chleb - 26516 przepisów (strona:586/1768)

Chlebek bananowy z przejrzałych bananów bez użycia miksera 122

słodziutkie, łatwo rozgnieść je na papkę widelcem. Dodatek czekolady i bakalii możesz oczywiście pominąć, jednak warto wrzucić ich do ciasta chociaż niewielką ilość. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Bananowy chleb z bakaliami i kawałkami czekolady 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Amerykańska Trudność: Łatwe Ilość 1 chlebek Przygotowanie 20 min. Pieczenie 1 godz.  Kalorie 200 kcal(...)plasterki i ułóż na wierzchu, ciasto posyp płatkami owsianymi. Wstaw do rozgrzanego wcześniej piekarnika do temperatury 170 stopni na 1 godzinę. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Bananowy chleb z bakaliami i kawa\u0142kami czekolady","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/03\/chlebek-bananowy.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/03\/chlebek-bananowy-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/03\/chlebek-bananowy-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content

ProstePesto.pl
Barszcz biały na ogórczance – kuchnia podkarpacka 105

biały barszcz. Smak tak przygotowanego dania jest bliski oryginału, choć nie aż tak, żeby dać się oszukać. Barszcz na ogórczance podajemy w tradycyjny sposób, czyli z jajkiem, kiełbasą i chlebem. Przepis z Wierzbnej (gmina Pawłosiów) znalazł się wśród wielu ciekawych regionalnych przepisów opublikowanych w bogatym zbiorze pt. „Podkarpackie tradycje kulinarne. Informator z przepisami”. Barszcz biały na ogórczance – kuchnia podkarpacka Składniki(...)żółtkami i mąką pszenną, po czym hartujemy kilkoma łyżkami gorącego barszczu. Całość wlewamy do zupy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą. Podajemy z jajkiem na twardo, kiełbasą i chlebem. Barszcz biały na ogórczance – kuchnia podkarpacka Więcej przepisów na podkarpackie zupy, w tym na tradycyjny lasowiacki biały barszcz w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA Zapraszam

Trzeci talerz
Pappa al pomodoro pomidorowa na cały rok 122

Pappa al pomodoro passata pomidorowa Alce Bero puszka krojonych pomidorów 2 łyżki oliwy z oliwek Alce Nero 2-3 ząbki czosnku papryczka chili sól do smaku 2 kromki czerstwego chleba (ideałem będzie pane toscano) Obrać czosnek. Do garnka wlać oliwę i dodać czosnek oraz papryczkę chili. Następnie dodać pomidory i sól. Dusić kilka minut. Dodać chleb porwany na małe kawałki

AZgotuj!
Placek po węgiersku 90

Uwielbiam ziemniaki w każdej postaci. Gdy mam do wyboru do obiadu np. kaszę, ryż, makaron czy ziemniaki – zawsze wybiorę ziemniaki. Gotowane prosto z wody, z koperkiem

Marder&Marder Manufacture
CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE 126

walory smakowe. Ten chlebek przygotowałam z zakwasu z saszetki,suszonego, poszłam więc po najszybciej linii. Można go oczywiście przygotować z prawdziwego świeżego zakwasu.  Dużym znaczeniem w wypiekaniu chleba, jest dobra jakościowo mąką. Ja od lat wierna jestem tej z  Młynomagu  , jednego z najstarszych młynów w Polsce.  150 g mąki żytniej typ 2000  Młynomag(...)drożdże oraz wodę. Ciasto dobrze mieszamy, przykrywamy ściereczką, zostawiamy na godzinę. Po tym czasie dodajemy olej, zagniatamy ciasto przekładamy do foremki 10 cm x 30 cm. Zwilżonymi dłońmi wyrównujemy chleb, posypujemy sezamem. Zostawiamy na min pól godziny, żeby podrosło w formie, następnie pieczemy przez 15 minut w 220 st, następnie 30 minut

Z Majeczką w kuchni
Frittata szparagowa o truflowym smaku z Chorwacji 127

dokładnie z regionu Istrii. Szukając tradycyjnego śniadania z Chorwacji, okazało się, że każdy region ma swoje tradycyjne śniadanie, które zupełnie nie jest znane w innym regionie.  Polenta lub chleb kukurydziany ze smalcem posypany papryką, czy też sery, wędliny i jajka, ale także chleb z dżemem czy też słodkie rogalik i kawa, to wszystko tradycyjne śniadania chorwackie.  Mój wybór

RafalCook
Prosty przepis na chrupiące gofry 118

posypane cukrem pudrem albo z innymi ulubionymi dodatkami. Skąd się wzięły gofry Krótka podróż w czasie z gofrem i gofrownicą w roli głównej.  Podobnie jak w przypadku chleba, przodek gofra pojawił się w epoce neolitu jako rustykalny placek z miazgi zbożowej, pieczony na rozgrzanych kamieniach. Nie było co prawda bitej śmietany ani sosu czekoladowego, ale to nie przeszkodziło(...)czasie po raz pierwszy w druku. Średniowieczne gofry najczęściej służyły do celów sakralnych, jako hostie, dlatego projekty pierwszych gofrownic często przedstawiały symbole religijne. W XVI wieku gofry stały się chlebem biedoty, przygotowywano je z wody i niskiej jakości mąki, bogatsi dodawali do nich jajka i mleko. W 1869 roku Cornelius Swarthout, Amerykanin pochodzenia holenderskiego opatentował pierwszą gofrownicę

Cztery Fajery
Amerykańska zupa jabłkowa 102

tania, szybka do przygotowania i jednocześnie bardzo smaczna. Możesz ją traktować jako pierwsze danie albo wyśmienity deser. Zupa krem z jabłek świetnie smakuje z grzankami z chałki lub pszennego chleba, ale możesz podać ją z kluseczkami albo makaronem. Zupa z jabłek z cynamonem i migdałami smakuje każdemu niezależnie od pory roku.  Amerykańska zupa jabłkowa składniki na 3-4 porcje(...)cynamonu, 1-2 goździki 2 łyżki soku z cytryny lub do smaku 2 łyżki cukru lub do smaku 3 łyżeczki masła  4 grube kromki chałki lub białego pszennego chleba 3-4 łyżki migdałów w płatkach po 1 łyżce śmietany na porcję  opcjonalnie 1 duże żółtko Kupując cynamon zwróć uwagę na kraj pochodzenia. Pisałam o tym w artykule

Cztery Fajery
Wady Edukacji Domowej 96

społeczeństwie. frustracja, zniechęcenie rodzica to coś na co niekoniecznie powinien sobie pozwalać by nauczanie szło sprawnie i przyjaźnie, także nauka opanowania, cierpliwości, oddychania a czasem przymykania oka to chleb powszedni. Trzeba też wykazywać się konsekwencją i dobrą organizacją. bałagan permanentny w domu – cóż kiedy cała rodzina żyje w domu 24/h twórczy bałagan to chleb powszedni. Trzeba po części

Dorota Smakuje
Zupa krem z pora 96

łyżki mascarpone (ok. 100 g) 2-3 łyżki oleju 2 litry wody lub bulionu warzywnego przyprawy: 1 łyżeczka soli, szczypta tymianku i gałki muszkatołowej dodatkowo: 5-6 kromek chleba 1 łyżka masła klarowanego 4-5 łodyżek posiekanej zielonej cebulki Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka. Garnku z grubym dnem podgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy 2-3 minuty, aż się(...)gotujemy przez 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie miksujemy zupę blenderem na gładko. Na końcu dodajemy mascarpone. Dokładnie mieszamy (można jeszcze trochę zblendować). Przygotowujemy grzanki: kromki chleba kroimy w kostkę. Na suchej patelni rozgrzewamy masło. dodajemy grzanki i mieszamy. Podsmażamy tak na niewielkiej mocy palnika przez około 8-10 minut, intensywnie mieszając, aż grzanki zrobią się brązowe

Wiszniówka
Bułki cebulowe 90

Te bułki są naprawdę mocno cebulowe. Bardzo mocno. Akurat mi się takich zachciało. Z charakterem. Z wyrazem. Ze smakiem. Są naprawdę proste, jeśli zatem lubicie takie

Marder&Marder Manufacture
Keto jajecznica z boczkiem, fetą i szpinakiem 127

mieszania alby się równomiernie ścięło. Następnie przewracam na druga stronę, nie koniecznie w 1 części. Podsmażam z drugiej strony i pożywne danie gotowe. Smacznego. Jajecznica idealnie pasuje do keto chleba na majonezie . Jajecznica jest moją ulubioną potrawą w keto diecie. Mogę ją przyrządzić na wiele sposobów z mnóstwem składników. Często dodaję zioła, suszone lub świeże pomidory oraz szczypiorek. Keto chleb

Ania gotuje
Sałatka z grzankami i kurczakiem 183

kurczakiem: 300 g filetu z kurczaka 4 liście sałaty lodowej 1/2 czerwonej papryki 1 czerwona cebula 1 mała puszka kukurydzy 1 pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych 3-4 kromki chleba 1 łyżeczka sezamu 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia Marynata do kurczaka: 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa 1 łyżka miodu płynnego Sos: 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki octu balsamicznego(...)kostkę i przełożyć na półmisek. Jeżeli macie pomidorki koktajlowe to należy je pokroić w ćwiartki. Kukurydzę odsączyć z zalewy, posypać nią po sałatce. Na wierzchu poukładać kawałki podsmażonego kurczaka. Chleb pokroić w kostkę. Suchą patelnię wstawić na gaz i podgrzać. Przełożyć na nią pokrojone pieczywo i smażyć do zrumienienia z obu stron. Gotowe grzanki poukładać na sałatce. Składniki sosu umieścić

Danka Pichci
Bułki poznańskie na podmłodzie wg Aleex 121

Uwielbiam, jak dom pachnie chlebem. Piekę go systematycznie, ale w weekend, kiedy mam więcej czasu, oprócz chleba, w mojej kuchni pojawiają się też bułki. Różne bułki. Czasami piekę rustykalne, innym razem wiejskie, a ostatnio upiekłam bułki poznańskie z bloga Oli. Trzeba im poświęcić trochę czasu, ale naprawdę warto, bo bułeczki wychodzą wzorcowe. Są pyszne – z miękkim, dobrze wyrośniętym miąższem

W mojej kuchni
Chleb zapiekany z pomidorem i serem feta 165

piekarnika. 😁 Składniki na 2 porcje: 2-3 średniej wielkości dojrzałe pomidory kilka kromek czerstwego pieczywa 1/2 opakowania sera feta (100 g) 2-3 łyżki oliwy z oliwek oregano Pomidory, chleb i ser feta pokroić w większą kostkę. Składniki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Lekko wymieszać. Całość polać oliwą i posypać oregano. Piec około 15-20 minut (funkcja grill), aż do zarumienienia(...)się sera feta i chleba. Danie przed i po zapieczeniu

Ugotować

Proponowane wyszukiwania