Lukier – idealne zwieńczenie ciasta. Właściwie jedno z trzech, tak naprawdę. Ciasta zwykle są wykańczane bitą śmietaną lub jakimś kremem, posypywane cukrem pudrem lub oblewane lukrem właśnie
Marder&Marder Manufactureszybkie i niedrogie danie. Zapraszamy więc na ten prosty przepis ze sprawdzonym składem i mamy nadzieję, że po wykonaniu posmakuje wszystkim bez wyjątku. GORĄCE KANAPKI Z PIEKARNIKA Składniki: chleb: 12 kromek jajka: 4 szt. ser żółty: 100 – 150 g szynka: 100 g korniszon: 3 szt. natka pietruszki lub koperek: 1 łyżka majonez: 1 łyżka sól i pieprz GORĄCE KANAPKI(...)pietruszki lub koperek siekamy. 4. Ugotowane i obrane jajka ścieramy na grubych oczkach. Następnie mieszamy wszystkie składniki, dodajemy majonez i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. 5. Kromki chleba układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i na każdą nakładamy odpowiednią ilość farszu. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 minut. Smacznego! Artykuł Gorące kanapki
Kuchnia Na Wypasieczasie papryki kroimy w paseczki, cebulę w piórka, ogórka w plasterki, a kapustę rwiemy na mniejsze kawałki. Zamarynowaną cukinię grillujemy na rozgrzanej patelni. Na połowie kromek chleba układamy kolejno paprykę, cebulę, ogórki, kapustę, a na wierzch grillowaną cukinię. Całość przykrywamy kromkami chleba i podajemy. Smacznego :) Zobaczcie, w jaki inny sposób możecie wykorzystać cukinię: na surowo do sałatek. duszoną/grillowan
Mienta blogTekst przeczytasz w 4 min Cukinię można wykorzystać nie tylko do dań wytrawnych, wspaniale nadaje się do przygotowania ciasta. Brownie, jest ciastem wilgotnymi, lepkim i mocno
SprawdzonaKuchnia.pldanie, które możecie przygotować na śniadanie lub lunch, mocno sezonowe bo wykorzystamy leśne grzyby, ale zamiennie możecie użyć pieczarek lub boczniaków. Przepis na tosty francuskie: - 2- 3 kromki czerstwego chleba lub bułki lub bagietki - 2 jaja - 1/2 szkl. mleka - sól, pieprz - 2- 3 borowiki - świeże zioła typu nać pietruszki lub oregano - łyżeczka parmezanu - 3 łyżki masła - 2 łyżeczki oliwy(...)oliwek Na patelni na 2 łyżkach masła podsmaż grzyby, pokrojone w plasterki, mają się mocno zrumienić. Chleb namocz w mleku, potem w roztrzepanym jednym jajku. Tosty smażymy na połączeniu masła i oliwy z oliwek, na złoty kolor z każdej strony, ułożone na talerzu oprósz świeżo startym parmezanem. Jajko wybij na patelnie i usmaż, ale żółtko pozostaw płynne. Jajo ułóż
SMYKWKUCHNIczasu na gotowanie, jej kaloryczność jest bardzo niska. Co ważne zupę możesz modyfikować na wiele sposobów np. podać ją z jakiem w koszulce, z wędzonym łososiem, z grzanką chleba, z gotowanym czy smażonym indykiem, tofu lub kostkami feta. Możliwości cała masa. Jak przygotować zupę krem: - gotuję na parze kalafiora, jest zdecydowanie lepszy w smaku niż ten gotowany w wodzie(...)proporcji woda 60% reszta mleko ( u mnie zazwyczaj mleko owsiane/ ryżowe lub tzw. napój kokosowy) - Całość gotuję przez 10 minut, miksuję doprawiam solą, pieprzem - zazwyczaj podaję z grzankami domowego chleba, oprószam nieaktywnymi płatkami drożdżowymi - smakują jak parmezan!- nie ma nic bardziej prostego, sycącego i dietetycznego
SMYKWKUCHNIKolejne ciasto na naszym blogu. Jakoś tak wyszło, że w naszym zabieganym życiu coraz mniej czasu mamy i w tygodniu ledwo się wyrabiamy żeby poranną kawę
Marder&Marder Manufactureporcje) 500 g polędwiczki wieprzowej 0,5 – 0,75 l mleka * 4 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, świeżo mielony pieprz 20 g miękiszu z chleba Przygotowanie: Polędwiczkę wieprzową umyć, osuszyć. Włożyć do rondla (u mnie garnek żeliwny) razem z obranymi ząbkami czosnku. * Wlać mleko w takiej ilości, aby przykrywało mięso do 3/4 wysokości. Przyprawić solą, pieprzem oraz(...)duszenia to 1,5 godziny). Polędwiczkę wyciągnąć z sosu na deskę. Owinąć folią aluminiową, aby odpoczęła i nie wystygła. Sos przelać przez sito, wyciskając rozgotowany czosnek. Dodać miękisz z chleba i wszystko dokładnie zmiksować blenderem. Spróbować, jeśli potrzeba doprawić. Zagotować. Jeśli sos jest dla Was za rzadki, możecie go chwilę pogotować, odparowując nadmiar płynu. Polędwiczki pokroić na kawałki, polać sosem
Moja DelicjaDodać mleko. Gotować bez przykrycia przez 15 minut. Gdy warzywa będę miękkie, wlać śmietanę i zdjąć z ognia. Zmiksować zupę na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem. Przygotować grzanki: Kromki chleba pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzuć chleb. Smażyć parę minut, aż grzanki będą chrupiące, często mieszając. Gorącą zupę wlać do talerzy. Posypać grzankami. Polać oliwą truflową dla smaku
Moja Delicjachluśnij oliwą z oliwek i dobrze wymieszaj. 7. Serwuj na gotowym humusie. Gotowy humus polej nieco oliwą z oliwek i posyp nasionami chia. Propozycja podania: Przygotuj grzanki z bagietki, chleba tostowego czy już nie miękkiej bułki. Posmaruj grzanki humusem i dołóż łyżkę salsy. Print HUMUS Z CIECIERZYCY Z SALSĄ Z OLIWEK Humus z ciecierzycy z salsą z oliwek to jedna(...)smaku, chluśnij oliwą z oliwek i dobrze wymieszaj. Serwuj na gotowym humusie. Gotowy humus polej nieco oliwą z oliwek i posyp nasionami chia. Propozycja podania: Przygotuj grzanki z bagietki, chleba tostowego czy już nie miękkiej bułki. Posmaruj grzanki humusem i dołóż łyżkę salsy. SMACZNEGO! Artykuł HUMUS Z CIECIERZYCY Z SALSĄ Z OLIWEK pochodzi z serwisu Globus Kulinarny
globuskulinarnyziela angielskiego, 2 szt. liścia laurowego, łyżeczka majeranku, 2 ząbki czosnku, łyżeczka, sól, pieprz szklanka kwasu z ogórków świeży koperek 2 łyżki gęstej śmietany Dodatki : śmietana, 2 kromki chleba, łyżeczka ziół prowansalskich, ząbek czosnku, łyżka oleju. Sposób przyrządzenia: Ogórki zetrzeć na tarce, podsmażyć na maśle; Warzywa oczyścić, podzielić na małe części, dodać przyprawy, zalać(...)bulionu warzywnego dolać łyżkę oleju, przecier ogórkowy oraz kwas; Gotową zupę zblendować, dodać śmietanę, w razie bardzo gęstego kremu dodać trochę wody; Pestki słonecznika przyprażyć na suchej patelni, chleb pokroć w małą kosteczkę, przełożyć do pisczki, dodać czosnek przeciśnięty, zioła, odrobinę oleju i smazyć na rumiano. Krem podawać na gorąco grzankami, pestkami słonecznika oraz kleksem śmietany
pieprzny smaczekwędzoną paprykę dodawać małymi partiami, ponieważ jest ona bardzo aromatyczna). Pozostawiamy na małym ogniu przez około 10 min (w razie potrzeby możemy podlać niewielką ilością wody). 3 Podajemy z chlebem pide. Tu znajdziecie przepis na ten idealnie pasujący chleb https://udolores.pl/wypieki/pieczywo/turecki-chleb-pide/ oczywiście to tylko moja sugestia, ponieważ w ten sposób podałam tą potrawę na swoim urodzinowym przyjęciu. Jeśli mój
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyProste ciasto z borówkami. Proste, bo takie lubimy najbardziej. A i wiemy, że Wy takimi nie gardzicie. Lubimy przepisy proste, takie, na których nie trzeba marnować
Marder&Marder Manufacture