własnym) puszka kukurydzy seler naciowy 4 ogórki kiszone cebula 4-5 łyżek majonezu sól, pieprz Selera naciowego umyć, pokroić na niewielkie paseczki, przełożyć do sitka, przelać wrzątkiem, wystudzić. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiłyżki oliwy szczypta cukru sól Składniki – farsz: 1 kapusta włoska (ok. 1 kg) 300 g pieczarek 2 cebule 1 – 2 ząbki czosnku 150 ml wody z ogórków przyprawy i zioła Dodatkowo: bułka tarta mleko tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Aby przygotować naleśniki wszystkie składniki wymieszaj i odstaw na co najmniej 30 minut. Następnie z ciasta usmaż naleśniki(...)Kiedy ostygnie odciśnij ją mocno z wody i zmiel w maszynce. Teraz na patelni podsmaż cebulkę, czosnek i pieczarki. Dodaj też do nich zmieloną kapustę. Całość podlej wodą z ogórków i smaż około 30 minut. W międzyczasie dopraw. Każdego naleśnika posmaruj farszem. Teraz boczne części naleśnika zawiń do środka, a następnie całość zwiń w rulonik. Powstałe krokiety zamocz
Via Gustoascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 2 długie zielone ogórki 200 g sera feta 1 łyżka majonezu 1/2 czerwonej papryki 2 ząbki czosnku szczypta czosnku granulowanego 1/2 pęczka szczypiorku sól, pieprz kilka(...)rozcieramy z łyzką majonezu oraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną czosnku granulowanego. Dodajemy paprykę i szczypiorek i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ogórki dokładnie umyć i pokroić na plastry o grubości ok 4 cm. Każdy z kawałków ściąć z jednej strony pod ukosem. W każdym kawałku od strony ukośnej małą łyżeczką wydrążamy
Olga Piecze i Gotujeogórków konserwowych 20 dag szynki 1 puszka kukurydzy 1 cebula 4-5 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować wg zaleceń na opakowaniu. Pokroić w kostkę: ser, szynkę, ogórki, cebulę. Kapustę pekińską cieniutko pokroić. Wszystkie składniki razem wymieszać, dodać kukurydzę i majonez. Doprawić do smaku solą i pieprzem
Olga Piecze i Gotujestaje się obojętna dla naszego podniebienia :) Przepis na sałatkę znalazłam w gazecie. Smaczna propozycja na weekendowe menu :) Składniki: - 3/4 szkl. zielonej soczewicy - 2 czerwone cebule - 4 ząbki czosnku - 3 ogórki konserwowe - jabłko - 1/2 szkl. sosu tatarskiego - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 2 łyżki posiekanego szczypiorku(...)jajka ( w przepisie jajek nie było , ja dodałam ) - pieprz i sól Umyte ziarna soczewicy ugotować , odcedzić, wystudzić. Jajka ugotować, obrać ze skorupek. Jabłko obrać i pokroić w kostkę,a ogórki w cienkie słupki. Cebule i czosnek posiekać. Soczewicę wymieszać z rozdrobnionymi składnikami i połową zieleniny. Doprawić solą , pieprzem. Posypać natką i szczypiorkiem . Dodać sos tatarski , wymieszać i jeść :) Najlepiej
Różne smaki w kuchniśledziową. Autorem receptury jest nasz kochany Dziadek, który jednocześnie pozostaje niedoścignionym mistrzem w robieniu śledzi. :) SKŁADNIKI: 1 kg matiasów (filety śledziowe w solance) 1 duże słodkie jabłko 4 ogórki konserwowe 1 mały słoiczek grzybków w zalewie octowej (u nas maślaki) 2 cebule 100 ml oleju słonecznikowego 1 - 2 łyżeczki octu * 1 łyżka cukru 1 łyżka pieprzu * Ilość octu(...)kwaśności grzybków. Jeśli są mocno kwaśne, możemy całkowicie zrezygnować z dodawania octu. Filety śledziowe moczymy 2 - 3 godziny w zimnej wodzie. Czas zależy od ich stopnia zasolenia. Jabłko i ogórki kroimy w jednakową kostkę. Cebulę kroimy wzdłuż i siekamy w pióra. Wymoczone i opłukane śledzie kroimy w dość grube, ok. 3 cm pasy. Wszystko wrzucamy do dużej miski
Kuchnia od dwojgawody 1 łyżeczka soli mąka do posypywania stolnicy Składniki na farsz do pierogów ruskich bez sera: 4 duże ziemniaki 1 cebula 1 kostka tofu naturalnego 4 łyżki zalewy z ogórków kiszonych 2 łyżki oleju pieprz do smaku Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez(...)praskę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoto na patelni. Tofu rozgniatamy w misce widelcem. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy. Masy nie trzeba dosalać, gdyż zalewa z ogórków jest już słona. Gdy farsz jest gotowy zabieramy się za robienie ciasta na pierogi. Mąkę mieszamy z gorącą wodą (taką, by nie parzyła w ręce) i solą i wyrabiamy
Dieta bez mlekałyżek majonezu 2 średnie ogórki konserwowe sól pieprz Przygotowanie Kukurydzę, pędy bambusa osączyłem z zalewy. Jajka ugotowałem na twardo. Ananasy i szynkę pokroiłem w słupki. Ogórki obrałem ze skórki, również pokroiłem w słupki. Jajka po ostudzeniu, pokroiłem w kostkę. Wszystkie składniki sałatki połączyłem, dodałem majonez, doprawiłem sola i pieprzem. Delikatnie wymieszałem. Wstawiłem do lodówki, aby sałatka
R'n'G Kitchenimprezy okolicznościowe a także do grilla. Wystarczy tylko kilka składników i już mamy gotową pyszną sałatkę. Składni ki: * 1 brokuł * 1 puszka kukurydzy konserwowej * 4 jajka * 3-4 ogórki konserwowe * 2 łyżki sosu czosnkowego (użyłam Folwark) * sól(...)pieprz do smaku Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę. brokuł podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie, drobno poszatkować nożem. Kukurydzę odsączyć z nadmiaru zalewy na sitku. Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki na sałatkę umieścić w misce, wymieszać. Dodać do smaku sól, pieprz i sos czosnkowy, ponownie wymieszać. Sałatkę przechowywać w lodówce
Zrób to smaczniemasło sałata ogórki szczypiorek sól pieprz oliwa z oliwek Przygotowanie: Chleb smarujemy masłem, układamy na nim umytą sałatę i posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem. Ogórki myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy szczypiorek, przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i mamy gotową sałatkę do naszych kanapek. Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowieduże kiszone ogórki 5 łyżek majonezu 2 łyżki śmietany 18 % sól pieprz Przygotowanie Rybę oczyściłem z ości, drobno pokroiłem. Ugotowane na twardo jajka pokroiłem w kostkę, ogórki kiszone posiekałem, cebulę pokroiłem w drobniutko. W misce wymieszałem majonez ze śmietaną. Wszystkie składniki połączyłem, doprawiłem solą i pieprzem, delikatnie wymieszałem. Wstawiłem do lodówki ( najlepiej na całą
R'n'G Kitchensoli 2 łyżki jogurtu greckiego pół pęczka koperku krem do tortu: opakowanie 100 g serka twarogowego (typu Almette) – u mnie ziołowy dekoracja: 100 g wędzonego łososia w plastrach ogórek umyty i pokrojony na cienkie plasterki łyżka kawioru lub krewetek (opcjonalnie) kilka czarnych oliwek ćwierć pomarańczy lub cytryny pokrojone na cząstki Przepis na tort kanapkowy z tuńczykiem i sardynkami Przygotowujemy(...)tuńczykowe i sardynowe) i przekładając do 2 osobnych miseczek. Na talerzu, na którym będzie podawany tort układamy pierwszą kromkę pumpernikla. Smarujemy grubą warstwą pasty tuńczykowej i układamy kilka plasterków ogórka. Przekładamy kolejną kromką, którą smarujemy pastą sardynkową i znowu kilkoma plastrami ogórka. Kontynuujemy aż do ostatniej kromki pumpernikla. Dociskamy torcik, żeby nadmiar pasty wypłynął na krawędzie. Następnie smarujemy torcik
Ugotowane pozamiataneselera korzeniowego 1 kawałek białej części pora 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1,5 l wrzątku 4-5 ziemniaków 90 g koncentratu pomidorowego 250 g boczniaków 2 ogórki kiszone 1 czerwona papryka 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka mielonego kminku 1 mała puszka czerwonej fasoli majeranek sól, pieprz Przygotowanie Normal(...)piórka, czosnek, zalewamy wrzątkiem, lekko solimy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy 1,5 godziny. Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, koncentrat pomidorowy, pokrojone na plasterki ogórki, pokrojone w paski boczniaki i paprykę, paprykę ostrą, słodką, kminek. Gotujemy 45 min. 20 min przed końcem gotowania, dodajemy osączoną z zalewy fasolę. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. /* Style
R'n'G Kitchennadchodzące święta ? Składniki: 2 pieczone lub gotowane buraki 6 filetów śledziowych z zalewy olejowej 4 gotowane na twardo jajka 1 duża czerwona cebula 1 puszka czerwonej fasolki 2 ogórki kiszone 3 dag startego drobno sera cheddar Sól himalajska do smaku Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku Domowy majonez: 2 żółtka jaj od „szczęśliwych kurek” ¾ szklanki oleju rzepakowego Wielkopolski(...)miseczce. Jajka obrać ze skorupek, pokroić, ser cheddar zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, śledzie osączyć z zalewy pokroić w cienkie paski lub kostkę, tak samo kiszone ogórki, wymieszać wszystko razem w drugiej misce. Przygotować domowy majonez : Podstawą udanego majonezu jest to, że wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę pokojową. Żółtka przełożyć do szklanej miseczki, wsypać sól, cukier
Wanilia i Kardamonopakowanie filetów śledziowych solonych a'la matias w oleju SEKO pół puszki kukurydzy pół czerwonej papryki 2 jajka ugotowane na twardo 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem 2 ogórki korniszony z chili ( ostre) 3 grzybki marynowane łyżka majonezu sól, pieprz Wykonanie: *Filety(...)osączamy z oleju, kroimy na mniejsze kawałki, układamy naokoło na talerzu. *Kukurydze osączamy, paprykę kroimy w kosteczkę, drobno siekamy cebulkę i szczypiorek. Tak samo postępujemy z grzybkami i ogórkami. Jajka również kroimy w kosteczkę. Wszystko ( oprócz szczypiorku) mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy majonez, mieszamy. Gotową sałatkę wykładamy na środku talerza, pomiędzy śledziami, szczypiorkiem posypujemy naokoło sałatki i pomiędzy
Z Majeczką w kuchni