jeszcze dość... Dzisiejsza babka ma śliczny, pastelowo-różowy kolor, a smakuje i pachnie różą. Miałam jeszcze trochę konfitury, postanowiłam właśnie tak ją wykorzystać. Okazało się to bardzo dobrym pomysłem, babeczka bowiem wyszła wyśmienita. Pięknie pachnie, smak róży nie jest przytłaczający, tylko subtelny i taki w sam raz . Ciasto jest piaskowe, sypkie, ale się nie kruszy. W stosunku do oryginalnego przepisu(...)zmniejszyłam ilość cukru (wyszła idealnie słodka) i konfitury (akurat tyle było w słoiczku), nie ubijałam też osobno białek (w niczym to nie zaszkodziła - babeczka wyszła pulchniutka i lekka). Jeśli chcecie uzyskać intensywniejszy kolor, wystarczy dodać więcej barwnika. Coś jeszcze...? Ach, tak! Nie czekajcie do kolejnych Świąt, upieczcie ją sobie na weekend - z pewnością zdobędzie Wasze podniebienia. Babka różana Składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzesosami, - sam też smakuje dobrze, - świetnie smakuje z czystym czerwonym barszczem, - na okazjonalne stoły. - można ciasto puchate wyłożyć na większą blaszkę, na wierzch składniki i piec jak pizzę i babeczki, - świetne zamiast kanapaki do pracy, szkoły, w podróż, - można użyć też zwykłej mąki z glutenem, jeśli ktoś ją może jeść. UWAGI : - można ciasto puchate wyłożyć na większą blaszkę, na wierzch(...)składniki i piec jak pizzę i babeczki, - można użyć też zwykłej mąki z glutenem, jeśli ktoś ją może jeść. ZAJRZYJ pod LINKI : http://gotujzcukiereczkiem.blogspot.ie/2014/06/keks-z-szynka.html http://barepas.blogspot.com/2015/03/keks-winny-z-czym-tylko-chcecie.html
Tradycyjna kuchnia inaczejPrzepis na babkę znalazłam u Kasi ..u mnie wyszła 1 babka i 5 mini babeczek..Małe babeczki idealne były do koszyczka. 5 jajek 200 ml oleju 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka 2 szkl. mąki 1,5 szkl. wiórków kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 1 tabliczka białej czekolady [ u mnie gorzka] 1 łyżka mleka dowolne dodatki do dekoracji
Moje domowe kucharzenieMalutkie, puszyste, urocze babeczki wielkanocne o smaku cytrynowym. Są przygotowane z niezawodnego ciasta na babkę marmurkowa, na tyle małe, że zmieszczą się do jutrzejszego koszyczka święconkowego :) Jeśli nie posiadacie foremek do babeczek, możecie upiec je w silikonowych przeznaczonych do muffinek :) Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 g masła 4 jajka
Chocolate Muffin Blogwierzchu kulki „czopy” dołączone. Jak je odetniemy, to z pysznym nadzieniem zjeść możemy. Na słono lub z słodkimi dodatkami, jak miodem, czy ulubionymi dżemami. Ja broszki w kształcie jajek, babeczek przygotowałam i do koszyczka dodać je chciałam, ale dzieci je pozjadały, bo bardzo im smakowały. Będę musiała jeszcze ich przygotować i chociaż dwie schować. Składniki: 15 g świeżych drożdży(...)foremki, należy je wysmarować tłuszczem. Do każdej z nich nakładamy ciasto, tylko do połowy, przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeśli robimy je w foremkach na babeczki, to na ciasto dodajemy małą charakterystyczną dla broszek kulkę tzw. „czop”. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Brioszki smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy na ciemnozłoty
Moniki Smakołykichrzanu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę, łączę z margaryną. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję. Z ciasta wycinam krążki, którymi wyklejam małe foremki na babeczki. Piekę 12 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Resztki ciasta znów zagniatam. Z ciasta robię ok. 10 cm wałeczki. Wałeczki formuję w kształt litery C. Piekę 10 minut w temperaturze(...)kostkę. Rzodkiewkę ścieram na tarce o drobnych oczkach. Cebulę drobno siekam. Jajka łączę z cebulą i rzodkiewką. Dodaję majonez, chrzan oraz przyprawy. Mieszam. 4. Przygotowaną pastą wypełniam wnętrza upieczonych babeczek. Wbijam upieczone uchwyty, tak aby całość przypominała koszyczki
Tradycyjna kuchnia Kasiwodzie na 30-40 minut. Po tym czasie stawiamy jajeczka otworem do dołu na ręczniku papierowym. Następnie do środka każdej wlewamy troszkę oleju, obracamy dokładnie, nadmiar wylewamy. Foremkę na babeczki wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Ciasto na jajeczka: W jednej misce mieszamy mokre produkty (jajko, olej, sok pomarańczowy), w drugiej suche produkty (mąka, cukry, wiórki kokosowe). Suche produkty(...)nagrzanym piekarniku do 200*C przez 15-20 minut. Studzimy i delikatnie obieramy ze skorupki. Dekorujemy żółtym lukrem. Koszyczki: Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy silikonowe foremki na babeczki, wstawiamy do zamrażarki na 5-10 minut, wyjmujemy i smarujemy kolejną warstwą. Wstawiamy do zamrażarki na 60 minut. Delikatnie odrywamy od foremek, układamy jajeczka i stawiamy na babce
VioletoweKucharzenieJeśli spodobał się Wam pomysł na domowe ciasteczka markizy , dzisiejsze zajączki pewnie też przypadną Wam do gustu. Do ich zrobienia potrzebne będzie kruche ciasto, krem, nieco
Ciastkozercyprzez około 20 minut. Polewa jagodowa 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka jagód 1/2 łyżki soku z cytryny Wszystkie składniki utrzeć w moździerzu do uzyskania konsystencji polewy. Polać babeczki. Smacznego
Pełny talerzsię z degustacją jeszcze z godzinkę lub dwie po upieczeniu. Jeśli nie macie dostępu do ricotty, to możecie użyć mascarpone czy zwykłego zmielonego sera do serników, ale ricotta nadaje babeczkom nietypowy smak. Składniki: 500 g sera ricotty 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 2 jajka 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka(...)następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, kakao oraz roztopioną czekoladę. Masę przekładamy do papilotek na spód z ciasteczek. Obraną gruszkę kroimy na małe półksiężyce. Taki kawałeczek gruszki układamy na wierzchu serniczków. Babeczki pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu serniczki studzimy i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Jest to porcja na około 18 miniserniczków
upichcicSkładniki: na 12 sztuk 1 duży jogurt naturalny 2 jajka 0,5 kostki masła 0,5 kubka cukru 1 budyń waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Luźna KuchniaKażdy szuka tej ekstra babeczki, jedynej w swoim rodzaju, wiadomo, czasem trafi się zakalec, ale nie ma co się zrażać, trzeba szukać dalej ;) A tak już całkiem serio to mam świetny przepis na makową babkę, który pochodzi ze strony Śladami Słodkiej Babeczki . Robi się bardzo szybko, jest puszysta i mięciutka, ale ma jeden minus... znika błyskawicznie! :D Przepis na formę
Czerwona PorzeczkaBabka piaskowa, właśnie taka z dwukolorowego ciasta, jest jednym z pysznych i ciepłych wspomnień mojego dzieciństwa. Pyszną babeczkę piaskową piekła stryjenka Krystyna kiedy spodziewała się gości. Nie pamiętam zupełnie innych ciast w Jej wykonaniu za to smak babki mam w pamięci i znam doskonale. Zawsze bardzo ją lubiłam. Kiedy byłam mała i dopytywałam się dlaczego to ciasto nazywa się piaskowe(...)się podobało, że jemy takie niezwykle ciasto. Stryjenki Krystyny dawno już nie ma na tym świecie, ale babkę piaskową mogę upiec sama i powspominać... Wy też upieczcie sobie taką babeczkę bo jest naprawdę dokonała. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaDomowe ciasteczka markizy to mój dzisiejszy pomysł na podwieczorek. Zrobiłam je z kruchych maślanych ciasteczek i waniliowego kremu budyniowego, do tego odrobina kolorowych koralików i voila
Ciastkozercy