Kania ) 1/2 puszki kukurydzy 3 jajka 2-3 ogórki konserwowe Dodatkowo: sól, pieprz majonez Kaszę bulgur ugotować według przepisu z opakowania. Ugotowane na twardo jajka, kiełbasę oraz ogórki należy pokroić w kostkę, a kukurydzę odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać z majonezem. Sałatkę doprawić solą z pieprzem
Di gotujenależą do popularnych przetworów. Kisiłam je po raz pierwszy i trochę się dziwię dlaczego dopiero teraz wpadłam na ten pomysł. Wyszły bardzo smaczne, przypominają nieco kiszone ogórki. Po ukiszeniu są nadal chrupkie i ładnie się prezentują na talerzu. Składniki na 3 litrowe słoiki: 1 brokuł kilka baldachów kopru z nasionami kilka ząbków czosnku kawałek chrzanu (wielkości(...)może zbierać się piana, która może wylać się ze słoja (dlatego ustawiamy słoje na tacy). Aby przyspieszyć proces kiszenia, można dodać do zalewy kilka łyżek kwasu z kiszonych ogórków. Brokuły są dobre do jedzenia po 5-7 dniach. Gdy brokuły są wystarczająco ukiszone, należy należy je zapasteryzować, aby zatrzymać proces kiszenia. Pasteryzacja: Jeśli podczas
Codziennik Kuchennybędzie dla was strzałem w dziesiątkę. pulpa po przygotowaniu mleka z orzechów nerkowca (100 g orzechów zblendowanych z wodą i odcedzonych) 2 łyżeczki płatków drożdżowych 3 łyżki zalewy z ogórków kiszonych sól i pierz do smaku szczypiorek Orzechy nerkowca namaczamy przez noc, a następnie blendujemy dodając 3 szklanki wody. Następnie płyn(...)kilka razy przecedzamy przez gęste sito (tak otrzymamy pożywne mleko z orzechów nerkowca ). Pulpę, która pozostanie na sicie mieszamy z 2 łyżeczkami płatków drożdżowych i 3 łyżkami zalewy z ogórków kiszonych. Następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy. Gotowe
Dieta bez mlekaskładniki na 5 porcji 3-4 liście kapusty pekińskiej 150 g kabanosa 250 g sera typu “oscypek” 2 czerwone cebule 200 g papryki konserwowej 5-6 ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy sos 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy 2 łyżki pikantnego keczupu szczypta ostrej papryki(...)czarny pieprz sól przepis Kapustę pekińską dość drobno szatkujemy po czym wrzucamy do miski. Kabanosy kroimy na niewielkie około 1-1,5 centymetrowe kawałki i łączymy z zawartością miski. Ogórki konserwowe kroimy w niewielką kostkę a następnie dodajemy do kapusty i kabanosa. Czerwoną cebulę drobno siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Ser oscypek oraz paprykę konserwową kroimy w niewielką
Smakowite Daniaprzekąskę czy kolacje będzie w sam raz :) Składniki: 2 ugotowane marchewki 1 ugotowana pietruszka 0,5 ugotowanego dużego selera 1 nieduży por 0,5 puszki kukurydzy 3-4 ogórki konserwowe 0,5 dużego jabłka sól, pieprz, pieprz ziołowy 1 łyżeczka ostrej musztardy(...)łyżki majonezu Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Por obrać i pokroić w półplasterki, kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do pokrojonych warzyw. Ogórki pokroić w kostkę, jabłko obrać i również pokroić w kostkę, dorzucić do miski. Dodać przyprawy, musztardę i majonez, wymieszać i odstawić na chwilę, aby sałatka się "przegryzła", po tym czasie ewentualnie
Simply Foodtypu wąż 1 cebula 1 papryka żółta 1 papryka czerwona sól, pieprz oliwa, lub olej- u mnie olej lniany odrobinka octu jabłkowego ( tyle aby delikatnie zakwasić) Wykonanie: Pomidory, ogórki, paprykę kroimy w kosteczkę, cebulę oraz natkę pietruszki siekamy. Wszystko łączymy ze sobą. Do 3 łyżek oleju dodajemy sól, pieprz ( po odrobinie),dodajemy tez odrobinkę octu- tyle
Z Majeczką w kuchnismaczny. A przy okazji robienia chleba przyszedł mi do głowy pomysł na zrobienie jakieś pasty - w końcu chleb najlepiej smakuje z czymś;) Przypomniała mi się pasta ze słonecznika z ogórkiem, którą często kupuję w Lidlu. Dlatego odtworzyłam przepisu w domu - smak wyszedł prawie identyczny:) Wszystkie przepisy znajdziecie poniżej. Składniki na chleb - 5 dag drożdży świeżych - 20 dag mąki kukurydzianej(...)minut do wyrośnięcia. Posypujemy słonecznikiem. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. Składniki na pastę - 100 g pestek słonecznika - 2 ogórki konserwowe - 1 łyżka posiekanego koperku - sól, pieprz do smaku Wykonanie Pestki słonecznika zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na około godzinę. Następnie odsączmy z nadmiaru wody i blendujemy na jednolitą - bardzo
Health-Fit-Lifekonserwowe 2 jabłka natka pietruszki majonez,( ewentualnie jogurt) sól, pieprz mielony Przygotowanie: Kukurydzę i groch osączyć z zalewy, jajka i cebule pokroić w kostkę Tak samo postąpić z ogórkami i jabłkami Składniki połączyć, dodać pokrojoną natkę, dodać do smaku sól, pieprz- wymieszać, majonez wymieszać z jogurtem, dodać do sałatki- wymieszać ponownie
Proste Potrawyczęści świata większość sosów opiera się na pomidorach, także zeuropeizowałem to danie :) Koniecznie podajemy z jakimiś kiszonkami. Zasadniczo najłatwiej o ogórki. Składniki: - ciecierzyca - przecier pomidorowy - ogórki kiszone Wykonanie: Ciecierzycę moczymy kilka godzin w wodzie, a następnie gotujemy. 2/3 miksujemy dodając przecieru pomidorowego. Po zmiksowaniu posypujemy resztą nasion i podajemy z kiszonkami
Kryzysowa Książka Kucharskapowinna nam wyjść szklanka. Ketchup dodajemy na końcu, lejemy go tyle żeby wyszła nam szklanka. możliwe składniki pizzy: papryka, cebula, pieczarki salami, szynka, pierś z kurczaka ogórki konserwowe, ogórki kiszone papryka konserwowa, oliwki suszone pomidory, kapary jalapenio, kukurydza z puszki ser feta, ser żółty Z podanych składników wychodzą 2 duże pizze, wielkości blachy od piekarnika. Przygotowanie: W dużej
Życie zaczyna się w kuchnipomidorami Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Składniki 6 tortilli 5 kiełbasek śląskich lub innych 4 ogórki kiszone 1 duża cebula 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki ketchupu pikantnego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku sól pieprz papryka słodka 1 garść rukoli 2 łyżki masła klarowanego(...)kostkę i smażyć chwilę z cebulą. Wlać pomidory w puszce, dodać ketchup, majeranek, paprykę słodką, sól i pieprz. Wszystko razem smażyć mieszając. Na koniec dodać pokrojone w kostkę ogórki kiszone i wymieszać całość chwilę smażąc Wyłożyć gorące na tortille i na wierch ułożyć liście rukoli. Całość zwinąć na pół. gulasz z kiełbasy na tortilli
O kuchni z uczuciemsamodzielne danie gdyż jest syta . Polecam , szczególnie smaczna jeśli jest dobrze schłodzona w lodówce Składniki : 5-6 średnich ziemniaków , najlepiej różnokolorowych ( użyłam różowe i żółte ) 18 jajek przepiórczych 2 ogórki kiszone 1 mała cebula biała 1 łyżka majonezu 1 płaska łyżeczka, tartego chrzanu śmietankowego łyżeczka ,świeżego ,siekanego majeranku 1 łyżka gęstego jogurtu greckiego sól , pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)jest nieco irytującym zajęciem ale możliwym do wykonania Kroimy na połówki . Ziemniaki gotujemy w łupinkach po czym po ostudzeniu obieramy i kroimy w kostkę mniej więcej wielkości połówek jajek . Ogórki także kroimy w kostkę . Wszytko łączymy ze sobą w misce , dodając majonez,chrzan ,jogurt, pocięty majeranek , sól i pieprz do smaku . Mieszamy i odstawiamy do lodówki najlepiej
Ogrodnik w podróżyBliskim Wschodzie sałatki warzywne. Warto ich spróbować. Doskonale pasują nie tylko do falafeli, ale też do większości dań kuchni polskiej. Składniki - proporcje dla 6 - 8 osób 6 małych ogórków 4-5 dojrzałych mięsistych pomidorów 1 mała czerwona papryka ( dość często zastępujemy ją papryczką chili ) 1 mała żółta papryka 1 granat kilka liści sałaty garść świeżo posiekanej natki pietruszki(...)sklepie Kuchnie Świata), 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki wody, świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku. Opcjonalnie można dodać także łyżkę świeżo uprażonego sezamu. Przygotowanie Ogórki kroję w drobną kostkę. Pomidory przekrawam na pół, usuwam miąższ z pestkami, a resztę siekam na małe kawałki. Z papryki usuwam gniazda nasienne i białe części i także kroję
Cztery FajeryWszyscy znamy kiszoną kapustę i kiszone ogórki ale można też kisić inne warzywa. Jeszcze nie kisiłam nic innego poza tymi wymienionymi dlatego też zrobiłam kilka testów kiszonek z różnych warzyw. Wypróbowałam już rzodkiewkę oraz pomidory . Kolejne warzywo, które trafiło do kiszenia to młoda cukinia. składniki: młoda cukinia, sztuki małe ok 150-250 g do każdego słoika o pojemności(...)ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu zalewa 1 litr zimnej przefiltrowanej wody 2 płaskie łyżki soli kamiennej Cukinie dokładnie umyć. Odkroić końcówki. Wybrałam młodziutkie małe sztuki, wielkością przypominające ogórki gruntowe. Do każdego słoika na dno włożyć jeden liść chrzanu i ząbek czosnku. Ułożyć ścieśle małe cukinie. Pomiędzy włożyć gałązkę kopru, kawałek chrzanu i pozostałe dwa ząbki czosnku. Na wierzchu cukinię
Monia miesza i gotujełyżki tłuszczu (u mnie tłuszcz gęsi, może być masło, smalec), 50 g suszonych grzybów, 100 ml bulionu (warzywnego, drobiowego...) sól, cukier, pieprz świeżo zmielony, 3 łyżki soku z kiszonych ogórków lub kilka kropel soku z cytryny, łyżeczka posiekanego rozmartynu Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać ze skórki, przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Poddusić(...)tłuszczu, dodając szczyptę soli i cukru. Gdy cebulą będzie miękka, dodać pokruszone grzyby (nie namaczam grzybów), przesmażyć. Wlać bulion, dodać rozmaryn, dusić aż grzyby bedą miękkie. Wlać kwas z ogórków kiszonych, doparwić solą, pieprzem i cukrem. Dusić jeszcze chwilę, aż odparuje płyn. Odstawić do ostudzenia. Ostudzone ziemniaki wyłożyć na stolnicę, dodać mąkę, jajka, sól i szybko zagnieść ciasto
królestwo garów