ogórki - 26528 przepisów (strona:600/1769)

śledzik z jabłkiem 174

jabłkiem. Idealnie te smaki do siebie pasowały. W ciągu tygodnia zrobiłam je dwa razy więc musiały być dobre;) Składniki: 4 filety śledziowe a'la matias kwaśne twarde jabłko 2 ogórki konserwowe 1/2 czerwonej cebuli szczypiorek 1/2 szklanki oleju majeranek szczypta cukru(...)szczypta pieprzu ząbek czosnku łyżeczka soku z cyrtyny Śledzie namoczyć w wodzie na około 2 godziny, w międzyczasie kilkakrotnie wymieniając wodę. Odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Jabłko i ogórki pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek i cebulę posiekać. Czosnek zetrzeć na drobnych oczkach, wymieszać z olejem. Dodać majeranek, cukier, pieprz i sok z cytryny, wymieszać. Wszystkie składniki dodać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Śledź z sosem tatarskim 183

ryby z kremowym sosem z kiszonymi górkami, marynowanymi grzybkami i cebulką. Moja ulubiona wersja świątecznego śledzika.   Składniki: 400g filetów śledziowych a'la matias cebula biała 2-3 kiszone ogórki ok 10 marynowanych grzybów leśnych 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu łyżeczka musztardy dijon łyżeczka miodu ½ łyżeczki soku z cytryny lub octu sól, czarny pieprzem(...)przez około 1h. Spróbować czy nie są jeszcze za słone w razie potrzeby jeszcze wymoczyć. Odcedzić i osuszyć papierowymi ręcznikami. Cebulę obrać i pokroić w drobniutką kosteczkę razem z ogórkami i grzybkami. Majonez wymieszać z śmietaną, miodem, sokiem z cytryny i musztardą. Dodać posiekane składniki i doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Śledzie serwować z porcją

Pyry na Gaz
Tatar ze śledzia 1111

ładnie się nie prezentują. Chociaż w obu propozycjach smakują tak samo. Mój tatar przygotowany z płatów marynowanych bo niestety, ale nie lubimy matiasów. Składniki: 2 większe płaty marynowane 4 ogórki konserwowe 2 średnie czerwone cebule borowiki marynowane 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżeczka musztardy dijon 2-3 łyżki oleju rydzowego Semco Przygotowanie: Wszystko kroimy(...)bardzo drobną kostkę. Staramy się by wszystkie składniki miały jednakową wielkość.  W pierwszej kolejności kroimy płaty dodajemy musztardę, olej i mieszamy. Przy pomocy obręczy układamy warstwami płaty marynowane, ogórki, cebula, borowiki, jajko. Lekko dociskamy każdą warstwę. Delikatnie zdejmujemy obręcz i tatar gotowy. Porcja na 2 tatary o średnicy

Ala piecze i gotuje
Śledziowa sałatka z jabłkiem, porem i papryką konserwową. 244

postaci. Ja dziś mam pomysł na smaczną a co najważniejsze, szybką sałatkę śledziową. Składniki; 4 filety śledziowe solone a'la Matjas Seko pół obranego jabłka 1 mały por 3 ogórki kiszone 4 kawałki czerwonej konserwowej papryki sól, pieprz do smaku 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy(...)Przygotowanie;  Filety moczymy w wodzie około pół godz. lub dłużej. Odcedzamy i osuszamy. Kroimy na małe kawałki. Pora kroimy w plastry i przelewamy wrzątkiem. Odcedzamy, dodajemy do śledzi. Ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę, odciskamy z nadmiaru soku. Jabłko też kroimy w drobną kostkę i wszystko dodajemy do sałatki. Doprawiamy pieprzem i solą, jeśli jest taka potrzeba

Radość kipiąca uśmiechem.
Ziemniaczana sałatka ze śledziem i czarnuszką 235

śledzia z czarnuszką MIRKO od tak z kromką chleba, polecam A potem przygotujcie z niego tą pyszną sałatkę Składniki: 1 opakowanie śledzia z czarnuszką MIRKO 1 ziemniak 2 mniejsze ogórki konserwowe 2 jajka około 1 cm pora 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku opcjonalnie posiekana zielona pietruszka do podania(...)Przygotowanie: Ziemniaka gotujemy w mundurku, obieramy i kroimy. Dodajemy drobniej pokrojonego śledzia z czarnuszką i łyżkę cebulki z opakowania. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jajka (ugotowane wcześniej na twardo), ogórki i posiekany por. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez i jogurt naturalny. Mieszamy składniki, próbujemy opcjonalnie doprawiamy. Podajemy np. z odrobiną posiekanej zielonej pietruszki. Smacznego

Słodkie okruszki
Sałatka jarzynowa 210

SKŁADNIKI:                  4 ziemniaki pietruszka 3 marchewki 1/2 cebuli 1/2 jabłka 4 jajka na twardo 4 ogórki kiszone 1/2 puszki zielonego groszku 6 łyżek majonezu 2 łyżeczki musztardy saperskiej\ łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu WYKONANIE: 1.  Ziemniaki, pietruszke i marchew wyszorować. Nie obierać! Ugotować(...)wodzie ze szczyptą soli do miękkości warzyw ( ok 40 min ). Warzywa odcedzić, obrać ze skórek i pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć do dużej miski. 2. Jajka, cebulę, jabłko i ogórki pokroić w drobną kostkę. Przełożyc do miski. 3. Groszek odsączyć z zalewy i dodać do miski. 4. Wszystkie warzywa doprawić sola i pieprzem, dokładnie wymieszać. 5. Majonez wymieszać

Atlas Smaków
Świąteczna sałatka z tofu 271

średnich  ogórków konserwowych (ok 100 g) 1/2 średniej cebuli czerwonej  3 łyżki majonezu (u mnie sojonez) sól, pieprz Przygotowanie: Tofu, cebulę oraz ogórki konserwowe pokrój w drobną kostkę.  Przełóż do miski, dodaj kukurydzę oraz majonez.  Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj sól i pieprz do smaku. Ponownie wymieszaj.  Smacznego

wegujemy
Wigilijna sałatka śledziowa wg Aleex 241

naprawdę pysznie skomponowanych. Jeśli jej nie znacie, koniecznie sięgnijcie po ten przepis. Na pewno się nie zawiedziecie. Składniki: • 3 filety śledziowe solone • 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach • 1 słoiczek ogórków konserwowych • 1 cebulka • 2 pęczek szczypiorku • 4-5 łyżeczek groszku z puszki • majonez • pieprz Sposób przygotowania: 1. Śledzie namoczyć przez ½ godziny, pokroić w kostkę. Jeśli(...)kupujemy filety zapakowane w sklepie – nie moczymy ich. 2. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. 3. Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę. 4. Szczypiorek posiekać. 5. Ogórki pokroić w kostkę. Jeśli są malutkie – wystarczą plasterki. 6. Wszystkie składniki włożyć do miski. Wymieszać. 7. Dodać szczypiorek i groszek. 8. Doprawić pieprzem i (ewentualnie). 9. Wymieszać z majonezem

W mojej kuchni
Dorsz w cieście piwnym z sosem tatarskim 229

jajko łyżeczka ostrej papryki szczypta soli szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 500g dorsza olej do smażenia Sos tatarski – składniki 8 pieczarek marynowanych 2-3 ogórki konserwowe 1/2 cebuli 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy szczypta soli szczypta pieprzu Dorsz w cieście piwnym – przepis Dorsza myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie dzielimy na mniejsze kawałki(...)cieście i smażymy na rozgrzanym oleju ok. 4 minut z każdej strony. Po usmażeniu odsączamy dorsza z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Sos tatarski – przepis Cebulę, pieczarki i ogórki kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Składniki mieszamy z majonezem i musztardą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.   Dorsza podajemy razem z sosem tatarskim. Spróbujcie… A jeśli szukacie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Najlepsza sałatka śledziowa 235

podania, a najbardziej sałatki i dziś Wam proponuję bardzo prostą i jeszcze pyszniejszą sałatkę. Może zagości na Waszych wigilijnych stołach jako "Jedna z dwunastu"? Składniki: 4 średnie ziemniaki 2 ogórki kiszone 1 jabłko 1 cebula 250 g filetów śledziowych (ja użyłam Matjasów od Seko) 2 jajka(...)twardo 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy  sól i pieprz do smaku Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Śledzie kroimy w kostkę, podobnie jajko, jabłko i ogórki, cebulę i ugotowane ziemniaki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy. Polewamy całość majonezem wymieszanym z jogurtem naturalnym i musztardą

Cynamonowe szczęście
SAŁATKA ŚLEDZIOWA 184

filetów śledziowych a’la matias *  3-4 średnie ziemniaki * 3-4 jajka * 1 duża cebula * 1 puszka groszku konserwowego  (użyłam groszku Jamar) * 1 jabłko * 4-5 ogórków konserwowych * 1-2 łyżki majonezu * sól i pieprz(...)smaku * garść posiekanej natki kopru Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, jajka na twardo. Wszystko obrać ze skórki i skorupek i pokroić w niedużą kostkę. Cebulę, jabłko (bez skórki) i ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Śledzie zalać wodą i odstawić na około godzinę. Po tym czasie osuszyć je ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę.Groszek konserwowy odsączyć z zalewy.  Wszystkie

Zrób to smacznie
Jak zrobić klasyczny tatar wołowy? 421

zazwyczaj mieszam wszystko razem i formuje mniejsze, zgrabne porcyjki, ale to już rzecz gustu, jak kto woli. Składniki: 300g chudego mięsa wołowego: polędwica wołowa lub ligawa 1 cebula 2 ogórki kiszone 2 żółtka 1 łyżeczka przyprawy Maggi 1 łyżka oliwy sól, pieprz, opcjonalnie szczypta chilli   *** Mięso dokładnie myjemy i osuszamy *** *** Następnie polędwice wołową lub ligawę mielimy w maszynce(...)surowymi żółtkami i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, maggi, oliwą oraz opcjonalnie chili *** *** Z doprawionego mięsa formujemy kuleczki ( najlepiej robić to wilgotnymi dłońmi ) i układamy na talerzu. Cebulę oraz ogórki drobno kroimy i układamy obok mięsa. Tatar na zdjęciu poniżej wykonanałam z podwójnej porcji składników *** *** Tatar podajemy schłodzony, tego samego dnia, w którym został przygotowany *** *** SMACZNEGO *** Polecam także

Blog z Apetytem
Sałatka z tuńczyka w muszlach makaronowych 7700

innej, ale również bardzo smacznej, sałatki podanej w muszlach makaronowych: PRZEPIS TUTAJ   Składniki: 20 muszli makaronowych 1 puszka tuńczyka w oleju 10 dkg żółtego sera 4 jajka 2 ogórki kiszone 1 czerwona papryka 4 łyżki kukurydzy konserwowej 2 łyżki majonezu(...)łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka (mała) musztardy 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz     *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach *** *** Paprykę oraz ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę *** *** Tuńczyka odsączamy z zalewy i delikatnie rozdrabniamy widelcem *** *** Żółty ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach *** *** Wszystko przekładamy do miski. Dodajemy posiekany koperek oraz

Blog z Apetytem
Sałatka z tuńczykiem i kapustą pekińską 258

się na nadchodzący świąteczno-sylwestrowo-karnawałowy czas, na każdą imprezę będzie jak znalazł :) Składniki: (Inspiracja: " Mgotuje ") 1 mała lub 0,5 dużej kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 4-5 ogórków konserwowych 3-4 ugotowane na twardo jajka  1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 mała czerwona cebula (dobrze by było(...)gdyby nie była za ostra) sól, pieprz majonez ew. kiełki (ja posypałam sałatkę delikatnie kiełkami brokuła, ale spokojnie można je pominąć)   Kapustę poszatkować, wrzucić do sporej miski. Paprykę, ogórki, jajka pokroić w średnią kostkę, dodać do kapusty. Tuńczyka odsączyć z zalewy, jeśli nie jest w kawałkach, delikatnie widelcem podzielić go na mniejsze części, dodać do warzyw. Cebulę posiekać

Simply Food
Świąteczna sałatka jarzynowa 400

jarzynową? Ja bardzo, a jej wyjątkowość dla mnie polega na tym, że jem ją tylko w święta. Składniki 4 ziemniaki 3 marchewki 1 pietruszka 5 jajek 1/2 cebuli 4 ogórki kiszone 1/2 jabłka 1 mała puszka zielonego groszku 1 słoik (ok. 300 g) majonezu 2 łyżeczki musztardy Przygotowanie Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę umyj, nie obieraj. Włóż do dużego garnka(...)włóż do dużej miski. Jajka ugotuj na twardo, pokrój w kosteczkę i dodaj do miski, do pokrojonych warzyw. Cebulę i jabłko obierz i pokroić w małą kostkę pokrój. Ogórki pokrój w kosteczkę. Dodaj do miski razem z odsączonym groszkiem. Dopraw solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Majonez dodaj do sałatki razem z musztardą. Wymieszaj. Przełóż do czystej miski

Oka w rosole czyli KaFka gotuje

Proponowane wyszukiwania