będzie dla was strzałem w dziesiątkę. pulpa po przygotowaniu mleka z orzechów nerkowca (100 g orzechów zblendowanych z wodą i odcedzonych) 2 łyżeczki płatków drożdżowych 3 łyżki zalewy z ogórków kiszonych sól i pierz do smaku szczypiorek Orzechy nerkowca namaczamy przez noc, a następnie blendujemy dodając 3 szklanki wody. Następnie płyn(...)kilka razy przecedzamy przez gęste sito (tak otrzymamy pożywne mleko z orzechów nerkowca ). Pulpę, która pozostanie na sicie mieszamy z 2 łyżeczkami płatków drożdżowych i 3 łyżkami zalewy z ogórków kiszonych. Następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy. Gotowe
Dieta bez mlekaskładniki na 5 porcji 3-4 liście kapusty pekińskiej 150 g kabanosa 250 g sera typu “oscypek” 2 czerwone cebule 200 g papryki konserwowej 5-6 ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy sos 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy 2 łyżki pikantnego keczupu szczypta ostrej papryki(...)czarny pieprz sól przepis Kapustę pekińską dość drobno szatkujemy po czym wrzucamy do miski. Kabanosy kroimy na niewielkie około 1-1,5 centymetrowe kawałki i łączymy z zawartością miski. Ogórki konserwowe kroimy w niewielką kostkę a następnie dodajemy do kapusty i kabanosa. Czerwoną cebulę drobno siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Ser oscypek oraz paprykę konserwową kroimy w niewielką
Smakowite Daniaprzekąskę czy kolacje będzie w sam raz :) Składniki: 2 ugotowane marchewki 1 ugotowana pietruszka 0,5 ugotowanego dużego selera 1 nieduży por 0,5 puszki kukurydzy 3-4 ogórki konserwowe 0,5 dużego jabłka sól, pieprz, pieprz ziołowy 1 łyżeczka ostrej musztardy(...)łyżki majonezu Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Por obrać i pokroić w półplasterki, kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do pokrojonych warzyw. Ogórki pokroić w kostkę, jabłko obrać i również pokroić w kostkę, dorzucić do miski. Dodać przyprawy, musztardę i majonez, wymieszać i odstawić na chwilę, aby sałatka się "przegryzła", po tym czasie ewentualnie
Simply Foodtypu wąż 1 cebula 1 papryka żółta 1 papryka czerwona sól, pieprz oliwa, lub olej- u mnie olej lniany odrobinka octu jabłkowego ( tyle aby delikatnie zakwasić) Wykonanie: Pomidory, ogórki, paprykę kroimy w kosteczkę, cebulę oraz natkę pietruszki siekamy. Wszystko łączymy ze sobą. Do 3 łyżek oleju dodajemy sól, pieprz ( po odrobinie),dodajemy tez odrobinkę octu- tyle
Z Majeczką w kuchnismaczny. A przy okazji robienia chleba przyszedł mi do głowy pomysł na zrobienie jakieś pasty - w końcu chleb najlepiej smakuje z czymś;) Przypomniała mi się pasta ze słonecznika z ogórkiem, którą często kupuję w Lidlu. Dlatego odtworzyłam przepisu w domu - smak wyszedł prawie identyczny:) Wszystkie przepisy znajdziecie poniżej. Składniki na chleb - 5 dag drożdży świeżych - 20 dag mąki kukurydzianej(...)minut do wyrośnięcia. Posypujemy słonecznikiem. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. Składniki na pastę - 100 g pestek słonecznika - 2 ogórki konserwowe - 1 łyżka posiekanego koperku - sól, pieprz do smaku Wykonanie Pestki słonecznika zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na około godzinę. Następnie odsączmy z nadmiaru wody i blendujemy na jednolitą - bardzo
Health-Fit-Lifekonserwowe 2 jabłka natka pietruszki majonez,( ewentualnie jogurt) sól, pieprz mielony Przygotowanie: Kukurydzę i groch osączyć z zalewy, jajka i cebule pokroić w kostkę Tak samo postąpić z ogórkami i jabłkami Składniki połączyć, dodać pokrojoną natkę, dodać do smaku sól, pieprz- wymieszać, majonez wymieszać z jogurtem, dodać do sałatki- wymieszać ponownie
Proste Potrawyczęści świata większość sosów opiera się na pomidorach, także zeuropeizowałem to danie :) Koniecznie podajemy z jakimiś kiszonkami. Zasadniczo najłatwiej o ogórki. Składniki: - ciecierzyca - przecier pomidorowy - ogórki kiszone Wykonanie: Ciecierzycę moczymy kilka godzin w wodzie, a następnie gotujemy. 2/3 miksujemy dodając przecieru pomidorowego. Po zmiksowaniu posypujemy resztą nasion i podajemy z kiszonkami
Kryzysowa Książka Kucharskapowinna nam wyjść szklanka. Ketchup dodajemy na końcu, lejemy go tyle żeby wyszła nam szklanka. możliwe składniki pizzy: papryka, cebula, pieczarki salami, szynka, pierś z kurczaka ogórki konserwowe, ogórki kiszone papryka konserwowa, oliwki suszone pomidory, kapary jalapenio, kukurydza z puszki ser feta, ser żółty Z podanych składników wychodzą 2 duże pizze, wielkości blachy od piekarnika. Przygotowanie: W dużej
Życie zaczyna się w kuchnipomidorami Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Składniki 6 tortilli 5 kiełbasek śląskich lub innych 4 ogórki kiszone 1 duża cebula 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki ketchupu pikantnego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku sól pieprz papryka słodka 1 garść rukoli 2 łyżki masła klarowanego(...)kostkę i smażyć chwilę z cebulą. Wlać pomidory w puszce, dodać ketchup, majeranek, paprykę słodką, sól i pieprz. Wszystko razem smażyć mieszając. Na koniec dodać pokrojone w kostkę ogórki kiszone i wymieszać całość chwilę smażąc Wyłożyć gorące na tortille i na wierch ułożyć liście rukoli. Całość zwinąć na pół. gulasz z kiełbasy na tortilli
O kuchni z uczuciemsamodzielne danie gdyż jest syta . Polecam , szczególnie smaczna jeśli jest dobrze schłodzona w lodówce Składniki : 5-6 średnich ziemniaków , najlepiej różnokolorowych ( użyłam różowe i żółte ) 18 jajek przepiórczych 2 ogórki kiszone 1 mała cebula biała 1 łyżka majonezu 1 płaska łyżeczka, tartego chrzanu śmietankowego łyżeczka ,świeżego ,siekanego majeranku 1 łyżka gęstego jogurtu greckiego sól , pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)jest nieco irytującym zajęciem ale możliwym do wykonania Kroimy na połówki . Ziemniaki gotujemy w łupinkach po czym po ostudzeniu obieramy i kroimy w kostkę mniej więcej wielkości połówek jajek . Ogórki także kroimy w kostkę . Wszytko łączymy ze sobą w misce , dodając majonez,chrzan ,jogurt, pocięty majeranek , sól i pieprz do smaku . Mieszamy i odstawiamy do lodówki najlepiej
Ogrodnik w podróżyBliskim Wschodzie sałatki warzywne. Warto ich spróbować. Doskonale pasują nie tylko do falafeli, ale też do większości dań kuchni polskiej. Składniki - proporcje dla 6 - 8 osób 6 małych ogórków 4-5 dojrzałych mięsistych pomidorów 1 mała czerwona papryka ( dość często zastępujemy ją papryczką chili ) 1 mała żółta papryka 1 granat kilka liści sałaty garść świeżo posiekanej natki pietruszki(...)sklepie Kuchnie Świata), 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki wody, świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku. Opcjonalnie można dodać także łyżkę świeżo uprażonego sezamu. Przygotowanie Ogórki kroję w drobną kostkę. Pomidory przekrawam na pół, usuwam miąższ z pestkami, a resztę siekam na małe kawałki. Z papryki usuwam gniazda nasienne i białe części i także kroję
Cztery FajeryWszyscy znamy kiszoną kapustę i kiszone ogórki ale można też kisić inne warzywa. Jeszcze nie kisiłam nic innego poza tymi wymienionymi dlatego też zrobiłam kilka testów kiszonek z różnych warzyw. Wypróbowałam już rzodkiewkę oraz pomidory . Kolejne warzywo, które trafiło do kiszenia to młoda cukinia. składniki: młoda cukinia, sztuki małe ok 150-250 g do każdego słoika o pojemności(...)ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu zalewa 1 litr zimnej przefiltrowanej wody 2 płaskie łyżki soli kamiennej Cukinie dokładnie umyć. Odkroić końcówki. Wybrałam młodziutkie małe sztuki, wielkością przypominające ogórki gruntowe. Do każdego słoika na dno włożyć jeden liść chrzanu i ząbek czosnku. Ułożyć ścieśle małe cukinie. Pomiędzy włożyć gałązkę kopru, kawałek chrzanu i pozostałe dwa ząbki czosnku. Na wierzchu cukinię
Monia miesza i gotujełyżki tłuszczu (u mnie tłuszcz gęsi, może być masło, smalec), 50 g suszonych grzybów, 100 ml bulionu (warzywnego, drobiowego...) sól, cukier, pieprz świeżo zmielony, 3 łyżki soku z kiszonych ogórków lub kilka kropel soku z cytryny, łyżeczka posiekanego rozmartynu Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać ze skórki, przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Poddusić(...)tłuszczu, dodając szczyptę soli i cukru. Gdy cebulą będzie miękka, dodać pokruszone grzyby (nie namaczam grzybów), przesmażyć. Wlać bulion, dodać rozmaryn, dusić aż grzyby bedą miękkie. Wlać kwas z ogórków kiszonych, doparwić solą, pieprzem i cukrem. Dusić jeszcze chwilę, aż odparuje płyn. Odstawić do ostudzenia. Ostudzone ziemniaki wyłożyć na stolnicę, dodać mąkę, jajka, sól i szybko zagnieść ciasto
królestwo garówSałatka Caprese – to bardzo prosta przystawka, która nie tylko świetnie się prezentuje na stole i wyróżnia się kolorystyka przypominając flagę Włoch. Przygotowanie tej sałatki jest bardzo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!więc zakisiłam i ja, na spróbowanie. Przepis taki sam jak kiszone ogórki. Smak mnie nie zaskoczył bo było podobnie jak z kiszoną rzodkiewką , smakowały po prostu jak kiszone ogórki. Niestety pomidory podczas kiszenia robią się ciapkowate i ich konsystencja nie przypadała nam do gustu bo jednak wolimy chrupać. Jednak pomimo swojej konsystencji kiszone pomidory maja wielu zwolenników. Myśle
Monia miesza i gotuje