mielone - 47549 przepisów (strona:579/3170)

Rodzaje mąk bezglutenowych 159

naleśników, blinów i do wypieku chleba. 2. Mąka Ryżowa Mąka ryżowa najczęściej uzyskiwana jest z ryżu białego i brązowego. Może być grubo lub drobno mielona. Surowe ziarna ryżu (wyłuskane lub niewyłuskane) są bardzo drobno mielone do uzyskania mąki. Mąka ryżowa jest bardzo dobrym zamiennikiem dla mąki pszennej. Mąka ryżowa znajduje zastosowanie przy produkcji pieczywa oraz papieru ryżowego

NaKońcuJęzyka
Pulpeciki po meksykańsku 178

45/2013, którą trochę zmodyfikowałam. Pulpeciki: Składniki na 16 sztuk 650 g mięsa mielonego wieprzowego Puszka czerwonej fasoli 10 dag sera żółtego Pół pęczka natki pietruszki ½ czerwonej papryki Czerwona cebula 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 ząbek czosnku Sól Pieprz Ostra papryka w proszku Przygotowanie: Mięso mielone połączyć z posiekaną cebulą, ząbkiem czosnku i natką pietruszki, pokrojoną

Fabryka pomysłów
Zapiekanka z mięsem pod pierzynką z purée 255

Składniki (dla 3 osób): 250 g mięsa mielonego wieprzowego 4 duże ziemniaki 1 łyżka masła 1/4 szkl. mleka 2 ząbki czosnku 2 szalotki 1 duża marchewka 1 łyżka oleju 4 plasterki żółtego sera kilka łyżek wody gazowanej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka suszu natki pietruszki 1/2 łyżeczki bazylii sól, pieprz 1. Szalotkę i czosnek(...)drobno siekamy i smażymy na łyżce oleju do zeszklenia. Marchewkę kroimy na bardzo cienkie plasterki. Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy papryką ostrą, bazylią i pieprzem. Smażymy, aż mięso będzie gotowe (ok 5 minut). Solimy do smaku. Dodajemy wodę gazowaną i marchewkę, zwiększamy ogień i smażymy cały czas mieszając, aż woda odparuje. Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu układamy plasterki

My Culinary Art
Domowa biała kiełbasa z jajkiem 351

mamy warunków to i bez wędzarni możemy robić domowe kiełbasy, które po sparzeniu możemy suszyć lub smażyć. Do domowego wyrobu kiełbasy potrzebujemy nadziewarkę (lub końcówkę do maszynki do mielenia mięsa, która umożliwi nadziewanie mięsa do jelit) oraz jelita wieprzowe lub baranie, w których będziemy umieszczać mięso. Wszystko to można znaleźć na stronie DobraKielbasa.pl , miejscu stworzonym dla miłośników domowych mięsnych wyrobów(...)domową kiełbasę. Uwierzcie, że żadna kupna kiełbasa nie będzie tak dobra jak ta, którą doprawicie według własnego uznania. My lubimy białą kiełbasę z dużą ilością czosnku, majeranku i świeżo mielonego pieprzu. Dobór mięsa też zależy od osobistych preferencji. Nasza propozycja jest następująca. SKŁADNIKI Mięso: 2 kg łopatki wieprzowej 1 kg karkówki wieprzowej 1 kg podgardla Przyprawy: sól świeżo mielony

OstryKęs
Tarta z figami i kremem migdałowym 129

pudru szczypta soli Migdałowy krem budyniowy: 4 duże lub 5 mniejszych fig 300 ml śmietany kremówki 30% 2 jajka + 1 żółtko 3 łyżki + 1 łyżeczka cukru pudru 50 g mielonych migdałów (pół szklanki) 1 łyżka amaretto (można zastąpić kroplą olejku migdałowego) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ze wszystkich podanych składników zagniatamy gładkie i jednolite ciasto(...)wyjmujemy, całkowicie studzimy i chłodzimy przez co najmniej 3 godziny w lodówce, aż krem migdałowy zastygnie. * Ja kupuję 100 g płatków migdałowych (tyle jest potrzebne do całego ciasta) i mielę w malakserze Post Tarta z figami i kremem migdałowym pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Drodzy Państwo magia się dzieje! 259

sałata, orzeźwiająca kolendra i limonka, maślane awokado, ostry sos połączony z łagodzącym jogurtem. Drodzy Państwo, magia, powtarzam jeszcze raz magia w czystej postaci. Do roboty! Składniki: MIĘSO: 250g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 150g boczku gotowanego w kawałku ostra papryka wędzona słodka papryka ziarna kolendry sól i pieprz SAŁATKA: sałata lodowa 1 1/2 pomidora papryczka chili (może być świeża(...)będzie już ciepły wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Smażymy aż tłuszczyk się wytopi (poczekajmy aż się wytopi ale niech też będzie ciągle miękki, nie wysmażajmy na skwarę). Dodajemy mięso mielone, mieszamy. Posypujemy ostrą papryką wędzoną (ok 1-1,5 łyżki), papryką słodką (ok 1 łyżki) i rozgniecionymi w moździerzu ziarnami kolendry (ok 10 ziaren). Smażymy, smażymy, mieszamy

Brzuszki Łakomczuszki
Roladki mięsne 139

pysznym żurawinowym sosie. Delikatne, kruche mięso świetnie komponuje się ze słodko-kwaśnym sosem i młodymi ziemniaczkami... Składniki: 500 g karkówki wieprzowej bez kości, 250 g mieszanego mięsa mielonego, 2 cebule, 300 g pieczarek, 8 plastrów żółtego sera, 2 50ml pikantnego ketchupu, 250ml żurawiny do mięs (u mnie domowa), sól, pieprz, majeranek, ząbek czosnku, jajko. Przygotowanie Karkówkę umyć, osuszyć(...)Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Pieczarki oczyścić pokroić w kostkę, 1 cebulę także posiekać w kosteczkę. Podsmażyć na odrobinie oleju, doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso mielone urobić z drugą posiekaną cebulą, posiekanym czosnkiem i jajkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Masę mięsną rozsmarować na plastrach karkówki, ułożyć podsmażone grzyby oraz po plasterku

Z miłości do słodkości
Wędliny domowe-mielonka 195

potrzebujemy: 70 dag mięsa mielonego ( u mnie łopatka) 30-40 dag filet z indyka ( może być filet z kurczak) sól peklowana 15 gr można dodać inną przyprawę ( próbujemy jak nam odpowiada do smaku) pieprzu, tak ok pół łyżeczki 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki żelatyny 2 szklanki wody Wykonanie.  Do miski dodajemy mięso mielone do tego, pokrojony

W kuchennym oknie Ewy
Mięsno-ziemniaczana zapiekanka 198

marchwi w śmietanie pełnowartościowy i smakowity posiłek. dla 3-4 osób Składniki: 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju jadalnego  pęczek tymianku lub majeranku 500g mielonej wieprzowiny 1 kg ziemniaków  świeżo zmielony pieprz  gałka muszkatołowa 50g masła 200 ml mleka 150 g drobno startego sera gouda  Wykonanie: Ziemniaki gotujemy do miękkości po ugotowaniu(...)wraz z drobno posiekanym czosnkiem . Zioła ( same listki ) , mięso dodajemy do cebuli i krótko przesmażamy . Całość wykładamy na wysmarowaną tłuszczem płaską formę do zapiekanek.Przygotowane ziemniaki w woreczku wyciskamy na mielone mięso. Pieczemy w temp. 200 st.C 15-20 minut

Gorący kąsek
Lassi truskawkowe z kiwi 116

najbliższym czasie i pewnie pokarzę wam nowy przepis z borówkami w roli głównej. Składniki: ( porcja na 3 pucharki) 2 szklanki mielonych migdałów szczypta cynamonu 2 szklanki mleka 2 szklanki jogurtu naturalnego szklanka zmiksowanych truskawek 2 kiwi Mielone migdały zalewamy mlekiem i jogurtem, dodajemy cynamon do smaku. Na spód naczynia dajemy zmiksowane truskawki i zalewamy je mlekiem

ciastkarnia na kruchym spodzie
Drożdżówka ze śliwkami i makiem 233

szklanki) 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Masa makowa: 100 g maku (3/4 szklanki) * 80 ml mleka (1/3 szklanki) 50 g cukru (4 i pół łyżki) 1 łyżka mielonych migdałów (opcjonalnie) 1 kropla aromatu migdałowego Dodatkowo: ok. 700 g śliwek węgierek cukier do posypania śliwek cukier puder do posypania ciasta listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(...)będzie już jednolite odstawiamy je nakryte ściereczką na godzinę. Masa makowa: Mak mieszamy z cukrem. Mleko podgrzewamy. Mak zalewamy wrzącym mlekiem i dodajemy kroplę aromatu migdałowego. Możemy dodać też mielone migdały. Zostawiamy do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, aby uwolnić gazy i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30cm x 40cm. Ciasto kroimy wzdłuż na 3 paski. Na każdym

Poezja smaku
Pożywna zapiekanka 214

smakowało. Ziemniaczane zapiekanki bardzo lubię, więc pewnie jeszcze kilka ich Wam pokaże, ta jest pożywna i proporcjonalnie na obiad dla 4 osób. Składniki: - 2 kg ziemniaków - 1 kg mięsa mielonego - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 250 g sera żółtego sos: - 1 szklanka wody - 4 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki musztardy dijonge - 1 łyżka bazyli - 1 łyżeczka(...)słodkiej - 1 łyżeczka delikatu czerwonego - sól i pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, podgotowujemy, studzimy a następnie kroimy w plasterki. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy. Gdy się zeszkli dodajemy mięso mielone a na sam koniec drobno posiekany czosnek. Od czasu do czasu mieszając podsmażamy całość. Wszystkie składniki na sos łączymy i doprowadzamy do wrzenia. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem

Zainspirowana w kuchni
Kotlety pożarskie 286

Składniki na trzy porcje.   Składniki: 500 g mielonej piersi z kurczaka 1 żółtko 1 czerstwa bułka namoczona w mleku 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Bułka tarta do panierki Olej do smażenia Dodatkowo: 3 łyżki siekanej natki pietruszki Przepis: Mielone mięso łączymy z namoczoną bułką, żółtkiem, miękkim masłem, solą oraz pieprzem

Emcia Pichci
Cukiniowe leczo z klopsikami 177

średnie cukinie (dałam dwie zielone i dwie żółte) 2 czerwone papryki 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1,5 szklanki wody sól,pieprz do smaku oregano 450 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 2 łyżki kaszy mammy ryż Cukinie dokładnie umyć, odkroić końce, usunąć pestki i razem ze skórką pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i również(...)Przygotowane warzywa przełożyć do garnka, podlać wodą i dusić, od czasu do czasu przemieszać. W międzyczasie doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną oregano oraz dodać koncentrat pomidorowy. Mięso mielone wymieszać z jajkiem i kaszą manną, do smaku doprawić solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi uformować mięsne kuleczki. Gdy warzywa będą już prawie miękkie na wierzchu ułożyć klopsiki

Monia miesza i gotuje
Gołąbki tradycyjne - wersja nr 1 197

często gołąbków nie robię, ale jak już robię to porcję na dwa obiady co najmniej :) Także dziś i jutro objadamy się gołąbkami :) Składniki: główka białej kapusty, 50 dag mięsa mielonego, 3/4 szklanki ryżu,  cebula, jajko, przyprawy, Sos: cebula, masło, koncentrat pomidorowy, bulion, śmietana, mąka, przyprawy,  W pierwszej kolejności trzeba rozprawić się z kapustą. Wycinamy z niej głąb(...)należy z każdego ściąć zgrubienie, tak żeby łatwiej było je zwinąć. Przygotowujemy farsz: Ryż gotujemy w osolonej wodzie, cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dokładnie mieszamy mięso mielone, ryż, cebulkę, jajko. Przyprawiamy do smaku.  Tak przygotowany farsz nakładamy łyżką na liść, zaginamy górę liścia, a później boki i ciasno zwijamy.   Przygotowane gołąbki układamy

Co w głowie piszczy