jako kolacja lub drugie śniadanie do pracy. 1 mały kalafior 3-4 ziemniaki 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego 6 parówek z szynki 1/2 puszki groszku konserwowego 5-6 ogórków konserwowych 4 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany sól, pieprz szczypta cukru Oczyszczoną marchewkę oraz dokładnie wyszorowane ziemniaki gotujemy(...)mundurkach. Po ostudzeniu obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Seler naciowy kroimy na plasterki. Ogórki konserwowe kroimy na półplasterki. Parówki kroimy na plasterki. Rumienimy na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju. Majonez mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą
Smaki Na Talerzuzrobienia. Polecam :) SKŁADNIKI: 4 ugotowane jajka 20 dag szynki konserwowej 0,5 puszki groszku konserwowego 4 ugotowane marchewki (mogą być np. z rosołu) 10 dag żółtego sera 2 ogórki kiszone 0,5 czerwonej cebuli mały słoik marynowanych(...)pieczarek majonez jogurt naturalny musztarda sól, pieprz WYKONANIE: Jajka, ser ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wędlinę, marchew i cebulę kroimy w kostkę. Groszek przekładamy na sitko, pieczarki i ogórki również kroimy i odcedzamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy majonez, jogurt naturalny oraz odrobinę musztardy, doprawiamy do smaku. Mieszamy i odstawiamy do lodówki żeby smaki się przegryzły. Smacznego
Pani na deserskładniki, które każdy z nas zawsze ma w lodówce:). Robię ją często do obiadu kiedy nie mam pomysłu na inną surówkę. 1/2 główki sałaty lodowej 3 pomidory 2 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy 1 pęczek(...)szczypiorku sos: 4 łyżki oleju, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 łyżka miodu, 1 łyżka sosu z cytryny, sól, pieprz 1. Sałatę i szczypior siekamy, pomidory kroimy w kostkę, ogórki w półplastry. 2. Przygotowujemy sos: wszystkie składniki mieszamy ze sobą. 3. Warzywa łączymy z sosem, mieszamy
Szefowa kuchniśredniej wielkości ogórki konserwowe, średniej wielkości czerwona papryka, 2 łyżki oleju, 2 płaskie łyżeczki suszu z liści kopru Cykoria. Przygotowanie: Kapustę myję, osuszam ręcznikiem papierowym i siekam. Ogórki i paprykę kroję w małą kostkę. Wszystkie składniki sałatki mieszam z olejem i suszonym koperkiem
JejKuchniapieczarek 2 łyżki oleju roślinnego 500 g polędwicy wołowej 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki sól i pieprz 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 4 ogórki kiszone sól, pieprz Przygotowanie: Cebule pokrój w piórka, posól i zeszklij na łyżce oliwy w średniej wielkości garnku. Pieczarki pokrój w kostkę, dołóż do garnka, zamieszaj i jeszcze chwilę(...)poziom mięsa i warzyw. Dopraw pieprzem i mieloną papryką (słodką i ostrą). Zagotuj i duś na małym ogniu do miękkości mięsa (w przypadku polędwicy mięso będzie od razu miękkie). Ogórki pokrój z kostkę i dodaj do garnka w pozostałymi składnikami, zamieszaj. W razie potrzeby Stroganowa można zagęścić mąką i masłem w formie zasmażki. W tym celu należy rozpuścić
Oka w rosole czyli KaFka gotujeOrzechowy smak kaszy, rukoli i selera, do tego słodycz pomidorków i świeżość krojonego ogórka. W tle pikantne chorizo. Szybkie danie, do zrobienia w pół godziny, sycące i zdrowe. Czas : 30 minut Szacowany koszt dla 2 osób: 13 zł Poziom trudności: łatwy Prosta sałatka na początek tygodnia, zdrowa, lekka, a sycąca, bo komosa, choć niepozorna, to kasza pełną gębą:) Delikatna(...)wegetariańskiej – wystarczy pominąć chorizo. Zobacz całe nasze menu na ten tydzień – co zamiast fast food Składniki: 15 cm chorizo 1/2 szklanki komosy Upieczony mały seler Garść rukoli Ogórek pokrojony w kostkę Garść pomidorków koktajlowych 2 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego Łyżka suszonego estragonu Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Obieramy selera, kroimy
Niedzielny kucharzkiszenie kapusty na Wigilię i bożonarodzeniową surówkę! Nie kupujcie kapusty w sklepie, zróbcie domową z tym super prostym przepisem. Kapusta kiszona to kwintesencja polskiej kuchni i razem z ogórkami kiszonymi i barszczykiem kiszonym stanowi fundament naszej tożsamości kulturowej. Ktoś złośliwie powie: kapuściano-buraczanej, ale puścimy to łaskawie mimo uszu, bo kto jest nieczuły na kwaśny, lekko słodki smak kiszonek(...)zachodzie ta metoda konserwowania produktów spożywczych jest zupełnie nieznana! Co za strata! My dzięki niej jesteśmy bogatsi o bigosy, kapuśniaki, surówki, barszczyki i zakąskę do zimnej wódki, czyli ogórki Więcej witaminy niż w cytrusach Walory smakowe to jedno. Kapusta i inne kiszonki jest bardzo zdrowa, ma sporo witamin i dobrze jest ją jeść szczególnie w zimie. Wiedział
Niedzielny kucharznajlepsza rekomendacja Aby mięso było smaczne, marynowałam je 24 godziny, a także gotowałam gulasz około 2 godzin, do całkowitej miękkości mięsa. Tak przyrządzoną potrawkę podałam z kaszą gryczaną oraz ogórkami kiszonymi – idealne zestawienie. Jeżeli kiedykolwiek będziecie mieć możliwość nabycia mięsa z jelenia, zróbcie ten pyszny obiad Oczywiście dziczyznę z powodzeniem możecie również zastąpić wołowiną, gwarantuję, że także będzie(...)około 2 godzin na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Mięso powinno być miękkie. 7 Na sam koniec doprawiamy solą oraz pieprzem i podajemy z ugotowaną kaszą i ogórkami. Artykuł Gulasz z jelenia na czerwonym winie z pieczarkami pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazyliisłodko kwaśnych, sól i pieprz, pół szkl. oleju i 4 łyżki octu. Makaron gotujemy, w osolonej wodzie wg zaleceń producenta i dobrze schładzamy. Tuńczyka, fasolę, kukurydzę, groszek... odsączamy, ogórki kroimy w kostkę. Olej, ocet, sól i pieprz łączymy razem i będzie to sos do polania sałatki. -- Jak wszystkie produkty mamy przygotowane, to wykładamy warstwami lub nie do miski
chleba naszegoWyśmienita pasta kanapkowa bez dodatku majonezu. Tak, jest to możliwe. Aromatyczna, niskokaloryczna pasta. Gorąco polecam. Składniki na pastę z tuńczykiem: tuńczyk w sosie własnym około 60 g 2 ogórki kiszone jajko 0,5 cebuli(...)szklanki jogurtu naturalnego (ja wolę jednak mniej, bo moja była ciut za rzadka) sól pieprz Ugotować jajko na twardo, obrać i rozgnieść widelcem. Dodać odsączony tuńczyk oraz ogórki kiszone pokrojone w małą kostkę. Posiekać drobno cebulkę i dodać. Wymieszać z jogurtem, przyprawić
Karola gotujezakładce Komentarz. Smacznego Sałatka warzywna Składniki. 3 jajka 2 średniej wielkości ziemniaki 2 duże marchewki 1 średniej wielkości seler 1 pietruszka 1 jabłko 1 pęczek cebuli zielonej 2 ogórki kiszone 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka musztardy (saperskiej) 1 mała puszka zielonego groszku 4 łyżki kwaśnej śmietany 4 łyżki majonezu Przygotowanie. Warzywa umyć, nie obierać(...)miękko a nastęnie wystudzić. Jajka ugotować na twardo, czyli gotować przez jakieś siedem minut. Wystudzone warzywa obrać ze skórki i pokroić w średniej wielkości kostkę. To dotyczy także ogórka kiszonego. Z pokrojonej kostki ogórka odcisnąć sok. Jabłko obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Drobno pokroić także zieloną cebulkę. Żółtka jajek rozetrzeć widelcem po czym wymieszać z majonezem, musztardą oraz śmietaną
mecooksSkładniki: • 1/2 kg fileta rybnego (ja użyłem dorsza) • 1 czerwona papryka • 1 zielona papryka • 2 cebule • 5 ogórków konserwowych • sól, pieprz • mąka do obtoczenia ryby Zalewa: • 1 szklanka wody • 1/2 szklanki cukru • 1/3 szklanki oleju • 2 łyżki octu • 1/2 szklanki pikantnego ketchupu • słoiczek przecieru pomidorowego (190 g) Przygotowanie: Filety dokładnie myjemy. W przypadku gdy zawierają większe ości, usuwamy(...)międzyczasie przygotowujemy zalewę. W garnku umieszczamy wszystkie składniki na zalewę i zagotowujemy. Paprykę myjemy, wyciągamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Ogórki konserwowe również siekamy w paseczki. Po zagotowaniu zalewy, warzywa przekładamy do garnka. Całość gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut (do momentu, aż warzywa zmiękną). W przezroczystym naczyniu układamy
KUCHNIA POLSKADziś polecam Wam pyszną i prostą w przygotowaniu tuńczykową pastę kanapkową z ogórkiem. Kilka składników, chwila w kuchni i już mamy wspaniały dodatek do pieczywa. U nas się uwielbia wszelkiego rodzaju pasty. Wspaniale urozmaicają kanapki. Tuńczykowa pasta kanapkowa z ogórkiem od jakiegoś czasu bardzo często gości na moim stole. Może i Wam posmakuje Spróbujcie. Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju(...)roślinnym 1 ogórek korniszony 2 łyżki pikantnego ketchupu Octim 1 łyżka majonezu (kanapkowego) 1 łyżka posiekanego szczypiorku pieprz do smaku Przygotowanie: Tuńczyka odsączamy z oleju (nie musimy robić tego bardzo dokładnie) i przekładamy do miski. Dodajemy posiekany szczypiorek, pokrojonego ogórka (można go pokroić drobniej), 2 łyżki pikantnego ketchupu i łyżkę majonezu. Całość doprawiamy do smaku czarnym mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy
Słodkie okruszkirosołu Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 15 minut Składniki 2 duże marchewki z rosołu 1 pietruszka z rosołu 1/4 selera z rosołu 2 jajka 3 średnie kiszone ogórki(...)jabłko 1/2 puszki zielonego groszku mała cebulka 5-6 łyżek majonezu sól i pieprz do smaku Przepis 1 Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Warzywa z rosołu, ogórki, obrane jabłko oraz cebulkę kroimy w kostkę. 2 Wszystko razem mieszamy i dodajemy groszek oraz majonez. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Artykuł Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu
Kuchnia Bazyliisposób można przyrządzić łososia . Nie mylcie pstrąga łososiowego z pstrągiem , który jest mniejszy i ma białe mięso. Polecam pstrąga z prostą sałatką z kapusty pekińskiej i ogórka, która dodatkowo podkreśla smak ryby. Pstrąg łososiowy na słodko kwaśno i sałatka już mnie w pełni zadowoliły, kiedy moi mężczyźni zażyczyli sobie jeszcze pieczone ziemniaczki. Pstrąg łososiowy w glazurze Składniki: 700 g fileta(...)masła 50 ml miodu 1 czosnek solo 2 łyżki soku z cytryny + 1 cytryna sól i pieprz do smaku 2 łyżki natki pietruszki, pokrojonej Sałatka z kapusty i ogórka 350 g kapusty pekińskiej, u mnie fioletowa 20 cm ogórka 200 g greckiego jogurtu, 10 % 50 g majonezu 2 ząbki czosnku sól do smaku kiełki rzodkiewki do dekoracji Smażone ziemniaki
codojedzenia