chleb - 26516 przepisów (strona:593/1768)

Tosty francuskie na wytrawnie z jajkiem i grzybami! 138

danie, które możecie przygotować na śniadanie lub lunch, mocno sezonowe bo wykorzystamy leśne grzyby, ale zamiennie możecie użyć pieczarek lub boczniaków. Przepis na tosty francuskie: - 2- 3 kromki czerstwego chleba lub bułki lub bagietki - 2 jaja - 1/2 szkl. mleka - sól, pieprz - 2- 3 borowiki  - świeże zioła typu nać pietruszki lub oregano - łyżeczka parmezanu - 3 łyżki masła - 2 łyżeczki oliwy(...)oliwek Na patelni na 2 łyżkach masła podsmaż grzyby, pokrojone w plasterki, mają się mocno zrumienić. Chleb namocz w mleku, potem w roztrzepanym jednym jajku. Tosty smażymy na połączeniu masła i oliwy z oliwek, na złoty kolor z każdej strony, ułożone na talerzu oprósz świeżo startym parmezanem. Jajko wybij na patelnie i usmaż, ale żółtko pozostaw płynne. Jajo ułóż

SMYKWKUCHNI
FIT ZUPA KREM Z BROKUŁA 125

czasu na gotowanie, jej kaloryczność jest bardzo niska. Co ważne zupę możesz modyfikować na wiele sposobów np. podać ją z jakiem w koszulce, z wędzonym łososiem, z grzanką chleba, z gotowanym czy smażonym indykiem,  tofu lub kostkami feta. Możliwości cała masa. Jak przygotować zupę krem: - gotuję na parze kalafiora, jest zdecydowanie lepszy w smaku niż ten gotowany w wodzie(...)proporcji woda 60% reszta mleko ( u mnie zazwyczaj mleko owsiane/ ryżowe lub tzw. napój kokosowy) - Całość gotuję przez 10 minut, miksuję doprawiam solą, pieprzem - zazwyczaj podaję z grzankami domowego chleba, oprószam nieaktywnymi płatkami drożdżowymi - smakują jak parmezan!-  nie ma nic bardziej prostego, sycącego i dietetycznego

SMYKWKUCHNI
Miodowe ciasto toffi z kremem śmietanowym i orzechową posypką 116

Kolejne ciasto na naszym blogu. Jakoś tak wyszło, że w naszym zabieganym życiu coraz mniej czasu mamy i w tygodniu ledwo się wyrabiamy żeby poranną kawę

Marder&Marder Manufacture
Polędwiczki duszone w mleku 108

porcje) 500 g polędwiczki wieprzowej 0,5 – 0,75 l mleka * 4 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, świeżo mielony pieprz 20 g miękiszu z chleba Przygotowanie: Polędwiczkę wieprzową umyć, osuszyć. Włożyć do rondla (u mnie garnek żeliwny) razem z obranymi ząbkami czosnku. * Wlać mleko w takiej ilości, aby przykrywało mięso do 3/4 wysokości. Przyprawić solą, pieprzem oraz(...)duszenia to 1,5 godziny). Polędwiczkę wyciągnąć z sosu na deskę. Owinąć folią aluminiową, aby odpoczęła i nie wystygła. Sos przelać przez sito, wyciskając rozgotowany czosnek. Dodać miękisz z chleba i wszystko dokładnie zmiksować blenderem. Spróbować, jeśli potrzeba doprawić. Zagotować. Jeśli sos jest dla Was za rzadki, możecie go chwilę pogotować, odparowując nadmiar płynu. Polędwiczki pokroić na kawałki, polać sosem

Moja Delicja
Krem z kalafiora z chrupiącymi grzankami i oliwą truflową 119

Dodać mleko. Gotować bez przykrycia przez 15 minut. Gdy warzywa będę miękkie, wlać śmietanę i zdjąć z ognia. Zmiksować zupę na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem. Przygotować grzanki: Kromki chleba pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzuć chleb. Smażyć parę minut, aż grzanki będą chrupiące, często mieszając. Gorącą zupę wlać do talerzy. Posypać grzankami. Polać oliwą truflową dla smaku

Moja Delicja
HUMUS Z CIECIERZYCY Z SALSĄ Z OLIWEK 145

chluśnij oliwą z oliwek i dobrze wymieszaj. 7. Serwuj na gotowym humusie. Gotowy humus polej nieco oliwą z oliwek i posyp nasionami chia. Propozycja podania: Przygotuj grzanki z bagietki, chleba tostowego czy już nie miękkiej bułki. Posmaruj grzanki humusem i dołóż łyżkę salsy. Print HUMUS Z CIECIERZYCY Z SALSĄ Z OLIWEK Humus z ciecierzycy z salsą z oliwek to jedna(...)smaku, chluśnij oliwą z oliwek i dobrze wymieszaj. Serwuj na gotowym humusie. Gotowy humus polej nieco oliwą z oliwek i posyp nasionami chia. Propozycja podania: Przygotuj grzanki z bagietki, chleba tostowego czy już nie miękkiej bułki. Posmaruj grzanki humusem i dołóż łyżkę salsy. SMACZNEGO! Artykuł HUMUS Z CIECIERZYCY Z SALSĄ Z OLIWEK pochodzi z serwisu Globus Kulinarny

globuskulinarny
ZUPA KREM Z KISZONYCH OGÓRKÓW 115

ziela angielskiego, 2 szt. liścia laurowego, łyżeczka majeranku, 2 ząbki czosnku, łyżeczka, sól, pieprz szklanka kwasu z ogórków świeży koperek 2 łyżki gęstej śmietany  Dodatki : śmietana, 2 kromki chleba, łyżeczka ziół prowansalskich, ząbek  czosnku, łyżka oleju.  Sposób  przyrządzenia:  Ogórki zetrzeć na tarce, podsmażyć na maśle; Warzywa oczyścić, podzielić na małe części, dodać przyprawy, zalać(...)bulionu warzywnego dolać łyżkę oleju, przecier ogórkowy oraz kwas; Gotową zupę zblendować, dodać śmietanę, w razie bardzo gęstego kremu dodać trochę wody; Pestki słonecznika przyprażyć na suchej patelni, chleb pokroć w małą kosteczkę, przełożyć do pisczki, dodać czosnek przeciśnięty, zioła, odrobinę oleju i smazyć na rumiano.  Krem podawać na gorąco grzankami, pestkami słonecznika oraz kleksem śmietany

pieprzny smaczek
Cebulowy bigos 133

wędzoną paprykę dodawać małymi partiami, ponieważ jest ona bardzo aromatyczna). Pozostawiamy na małym ogniu przez około 10 min (w razie potrzeby możemy podlać niewielką ilością wody). 3 Podajemy z chlebem pide. Tu znajdziecie przepis na ten idealnie pasujący chleb https://udolores.pl/wypieki/pieczywo/turecki-chleb-pide/ oczywiście to tylko moja sugestia, ponieważ w ten sposób podałam tą potrawę na swoim urodzinowym przyjęciu. Jeśli mój

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Ciasto kefirowe z borówkami 98

Proste ciasto z borówkami. Proste, bo takie lubimy najbardziej. A i wiemy, że Wy takimi nie gardzicie. Lubimy przepisy proste, takie, na których nie trzeba marnować

Marder&Marder Manufacture
Kuchnia no waste. Co o niej wiedzieć? 108

posiłku dobrym rozwiązaniem jest wykorzystanie resztek w kuchni. Z niedzielnego rosołu można zrobić pomidorową. Ziemniaki, które zostały z obiadu można wykorzystać na kopytka, pierogi ruskie czy kluski śląskie. Czerstwy chleb bo zamoczeniu w jajku można usmażyć. Z twardego już pieczywa można zrobić grzanki do zupy albo zapiekanki. Z mocno dojrzałych owoców będzie dobre ciasto lub domową konfiturę. Produkty o krótkim(...)Wspomniane wskazówki są tylko inspiracją. Sposobów ograniczenie marnowania żywności jest wiele. Doskonale wiedzą o tym nasze babcie i prababcie, które doświadczyły trudnych czasów. Nasi przodkowie potrafili docenić każdy kawałek chleba. Z takiej postawy powinniśmy brać przykład. Artykuł Kuchnia no waste. Co o niej wiedzieć? pochodzi z serwisu Przepis Kulinarny ProstePesto

ProstePesto.pl
Zupa krem z dyni 125

warzywa zmiękną. Zdejmij rondel z ognia. Wlej śmietankę i całość dokładnie zmiksuj blenderem ręcznym. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj na ciepło zaraz po przygotowaniu.   Do podania polecam… pieczywo (chleb, bułki, pieczywo czosnkowe, grzanki), tosty, ptysiowy groszek, prażone pestki (słonecznika, dyni), mięsne klopsiki. By miała więcej witamin i wartości odżywczych, możesz dodać również… cukinię, patisona, pora, marchewkę, korzeń pietruszki(...)Pomysły na zupy kremy:           (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pomysły na śniadanie… Parówkowe serce w ramce Sałatka Caprese Pasta z paluszkami krabowymi Nocny chleb pszenny

Kulinarny S.O.S.
Tradycyjne smaki województwa Podkarpackiego 153

epizodu, czyli spływu galarem. Pod spodem znajdziecie przepis na zupę Jagodowa czyli Pamułę. Zupa Jagodowa Pamuła Składniki: 1 kg jagód 1 l wody ½ szklanki miodu Dodatki: gęsta kwaśna śmietana chleb z twarogiem Sposób przygotowania: Krok 1: Jagody opłucz pod zimną bieżącą wodą. W owoce wsyp do garnka, wlej wodę. Gotuj na małym ogniu 10 minut. Wlej miód, gotuj jeszcze chwilę(...)Krok 2: Podawaj z chlebem ze śmietaną, twarogiem i cukrem. Krok 3: Dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mobilny festiwal Chociaż w tym roku Festiwal Podkarpackich Smaków przybrał dosyć nietypową, mobilną formułę. Jest mi niezmiernie miło, ze mogłem być jego częścią. Dzięki temu miałem szansę gotować w niesamowitych warunkach, przybliżyłem sobie tradycyjne smaki województwa Podkarpackiego. Mogę was zapewnić

kuron.com.pl
Słodkie bułki bez cukru z żurawiną 114

Zastanawiałem się czasami skąd to moje zamiłowanie do wypiekania pieczywa. I przy którymś takim zastanawianiu się przypomniała mi się pewne historia z mojego dzieciństwa. Tak, myślę

Marder&Marder Manufacture
Zupa krem z cukinii z grzankami i szczyptą curry. PRZEPIS 136

Składniki: 1 średnia cukinia, 1 duży ziemniak, 1 cebula, 2 ząbku czosnku, około 3 szklanek bulionu mięsnego lub warzywnego, 2 łyżki śmietany 18 proc., łyżeczka przyprawy curry, sól, olej, chleb na grzanki. Z podanych składników uzyskasz 2-3 porcje gotowej zupy. Jak zrobić zupę krem z cukinii? W garnku na odrobinie oleju przesmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj ziemniaki pokrojone(...)minut. Zupę zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Śmietanę rozrób w kubeczku z odrobiną zupy, następnie wlej do garnka przez cały czas mieszając. Zagotuj, dopraw solą, jeśli trzeba. Chleb pokrój w kostkę i zrumień na suchej patelni lub z odrobiną oleju. Zupę rozlej do miseczek, wyłóż grzanki i posyp odrobiną curry. Artykuł Zupa krem z cukinii z grzankami

Kulinarna Polska

Proponowane wyszukiwania