Jak uzyskać na bezglutenowym pieczywie delikatną, rumianą skórkę?
Jak uzyskać na bezglutenowym pieczywie delikatną, rumianą skórkę?
Każdy, kto próbował piec bezglutenowy chleb czy bułki wie, że ciasto to ma tendencję do wysychania. Pieczenie w bardzo wysokiej temperaturze (220 -250 stopni C) sprawia, że tworzy się na nim gruba, twarda i matowa skórka. Jest kilka sposobów jak temu zapobiegać:
na czas rośnięcia i pieczenia ciasta przykryj foremkę folią aluminiową lub drugą foremką o takim samym wymiarze - odwróconą do góry dnem;
przed wstawieniem do piekarnika spryskaj powierzchnię chleba wodą;
do piekarnika wstaw puszkę z wodą - ... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu głodny alergik
Autor
głodny alergik
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
bezglutenowe, pieczywo, pieczenie, ciasto, chleb, bułki, pomidor, placki, bez pieczenia, sok, zupa pomidorowa, marchewka, lekka, chleb razowy, drożdżowe, bułki bezglutenowe, ciasto z bezami, ciasto bez pieczenia, ciasta bez pieczenia, ketchup pomidorowy, ciasto z brzoskwiniami, ciasto drożdżowe, ciasta drozdzowe, lekkie ciasto, chleb mieszany, placki ziemniaczane, gotowana marchewka
Inne przepisy z głodny alergik
Dodaj komentarz