mielone - 47549 przepisów (strona:571/3170)

Tagine - marokanskie pikantne kefta z cytryną 106

zrobienia kefta (czyli marokańskich kotlecików) potrzebujemy mięso mielone wołowe lub baraninę. Ja zrobiłam z wołowego. Składniki do kefta: 450 g mięsa mielonego, 1 cebula (posiekana), Natka pietruszki, 1-2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka kolendry, 1/2 łyżki pieprzu cayenne (lub mniej)   Składniki do sosu: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka masła, 1 cebula (posiekana

Kulinarna rozmowa
Krzepiąca zupa 144

zaspokoić nawet największe głodomory? Dziś znalazłam na to odpowiedź i wszyscy w domu zgodnie najedli się ... zupą. KRZEPIĄCA ZUPA CHŁOPSKA  Składniki na 5-6 porcji : 420 g mięsa mielonego 1 cebula pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku posiekany w plasterki 1 łyżka oleju i 1 łyżka masła klarowanego 3/4 puszki kukurydzy (bez soku) 1 spora marchewka 1 mała(...)pokrój w kostkę.  W oddzielnym rondlu ugotuj bulion. Do dużego garnka wlej olej i wrzuć masło, niech się rozpuści. Na małym ogniu zeszklij cebulę i czosnek. Wrzuć mięso mielone, rozdrobnij łopatką i dokładnie obsmaż. Dodaj przyprawy : sól, pieprz, kurkumę, kmin i paprykę, wymieszaj i podsmażaj jeszcze 2 minuty.  Dodaj kukurydzę i smaż przez chwilę. Następnie wrzuć

Gotowanie to kochanie
Polvorones con jengibre y naranja - imbir, pomarańcza i polworony w roli głównej 187

Wpis znalazł się na liście Na zakwasie i na drożdżach . Składniki (na ok. 30-35 polworonów ): 150 g mąki tortowej 150 g smalcu 150 g cukru pudru 50 g mielonych orzechów włoskich 37 g siekanych migdałów 1 małe jajko szczypta soli 6 g imbiru 1 łyżeczka drobno posiekanej skórki z pomarańczy w cukrze cukier puder do posypania Przygotowanie polworonów(...)wystygnięcia. Mąkę, orzechy i migdały można uprażyć wieczorem na dzień przed robieniem polworonów, mogą wtedy spokojnie stygnąć całą noc. Wsyp do dużej miski wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, sól, mielone orzechy i siekane migdały. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj jajko i miękki smalec. Ręką wyrabiaj kilka minut, aż do połączenia się składników i uzyskania masy o jednolitej strukturze

Grahamka, weka i kajzerka
Kruszonka migdałowa 125

drożdżówek z budyniem - kruszonka migdałowa.   Składniki: - 230 g mąki tortowej - 150 g miękkiego masła - 60 g mielonych migdałów - 110 g cukru pudru           Mąkę przesiałam z cukrem pudrem do miski. Dodałam miękkie masło i mielone migdały. Składniki połączyłam ze sobą palcami, tworząc grudki kruszonki, mogą być większe lub mniejsze, jakie kto lubi

mojewypiekiinietylko
Placek ziemniaczany z gulaszem 174

wołowiny - 2 cebule - 1 papryka - 1 marchewka - 500 g brązowych pieczarek - czosnek (ilość według uznania, ja daję dużo) - 2 liście laurowe - ziele angielskie - papryka słodka mielona - papryka wędzona - chilli mielone - sól, pieprz - 4 łyżki mąki pszennej - olej rzepakowy Składniki na placki: - 6 dużych ziemniaków - 2 jajka - 3 łyżki mąki pszennej - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz

mojewypiekiinietylko
Grillowany filet drobiowy na sałatce z rukoli 205

wymogi… i nie tylko.   Składniki: - 2 pojedyncze filety z kurczaka - 2 łyżki oleju arachidowego - sok z połowy cytryny - 2 łyżki sosu sojowego light - czosnek suszony - świeżo mielony pieprz - mielone chilli - papryka wędzona - świeży rozmaryn - olej kokosowy   Z zasady nie kupuję filetów gotowych, tylko sama je wykrajam z kurczaka. Mam pewność, co do ich świeżości

mojewypiekiinietylko
Bakłażany faszerowane mięsem 231

kawioru z bakłażana nazywanego również kawiorem biedaków. Można go smażyć, dusić, gotować, piec, zapiekać, grillować… Bakłażany faszerowane mięsem i zapiekane z mozarellą.   Składniki: - 2 średnie bakłażany - 600g mięsa mielonego z drobiu (zmieliłam 2 piersi z kurczaka) - 1 cebula - kilka szt. dymki - 4 ząbki czosnku - kawałek czerwonej papryki - 2 pomidory - kilka pomidorków koktajlowych - 150 g startej mozarelli - sól, pieprz(...)solimy – odstawiamy na 15-20 minut. Czosnek i cebulę drobno kroimy, przesmażamy na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym. Bakłażany i miąższ płuczemy z soli i odsączamy z wody. Mielone mięso drobiowe dodajemy wraz z kawałkami odsączonego bakłażana, pokrojoną papryką i smażymy 15-20 minut. Połówki bakłażanów skrapiamy olejem i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy

mojewypiekiinietylko
Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą 137

kakao - ekstrakt waniliowy - ¼ szklanki wrzątku - szczypta soli (do białek) Składniki na masę: - 500ml fresh double cream - 250g mascarpone - 1 łyżka cukru pudru - 1 galaretka cytrynowa (na 285ml wody) - mielone, niesolone pistacje Dodatkowo: - 2-3 dojrzałe banany (ja zużyłam 2,5 i kawałek do babeczek)   Przesiewamy obie mąki z dodatkiem kakao. Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy(...)rolady i do babeczek), rozsmarowujemy po całej powierzchni. Roladę zwijamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki do stężenia (ok. godziny). Wyjmujemy z lodówki, smarujemy pozostałą częścią masy, posypujemy mielonymi pistacjami i ponownie chłodzimy . W środek każdej babeczki włożyłam po kawałeczku banana, ozdobiłam masą i wisienką. Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą wyszła przepyszna. Nie za słodka

mojewypiekiinietylko
Migdałowy makowiec 176

250g cukru pudru - 250g miękkiej margaryny (lub masła) - 4 żółtka surowe - 2 żółtka gotowane - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowo migdałowa: - 500g suchego maku - 1/2 litra mleka - 200g mielonych migdałów - 6 białek - 200ml słodkiej śmietanki - ok. 50g migdałów w płatkach - 4 łyżki miodu - rodzynki - suszona żurawina - skórka pomarańczowa - esencja migdałowa Dodatkowo: - płatki migdałowe do posypania - lukier (cukier puder(...)szykujemy masę makową. Zagotowujemy mleko, wsypujemy mak, gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia. Zimny mak trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę z drobnym sitkiem. Dodajemy mielone migdały, rozpuszczony miód, cukier puder, esencję migdałową, skórkę pomarańczową – mieszamy. Wsypujemy płatki migdałowe, , rodzynki, żurawinę, wlewamy śmietankę – dokładnie masę mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do następnego dnia. Masę makową

mojewypiekiinietylko
Pieczarki pod migdałowo pistacjową pierzynką 146

należą do moich ulubionych.   Składniki: - 13 dużych pieczarek (portobello) - 220g mielonych migdałów - ok. 40g pistacji - 2 pory - 2 jajka - sól - olej arachidowy   Pieczarki dokładnie oczyszczamy przy użyciu pędzelka. Łyżeczką wydrążamy korzeń. Kapelusze obieramy ze skórki (skórki zostawiamy, zużyjemy do farszu). Na suchej patelni lekko prażymy mielone migdały, uprażone przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni

mojewypiekiinietylko
Chili con carne 128

się wokół chili con carne.” Dylemat, czyja to potrawa, zostawmy historykom. Najważniejszy jest fakt, że jest prosta w wykonaniu, pożywna i niewątpliwie bardzo smaczna.   Składniki: - 1 kg mięsa mielonego mieszanego (600g wołowiny, 400g wieprzowiny) - 3 cebule - 2 papryki (różne kolory) - 500g pieczarek brunatnych - 2 puszki czerwonej fasoli - 1 puszka kukurydzy (285g) - 2 puszki pomidorów krojonych (2x400g) - 1 świeży(...)cebulę, dodajemy czosnek i przyprawy – czerwoną papryczkę chili (drobno posiekaną, bez nasion), pieprz, kumin, chilli w płatkach i oregano. Chwilę smażymy, aby uwolnić aromat przypraw. Następnie dodajemy mięso mielone, solimy i smażymy ok. 30 minut. Umyte papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w większą kostkę. Osobno na rozgrzanym oleju smażymy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki, solimy

mojewypiekiinietylko
Praliny Mozarta 185

łupinkach) - 70g mielonych migdałów - 4 łyżki oleju arachidowego - 2 łyżki cukru pudru - 200g dobrej czekolady (81%) Pistacje pozbawiamy łupinek i brązowej otoczki (skórki). Mielimy w młynku, przesypujemy do blendera. Dodajemy 70g mielonych migdałów, 2 łyżki cukru pudru, 4 łyżki oleju arachidowego. Całość dokładnie miksujemy, do uzyskania dosyć gładkiej masy. Nabieramy łyżeczką (do melonów) porcję masy i robimy małe

mojewypiekiinietylko
Tort maślano migdałowy 313

mielonych migdałów - esencja migdałowa Dodatkowo: - sok do nasączenia biszkoptu (marakuja) - konfitura malinowa (lub z czarnej porzeczki) - kilka łyżek uprażonych wiórków kokosowych do oprószenia boków - podprażone płatki migdałowe - wiśnie w syropie - ok. 35 g dobrej czekolady (81%) Masło o temperaturze pokojowej ucieramy robotem na puszystą białą masę, stopniowo dodając przesiany cukier puder. Gdy masa jest całkowicie gładka dodajemy mielone migdały, odrobinę esencji migdałowej, alkohol oraz 2 łyżki cappuccino z brandy. Dokładnie miksujemy robotem. Biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Blat, który będzie stanowił spód tortu nasączamy, przy użyciu pędzelka, sokiem z marakui. Następnie smarujemy go cienką warstwą konfitury malinowej (chociaż polecam z czarnej porzeczki). Na warstwę konfitury nakładamy warstwę kremu, równomiernie go rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim blatem. Ponownie nasączamy

mojewypiekiinietylko
Krucho-drożdżowe rożki z mięsnym nadzieniem teriyaki 137

mięsa mielonego  1 czerwona papryka 200g pieczarek 1 duża cebula 6 łyżek sosu teriyaki od De Care  1. Drożdże rozpuszczamy w śmietanie. Do miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto, zagniatamy i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. 2. W tym czasie przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy cebulę z papryką. Po kilku minutach dodajemy mięso mielone, które doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy sosem teriyaki. Smażymy 10 minut. Dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości warzyw, aż woda odparuje. Studzimy. 3. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko i kroimy na kwadraty. Na środku każdego wykładamy łyżkę farszu i sklejamy w trójkąty (podczas pieczenia rożki się "otworzą". 4. Rożki pieczemy w temperaturze 185 stopni, przez około 25 minut

Szefowa kuchni
Chrupiace burgery z soczewicy i pstraga czyli Srodowe Rybki odc.45 164

dziecko na wycieczkach szkolnych koleżanki i koledzy oddawali mi swoje "mielone" i nie miało znaczenia czy były takie czy siakie, lubiłam i zjadałam choć mistrzostwo świata w mielonych miała moja mama. Dzisiaj jestem trochę bardziej wybredna ale jednocześnie otwarta na nowe smaki i połączenia. Burgery jakie zrobiłam wczoraj, wbrew

Dzieje kuchennej Wiewióry