chleb - 26176 przepisów (strona:582/1746)

Baletki - biszkopciki z marmoladą 99

Ania u nas w cukierni niedaleko domu (chociaż „niedaleko” to pojęcie względne, bo od nas jest wszędzie daleko) kupowała świetne ciasteczka. Takie małe okrągłe biszkopciki przełożone

Marder&Marder Manufacture
Tosty z kaszanką i ogórkiem konserwowym 76

śniadanie, dwóm panom. Obaj nie marudzili – pewnie dlatego, że mieli do czynienia jednak z mięsem. Jeżeli jesteście zajadaczami kaszankowymi, na pewno będziecie zachwyceni. Składniki: 2 duże kromki ulubionego chleba 1 kaszanka (moja miała ok 15 cm dł.) 1 mała cebula 1 ogórek konserwowy parę liści świeżego majeranku parę ziaren czerwonego pieprzu (opcjonalnie) sól pieprz olej rzepakowy Cebulę kroimy(...)kostkę i szklimy na oleju, dodajemy do niej pokrojoną w mniejsze kawałki kaszankę (bez skóry), smażymy 2 minuty. W międzyczasie na drugiej patelni rumienimy na niewielkiej ilości oleju, kromki chleba. Wykładamy na nie usmażoną kaszankę, posypujemy pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem, paroma listkami majeranku i ziarnami czerwonego pieprzu, solą i ewentualnie świeżo zmielonym pieprzem. Artykuł Tosty z kaszanką i ogórkiem

Kardamonovy
Krem z pieczonej dyni z curry 85

dyni hokkaido (waga bez pestek) 1 cebula 1 mała główka czosnku 1 czubata łyżeczka curry spora szczypta mielonej chili (lub więcej) 1 łyżka ziaren słonecznika 3 kromki ulubionego chleba 2 łyżki jogurtu naturalnego pół pęczka poszatkowanej natki pietruszki sól olej rzepakowy (przepis na 4 porcje) Dynię myjemy, kroimy w grube plastry (dyni hokkaido nie trzeba obierać), nieobraną główkę czosnku kroimy(...)pół w poprzek, wszystko skrapiamy olejem, pieczemy w piekarniku 20 minut w 180 stopniach. W międzyczasie chleb kroimy w kostkę i smażymy do zrumienienia, pod koniec dodajemy pestki słonecznika, które również rumienimy. W garnku rozgrzewamy 1 łyżeczkę oleju, wrzucamy do niego kawałki cebuli, smażymy około 3 minut. Dodajemy do tego kawałki dyni i obrane ząbki czosnku, curry i bulion. Gotujemy

Kardamonovy
Pieczony koper włoski 65

można to warzywo spokojnie upiec bez dodatków, jedynie z oliwą, nie musicie wydziwiać z kruszonką, której ja użyłam do przepisu. Polecam jednak powydziwiać. Składniki: 1 koper włoski duża kromka chleba razowego 4 suszone pomidory z zalewy 1 ząbek czosnku sól pieprz oliwa Chleb, pomidory i czosnek wrzucamy do blendera/rozdrabniarki i chwilę mielimy (aż do uzyskania kruszonki). Koper włoski myjemy

Kardamonovy
Krem z groszku z wędzonym łososiem i kaparami 81

wyszło zacnie. Składniki: 700 ml bulionu warzywnego 450 g mrożonego groszku 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g łososia wędzonego na zimno MOWI Pure mała garść kaparów 2 kromki chleba 1 gałązka koperku pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz 1 łyżeczka masła (przepis na 3 porcje)   Cebulę i czosnek kroimy w mniejsze kawałki, obsmażamy na maśle na złoty(...)kolor. Wrzucamy do tego groszek, smażymy chwilę. Wszystko zalewamy bulionem i gotujemy dosłownie 5 minut, pod koniec doprawiamy solą i pieprzem (z solą uważajcie, kapary są słone). Chleb opiekamy w tosterze, kroimy w kostkę. Zupę blendujemy, dodajemy sok z cytryny, przelewamy z powrotem do garnka, podgrzewamy. Jeżeli zupa wyszła za rzadka, redukujemy ją, jeżeli za gęsta, dodajemy odrobinę wody. Gotowy

Kardamonovy
Panzanella z ogórkami i mozzarellą 79

mieliście okazji jeść tego cuda, musicie to nadrobić. Jest genialna w swej prostocie, dla mnie to sałatka idealna. Składniki: 10 pomidorków koktajlowych 1 duży ogórek gruntowy 4 kromki czerstwego chleba 1 średnia czerwona cebula garść zielonych oliwek (ja użyłam drylowanych) 1 opakowanie małych kulek mozzarelli 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki oliwy extra virgin + do usmażenia grzanek 1 łyżka soku(...)cytryny (lub więcej) sól pieprz Chleb kroimy w kostkę, którą smażymy na oliwie do zrumienienia. Można też kromki upiec w tosterze i pokroić je później w kostkę. Pomidorki myjemy, kroimy na pół, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich cebulę pokrojoną w piórka, pokrojone w plasterki ogórek i oliwki. Do warzyw wrzucamy mozzarellę, oregano, wlewamy oliwę i sok z cytryny. Doprawiamy

Kardamonovy
Zadbaj o swoją odporność w funkcjonalnej i praktycznej kuchni 141

śmietanką, bulion/woda, przyprawa curry, sól, pieprz, świeży imbir, oliwa z oliwek, masło, Do podania: prażone na suchej patelni pestki dyni/ orzechy laskowe/ orzechy nerkowca, zamiennie grzanki z czerstwego chleba, chipsy z szynki parmeńskiej lub boczku   Wykonanie: Dynię kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy gniazda nasienne i pieczemy przez 25- 30 minut w temp. 220 °C, grzanie piekarnika: d ół + termoobieg(...)smażenia pączków używam dużego, głębokiego naczynia, które dobrze przewodzi ciepło i równomiernie się nagrzewa, idealnym rozwiązaniem jest żeliwny garnek z pokrywką VARDAGEN , ten sam, w którym wypiekam domowe chleby. Pączki smażymy przy użyciu termometru, dzięki czemu kontrolujemy temperaturę smażenia. Do smażenia pączków zawsze używamy dużej ilości oleju rzepakowego lub smalcu, po to aby pączki swobodnie mogły się smażyć.   Przepis

SMYKWKUCHNI
Ciasto z burakami i imbirem 112

Tekst przeczytasz w 5 min Dodatek warzyw do ciast to świetny pomysł, ciasto z burakami i imbirem jest obłędnie pyszne i idealnie pasuje na święta. Fantastyczne

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb pszenny na drożdżach i resztkach zakwasu 107

Zdarza się, że mamy nadmiar zakwasu i nie bardzo wiemy co z nim zrobić. Żal wyrzucić. Bywa też, że przydałby się chleb, a zapomnieliśmy zakwas dokarmić

Stare Gary
Bardzo łatwe ciasto czekoladowe Wacky Cake 98

Ciasto Wacky Cake pochodzi z Ameryki i właściwie swoje początki ma w biedzie. Powstało w czasie II Wojny Światowej, gdy brakowało wielu rzeczy. Dlatego też tradycyjnie

Marder&Marder Manufacture
Dodatki do barszczu – 3 ciekawe sposoby podania 105

solą. Gorący barszcz czerwony podajemy z puree ziemniaczanym (można efektownie wyciąć je foremką do ciastek), smażoną brukselką i prażonymi ziarnami. 2 sposób – Barszcz czerwony z grzanką z chleba wieloziarnistego, jajkiem na twardo, śmietanką kokosową i chipsami kokosowymi. Sposób przygotowania: Najpierw 4 jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy w połówki. Następnie kromki chleba smarujemy masłem czosnkowym i opiekamy na patelni

Dorota Smakuje
Chleb wiejski 216

Kolejny wypiek, który powstał w ramach konkursu z mąką Basia. Głosy można oddawać do piątku <TUTAJ> 🙂 Chleb jest banalnie prosty w przygotowaniu, a wychodzi wilgotny i smaczny 🙂 Składniki: … Czytaj dalej Chleb wiejski

czarrna od kuchni
Szarlotka z bezą 104

Szarlotka to zdecydowanie jedno z naszych ulubionych ciast. Nie robimy jej zbyt często, bo jednak – nie ma co ukrywać – trochę leniuszkami jesteśmy i preferujemy ciasta, które

Marder&Marder Manufacture
Piernik z jabłkami w rumie 117

Tekst przeczytasz w 5 min Na Boże Narodzenie piernik znajdzie się pewnie w większości domów! I nic dziwnego, bo jest bardzo smaczne i aromatyczne ciasto. Niektórzy

SprawdzonaKuchnia.pl
Jak upiec idealne ciasto drożdżowe – poradnik 140

kluczowe. Krok 4. Pieczenie. Temperatura pieczenia zależy od typu wypieku – ciasta pieczemy najczęściej w temperaturze 180 stopni, drożdżówki i bułeczki z nadzieniem w 190-200 stopniach, ale np. chleby nawet w 240 stopniach. Wszystkie drożdżowe wypieki, oprócz chlebów, przed wstawieniem do piekarnika, warto posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka – będą miały piękny złoty kolor. Podsumowanie Ciasto drożdżowe

Na-talerzu.pl