około szczypty czarnego mielonego pieprzu około 1/2 łyżki oliwy z oliwek około 4/5 szklanki ciepłej wody Na farsz: 1 opakowanie kabanosów 1 większy kawałek papryki marynowanej „POLONAISE” 2 mniejsze ogórki kiszone „POLONAISE” gęsty sos do spaghetti – kilka łyżek* żółty ser Na szybki sos chrzanowy: 2 pełne łyżki majonezu 3 łyżki naturalnego jogurtu 2 łyżeczki tartego chrzanu(...)nagrzanego do 210 piekarnika (środkowy poziom, grzanie góra-dół). Pieczemy ją około 10 minut. Po tym czasie wyciągamy na chwilę ciasto, nakładamy przygotowane w misce pocięte składniki (kabanosy, ogórki i paprykę) i pieczemy jeszcze z 15 minut. Po tym czasie wyciągamy ją po raz ostatni, posypujemy obficie startym żółtym serem i wkładamy do piekarnika (ser powinien się ładnie
Słodkie okruszkiczarne oliwki – 0,5 szkl * cebula szalotka – 1-2 szt * ogórek konserwowy – 3 szt * ser żółty Gouda Serenada – 100 g * pieprz – do smaku * świeży koperek * majonez – 2 łyżki * świeża, chrupiąca bagietka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczone filety osuszamy, kroimy w kosteczkę. Dodajemy posiekane oliwki, ogórki oraz cebulę i majonez. Doprawiamy pieprzem. Podajemy na kanapeczkach z bagietki ze świeżym(...)koperkiem, tartym serem oraz ogórkiem. Smacznego
Ostra na Słodkopszennej 1,5 szklanki letniej wody 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju 4 gramy świeżych drożdży Farsz: 200 gram kabanosów pieczonych 1 czerwona papryka 10 malutkich ogórków konserwowych 1 mała puszka czerwonej fasoli 150 gram sera żółtego Ostra papryka Dodatkowo: Papier do pieczenia 1 jako Czarny sezam do posypania Mąką do podsypania Sposób przygotowania: Do miski(...)olej, wszystko mieszamy i wyrabiamy ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Umytą paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, kabanosy i ogórki kroimy w cienkie plasterki, fasolą odsączamy z zalewy, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Składniki farszu łączmy ze sobą, doprawiamy do smaku ostrą papryką. Ciasto przekładamy na stolnicę
Bajeczna Kuchniajezioro Piłakno. Asiu, jeśli to czytasz, dzięki za przepis. Twój WODOGÓR (bo tak potocznie nazywa się tego drinka) był przeze mnie robiony już wielokrotnie z różnych okazji. Smak ogórka jest w nim kluczowy, to właśnie dzięki niemu drink jest bardzo orzeźwiający. Zrobisz go dość prosto, ale przygotuj go wcześniej aby smaki się „przegryzły”. Przygotowanie : 10 minut(...)chłodzenie Składniki: – 0,5 l Gorzkiej Żołądkowej (tradycyjna słodka pomarańczowa wersja) – 1,5 l Sprite – 2 cytryny – 1 duży ogórek szklarniowy Przygotowanie : Ogórka umyj, nie obieraj tylko pokrój na plasterki razem ze skórką. Cytrynę wyszoruj i także pokrój na cienkie plasterki. Do dużego naczynia wlej alkohol i Sprite, dodaj ogórka i cytrynę. Odstaw do lodówki
nietylkopasta.plBurak, śledź to może być całkiem genialna zapowiedz na fantastyczną sałatkę na święta czy nawet na sylwestra. Składniki : 4-5 płatów śledziowych solonych 3 ogórki kiszone 2 średnie buraki 1 łyżka chrzanu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka majonezu 2 łyżki oleju np Ostropestowego SemCo 1 mała cebula czerwona odrobina(...)pieprzu kolorowego posiekany koperek 1 mały jogurt 1 jabłko Przygotowanie: Śledzie moczymy w zimnej wodzie kilka godzin. Buraki ugotować ze skórką, gdy wystygną pokroić w kostkę. Wymoczone śledzie, ogórki, cebulę drobno kroimy w kostkę - łączymy razem z chrzanem, sokiem z cytryny i olejem. Do jogurtu dodajemy starte jabłko i odrobinę pokrojonej cebulki w kostkę, doprawiamy do smaku solą
Garnkowe fanaberiejabłkiem. Idealnie te smaki do siebie pasowały. W ciągu tygodnia zrobiłam je dwa razy więc musiały być dobre;) Składniki: 4 filety śledziowe a'la matias kwaśne twarde jabłko 2 ogórki konserwowe 1/2 czerwonej cebuli szczypiorek 1/2 szklanki oleju majeranek szczypta cukru(...)szczypta pieprzu ząbek czosnku łyżeczka soku z cyrtyny Śledzie namoczyć w wodzie na około 2 godziny, w międzyczasie kilkakrotnie wymieniając wodę. Odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Jabłko i ogórki pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek i cebulę posiekać. Czosnek zetrzeć na drobnych oczkach, wymieszać z olejem. Dodać majeranek, cukier, pieprz i sok z cytryny, wymieszać. Wszystkie składniki dodać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaryby z kremowym sosem z kiszonymi górkami, marynowanymi grzybkami i cebulką. Moja ulubiona wersja świątecznego śledzika. Składniki: 400g filetów śledziowych a'la matias cebula biała 2-3 kiszone ogórki ok 10 marynowanych grzybów leśnych 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu łyżeczka musztardy dijon łyżeczka miodu ½ łyżeczki soku z cytryny lub octu sól, czarny pieprzem(...)przez około 1h. Spróbować czy nie są jeszcze za słone w razie potrzeby jeszcze wymoczyć. Odcedzić i osuszyć papierowymi ręcznikami. Cebulę obrać i pokroić w drobniutką kosteczkę razem z ogórkami i grzybkami. Majonez wymieszać z śmietaną, miodem, sokiem z cytryny i musztardą. Dodać posiekane składniki i doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Śledzie serwować z porcją
Pyry na Gazładnie się nie prezentują. Chociaż w obu propozycjach smakują tak samo. Mój tatar przygotowany z płatów marynowanych bo niestety, ale nie lubimy matiasów. Składniki: 2 większe płaty marynowane 4 ogórki konserwowe 2 średnie czerwone cebule borowiki marynowane 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżeczka musztardy dijon 2-3 łyżki oleju rydzowego Semco Przygotowanie: Wszystko kroimy(...)bardzo drobną kostkę. Staramy się by wszystkie składniki miały jednakową wielkość. W pierwszej kolejności kroimy płaty dodajemy musztardę, olej i mieszamy. Przy pomocy obręczy układamy warstwami płaty marynowane, ogórki, cebula, borowiki, jajko. Lekko dociskamy każdą warstwę. Delikatnie zdejmujemy obręcz i tatar gotowy. Porcja na 2 tatary o średnicy
Ala piecze i gotujepostaci. Ja dziś mam pomysł na smaczną a co najważniejsze, szybką sałatkę śledziową. Składniki; 4 filety śledziowe solone a'la Matjas Seko pół obranego jabłka 1 mały por 3 ogórki kiszone 4 kawałki czerwonej konserwowej papryki sól, pieprz do smaku 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy(...)Przygotowanie; Filety moczymy w wodzie około pół godz. lub dłużej. Odcedzamy i osuszamy. Kroimy na małe kawałki. Pora kroimy w plastry i przelewamy wrzątkiem. Odcedzamy, dodajemy do śledzi. Ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę, odciskamy z nadmiaru soku. Jabłko też kroimy w drobną kostkę i wszystko dodajemy do sałatki. Doprawiamy pieprzem i solą, jeśli jest taka potrzeba
Radość kipiąca uśmiechem.śledzia z czarnuszką MIRKO od tak z kromką chleba, polecam A potem przygotujcie z niego tą pyszną sałatkę Składniki: 1 opakowanie śledzia z czarnuszką MIRKO 1 ziemniak 2 mniejsze ogórki konserwowe 2 jajka około 1 cm pora 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku opcjonalnie posiekana zielona pietruszka do podania(...)Przygotowanie: Ziemniaka gotujemy w mundurku, obieramy i kroimy. Dodajemy drobniej pokrojonego śledzia z czarnuszką i łyżkę cebulki z opakowania. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jajka (ugotowane wcześniej na twardo), ogórki i posiekany por. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez i jogurt naturalny. Mieszamy składniki, próbujemy opcjonalnie doprawiamy. Podajemy np. z odrobiną posiekanej zielonej pietruszki. Smacznego
Słodkie okruszkiSKŁADNIKI: 4 ziemniaki pietruszka 3 marchewki 1/2 cebuli 1/2 jabłka 4 jajka na twardo 4 ogórki kiszone 1/2 puszki zielonego groszku 6 łyżek majonezu 2 łyżeczki musztardy saperskiej\ łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu WYKONANIE: 1. Ziemniaki, pietruszke i marchew wyszorować. Nie obierać! Ugotować(...)wodzie ze szczyptą soli do miękkości warzyw ( ok 40 min ). Warzywa odcedzić, obrać ze skórek i pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć do dużej miski. 2. Jajka, cebulę, jabłko i ogórki pokroić w drobną kostkę. Przełożyc do miski. 3. Groszek odsączyć z zalewy i dodać do miski. 4. Wszystkie warzywa doprawić sola i pieprzem, dokładnie wymieszać. 5. Majonez wymieszać
Atlas Smakówśrednich ogórków konserwowych (ok 100 g) 1/2 średniej cebuli czerwonej 3 łyżki majonezu (u mnie sojonez) sól, pieprz Przygotowanie: Tofu, cebulę oraz ogórki konserwowe pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski, dodaj kukurydzę oraz majonez. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj sól i pieprz do smaku. Ponownie wymieszaj. Smacznego
wegujemynaprawdę pysznie skomponowanych. Jeśli jej nie znacie, koniecznie sięgnijcie po ten przepis. Na pewno się nie zawiedziecie. Składniki: • 3 filety śledziowe solone • 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach • 1 słoiczek ogórków konserwowych • 1 cebulka • 2 pęczek szczypiorku • 4-5 łyżeczek groszku z puszki • majonez • pieprz Sposób przygotowania: 1. Śledzie namoczyć przez ½ godziny, pokroić w kostkę. Jeśli(...)kupujemy filety zapakowane w sklepie – nie moczymy ich. 2. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. 3. Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę. 4. Szczypiorek posiekać. 5. Ogórki pokroić w kostkę. Jeśli są malutkie – wystarczą plasterki. 6. Wszystkie składniki włożyć do miski. Wymieszać. 7. Dodać szczypiorek i groszek. 8. Doprawić pieprzem i (ewentualnie). 9. Wymieszać z majonezem
W mojej kuchnijajko łyżeczka ostrej papryki szczypta soli szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 500g dorsza olej do smażenia Sos tatarski – składniki 8 pieczarek marynowanych 2-3 ogórki konserwowe 1/2 cebuli 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy szczypta soli szczypta pieprzu Dorsz w cieście piwnym – przepis Dorsza myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie dzielimy na mniejsze kawałki(...)cieście i smażymy na rozgrzanym oleju ok. 4 minut z każdej strony. Po usmażeniu odsączamy dorsza z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Sos tatarski – przepis Cebulę, pieczarki i ogórki kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Składniki mieszamy z majonezem i musztardą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dorsza podajemy razem z sosem tatarskim. Spróbujcie… A jeśli szukacie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!podania, a najbardziej sałatki i dziś Wam proponuję bardzo prostą i jeszcze pyszniejszą sałatkę. Może zagości na Waszych wigilijnych stołach jako "Jedna z dwunastu"? Składniki: 4 średnie ziemniaki 2 ogórki kiszone 1 jabłko 1 cebula 250 g filetów śledziowych (ja użyłam Matjasów od Seko) 2 jajka(...)twardo 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz do smaku Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Śledzie kroimy w kostkę, podobnie jajko, jabłko i ogórki, cebulę i ugotowane ziemniaki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy. Polewamy całość majonezem wymieszanym z jogurtem naturalnym i musztardą
Cynamonowe szczęście