mielone - 47549 przepisów (strona:572/3170)

Tiramisu w wersji letniej z owocami 150

cukru owoce (truskawki, maliny, borówki)   Przepis na biszkopt migdałowy : Składniki: 5 jajek 1/2 szklanki mielonych migdałów 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru   Przygotowanie: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z połową cukru, gdy powstanie jasna, kremowa masa dodajemy mąkę i mielone migdały. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier. Do masy

Smakowity Blog Kulinarny
Burgery w picie z sosem tatarskim 176

Składniki (4 porcje): 500g mięsa mielonego wołowego 4 sztuki pieczywa pita sos tatarski (przepis poniżej) pomidorki koktajlowe sałata roszponka sól, pieprz   Przygotowanie: Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy ręką. Z mięsa formujemy burgery (lub kotlety, jak kto woli) i smażymy po kilka minut z każdej strony na patelni grillowej lub grillu. Pitę wkładamy

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron z sosem pomidorowym, mielonym mięsem i marchewką - pasta rigatoni con la salsa bolognese 190

SKŁADNIKI 300 g mielonego mięsa 700 ml przecieru pomidorowego 3 łyżki oleju z oliwek pół cebuli 1 marchew seler naciowy papryczka chili pół szklanki bialego wytrawnego wina sól do smaku świeży liść bazyli 500 g makaronu typu rigatoni ser Parmezan do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Nastawić do gotowania duży garnek z osolona woda na makaron. W miedzy czasie przygotujemy(...)bolognese. Wlewamy do osobnego garnka 3 łyżki oleju z oliwek, dodać startą na tarce o dużych otworach cebulę, marchew, poszatkowana nać selera,papryczke chili,mielone mięso i wszystko przez chwilę podsmażyć na bardzo silnym ogniu.  Dodać pół  szklanki białego wytrawnego wina i poczekać aż odparuje alkohol. Dodać przecier pomidorowy i gotowac na malym ogniu przez około

zielonacukinka
Ciasto w dwóch kuchniach. Sernik kajmakowy 206

domniemany spoczynek wyciągnęłam wszystkie produkty z lodówki, od razu więc mogłam zacząć działać. I uwierzcie mi - przygotowanie tego sernika to rozkosz sama w sobie. Miksowanie masła na puszystą masę, mielenie sera, oblizanie łyżki - mmm... Poezja.  Szczerze mówiąc obawiałam się, że nie wyjdzie tak piękny jak u Liski. Okazuje się jednak, że przepis jest perfekcyjny - ciasto opadło zaledwie kilka milimetrów(...)mogłam dać sobie z nim rady, i żeby łatwiej szło, dałam creme fraiche (nie miałam w domu kremówki). Gwarantuję, że sernik na tym nie ucierpiał, ale jeśli macie gotowy mielony twaróg lub serek kremowy, spokojnie możecie dodatek śmietany pominąć. Sernik kajmakowy od Liski Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 50 g solonych orzeszków ziemnych 80 g ciastek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka marchewkowa i życzenia 201

1/2011, i od razu wiedziałam, że będę go musiała wypróbować. Babeczka bowiem wyglądała zachwycająco, miała cudowny kolor i kusiła mnie ogromnie. Nie zawiodłam się. W składzie jest marcepan, mielone migdały i amaretto. Do tego szczypta szafranu, który sprawia, że kolor ma to ciasto po prostu fenomenalny. Pachnie migdałami i szafranem właśnie, zdecydowanie odświętnie. Jest wilgotna, jak zresztą każde(...)marcepanu 100 g cukru 1/4 łyżeczki nitek szafranu 1 łyżka wrzątku 4 jajka 75 g mąki ziemniaczanej 175 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g mielonych migdałów 1 łyżki amaretto dodatkowo: 100 g cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny 15 g płatków migdałowych Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.  Szafran pokruszyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najlepsze ciasto z rabarbarem 180

mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 400 g rabarbaru 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów beza: 3 białka 175 g cukru 50 g mielonych migdałów dodatkowo: 25 g płatków migdałowych Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wbijać po kolei jajka i dodać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Przesiane mąki wymieszane(...)ułożyć rabarbar, delikatnie wciskając w ciasto. Podpiekać 20 minut w 180 st. C. W tym czasie ubić białka na sztywno. Pod koniec ubijania partiami dodawać cukier. Na końcu dodać mielone migdały, delikatnie wymieszać łyżką. Tak przygotowaną bezę wykładamy na podpieczone ciasto łyżką lub za pomocą szprycy. Posypujemy wierzch płatkami migdałowymi. Piec 10 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowa szynka wieprzowo- drobiowa z szynkowara 154

łyżeczki białego pieprzu - 1/3 łyżeczki mielonej kolendry - 2 płaskie łyżeczki soli peklowej - 1 płaska łyżeczka soli morskiej  - 1  łyżeczka majeranku  - 1 łyżeczka lejącego miodu - 1 większy ząbek czosnku - 3 płaskie łyżeczki żelatyny  SPOSÓB WYKONANIA : - Mięso umyć i ususzyć, łopatkę pokroić i zmielić tak jak na mielone ,  piersi z kurczaka pociąć na niezbyt

Basia w kuchni
Gołąbki bez zawijania 378

główka kapusty (miałam taką o wadze ok ponad 1,5 po odjęciu liści niepotrzebnych i środka zostało ok 1 kg  1 kg mielonego  7 łyżek ryżu   6 łyżek kaszki manna  6 jaj  0,5 kg marchwi  1 korzeń pietruszki  1 mały seler  2 cebule  pieprz do smaku  sól(...)pokrojoną solimy i odstawiamy aż puści sok i zmięknie - włoszczyznę oczyszczamy i zetrzemy na tarce warzywnej na grubych oczkach - cebulę kroimy w kostkę i zeszklimy ją na patelni - mięso mielone doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem - do mięsa dodajemy naszą włoszczyznę, wyciśniętą z soków kapustę, cebulę oraz resztę składników - dokładnie wyrabiamy, mieszamy całość - z gotowego mięsa robimy

Basia w kuchni
Sajgonki z mięsem i warzywami 2932

pierwszy raz nie takie złe ale ważne że były pyszne. Teraz na pewno nie będę kupować już gotowców. składniki: 2 marchewki 1 cebula 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 ząbki czosnku 1 mała garść grzybków mun 100 g makaronu ryżowego nitki 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 jajko ok 150 g papieru ryżowego(...)grubych oczkach. Czosnek obrać i drobno posiekać. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek i marchewkę. Chwilę wszystko razem smażyć a następnie dodać mięso mielone. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Dodać sos sojowy i sos rybny. Zawartość patelni przełożyć do miski aby przestygła. Następnie dodać drobno pokrojone grzybki mun, osączony makaron ryżowy, jajko oraz

Monia miesza i gotuje
Chleb z ciecierzycy (bez glutenu, mleka i jajek) 308

drożdże instant 1 torebka (7g) olej 3 łyżki woda lub mleko sojowe 2 szklanki siemię lniane mielone 3 łyżki sól 1 łyżeczka suszone pomidory w płatkach kolendra mielona 3 łyżki 1/2 łyżeczki natka pietruszki pestki słonecznika (niekoniecznie)  1 łyżeczka 1/2 szklanki Przygotowanie: Mąkę z ciecierzycy zalać ciepłą wodą (lub mlekiem roślinnym) i odstawić na 30 minut

głodny alergik
Zapiekanka z serem feta 392

feta. Można podawać ją z makaronem, ryżem, ziemniakami i ze wszystkim innym czego dusza zapragnie. :-) Wyszło jej dość dużo, porcja dla 4 głodnych osób. 1/2 kg mięsa mielonego 3 cebule 2 papryki (kolor dowolny) 1 puszka pomidorów 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki 1 łyżka ostrej czerwonej papryki sól, pieprz, olej 1 kostka sera feta 5 jajek  100g sera(...)olej wrzucamy cebulę i paprykę. Kiedy cebula się zeszkli, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do momentu aż woda wyparuje a warzywa zmiękną. 2. Kiedy woda wyparuje, wrzucamy mięso mielone. Dodajemy paprykę w proszku (słodką i ostrą) oraz przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Kiedy mięso się usmaży, wlewamy pomidory z puszki i dusimy jeszcze kilka minut. W międzyczasie

Szefowa kuchni
Pieczone pierogi z mięsno-serowym nadzieniem 208

wielu lat, znalazłam go tutaj: KLIK . Ciasto: 500g twarogu półtłustego 250g margaryny 3 i 3/4 szklanki mąki  2 łyżeczki soli Farsz: 2 średnie cebule 300g mięsa mielonego kilka sztuk małych pieczarek 3 plasterki żółtego sera kulka mozzarelli 3 łyżki koncentratu pomidorowego papryka słodka, papryka ostra, pieprz, sól, gyros, czosnek granulowany olej do smażenia + jajko do smarowania 1. Przygotowujemy(...)Przygotowujemy składniki do farszu. Cebulę kroimy drobno, pieczarki, ser żółty i mozzarellę ścieramy na tarce.  5. Przygotowujemy farsz. W garnku podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy mięso mielone, które posypujemy przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą, gyrosem i czosnkiem. Podsmażamy aż mięso przestanie być surowe, dodajemy pieczarki. Całość dusimy do momentu aż woda wyparuje, po czym

Szefowa kuchni
GOŁĄBKI W BOTWINIE 152

Mniam... Składniki: pół kg mięsa mielonego pól szklanki ryżu tri colori Podravka 2 pęczki botwiny o dużych liściach sól,pieprz czerwona papryka słodka 1 litr bulionu warzywnego łyżka suszonych warzyw:marchew, pietruszka,seler Wykonanie: Ryż gotujemy w posolonej wodzie ok. 10 minut. Studzimy. Liscie botwiny myjemy, parzymy ok 5 minut we wrzątku. Mięso mielone mieszamy z ryżem

Z Majeczką w kuchni
KARTACZE 198

cepeliny...Jakby ich nie nazywał pyszne są...choć pracochłonne,ale dla tego smaku warto! Składniki: 3kg ziemniaków, 1kg ziemniaków ugotowanych przeciśniętych przez praskę do ziemniaków 1,5 kg miesa mielonego np z łopatki sól,pieprz surowy boczek cebula Wykonanie: Surowe ziemniaki tarkujemy,odciskamy przez śiereczkę,zeby były bez wody.Jesli ziemniaki sa kupowane dobrze dodac kilka łyżeczek mąki ziemniaczanej(...)wytrąci gdy pozostawimy wodę z odcisnietych ziemniaków.Po kilku minutach krochmal opadnie na dno,wtedy trzeba go troszke dodac do przeciśnietych ziemniaków.Do tego dodajemy ugotowane ziemniaki.Wyrabiamy ziemniaczana mase.Mieso mielone doprawiamy sola,pieprzem.Ziemniaczana mase rozpłaszczamy w dłoni jak na pierogi,na srodek wkładamy porcje miesa,zawijamy brzegi masy ziemniaczanej,formując kule.W garnku nastawiamy wode osolona(musi byc dosc

Z Majeczką w kuchni
Kotleciki cukiniowe z kaszą jaglaną z parowaru 291

mogłem w końcu odejść od komputera i zająć się obiadem :) Składniki :  1 mała cukinia 3 duże pieczarki  1/3 pęczka szczypiorku 1 jajko 1,5 łyżki lnu mielonego złotego odtłuszczonego  5 łyżek kaszy jaglanej Przyprawy :  pieprz ziołowy Cukinie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Przyprawiamy pieprzem ziołowy. Możecie użyć więcej przypraw, np curry, ja nie bardzo(...)małe kawałki. Szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Czekamy ok. 10 minut, z cukinii wylewamy sok, który się wytworzył. Do cukinii dodajemy pieczarki i szczypiorek, wbijamy jajko i wsypujemy len mielony. Wszystko mieszamy i formujemy kotleciki, które układamy na folii aluminiowej w parowarze.      Kasze jaglaną wsypujemy do sitka i płuczemy zimną wodą po czym wsypujemy

Parowar Faceta

Proponowane wyszukiwania