osób Składniki: 1 twaróg chudy 200g 1 łyżeczka śmietanki 36% 30g czekolady białej mleko 20ml migdały mielone 2,5 łyżki Przygotowanie: 1/ Twaróg mieszamy z łyżeczką śmietanki, mielonymi migdałami 2/ Podgrzewamy mleko a następnie w podgrzanym mleku rozpuszczamy białą czekoladę 3/ Łączymy rozpuszczoną białą czekoladę z twarogiem z migdałami. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnawyszło, że zrobiłam czerwone pesto :-P 1 duża papryka 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku, 2 suszone pomidory z zalewy 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek bazylii ½ szklanki mielonych migdałów (w paczce), oraz kilka orzechów pinii (u mnie migdały i orz. piniowe) 2 łyżki kaparów sól i pieprz 2-4 łyżki oliwy z oliwek (u mnie o smaku tymianku(...)studzimy i obieramy ze skórki. Gotową paprykę kroimy w kostkę. Pokrojoną paprykę wrzucamy do blendera.Cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy na oliwie. Następnie do blendera dodajemy także mielone migdały oraz orzeszki pinii, natkę pietruszki, bazylię, podsmażoną cebulę, ząbek czosnku, 2 łyżki kaparów, sól, pieprz, oregano, oraz oliwę (możemy zamiast oliwy dodać zalewę z suszonych pomidorów). Miksujemy
Bon Appetit Małgorzatysamym mięsem mielonym. Do mięsa nie dodawałam namoczonej bułki, tylko razowy chleb. Tak dla zdrowia ;) Gołąbki w sosie grzybowym to idealna potrawa na zimę. Składniki: 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 litry warzywnego bulionu 1 szt. średniej kapusty włoskiej ok. 8 kromek chleba razowego, bez skórki ok. 15 suszonych grzybów 3 cebule 1 jajko sól, pieprz
Bon Appetit Małgorzatyporcję burgera: 200 g wołowiny mielonej (dobrego gatunku) 1 łyżeczka przyprawy do kebaba od Edmir-pol albo kumin sól, pieprz 1 garść posiekanej, świeżej mięty 2 łyżki zimnej wody pozostałe składniki: 1 camembert 1/2 szklanki porzeczek czerwonych (albo innych owoców sezonowych) 1 łyżka cukru 1 mała cukinia 1 liść jarmużu do dekoracji Mielone mięso mieszamy
Bon Appetit MałgorzatyPrzepis na FASZEROWANE CUKINIE I PAPRYKI BRĄZOWYM RYŻEM, FENKUŁEM I WOŁOWINĄ ( NA OSTRO ) Składniki potrawy, którą wykonałam w woku: 400 g mielonej wołowiny (dobrego gatunku) 2 młode cukinie 2 białe papryki 2 woreczki ugotowanego al dente brązowego ryżu 1 mały fenkuł 1/4 papryczka chili 100 g sera mozzarella 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 wiązanka natki(...)nich miąższ, tworząc łódki. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 5 minut. Podgotowane warzywa odcedzamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek, następnie dodajemy mięso mielone. Smażymy aż do uzyskania szarego koloru mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie mięso przesuwamy na boki woka i dodajemy pokrojony w drobną kostkę fenkuł oraz drobniutko posiekaną papryczkę
Bon Appetit Małgorzatywoli :) Składniki: Ciasto kruche: 30 dag mąki 1 kostka margaryny 1 jajko 3 łyżki śmietany 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa orzechowa: 20 dag mielonych orzechów włoskich 0,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru kryształu 2 jajka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki masła lub margaryny Ser: 1 kg zmielonego sera 1 kostka(...)damy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Robimy masę orzec hową: masło lub margarynę, cukier i mleko zagotow ujemy, po zagotowaniu zestawiamy z o gnia i dodajemy orzechy mielone. Całość mieszamy i ods tawi amy do ostudzenia. Jaj ka dzieli my na białka i żółtka, białka ubijamy na sztywno. Do masy orzechowej dodajemy żółtka i proszek do pieczenia
Kuchnia domowa Aniorzechy włoskie sól, pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kotlety rozbijamy w miarę cienko, doprawiamy pieprzem i solą. 2. Bułkę tartą mieszamy pół na pół z mielonymi orzechami włoskimi. 3. Ja jko mieszamy z mlekiem. 4. Panier ujemy ko tlety - najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w mieszance bułk i i orzechów
Kuchnia domowa Anijogurtowym sosem. Smacznego!!! A oto inne propozycje na wykorzystanie cukinii: Obiady: Złote placuszki z cukinii Zielone placuszki z cukinii Cukinia faszerowana mięsem mielonym Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami Leczo z cukinią i kiełbasą Mięso mielone z cukinią i pieczarkami Zupa-krem z cukinii i ziemniaków Przetwory: Leczo z cukinii na zimę Sałatka z cukinii
Kuchnia domowa AniSkładniki: 4 białe papryki 1 torebka ugotowanego ryżu 25 dag mielonego mięsa (u mnie łopatka) 1 jajko 1 cebulka majeranek, oregano sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Cebulę zeszklić na patelni, dodać mięso mielone, smażyć, aż straci surowy wygląd. 2. Mięso wymieszać z ugotowanym ryżem, wbić surowe jajko, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i oregano. Wszystko dobrze wymieszać
Kuchnia domowa Animiód (sztuczny lub naturalny) 200 g proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki migdały lub orzechy nerkowca 75 g siemię lniane mielone 2 łyżeczki karob mielony lub kakao 2 łyżeczki cukier puder waniliowy 10 g imbir, cynamon po 0,5 łyżeczki kolendra, goździki, kardamon po 0,25 łyżeczki aromat cytrynowy lub waniliowy - kilka kropli Użyłam mąki gryczanej
głodny alergikmięsa mielonego bułka tarta 1 jajko sól, pieprz, majeranek, papryka słodka/ostra Sos: zupa pomidorowa 250ml śmietany 12-18% 1 łyżka koncentratu pomidorowego woda (ilość według przepisu na opakowaniu lub jeśli sos ma być gęsty 1/2 z przepisu z opakowania) 250g pieczarek 1 cebula 4 plasterki startego, żółtego sera 1. Do miski przekładamy mięso mielone
Szefowa kuchnibrązowego cukru 100 g mielonych orzechów laskowych 150 g mąki 3 łyżki mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 200 g mieszanki różnych orzechów (włoskie, laskowe, nerkowca, ziemne, migdały, pistacje) 1 białko 50 g białego cukru wykonanie: Miękkie masło ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy mleko, mąkę i mielone orzechy. Dokładnie mieszamy. Mieszankę
Przysmaki Karolkiczasu, a są naprawdę smaczne. Ale co najważniejsze, po schowaniu w lodówce, długo zachowują świeżość. Malowanie domu spowodowało, że paru rzeczy nie mogę znaleźć! Tak było też z mielonymi migdałami - no były na 100%, ale nie ma! Więc siłą rzeczy muffinki upiekłam bez kruszonki. Pewnie z kruszonką byłyby lepsze, ale i bez niej niczego im nie brakowało(...)wszystkie skłądniki połączyć, rozcierać palcami. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem. Posypać kruszonką. Piec około 25 minut w 190ºC. Podawać ostudzone. Smacznego :) Uwagi: Nie zrobiłam kruszonki, zaginęły mi mielone migdały :( Ale i bez kruszonki wyszło super
Stare Garyspore cebule - drobno posiekana 1 i 1/2 szklanki ryżu 1i 1/2 szklanki bulionu gotowa mieszanka ziół do do faszerowanych warzyw lub zioła (oregano, mięta, bazylia) 300 g mielonej wieprzowiny garść pietruszki 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku sos 1 puszki pomidorów łyżeczka płatków chili 1 szklanka bulionu sól, pieprz oliwa z oliwek przygotowanie Szpinak opłukać(...)zwiędnie.Papryki umyć, ściąć górną część z ogonkiem, usunąć pestki. Odcięte "kapelusiki" odłożyć. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać mielone mięso, smażyć, rozdrabniając. Dodać czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać ryż - smażyć, mieszając, 2 - 3 minuty aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Dodać puszkę pomidorów, szpinak, posolić popieprzyć
Stare Gary