę. Wszystko mieszamy z mięsem i podlewamy około 500/ 600 ml wody. Patelnię przykrywamy i dusimy na małym ogniu co jakiś czas

Sama słodycz i szczypta chili
Sok zielona energia 125

Zawarta w soku witamina C chroni komórki przed zmianami wywołanymi niszczącym działaniem wolnych rodników. Składniki: 3 ogórki (400g) 2 banany (300g) winogrona jasne (300g) szczypta cynamonu Sposób przygotowania: Ogórki i banany obrać rozdrobnić w blenderze na jednolita masę. Winogrona umyć i wycisnąć w sokowirówce. Wszystkie składniki połączyć. Doprawić cynamonem

The Slow Life Wife
Zielony sok szpinakowy 144

kompleks ochronnie działający na układ nerwowy. SKŁADNIKI: 200 g szpinaku 400 g ogórków (3 średnie sztuki) 1 ząbek czosnku 400 ml mleka acidofilnego szczypta ziół prowansalskich SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ogórki obrać i zmiksować blenderem. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Ze szpinaku wycisnąć sok sokowirówką. Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Doprawić ziołami do smaku. SMACZNEGO

The Slow Life Wife
Zupa Gazpacho 150

idealne połączenie, któremu nie można się oprzeć. Danie świetnie sprawdza się w upalne dni, ponieważ chłodzi i jest bardzo lekkostrawna.    Składniki (4 porcje): 500 g pomidorów 1 ogórek 2 papryki czerwone 2 cebule dymki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 700 g gęstego soku pomidorowego 100 g grzanek biały pieprz, sól(...)Sposób przygotowania : Papryki myjemy, kroimy na ćwiartki, wydrążamy z pestek,oblewamy wrzątkiem i ściągamy z nich skórkę. Pomidory również parzymy i obieramy ze skorki Cebule myjemy i opieramy. Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w słupki Wszystkie warzywa, oprócz ogórka, kroimy w kostkę i miksujemy za pomocą blendera lub miksera. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy sok pomidorowy, sok z cytryny oraz

The Slow Life Wife
Strogonow wg Elki 132

śmiało postawić na stole i serwować potrawę.  1 kg chudej szynki wieprzowej 500 g pieczarek 3 cebule 2 ząbki czosnku 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 4 ogórki kiszone 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ostrej musztardy 3 łyżki śmietany 12% 3 łyżki mąki pszennej sól świeżo mielony pieprz mielona słodka  papryka pęczek natki pietruszki(...)mąką,wymieszać i przyrumienić. Zawartość patelni zalać bulionem,dodać koncentrat i musztardę,zagotować. Do garnka z mięsem wlać zawartość patelni,dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojone w talarki ogórki kiszone. Doprawić do smaku solą,pieprzem i mieloną papryką. Całość gotować na małym ogniu do chwili aż mięso i papryka będą miękkie. Na koniec wymieszać ze śmietaną i posypać

Kolorowa kuchnia Elki
Szaszłyki z jogurtowego kurczaka z brokułowym tabbouleh 193

czas odwracając. Brokułowe tabbouleh 1 mały brokuł 150 g ugotowanego bulgur 2 łyżki pokrojonej czerwonej cebuli 1 mały granat, pestki 3 mini ogórki lub 15 cm z długiego ogórka sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy garść natki pietruszki 4 gałązki młodej bazylii sól i czarny pieprz do smaku Rozdrobnij brokuł na „ryż” przy pomocy malaksera. Drobno(...)pokrój natkę pietruszki, bazylię i cebulę. Pokrój w kostkę ogórka. Wymieszaj wszystkie warzywa i zioła z kaszą, pestkami granatu, sokiem z cytryny, oliwą i przyprawami. Odstaw na godzinę aby tabbouleh przeszło. Ugrillowane szaszłyki podaj z brokułowym tabbouleh i miętowym jogurtem. P.S. Miętowy jogurt to jogurt wymieszany z suszoną miętą pieprzową i lekko doprawiony solą. Idealny sos zwłaszcza do grillowanego mięsa

codojedzenia
Sałatka z tortellini mięsnym 141

różne sposoby, podawać jako danie główne, dodatek do zup, jak również dodatek do sałatek. SKŁADNIKI: 1 paczka tortellini z mięsem 5 jajek 3 grube plastry dobrej szynki 5 małych ogórków(...)kiszonych 1/2 papryki czerwonej 2 łyżki majonezu 2 łyżki naturalnego jogurtu szczypiorek sól, pieprz WYKONANIE: tortollini ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przelać zimną wodą, zostawić do wystudzenia, jajka, ogórki,szynkę i paprykę pokroić w kostkę,  majonez dokładnie wymieszać z jogurtem, dodać sól i pieprz, wszystkie produkty wymieszać z majonezem,posypać szczypiorkiem

Kuchnia Beaty
Czosnkowa sałatka śledziowa z chrupiącymi dodatkami 165

Pyszna i błyskawiczna w przygotowaniu sałatka śledziowa z chrupiącym ogórkiem i słodką kukurydzą. Dodatek czosnku sprawia, że sałatka jest smaczniejsza.  4 płaty śledzi marynowanych ½ puszki słodkiej kukurydzy 1 zielony ogórek 1 łyżka koperku 3 łyżki majonezu 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego Pieprz Z płatów śledziowych zdejmujemy skórę. Śledzie kroimy w paseczki około 2 cm. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Ogórka(...)kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Do miski przekładamy śledzie, kukurydzę, ogórka i koperek. Doprawiamy pieprzem i czosnkiem granulowanym. Dodajemy majonez, mieszamy. Odstawiamy do połączenia się składników

VioletoweKucharzenie
Sałatka śledziowa z ziemniakami i jabłkiem 108

Śledź i już. Są chętni ? Składniki 4 duże ziemniaki 300 g śledzi matiasów 2 jajka 1 duża cebula sól do smaku 1 duże kwaskowate jabłko 3 średnie kiszone ogórki natka pietruszki Sos : • 200 ml majonezu 100 ml jogurtu naturalnego szczypta białego pieprzu sok z 1/2 cytryny łyżeczka posiekanej natki pietruszki łyżka musztardy Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem w mundurkach w osolonej(...)wodzie, ( nie mogą być zbyt miękkie ). Filety śledziowe moczyłem w zimnej wodzie ok. 1 godzinę. Pokroiłem je w kostkę. Cebulę, ugotowane na twardo jajka i jabłko pokroiłem w kostkę. Ogórki pokroiłem w plasterki. Ziemniaki odcedziłem, wystudziłem, obrałem, a następnie pokroić w plasterki i delikatnie wymieszałem z pozostałymi składnikami.  Sos: majonez wymieszałem z jogurtem, dodałem sok z cytryny

R'n'G Kitchen
Koreczki z sercem :) 218

Składniki: papryka konserwowa ogórki konserwowe ser żółty oliwki kabanosy bułka lub chleb tostowy Przygotowanie: Z papryki wyciąć serduszka, ogórki pokroić w plasterki, kabanosy również, pieczywo i ser w kostkę, oliwki … Czytaj dalej Koreczki z sercem

czarrna od kuchni
Quinoa i dzikie żeberka 185

czerwone cebule 3-4 łyżki sosu sojowego BG pół łyżki miodu gryczanego 2 łyżki pikantnego ketchupu BG 2 łyżki wody  słodki pimienton majeranek liść laurowy ziele angielskie kilka ogórków kiszonych Wykonanie: Żeberka myjemy osuszamy, kroimy na kawałki (według uznania) i wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy ćwiartki cebuli, liście laurowe i ziele angielskie. Sos sojowy, wodę, miód, ketchup, pimienton(...)stopni na około 3 godziny od czasu do czasu przewracamy, żeberka na drugą stronę. Po ty czasie, mięso powinno być gotowe, podajemy je z quinoą i kiszonymi ogórkami, polewamy sosem który powstał w czasie pieczenia. Smacznego

Quinoa Raz!
Zielony owocowo - warzywny koktajl 116

Zdrowy, domowy, bez dodatku cukru i innych substancji koktajl owocowo – warzywny na bazie szpinaku, zielonego ogórka, kiwi, pomarańcza i banana. Odżywczy koktajl jest doskonałą przekąską między posiłkami, która dostarczy nam niezbędnej energii. Składniki: 50g świeżego szpinaku 1/2 zielonego ogórka 2 kiwi 1 banan 200ml świeżego soku z pomarańczy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu Wykonanie: 1.  Ogórka(...)kiwi i banana obrać i pokroić w grubszą kostkę. 2.  Szpinak umyć i pozbawić twardych gałązek, następnie wrzucić do blendera, dodać ogórka, kiwi, banana, podlać pomarańczowym sokiem i zmiksować na gładki koktajl. Na końcu dodać sok z cytryny, miód i całość wymieszać

Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka filet z dorsza na zielono 149

Sałatka z pieczoną rybą, świeżym szpinakiem, zielonymi warzywami: groszkiem, ogórkiem i bobem, do tego chrupiący prażony słonecznik i całość polana delikatnym miodowo – koperkowym orzeźwiającym dressingiem. Składniki: 450g fileta z dorsza 150g mrożonego zielonego groszku 150g mrożonego bobu 300g zielonego ogórka 100g świeżego szpinaku 4 łyżki słonecznika sok z cytryny sól pieprz Dressing 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku(...)smaku solą, pieprzem i wstawić do lodówki na około 30 minut. 3. Bób i zielony groszek wrzucić do osobnych garnków z osolonym wrzątkiem i ugotować według instrukcji na opakowaniu. Ogórka pokroić  na półplasterki, a szpinak umyć i osuszyć. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. 4. Szpinak, bób, groszek i ogórek dokładnie wymieszać, przełożyć na duży półmisek. Następnie wyłożyć kawałki ryby

Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka meksykańska z tortellini 683

szynką 200 gram kabanosów z peperoni 200 gram sera żółtego 1 mała puszka kukurydzy Bonduelle 1 mała puszka czerwonej fasoli Bonduelle 1 duża czerwona papryka Kawałek pora 10 malutkich ogórków z chili  Majonez(...)Sól, pieprz Sposób przygotowania: Tortellini gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Oczyszczoną paprykę czerwoną i ser żółty kroimy w paski, kabanosy i ogórki kroimy w plasterki, pora kroimy w pół plasterki, fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki łączmy ze sobą, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem, wszystko dokładnie

Bajeczna Kuchnia