mielone - 47549 przepisów (strona:584/3170)

Wołowina na sałacie 169

sałaty batawskiej  1 owoc avocado dressing:  połowa dużego owocu granta kilka listków świeżej mięty łyżeczka miodu łyżka octu winnego jabłkowego świeżo mielony pieprz  Kotleciki: 300g mielonego mięsa wołowego marynata: łyżka musztardy dijon ząbek czosnku 2 łyżki sosu sambal oelek  sól, pieprz  + dwa plastry sera (ja użyłam goudę z czosnkiem niedźwiedzim - takie rarytasy(...)mnie w sklepiku ;) Zabieramy się do dzieła: Wołowinę mielimy (możemy kupić od razu zmieloną), mieszamy z marynatą, odstawiamy na co najmniej pół godziny do lodówki.  Zabieramy się za dressing: z granata wyjmujemy nasiona, wrzucamy je do naczynka od blendera, dorzucamy świeżą miętę, ocet, miód i pieprz. Blendujemy na gładko. Całość przecieramy przez sito, żeby pozbyć się ziarenek z granatu

Sajkofanka smaku
Babka trzy smaki 202

łyżki mielonych migdałów Przygotowanie:   Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą miksera na puszysto. Porcjami dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,wlać roztopione letnie masło i całość dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na trzy części.Formę 30*10 cm wysmarować i wysypać kaszą manną.Wlać białe ciasto.Do drugiej części ciasta dodać mielone

Ala piecze i gotuje
Rogaliki z orzechów laskowych 204

świątecznych wypieków warto dołączyć pyszne, kruche rogaliki z orzechów laskowych. Można kupić już mielone orzechy laskowy BackMit, dzięki czemu(...)jest nam potrzebna maszynka. Robi się bardzo łatwo i szybko. Ale trzeba uważać bo też szybko znikają. Składniki: 150 g margaryny 1 jajko 80 g cukru pudru 150 g mielonych orzechów laskowych BackMit 150 g mąki pszennej 50 g czekolady Przygotowanie: Margarynę, jajko i cukier puder utrzeć. Dodać orzechy laskowe, mąkę i wymieszać na jednolitą masę. Włożyć

Ala piecze i gotuje
Kruszone ciasto z migdałami- Sbrisolona con mandorle e ricotta 186

cukier waniliowy 120 g miękkiego masła lub margaryny Kasia 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 250 g serka ricotta 100 g cukru 70 g mielonych migdałów 2/3 mielone gorzkie migdały 1 jajko 200 g włoskich ciasteczek amaretti Kilka migdałów do dekoracji Przygotować nadzienie: pokruszyć na grubszą mączkę ciasteczka amaretto( ja użyłam wałka) i wymieszać dokładnie

Mia Cucina Sofieta
Zapiekanka z makaronu Paccheri jak lasagne 171

mojego męża (rodowitego Włocha), za doskonałą harmonię i delikatny owocowy bukiet.       Zapiekanka z makaronu Paccheri jak lasagne Składniki na sos bloński: 900 g mięsa mielonego  wieprzowo-wołowego  100 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę 1 marchewka ½ łodygi selera naciowego ½ cebuli ½ szklanki czerwonego wina- u mnie Celebro semi dry red Sól 2 łyżki(...)makaron paccheri- bardzo grube rurki parmezan sos boloński: Na oliwie zeszklić warzywa pokroione w kosteczkę, dodać boczek, zamieszać. Poczekać aż boczek trochę się stopi i puści tłuszczyk, dodać mięso mielone i mieszać tak, aby surowe mięso zmieniło kolor na lekko ugotowany.  Gdy mięso stanie się “sypkie” dodać wino i pozwolić mu wyparować. Dodać przecier pomidorowy, trochę wody

Mia Cucina Sofieta
Włoskie trufle czekoladowe 210

orzeszkami... Składniki:  50g mielonych migdałów (użyłam BackMit), 100g mlecznej czekolady, 75g gorzkiej czekolady, 3 łyżki masła, 2 łyżki likieru amaretto, 4 łyżki cukru pudru, 20g czekolady mlecznej z orzeszkami laskowymi.   Przygotowanie Czekolady połamać na kawałki, dodać likier i stopić na parze. Dodać masło, mieszać aż składniki się całkowicie rozpuszczą. Następnie wsypać mielone migdały i cukier

Z miłości do słodkości
Ciecierzyca i pomidory... 140

skladniki: 4 duze pomidory 200g ciecierzycy z puszki 2 kromki czerstwego chleba razowego 1 cebula 1 zabek czosnku 1/4 lyzeczki pieprzu cayenne 1 lyzka mielonego kminku 1 lyzka mielonej kolendry sok z 1 cytryny sol, pieprz swieza kolendra wykonanie: W piekarniku podpiekamy chleb by byl chrupki, a nastepnie scieramy go na tartce lub mielimy. Z pomidorow scinamy wierzch

Przysmaki Karolki
Orzechowo-czekoladowe kalorie 218

aromatem tego cudownego ciasta. Prosze czestujcie sie :) Tarta orzechwo-czekoladowa skadniki: ciasto 100g mielonych orzechow laskowych 200g maki szczypta cynamonu i soli 50g cukru 125g masla 1 jajko masa 200g gorzkiej czekolady 70g mleka 270g smietany 2 jajka bita smietana do dekoracji Wykonanie: Mielone orzechy wymieszac z maka, sola, cynamonem i cukrem. Wbic jajko, dodac maslo pokrojone

Przysmaki Karolki
Na urodzinach musi byc tort 165

jajka 150g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 150g maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia 100g mielonych migdalow wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i 4 lyzkami goracej wody. Dodajemy make wymieszana z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Na koncu dodajemy mielone mgdaly. Ciasto przelewamy do tortownicy (26cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo

Przysmaki Karolki
Orzechy, czekolada i banany 210

jajek 250g masla 150g mielonych orzechow wloskich 50g posiekanej czekolady gorzkiej 5 bananow skladniki na polewe: 100g gorzkiej czekolady 40g masla orzechy do dekoracji wykonanie: Maslo ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy jajka i nadal ucieramy na pulchna mase. Dodajemy make z proszkiem do pieczenia i nadal ucieramy. Na koncu dodajemy mielone orzechy, czekolade i banany

Przysmaki Karolki
Tarta migdalowa z gruszkami 186

łakocie, bo to sprawdzona recepta na słonecznie dni. Coś w tym jest ;-) Tarta migdałowa z gruszkami składniki: przepis na ciasto 5 gruszek 2 jajka 50 g cukru 75 g mielonych migdałów 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 pomarańcza 1 cytryna 250 ml wody karmel 150 g cukru 3 łyżki wody 50 g masła do dekoracji: garść płatków migdałowych wykonanie: Ciasto(...)gotujemy. Do gotującego się syropu wkładamy gruszki i gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie gruszki wyciągamy i odstawiamy na bok. Jajka ubijamy z 50 g cukru, dodajemy mielone migdały i mąkę ziemniaczaną. Przygotowanym wcześniej ciastem wykładamy foremkę do tart. Na ciasto wlewamy trochę masy migdałowej, tyle by przykryła dno. Następnie układamy gruszki i zalewamy je resztą masy

Przysmaki Karolki
Czekoladki marcepanowe z orzechami 154

laskowymi Składniki: 30 sztuk orzechów laskowych 200 g masy marcepanowej 20 g cukru pudru 1 łyżka amaretto 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno mielone orzechy do dekoracji (opcjonalnie) Wykonanie: Orzechy laskowe wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopni C. Następnie ściągamy z nich błonkę. Masę marcepanową zagniatamy z amaretto(...)formujemy kulki. Czekoladę wraz z olejem roztapiamy w kąpieli wodnej i zatapiamy w niej każdą z kulek. Odkładamy na papier do pieczenia do zastygnięcia czekolady. Możemy posypać czekoladki mielonymi orzechami. Przepis na 30 sztuk/ 4-6 osób Czas : 30 minut (pieczenie 10 minut, przygotowanie 20 minut

Przysmaki Karolki
Mini mazurki 139

cukru 0,5 szklanki wody 125 g mielonych orzechów 125 g gorzkiej czekolady 100 g masła do dekoracji użyłam płatków migdałowych, wykonanie: Do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu aż do chwili gdy powstanie gęsty syrop. Następnie dodajemy do garnka mielone orzechy i połamaną czekoladę. Mieszając czekamy aż czekolada się

Przysmaki Karolki
Marchewka w roli głównej 131

serka mascarpone 1 łyżka mielonych migdałów 1/4 łyżeczki kurkumy sól, pieprz masło do posmarowania foremek wykonanie: Obraną marchewkę kroimy w plasterki równej grubości. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą na tyle by przykryć marchewki. Dodajemy kurkumę i sól, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Odcedzamy i miksujemy marchewki. Dodajemy następnie mascarpone, mielone migdały, jajka i wszystko ubijamy

Przysmaki Karolki
Zapiekane bakłażany 249

Bakłażany, zapiekane z mięsem mielonym pod chrupiącą kołderką z parmezanu i kolendry.  Danie dla dwojga, idealne. Składniki :   1 duży bakłażan 250 g zmielonego mięsa, wieprzowego 1 cebulka szalotka 3 ząbki czosnku 1 łodyga selera naciowego 1/2 czerwonej papryki garść świeżej kolendry 50 ml gęstego przecieru pomidorowego oliwa sól pieprz Dodatkowo : 3 łyżki bułki tartej 20 g sera(...)czasie przygotować farsz oraz panierkę.  Na rozgrzaną patelnię wlać łyżkę oliwy, dodać drobno posiekaną cebulkę, łodygę selera oraz czosnek. Gdy cebulka się ładnie zeszkli dodać mięso mielone. Do podpieczonego mięsa dołożyć pokrojoną w kostkę paprykę, wszystko zalać przecierem pomidorowym, doprawić solą i pieprzem a na koniec wsypać posiekaną kolendrę. Wszystko dokładnie wymieszać, odstawić. Do miseczki wsypać bułkę

Zabawa smakiem