Bardzo prosta ale zarazem smaczne sałatka brokułowa z sosem czosnkowym. Sałata ta idealnie sprawdzi się na każdą okazję – jest bardzo szybka w przygotowaniu i nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!smak, dużo lepiej mi smakuje niż tradycyjna. Składniki: 2-3 marchewki ugotowane 1 pietruszka ugotowana Kawałek selera ugotowanego 2 ziemniaki ugotowane 1 jajko ugotowane na twardo Kawałek pora 2 ogórki kiszone(...)jabłko Mała puszka groszku Bonduelle Mała puszka kukurydzy Bonduelle 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy Sól, pieprz Sposób przygotowania: Ostudzone warzywa które się wcześniej gotowały w rosole, ziemniaki, jajko, ogórki kiszone oraz obrane ze skóry jabłko pokroić w drobna kostkę. Pora pokroić w cienkie paski. Pokrojone warzywa przekładamy do miski, dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz groszek, majonez, musztardę. Wszystko dokładnie
Bajeczna KuchniaPRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: 2 żeberka, 8 średniej wielkości ziemniaków, 2 marchewki, 2 pietruszki, 500 g przecieru z ogórków, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu, 2 liście laurowe, sól, około 200 g śmietany. Przygotowanie: Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieram. Ziemniaki kroję w kostkę, 1/2 marchewki ścieram(...)dodaję startą marchewkę i ziemniaki, solę. Gotuję 10-15 minut (do miękkości ziemniaków). Wyjmuję mięso i kroję na kawałki, wkładam z powrotem do zupy. Do garnka dodaję przecier z ogórków, gotuję około 5 minut. Na koniec zaprawiam zupę wcześniej zahartowaną śmietaną, w razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniasosu powoduje, że ma naprawdę wyjątkowy smak, który mnie się kojarzy ze śniadaniem wielkanocnym. Nie ma oczywiście przeciwwskazań, aby ją jeść częściej niż tylko raz w roku SKŁADNIKI: 2 ogórki zielone 1 pęczek rzodkiewek 4 jajka ugotowane na twardo ½ puszki groszku zielonego 1 pęczek cebulki dymki lub szczypiorku SOS: 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego(...)łyżki majonezu Sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: 1.Ogórki obieramy ze skórki, przecinamy wzdłuż, następnie na połowę i kroimy na półplasterki. 2. Rzodkiewki myjemy i kroimy tak jak ogórki. 3. Jajka kroimy w grubą kostkę. 4. Zieloną cebulkę siekamy drobno. 5. Groszek odsączamy z zalewy. 6. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 7. Przygotowujemy
Marcepanowa kuchniaMoja sałatkowa propozycja na wielkanocny stół. Sałatka pożywna, konkretna, jak na Wielkanoc przystało. Skusicie się? Składniki: 5 jajek 2-3 białe kiełbasy (w zależności od wielkości) 5-6 ogórków kiszonych mała czerwona papryka puszka kukurydzy szczypior z 3 cebul (można również dodać cebulę(...)łyżka pikantnej musztardy mały kubek śmietany 10-12% 3 łyżki majonezu Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasę obrać z osłonek, pokroić w kostkę razem z ogórkami i pozbawioną gniazda nasiennego papryką. Dodać kukurydzę odsączoną z wody, posiekany szczypior (ewentualnie z cebulą). Wymieszać z musztardą, majonezem i śmietaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem
Czerwień i błękitryżu 6 ogórków konserwowych 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Garść posiekanego szczypiorku Sól himalajska oraz pieprz do smaku Przygotowanie: Fasolę płuczemy. Ogórka kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki by się "przeżarła
Czarnawisienkaktórego użyłam Sosu czosnkowego od Folwark - mój wybór na nadchodzące Święta :) Składniki na śniadanie dla 3-4 osób: 1 makrela wędzona – średnia 2 jajka – ugotowane na twardo 3 ogórki kiszone – średnie 1 cebula czerwona(...)mała 2 łyżki jogurtu naturalnego – do uzyskania preferowanej konsystencji pasty 1 łyżka Sosu czosnkowego od Folwark sól, pieprz - do smaku Makrelę obrać z ości i skóry. Ogórki kiszone pokroić w kostkę - nie obierać ze skórki . Jajka ugotować na twardo, schłodzić w zimnej wodzie i obrać ze skorupek jeszcze mokre - patent na prostsze i szybsze obieranie . Następnie
Grunt to przepis!wypłukiwać ich wartości i smaku. Zrobione w ten sposób są smaczniejsze i zdrowsze, więc zachęcam do pieczenia zamiast tradycyjnego gotowania w wodzie. Składniki: kilka małych buraków 2-3 ogórki konserwowe 1 mała czerwona cebula natka pietruszki olej musztarda sól pieprz ziołowy szczypta cukru (jeśli gatunek buraków jest mało słodki) Wykonanie: Buraki zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce(...)minut (czas pieczenia zależy od wielkości naszych buraków, ja wybieram jak najmniejsze, aby go skrócić). Po upieczeniu i wystudzeniu buraki obieramy i kroimy w paseczki, podobnie jak ogórki konserwowe. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Teraz wystarczy połączyć wszystkie składniki wraz z przyprawami: solą, pieprzem, olejem i musztardą. Odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce, aby smaki wzajemnie przeszły. Przed
Walijskie Pichcenietego świetna śledziowa przekąska, którą bardzo Wam polecam:) 3-4 płaty śledziowe – beczka śledzi filety z olejem wiejskim SEKO 1 mała cebula 1/2 twardego słodkiego jabłka 2 ogórki konserwowe 2 jajka 3-4 łyżki płatków migdałowych 1-1,5 łyżki majonezu sok z cytryny, do smaku sól, pieprz, szczypta cukru krakersy/mini sucharki Jajka gotujemy(...)twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w drobną kostkę. Śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym, pozbawiając je nadmiaru oleju. Kroimy w drobną kostkę. Cebulę, obrane ze skórki jabłko oraz ogórki konserwowe również kroimy w kostkę, najdrobniej jak tylko się da. Na rozgrzanej, suchej patelni lekko rumienimy płatki migdałowe. Przekładamy je na deskę do krojenia i drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy
Smaki Na Talerzusprawdza się idealnie. Tym razem proponujemy w bezmięsnej, pożywnej i aromatycznej wersji. Składniki 250 g drobnego makaronu 1/2 puszki ciecierzycy 1 mała puszka kukurydzy 1 mała puszka groszku 4 ogórki konserwowe 3 jajka ugotowane na twardo(...)łodygi selera naciowego koperek 3 pełne łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i studzimy. Cieciorkę, groszek i kukurydzę osączamy z zalewy. Jajka, ogórki i seler kroimy w kostkę. Por kroimy w kostkę i sparzamy. Odcedzamy i studzimy. Koperek siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie łączymy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchenwody, octu, sosu sojowego - pieprz, sól do smaku W misce przygotować sos, dokładnie mieszając podane składniki. Salceson oraz cebulę pokroić w drobną kostkę, ogórek w paseczki i wymieszać z przygotowanym sosem. Ja dodałam aż trzy ogórki konserwowe, bo po prostu były małe :) Nie dodawałam już soli ani pieprzu, ponieważ salceson był dość pikantny. Wskazane jest pozostawienie
Kulinarne przemysleniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki sałatki: 2 mini sałaty rzymskie, 2 pomidory rzymskie, 2 ogórki małosolne, pęczek koperku, 4 jajka. Składniki sosu: 2 łyżki śmietany, łyżka majonezu, łyżeczka musztardy (u mnie Dijon), łyżeczka płynnego miodu(...)łyżeczki syropu klonowego. Przygotowanie: Sałatę myję i osuszam. Jajka gotuję na twardo, kroję w ósemki. Pomidory przekrawam wzdłuż na ćwiartki i kroję w plasterki. Sałatę siekam w mniejsze kawałki, ogórki kroję w półplastry, koperek drobno siekam. Składniki sosu dokładnie łączę, w zależności od Waszego smaku można doprawić solą i pieprzem. Warzywa i jajka przekładam do miski, mieszam z sosem
JejKuchniakrwi. Przyczynia się tym samym do wspomagania procesu odchudzania i dbania o zdrową sylwetkę. Zapraszam :) Składniki : około 700 g mięsa chudego np : z szynki 1 cebula 2 ogórki kiszone 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonego tymianku kilka igiełek rozmarynu 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka czerwonej papryki na czubek noża papryki chili kilka ziarenek(...)godzinkę do przegryzienia smaków. W rondlu rozgrzewamy olej , przekładamy mięso, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i delikatnie obsmażamy. Gdy mięso będzie zarumienione dolewamy około 1/2 l wody, ścieramy kiszone ogórki na tarce jarzynowej o dużych oczkach i dusimy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Gdy woda za szybko odparuje można dolać jej więcej, w zależności ile sosu
Sama słodycz i szczypta chilipatyczki na przemian: śledź, jabłko prażony seler, marynowany prawdziwek, cebula. Polewaj lub maczaj w sosie tatarskim. Posyp koperkiem lub szczypiorkiem. Sos tatarski do polania : 150 ml jogurtu 2 ogórki konserwowe(...)marynowane prawdziwki szczypiorek sól pieprz ząbek czosnku 1 łyżeczka majonezu Sposób przygotowania: W misce wymieszaj jogurt z majonezem na gładką masę. Posiekaj w malutką kostkę ogórki. Prawdziwki posiekaj w drobne kosteczki, wymieszaj wszystko razem i dodaj szczypiorek oraz zmiażdżony czosnek. Wymierasz, przelej do naczynia
AZgotuj!konkursu kulinarno-fotograficznego „Śledzik na każdą okazję” , w którym postanowiłam wziąć udział. Propozycja była eksperymentem smakowym i muszę przyznać, że udanym. Przystawka jest niezwykle świeża, za sprawą ogórka i limonki ożywcza dla kubków smakowych i nadająca wiosennego charakteru mojej potrawie. Serniczek został upieczony z pasta z ciecierzycy z dodatkiem czosnku, kolendry, mleczka kokosowego, kminu rzymskiego. Składniki serniczki 3szt(...)łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego sól, pieprz do smaku 2 jajka wierzch 1 płat śledzia wiejskiego w oleju (użyłam śledzików firmy SEKO) 1 ogórek świeży 1 limonka kawałek sera mozzarella Wykonanie Ugotowaną ciecierzycę blendujemy z czosnkiem, solą, przyprawami i oliwą na gładką pastę. Twaróg mielimy dwukrotnie, miksujemy z pastą z ciecierzycy, dodajemy śmietankę kokosową, wbijamy po jajku
Raj dla Podniebienia