Przepis autorski (mój). Uwielbiam placki - takie wytrawne i na słodko... Ostatnio, podczas upałów wpadłam na pomysł lekkiej i delikatnej przekąski w postaci placków z... ogórka. Ależ one pyszne! Wspaniale smakują w połączeniu ze świeżą miętą, ale że nie wszyscy lubią jej smak, więc pominęłam jej dodatek do ciasta, a jedynie posiekaną - posypałam placuszki. To będzie obowiązkowy smak każdych wakacji. Spróbujcie(...)około 7-8 sztuk) 220-250 świeżego ogórka szklarniowego 1 jajko 2 łyżki mąki czosnek granulowany sól, pieprz Dodatkowo: olej do smażenia Opcjonalnie: listki świeżej mięty Ogórka porządnie umyć i ze skórką zetrzeć na tarce o średnich oczkach. (Jeśli ma pestki należy je usunąć.) Następnie zlać z niego powstały sok i delikatnie odcisnąć. Wbić jajko, dodać mąkę i całość dokładnie
Di gotujełyżeczki soli świeżo mielony pieprz 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru 2 łyżki mleczka kokosowego (pełnotłustego) Ogórka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. W misce mieszamy sok z cytryny, cukier, sól, pieprz oraz mleczko kokosowe. Dodajemy ogórki i mieszamy całość. Gotowe
Dieta bez mlekałyżki oleju 250 mililitrów ciepłej wody 21 gram mokrych drożdży 500 gram mięsa mielonego(wołowe lub wieprzowe) 2 cebule 3 ząbki czosnku 250 ml sosu meksykańskiego lub pomidorowego 5 ogórków konserwowych 250 g pieczarki 2 łyżki musztardy 300 gram startego sera żółtego 3 łyżki prażonej cebulki 1 jajko i łyżka mleka do posmarowania ciasta sezam lub czarnuszka(...)międzyczasie podsmażamy mięso mielone z dodatkiem cebuli, czosnku soli oraz pieprzu. Usmażone mięso wykładamy na ciasto,posypujemy odrobiną startego sera, dodajemy sos meksykański (lub inny,np ketchup), wykładamy ogórki konserwowe, pieczarki (wcześniej pokrojone w plastry i podsmażone na odrobinie oleju),posypujemy prażoną cebulką i smarujemy musztardą ,na koniec posypujemy pozostałym startym żółtym serem. Zapomniałam zrobić zdjęcia musztardy-teraz powinna
Swojskie jedzonkopastą bardzo smaczną i szybką w przygotowaniu. W dodatku jest dietetyczna i lekka. Najlepiej jeść ją z ciemnym pieczywem lub plackami otrębowymi. SKŁADNIKI : 1 wędzona makrela 2 ogórki kiszone 1 mała papryka czerwona 1/2 pęczka szczypiorku 200 g chudego twarogu 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 duża łyżka ostrego ketchupu sól, pieprz do smaku liście salaty(...)PRZYGOTOWANIE : Makrelę obieramy ze skóry, wyciągamy szkielet i mielimy ją z twarogiem w maszynce do mięsa. Ogórki, szczypiorek, paprykę drobno kroimy i dodajemy do pasty, łącznie z przecierem, ketchupem i przyprawami. Pastę dokładnie mieszamy, w razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem. Pastę nakładamy na liście sałaty lub podajemy do pieczywa, resztę chłodzimy. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolisałatki gyros wiec czemu by nie zrobić zapiekanki gyros??:) SKŁADNIKI: 3 saszetki ryżu płaska łyżeczka curry duża pierś z kurczaka przyprawa gyros 2/3 puszki kukurydzy 3 pomidory 2 ogórki konserwowe pół papryki żółtej cała papryka czerwona zioła prowansalskie 5 ząbków czosnku 4 łyżki jogurtu naturalnego(...)łyżki majonezu 2 kulki sera mozzarella WYKONANIE: Ryż gotujemy wedle wskazań producenta z tym że do wody dodajemy curry. Pierś smażymy na niewielkiej ilości oleju z przyprawą gyros. Pomidory,ogórki,papryki kroimy w kostkę mieszamy razem w misce dodajemy kukurydzę i około pół łyżeczki ziół prowansalskich. Przygotowujemy sos - jogurt majonez i czosnek przeciśnięty przez praskę. Warstwowo układamy: Połowa Ryżu
Dziś Ja gotujeSkładniki : 2 pory 2 jajka ugotowane na twardo 10-15 dkg dobrej szynki pokrojonej w kostkę 2 nieduże ogórki(...)kiszone kilka łyżek kukurydzy z puszki majonez sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania : P ory oczyść, opłucz pod bieżącą wodą , pokrój w cienkie paski lub kostkę. Jajka i ogórki kiszone pokrój w kostkę. Wszystkie pokrojone składniki i kukurydzę wrzuć do miski lub półmiska. Dodaj kilka łyżek dobrego majonezu, dopraw do smaku solą i pieprzem, wszystko dokładnie wymieszaj razem
Przepisy i porady kulinarnektoś ma koło miejsca pracy mały gaik, tak jak ja, to sobie może zjeść i w terenie i w pracy :) Składniki: - boczniaki - mąka kukurydziana - bagietka - sałata - pomidory - ogórki kiszone(...)pikantny ketchup Wykonanie: Boczniaki myjemy, kroimy, obtaczamy w mące kukurydzianej i smażmy. Bagietkę kroimy wzdłuż na pół, nakładamy na nią liście sałaty, podsmażone boczniaki, pokrojone w plasterki pomidory i ogórki. Wszystko uzupełniamy ketchupem
Kryzysowa Książka Kucharskakoperek 6-7 ogórków małosolnych 2-3 dniowych 2 łyżki oleju lnianego łyżeczka octu sól, pieprz Wykonanie: Paprykę i pomidory kroimy w kostkę, cebulkę oraz koperek drobno siekamy. Ogórki kroimy w plasterki. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Dodajemy ocet, olej, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Z Majeczką w kuchnirybne, lekko słodkie i chrupiące danie. Składniki: 1 niewielka wędzona ryba - ok 300 g 2 średnie ziemniaki 1 puszka kukurydzy 2 szalotki lub średnia cebula czerwona/ cukrowa 3 spore ogórki konserwowe 1 duże jabłko - najlepiej champion lub inne, podobnie kruche i słodkie mały pęczek szczypiorku majonez gęsty jogurt(...)musztarda kremska ewentualnie sól i pieprz Ziemniaki ugotować z mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w niewielką kostkę. Rybę obrać ze skóry, wyciągnąć wszystkie ości i porwać na niewielkie kawałki. Ogórki, jabłko i cebulkę pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać odsączoną kukurydzę i posiekany szczypiorek. Przygotować sos: wymieszać ze sobą 2 łyżki majonezu, 2 łyżki gęstego
Ze smakiem bez glutenuocet winny (ja ostatnio eksperymentowałam z białym octem balsamicznym z rozmarynem i muszę stwierdzić, że to był strzał w dziesiątkę :) ). Składniki: 5-6 brzoskwiń lub nektarynek 1 duży zielony ogórek 1/2 żółtej papryki 5-6 suszonych moreli 3 łyżki miodu 5 łyżek sera koziego lub fety 40-60 ml jasnego octu balsamicznego 60 ml plus 2 łyżki oliwy z oliwek(...)ząbki czosnku 1/4 bagietki lub chałki sól, pieprz Wykonanie: Brzoskwinie obrać i pokroić. Ogórek obrać, zostawić kawałek (kilka plastrów do dekoracji), pokroić, dodać do brzoskwini – podobnie z żółtą papryką (zostawić mały kawałek do dekoracji). Do brzoskwini z ogórkiem i papryką dodać miód, pokrojone morele, 3 łyżki sera (reszta zostaje do dekoracji), ocet (najlepiej na tym etapie dodać mniej
Pociąg Do Kuchniurozmaicać i bardzo często podaje go z oliwkami i grzybami leśnymi, oczywiście cebula, ogórki pozostały niezmienne. Składniki na 2 porcje tatra: - 40 dag polędwicy wołowej - 3 lub 4 ogórki, konserwowe zmieszane z kiszonymi pół na pół - cebula - garść oliwek - pół słoiczka grzybów marynowanych, u mnie borowiki - po łyżeczce musztardy łagodnej i pikantnej, dałam kielecką i rosyjską - 3 łyżki
Apetyczna babeczkawłoskiej 400g łososia bez skóry 400g młodych ziemniaczków 2 jajka 50ml śmietany 12% 1 łyżka oliwy pęczek koperku sól, pieprz, sok z cytryny (opcjonalnie) do smaku Dodatki: mizeria z ogórków, sałaty i jogurtu naturalnego z odrobiną soli Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, zerwać skórę (jeśli zakupiony został filet ze skórą) i usunąć ości (najlepiej za pomocą pęsety). Mięso łososia(...)uważając by nie połamać brzegów kapusty. Brzegi mogą się trochę przypiec, co nada im dodatkowo mocno orzechowego posmaku. Podawać gorące z ulubioną sałatką czy surówką. U mnie mizeria z ogórków gruntowych, sałaty lodowej i jogurtu naturalnego. 1 porcja to ok. 325 kcal , węglowodany: 20g, białko: 27g, tłuszcz: 15g Informacja dla diabetyków: w porcji 2WW i 2,4WBT SMACZNEGO
DietologSkładniki 2 kg ogórków(...)fasolki szparagowej 1 kg cebuli 2 łyżki soli Zalewa 1/2 szklanki octu 1/2 szklanki cukru 1 szklanka oleju 3 małe słoiki koncentratu pomidorowego ( u mnie 200g) Wykonanie Ogórki obrać ,pokroić w grubsze plastry,posypać dwiema łyżkami soli. Pozostawić na jedną godzinę,po tym czasie odcedzić z powstałej wody. Pokroić obraną cebule w plastry,lekko posolić i pozostawić na jedna
w mojej kuchniczarnej porzeczki, sałatkę z zielonych pomidorów, korniszony i wiele innych. Sorry placki po węgiersku, kartacze, schabowe i wszystkie inne, jeszcze poczekacie na publikację :) Składniki na słoik 1 litrowy: ogórki koper (1 baldach+ gałązka) czosnek ( 2 ząbki na słoik) liście winogrona (3 na słoik) liście por zeczki (3-4 na słoik ) liście wiśni (5-6 na słoik) chrzan(...)ziarna czarnego pieprzu(3 na słoik) gorczyca( 1/3 łyżeczki na słoik) Zalewa: Zagotować wodę dodając odpowiednio 1 łyżkę soli na 1 litr wody Przygotowanie : W wyparzonych słoikach umieścić ogórki, chrzan, koper i pozostałe przyprawy. Tak przygotowane słoiki zalać przygotowaną zalewą. Zakręcić i odstawić na blat stołu do góry dnem, przykryć ściereczką i poczekać do ostygnięcia. Kiedy wieczko się
Gosia gotujetakie upały jest bardzo ważne, o czym możecie przeczytać tutaj . Dodatkowo działa na organizm odkwaszająco. Nic, tylko jeść! Składniki: 3 pęczki botwinki 3 średniej wielkości buraczki 5-6 ogórków gruntowych pęczek rzodkiewek 3 ząbki czosnku pęczek koperku + dodatkowy do posypania bulion warzywny lub mięsno-warzywny (ja użyłam rosołu na kurczaku) 0,5 litra naturalnego jogurtu sól/pieprz wg uznania(...)chleba Przygotowanie: Wszystkie warzywa dokładnie umyłam i w razie potrzeby obrałam ze skórki. Botwinkę i buraczki pokrojone na mniejsze cząstki, zalałam bulionem i ugotowałam do miękkości. Odcedziłam i wystudziłam. Ogórki i rzodkiewki pokroiłam na kawałki, dodałam wystudzoną botwinkę z burakami, czosnek i pęczek koperku. Wszystko to dokładnie zmiksowałam na gładką masę. Dodałam jogurt i zmiksowałam ponownie. Doprawiłam wg uznania
Kate's Kitchen