muffinek. Przepis jest banalny i bardzo szybki, nie wymaga miksera, potrzebna jest tylko miska i łyżka ;) Co do składników to tak na prawdę możesz użyć różnych dodatków, a babeczki i tak wyjdą piękne i wyrośnięte :) Ja dodałam jagody goji i mieszankę ziarenek od Ziarenkowa , dokładnie Cynamonowy Raj , dzięki którym muffinki nabrały smaku i pięknego zapachu :) Muffinek wyszło 12, ale zawsze(...)połowę. Jednak odradzam :D moje zniknęły bardzo szybko, ponieważ wszystkim bardzo smakowały :) Są bardzo aromatyczne, dzięki korzennym przyprawom zawartym w mieszance ziarenek i lekko chrupiące :) Pychotka :) Składniki (12 babeczek) : - 80 g amarantusa ekspandowanego - 80 g mieszanki ziaren Cynamonowy Raj - 3 duże jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 łyżki jagód goji - miód/stewia/ksylitol (u mnie ok. 8 g stewii) Wszystkie
Zdrowie na języku :Psmakuje, a wiem, że jest niezwykle cenne pod względem zdrowotnym to i tak to zjem czy właśnie wypiję :) I Wam też radzę :) Z młodym jęczmień zrobiłam już babeczki, to znaczy krem do babeczek, a raczej muffinek dyniowych :) Widzieliście? Jeżeli nie to zapraszam TUTAJ :) A po młody jęczmień zapraszam do sklepu Coś dla zdrowia , gdzie obecnie kupicie go w promocyjnej cenie
Zdrowie na języku :Pschematów, podążać wyznaczonymi mi szlakami i posługiwać się przepisami. Uwielbiam za to iść na żywioł i nie zważając na ewentualne niepowodzenia, bawić się. I cieszyć tym, co robię. KRUCHE BABECZKI Z GRZYBAMI /autorski;/ na 18 sztuk ciasto: 3 szklanki mąki 250g masła 2 żółtka 1 całe jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia farsz: 750g leśnych grzybów (świeżych(...)białek. Odstawiam. Foremki do muffinek natłuszczam, wylepiam ciastem, nakłuwam i obciążam np. fasolą. Wstawiam do piekarnika i podpiekam przez 10 minut w 200 stopniach. Następnie usuwam obciążenie, a babeczki napełniam farszem. Z pozostałego ciasta wycinam gwiazdeczki za pomocą foremki do ciastek. Układam na wierzchu, smaruję rozbełtanym jajkiem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni na około17-20 minut
W kuchni Karmel-itkimasło pokrojone na małe kawałki, roztrzepane jajko i żółtka wymieszane z cukrem trzcinowym (kogiel mogiel). Dodajemy ulubiony ekstrakt i całość szybko zagniatamy. Jeżeli przygotowujecie kruche spody pod ciasto lub babeczki – ciasto nie musi być zwarte, można posłużyć się kruszonką którą wysypujemy do formy i lekko zagniatamy, tak aby nie było dziur. Jeżeli przygotowujecie ciasteczka, ciasto powinno być zwarte i wstawione(...)lodówki przed wycinaniem ciasteczek. W zależności od tego co przygotowujecie, czas pieczenia jest odpowiednio dłuższy. Jeżeli robicie: cienkie ciasteczka - czas to około 7-9 minut blaty pod kruche babeczki – czas to około 10-12 minut blat pod np. szarlotkę lub sernik – czas to około 12 minut (pierwsze pieczenie + ponowne pieczenie z masą) blat na mazurka - około 15 minut
Słodkie Przyjemnościkoziego sera, Gabryś przyniósł ze sobą hot dogi w cieście drożdżowym, Michał babkę ziemniaczaną, Daria czekoladowe ciasto z cukinią, a Przemysław z Luizą babeczki bezglutenowe. Ja zrobiłam kruche babeczki z kremem patissiere, tartę śliwkową i krajankę z bezą i budyniem. Na spotkaniu pojawił się również Kurczak, czyli Aga z Eksperymentalnie.com , Michał i Sabina
Słodkie Przyjemnościgotowego ciasta francuskiego naprawdę można szybko przyrządzić wiele smakołyków. Na dowód tych słów podzielę się dziś z Wami pysznymi sakiewko-babeczkami ;) idealne na trwający karnawał, jako przekąski na sylwester czy inne imprezy. Składniki: ciasto francuskie brokuł ser feta Sposób przyrządzenia: Rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy na kwadraty (z mojego ciasta wykroiłam 8). Na każdy kwadracik nakładamy po 1 różyczce brokuła(...)przeciwległe końce. Z tych "rogów" możemy ukręcić a'la ogonek wtedy będą imprezowo wyglądać ;) Ciasto francuskie można posmarować z zewnątrz roztrzepanym żółtkiem, ale nie musimy tego robić. Babeczki pieczemy około 15-20 minut (aż do zarumienienia) w 200 stopniach
upichcicswoj ulubiony przepis na baze do muffinek - zawsze sie udaje i jest naprawde prosty. Mozna do niego wrzucić dowolne dodatki i za każdym razem zachwycać się pysznymi babeczkami. Tym razem wersja z wisniami z kompotu - jadna z moich ulubionych. 1 jajko 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczka sody 1/2 szkl cukru (można więcej, ja dodaję tylko pół bo nie lubię bardzo słodkich babeczek a te dodatkowo będą słodsze dzięki wiśniom) dowolne dodatki (owoce, bakalie etc) - u mnie dziś wisnie bez pestek ze słodzonego kompotu Mokre skladniki (jajo, mleko i olej) wymieszać ze sobą. W drugim naczyniu wymieszać składniki suche (mąka, płatki, proszek do pieczenia, sodę
happycreatiff.blogspot.comproszkiem do pieczenia na stolnicę, najpierw zagnieść z samym tłuszczem, a następnie dodać pozostałe składniki. Z ciasta uformować kulę i wstawić do lodówki na ok. 30 min. Foremki na babeczki natłuścić. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować (nie za cienko), wycinać kółka i wylepiać foremki lub rwać po kawałku ciasta, robić okrągłe placuszki i nimi wylepiać foremki. Piec w temperaturze(...)stopni ok.15 min. Po upieczeniu zostawić do przestygnięcia, a następnie wyjąć z foremek. Babeczki można napełniać dowolną masą
Mix smakuefekt wywołuje uśmiech od ucha do ucha ;) Mimo, że święta już za nami, chciałam się z Wami podzielić tym pozytywnym widokiem :)) Z tej porcji ciasta wychodzi około 12 babeczek :) Składniki: Muffiny: 200 g mąki szklanka cukru pudru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody jajko 125 ml maślanki naturalnej 125g masła 175ml coca-coli 2 łyżki kakao Dodatkowo: czekolada(...)sprawdzać od czasu do czasu czy podczas stygnięcia nie spływają. Jeśli tak, należy je poprawić i się nie martwić, w końcu zastygną i będą się dobrze trzymały. Pomysł na babeczki podpatrzony na blogu Uczta ŁASUCHA. Przepis natomiast pochodzi z bloga Coś słodkiego, poproszę
Czerwona PorzeczkaMój nowy, absolutny i bezwzględny faworyt jeśli chodzi o muffinki. Nie myślałam, że babeczki mogą być tak pyszne! Wilgotne jabłka, słodka krówka i przeogromna ilość przepysznej kruszonki - nic dodać, nic ująć. Przepis pochodzi stąd: KLIK . Na stałe wpisuję je do mojego słodkiego menu - ku uciesze domowników, bo zniknęły szybciej niż się pojawiły. :-) (składniki na 20 babeczek w standardowym rozmiarze
Szefowa kuchniWiększość z Was tu i na fb miała chęć na babeczki dlatego tez teraz one a jutro wspaniała szarlotka! Zaintrygował mnie sam tytuł przepisu. Nie wiedziałam czego się spodziewać. I choć mi te babeczki wcale batona nie przypominały były nieziemsko pyszne! i po 2,5 szt. na głowę okazało się zdecydowanie za mało! Nawet wybredny Małżon wyczuwszy od razu płatki
Dzieje kuchennej WiewióryWstyd się przyznać ale cudowny owoc figi odkryłam dopiero w tym roku. Muszę przyznać, że to fantastyczne i tajemnicze owoce :) Przedstawiam przepis na babeczki z ich główną rolą. Składniki suche: czubata szklanka płatków owsianych szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 cukier waniliowy 3 łyżki swojego ulubionego musli pół szklanki brązowego cukru trzcinowego (może być też biały(...)Następnie figi kroimy na małe cząstki i wkładamy do ciasta w foremkach. I pieczemy około 25 min do suchego patyczka. Zajadamy z dżemem najlepiej z fig :)Wyszło 16 babeczek
Bon Appetit MałgorzatyNajszybszy deser-ciasto to chyba muffiny :) uwielbia je. Dziś odsłona z bananami, orzechami i boską nutellą. Dzięki bananom babeczki są wilgotne. Składniki: 2 szklanki przesianej mąki tortowej 1/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki oleju pół szklanki posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka mleka 1 jajko 2 dojrzałe banany, rozgniecione widelcem albo w blenderze 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka(...)sobą dokładnie mieszając łyżką. Ciasto wlewamy do foremek do 2/3 ich wysokości i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach C do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu babeczek, smarujemy je polewą czekoladową albo nutellą i przyklejamy po plasterku banana. Plasterki banana skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały
Bon Appetit MałgorzatyW zeszłym roku podczas świątecznych wyprzedaży kupiłam sobie piękne czerwone foremki do pierników. To co różniło je od tych, których używałam wcześniej to rozmiar. Są zdecydowanie
CiastkozercyPrzepis na słodką roladę pojawił się już na blogu ( można ją zobaczyć tutaj ), dziś czekoladowa rolada w wersji świątecznej ze śnieżynkami. Zamiast mandarynek przełożona jest bitą
Ciastkozercy