ogórki - 26028 przepisów (strona:584/1736)

Pięcioskładnikowa sałatka do obiadu 168

składniki, które każdy z nas zawsze ma w lodówce:). Robię ją często do obiadu kiedy nie mam pomysłu na inną surówkę.  1/2 główki sałaty lodowej 3 pomidory 2 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy 1 pęczek(...)szczypiorku  sos: 4 łyżki oleju, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 łyżka miodu, 1 łyżka sosu z cytryny, sól, pieprz 1. Sałatę i szczypior siekamy, pomidory kroimy w kostkę, ogórki w półplastry.  2. Przygotowujemy sos: wszystkie składniki mieszamy ze sobą.  3. Warzywa łączymy z sosem, mieszamy

Szefowa kuchni
BŁYSKAWICZNA SAŁATKA OBIADOWA Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ 133

średniej wielkości ogórki konserwowe, średniej wielkości czerwona papryka, 2 łyżki oleju, 2 płaskie łyżeczki suszu z liści kopru Cykoria. Przygotowanie: Kapustę myję, osuszam ręcznikiem papierowym i siekam. Ogórki i paprykę kroję w małą kostkę. Wszystkie składniki sałatki mieszam z olejem i suszonym koperkiem

JejKuchnia
Boeuf Stroganow 201

pieczarek 2 łyżki oleju roślinnego 500 g polędwicy wołowej 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki sól i pieprz 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 4 ogórki kiszone sól, pieprz Przygotowanie: Cebule pokrój w piórka, posól i zeszklij na łyżce oliwy w średniej wielkości garnku. Pieczarki pokrój w kostkę, dołóż do garnka, zamieszaj i jeszcze chwilę(...)poziom mięsa i warzyw. Dopraw pieprzem i mieloną papryką (słodką i ostrą). Zagotuj i duś na małym ogniu do miękkości mięsa (w przypadku polędwicy mięso będzie od razu miękkie). Ogórki pokrój z kostkę i dodaj do garnka w pozostałymi składnikami, zamieszaj. W razie potrzeby Stroganowa można zagęścić mąką i masłem w formie zasmażki. W tym celu należy rozpuścić

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Poniedziałek: Sałatka z komosą, idealna na lunch do pracy 129

Orzechowy smak kaszy, rukoli i selera, do tego słodycz pomidorków i świeżość krojonego ogórka. W tle pikantne chorizo. Szybkie danie, do zrobienia w pół godziny, sycące i zdrowe. Czas : 30 minut Szacowany koszt dla 2 osób: 13 zł Poziom trudności: łatwy Prosta sałatka na początek tygodnia, zdrowa, lekka, a sycąca, bo komosa, choć niepozorna, to kasza pełną gębą:) Delikatna(...)wegetariańskiej – wystarczy pominąć chorizo. Zobacz całe nasze menu na ten tydzień – co zamiast fast food Składniki: 15 cm chorizo 1/2 szklanki komosy Upieczony mały seler Garść rukoli Ogórek pokrojony w kostkę Garść pomidorków koktajlowych 2 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego Łyżka suszonego estragonu Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Obieramy selera, kroimy

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Kapusta kiszona last minute 134

kiszenie kapusty na Wigilię i bożonarodzeniową surówkę! Nie kupujcie kapusty w sklepie, zróbcie domową z tym super prostym przepisem. Kapusta kiszona to kwintesencja polskiej kuchni i razem z ogórkami kiszonymi i barszczykiem kiszonym stanowi fundament naszej tożsamości kulturowej. Ktoś złośliwie powie: kapuściano-buraczanej, ale puścimy to łaskawie mimo uszu, bo kto jest nieczuły na kwaśny, lekko słodki smak kiszonek(...)zachodzie ta metoda konserwowania produktów spożywczych jest zupełnie nieznana! Co za strata! My dzięki niej jesteśmy bogatsi o bigosy, kapuśniaki, surówki, barszczyki i zakąskę do zimnej wódki, czyli ogórki Więcej witaminy niż w cytrusach Walory smakowe to jedno. Kapusta i inne kiszonki jest bardzo zdrowa, ma sporo witamin i dobrze jest ją jeść szczególnie w zimie. Wiedział

Niedzielny kucharz
Gulasz z jelenia na czerwonym winie z pieczarkami 251

najlepsza rekomendacja Aby mięso było smaczne, marynowałam je 24 godziny, a także gotowałam gulasz około 2 godzin, do całkowitej miękkości mięsa. Tak przyrządzoną potrawkę podałam z kaszą gryczaną oraz ogórkami kiszonymi – idealne zestawienie. Jeżeli kiedykolwiek będziecie mieć możliwość nabycia mięsa z jelenia, zróbcie ten pyszny obiad Oczywiście dziczyznę z powodzeniem możecie również zastąpić wołowiną, gwarantuję, że także będzie(...)około 2 godzin na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Mięso powinno być miękkie. 7 Na sam koniec doprawiamy solą oraz pieprzem i podajemy z ugotowaną kaszą i ogórkami. Artykuł Gulasz z jelenia na czerwonym winie z pieczarkami pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Sałatka z tuńczykiem 206

słodko kwaśnych, sól i pieprz, pół szkl. oleju i 4 łyżki octu. Makaron gotujemy, w osolonej wodzie wg zaleceń producenta i dobrze schładzamy. Tuńczyka, fasolę, kukurydzę, groszek... odsączamy, ogórki kroimy w kostkę. Olej, ocet, sól i pieprz łączymy razem i będzie to sos do polania sałatki. -- Jak wszystkie produkty mamy przygotowane, to wykładamy warstwami lub nie do miski

chleba naszego
Pasta z tuńczykiem 187

Wyśmienita pasta kanapkowa bez dodatku majonezu. Tak, jest to możliwe. Aromatyczna, niskokaloryczna pasta. Gorąco polecam. Składniki na pastę z tuńczykiem: tuńczyk w sosie własnym około 60 g 2 ogórki kiszone jajko 0,5 cebuli(...)szklanki jogurtu naturalnego (ja wolę jednak mniej, bo moja była ciut za rzadka) sól pieprz Ugotować jajko na twardo, obrać i rozgnieść widelcem. Dodać odsączony tuńczyk oraz ogórki kiszone pokrojone w małą kostkę. Posiekać drobno cebulkę i dodać. Wymieszać z jogurtem, przyprawić

Karola gotuje
Sałatka warzywna 183

zakładce Komentarz. Smacznego Sałatka warzywna Składniki. 3 jajka 2 średniej wielkości ziemniaki 2 duże marchewki 1 średniej wielkości seler 1 pietruszka 1 jabłko 1 pęczek cebuli zielonej 2 ogórki kiszone 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka musztardy (saperskiej) 1 mała puszka zielonego groszku 4 łyżki kwaśnej śmietany 4 łyżki majonezu Przygotowanie. Warzywa umyć, nie obierać(...)miękko a nastęnie wystudzić. Jajka ugotować na twardo, czyli gotować przez jakieś siedem minut. Wystudzone warzywa obrać ze skórki i pokroić w średniej wielkości kostkę. To dotyczy także ogórka kiszonego. Z pokrojonej kostki ogórka odcisnąć sok. Jabłko obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Drobno pokroić także zieloną cebulkę. Żółtka jajek rozetrzeć widelcem po czym wymieszać z majonezem, musztardą oraz śmietaną

mecooks
Ryba po japońsku 381

Składniki: • 1/2 kg fileta rybnego (ja użyłem dorsza) • 1 czerwona papryka • 1 zielona papryka • 2 cebule • 5 ogórków konserwowych • sól, pieprz • mąka do obtoczenia ryby Zalewa: • 1 szklanka wody • 1/2 szklanki cukru • 1/3 szklanki oleju • 2 łyżki octu • 1/2 szklanki pikantnego ketchupu • słoiczek przecieru pomidorowego (190 g) Przygotowanie: Filety dokładnie myjemy. W przypadku gdy zawierają większe ości, usuwamy(...)międzyczasie przygotowujemy zalewę. W garnku umieszczamy wszystkie składniki na zalewę i zagotowujemy. Paprykę myjemy, wyciągamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Ogórki konserwowe również siekamy w paseczki. Po zagotowaniu zalewy, warzywa przekładamy do garnka. Całość gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut (do momentu, aż warzywa zmiękną). W przezroczystym naczyniu układamy

KUCHNIA POLSKA
Tuńczykowa pasta kanapkowa z ogórkiem 246

Dziś polecam Wam pyszną i prostą w przygotowaniu tuńczykową pastę kanapkową z ogórkiem. Kilka składników, chwila w kuchni i już mamy wspaniały dodatek do pieczywa. U nas się uwielbia wszelkiego rodzaju pasty. Wspaniale urozmaicają kanapki. Tuńczykowa pasta kanapkowa z ogórkiem od jakiegoś czasu bardzo często gości na moim stole. Może i Wam posmakuje Spróbujcie. Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju(...)roślinnym 1 ogórek korniszony 2 łyżki pikantnego ketchupu Octim 1 łyżka majonezu (kanapkowego) 1 łyżka posiekanego szczypiorku pieprz do smaku Przygotowanie: Tuńczyka odsączamy z oleju (nie musimy robić tego bardzo dokładnie) i przekładamy do miski. Dodajemy posiekany szczypiorek, pokrojonego ogórka (można go pokroić drobniej), 2 łyżki pikantnego ketchupu i łyżkę majonezu. Całość doprawiamy do smaku czarnym mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy

Słodkie okruszki
Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu 337

rosołu Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 15 minut Składniki 2 duże marchewki z rosołu 1 pietruszka z rosołu 1/4 selera z rosołu 2 jajka 3 średnie kiszone ogórki(...)jabłko 1/2 puszki zielonego groszku mała cebulka 5-6 łyżek majonezu sól i pieprz do smaku Przepis 1 Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Warzywa z rosołu, ogórki, obrane jabłko oraz cebulkę kroimy w kostkę. 2 Wszystko razem mieszamy i dodajemy groszek oraz majonez. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Artykuł Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Kuchnia Bazylii
Pstrąg łososiowy glazurowany pieczony w folii 157

sposób można przyrządzić łososia . Nie mylcie pstrąga łososiowego z pstrągiem , który jest mniejszy i ma białe mięso. Polecam pstrąga z prostą sałatką z kapusty pekińskiej i ogórka, która dodatkowo podkreśla smak ryby. Pstrąg łososiowy na słodko kwaśno i sałatka już mnie w pełni zadowoliły, kiedy moi mężczyźni zażyczyli sobie jeszcze pieczone ziemniaczki. Pstrąg łososiowy w glazurze Składniki: 700 g fileta(...)masła 50 ml miodu 1 czosnek solo 2 łyżki soku z cytryny + 1 cytryna sól i pieprz do smaku 2 łyżki natki pietruszki, pokrojonej Sałatka z kapusty i ogórka 350 g kapusty pekińskiej, u mnie fioletowa 20 cm ogórka 200 g greckiego jogurtu, 10 % 50 g majonezu 2 ząbki czosnku sól do smaku kiełki rzodkiewki do dekoracji Smażone ziemniaki

codojedzenia
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z CZERWONĄ CEBULĄ I OGÓRKIEM KISZONYM 156

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 Składniki: 8 średniej wielkości ziemniaków, większa cebula czerwona, 2 duże ogórki kiszone, pęczek koperku, sól, pieprz, duży ząbek czosnku(...)łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie. Obieram, kroję w średniej wielkości kostkę. Cebulę kroję w drobną kostkę, koperek oraz czosnek siekam. Ogórki kiszone obieram ze skóry, kroję w kostkę. Warzywa przekładam do miski, mieszam z jogurtem i majonezem, doprawiam do smaku

JejKuchnia
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem 177

klasycznych, do której co jakiś czas wracamy. Prosta i smaczna, świetnie nadaje się na kolację. Składniki (4 porcje) -5 jaj -2 puszki tuńczyka w sosie własnym -5 większych ogórków konserwowych -1 puszka kukurydzy -pół pęczka szczypioru -3 łyżki majonezu -sól, pieprz Przygotowanie(...)Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski. Kukurydzę i tuńczyka odsączyć (używam tuńczyka w kawałkach, ale równie dobrze może to być sałatkowy), ogórki pokroić w drobną kostkę. Dodać do jajek. Szczypior drobno posiekać, dodać. Całość doprawić solą i pieprzem, dodać majonez. Dokładnie wymieszać. Schłodzić. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 277,4 kcal

Zielona Kuchnia