chleb - 26516 przepisów (strona:591/1768)

Pieczeń Rzymska z ziemniakami i wsiniami 119

Pieczeń Rzymska z Belgii czyli Gehaktbrood Pieczeń Rzymska i jej historia.  Niewątpliwie pieczeń Rzymska jest podobna do bochenka chleba i jest częścią wielu kuchni świata. Pierwsze wzmianki o pieczenie Rzymskiej pochodzą z V wieku, choć z pewnością jej pochodzenie zapewne jest wcześniejsze.  Rzymianie na przykład siekali mięso, mieszali je z winem, chlebem, orzeszkami Pini i zapiekanki w piecu

RafalCook
Pasta do chleba z pieczarek i jajek 93

Pasta do chleba przychodzi z pomocą, kiedy znudziły Ci się klasyczne kanapki z wędliną czy żółtym serem. Składniki: 40 dkg pieczarek cebula 8 jajek papryka majonez sól, pieprz Sposób przygotowania: Pieczarki oraz jedną małą cebulę pokroić w drobną kostkę i dusić na patelni około 5 minut, nie dodawałam oleju. 8 jaj ugotować na twardo, pokroić również dosyć drobno. Czerwoną paprykę(...)pokroić w bardzo drobną kostkę. Wymieszać składniki, doprawić solą i pieprzem, dodać majonez i zieloną pietruszkę. Autor przepisu: Magdalena Kunze Artykuł Pasta do chleba z pieczarek i jajek pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Najlepsze żeberka w kiszonej kapuście 123

najbardziej lubię je z piekarnika, ale można je także dusić. Słodko-kwaśna kapusta doprawiona dużą ilością majeranku, grzybami i żurawiną, świetnie łączy się z kruchym mięsem żeberek – oprócz chleba czy pieczonych ziemniaków nie trzeba już żadnych dodatków. Jako, że to danie idealne do odgrzewania, żeberka sprawdzą się na duże przyjęcia rodzinne i święta – są pyszne przygotowane dzień(...)wstawiamy do nagrzanego piekarnika – pieczemy 1 godzinę 50 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę, odsuwamy kapustę z żeberek i dopiekamy jeszcze całość 10 minut. Podajemy z wiejskim chlebem na zakwasie lub pieczonymi ziemniakami (cząstki ziemniaków polane olejem i przyprawione np. rozmarynem i papryką, wstawiamy na ostatnią godzinę pieczenia). Na drugi dzień są jeszcze lepsze. Post Najlepsze żeberka w kiszonej

Poezja smaku
Ciasto cytrynowe z makiem 121

Tekst przeczytasz w 3 min Dziś ciasto dobre na każdą okazję! Ciasto cytrynowe z makiem pasuje na święta Bożego Narodzenia, jaki i Wielkanoc, jest to również

SprawdzonaKuchnia.pl
Łatwe ciasto z marmoladą 109

Kolejne ciasto na naszym blogu, które właściwe samo się robi. Takie proste ciasto, do poobiedniej kawy czy herbaty. Nic wyszukanego, ale za to bardzo smaczne. Zresztą

Marder&Marder Manufacture
Sos z orzechów włoskich 96

oliwek (oczywiście jak najlepszej. Ostateczna ilość zależy od naszych preferencji). 20g orzeszków piniowych. 160g mleka (tylko bez tych wynalazków "bez laktozy", proszę. Najpełniejsze jakie mamy do dyspozycji). 30g czerstwego chleba lub bułki (bez skórki, w miarę możliwości). Wykonanie: czerstwy chleb zalewamy mlekiem i odstawiamy na ok. 15 minut, żeby porządnie zmiękł. odsączmy na sitku (tzw. "chińskie sito" sprawdzi się

Pasta Po Polsku
Bułki pieczone z masłem czosnkowym 128

aromatycznym masłem. Niestety bagietki o których mowa są trochę oszukane, pieczywo zostaje wstępnie podpieczone i zamrożone. Sklepowe piekarnie jedynie odgrzewają i podpiekają pieczywo, gdyż zapach roznoszącej się wokół woni chleba ma za zadanie przywoływanie konsumentom przyjemnych skojarzeń. Dlatego nie ma nic lepszego niż kupno pieczywa w prawdziwej piekarni z tradycjami lub wypiek chleba w domowym zaciszu z wartościowych składników. Doceń

ProstePesto.pl
Zupa rybna z Francji czyli Bouillabaisse Faceta w Kuchni 113

mnie brak), oliwę z oliwek, cebulę, pomidory, czosnek, pietruszkę, szafran, koper włoski, tymianek, liścia laurowe i skórkę z pomarańczy. Rouille, pasta z czosnku lub inna nazwa potoczna, majonez z chleba z czerwoną papryki chili, bułką tartą i oliwą z oliwek, jest dodawana do potrawy jako przyprawa, aby jeszcze bardziej, wzmocnić smak Bouillabaisse. Legenda, w której jest zawsze, ziarnko prawdy głosi(...)jeśli znajdziesz kości tudzież ości. 🛠️ Usuń zioła ostrożnie z rondla, pozostałe skóry ryb, i wrzuć kawałki ryb, zamieszaj i gotuj Bouillabaisse ok. 10 minut. Rouille to rodzaj majonezu z chleba. 🛠️ Czosnek i chili pokrój na kawałki. 🛠️ Przy pomocy moździerza lub blendera ręcznego ubij je na pastę. 🛠️ Dodaj bułkę. 🛠️ Dobrze ugnieć, aż z całości powstanie gładka pasta. 🛠️ Teraz wlewając bardzo powoli

RafalCook
Zupa grzybowo-pieczarkowa 121

Mieliśmy dylemat: ja chciałem zupę pieczarkową, Ania chciała typowo grzybową (to znaczy z grzybów leśnych, bo w sumie pieczarki to też grzyby). Jak najłatwiej rozwiązać taki

Marder&Marder Manufacture
Błyskawiczne maślankowe bułki śniadaniowe 103

Każdemu zdarza się zapomnienie o zaopatrzeniu w pieczywo na cały weekend i zorientowanie dopiero w niedzielny poranek. Jeśli nie wyobrażasz sobie niedzielnego poranka bez zjedzenia bułki czy chleba, poniższy maślankowy wypiek uratuje Twoje śniadanie. Maślankowe bułki bez dodatku drożdży, bez zakwasu żytniego i bez wielogodzinnego wyrastania ciasta. Świeże bułeczki z niewielkim dodatkiem sody oczyszczonej, maślanką, posypane ziarenkami sezamu i maku(...)wierzchu sezamem i makiem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni (grzanie góra, dół) na 40 minut. Uwagi: Z tych samych składników w jednakowych proporcjach możesz przygotować maślankowy chleb. Wyrobioną masę przełóż do keksówki 22 centymetrowej, piecz w 180 stopniach 55 minut. Instagram Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto . Facebook Polub nas na Facebooku

ProstePesto.pl
Japonia - Ogura tōsuto, czyli tost z dżemem z fasoli adzuki z Nagoi (小倉トースト) 134

się z ryżu, zupy miso czy ryby, w Nagoi pieką się tosty. Chociaż wyniki ankiety o wyborach śniadaniowych Japończyków dowiodły, że 2 na 3 Japończyków częściej na śniadanie jada chleb niż ryż, to przesądza o tym raczej szybkość przyrządzania posiłku, bo aż 70% ankietowanych za ideał śniadania uważa to w stylu japońskim. W Nagoi jednak najbardziej rozsławioną śniadaniową opcją jest(...)gruby kawałek chleba z masłem lub margaryną i słodką pastą z fasoli adzuki.  Składniki (na 5-6 porcji): - 240 g ugotowanej fasoli adzuki (1 puszka)  - 80 g cukru - 1/4 szklanki wody - kilka kromek białego pieczywa (o grubości 3-4 cm)  - wegańskie masło lub margaryna Przygotowanie: 1) Ugotowaną fasolę lub fasolę z puszki płuczemy i przekładamy do garnka

Roślinożerni urlopowicze
Słodkie bułki śniadaniowe z cynamonem i żurawiną 109

Lubujemy się w słodkościach. Ale lubujemy się też w pieczywie. Postanowiliśmy więc połączyć te dwie rzeczy. Ania chciała bułki na śniadanie, a ja miałem ochotę na

Marder&Marder Manufacture
Zupa dyniowa z ziołową posypką 148

dyni piżmowej 2 średnie marchewki 1 cebula 1 łyżeczka masła 3/4 l - 1 l wody lub bulionu 100 g śmietankowego serka topionego vegeta Ziołowa posypka: 1 kromka czerstwego chleba 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka pestek słonecznika 1 gałązka rozmarynu kilka gałązek tymianku sól oliwa   Zupa: Dynię i marchewkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i drobno(...)zupa jest zbyt gęsta. Dodać do niej pokrojony na kawałki serek topiony i gotować aż ser się rozpuści. Doprawić do smaku vegetą. Zupę przed podaniem posypać ziołową posypką. Posypka: Chleb pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na patelnię wraz z pozostałymi składnikami, lekko posolić i wlać odrobinę oliwy. Całość podprażyć na małym ogniu aż utworzą się grzanki a ziarna lekko zbrązowieją

My simple kitchen
Chlebek pełnoziarnisty z melasą z karobu 146

uwielbia pieczywo to ten przepis jest właśnie dla niego! Jak można wykorzystać melasę z karobu (chleba świętojańskiego) ? Ja ją postanowiłam użyć do upieczenia chleba pełnoziarnistego. Polecam, bo połączenie jest idealne.  Składniki: 100g mąki pszennej pełnoziarnistej T1850 3g drożdży suszonych 70ml ciepłej wody szczypta soli 20ml melasy z karobu Sposób przygotowania: Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól i melasę. Całość

Truskawkowa Fiesta
Ciasto jabłkowe (ciasto próżniak) 94

Próżniak. Nie wiem skąd taka niewdzięczna nazwa tego ciasta. Ale pod taką nazwą właśnie to ciasto występuje. Chociaż ja wolę je nazywać po prostu ciastek jabłkowym

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania