Wytrawna bruschetta ze swieżymi figami i serem

Wytrawna bruschetta ze swieżymi figami i serem

Wytrawna bruschetta ze swieżymi figami i serem

Figi z reguły kojarzą mi się z suszonymi owocami i Świętami Bożego Narodzenia, kiedy jako bakalie dodawane są do ciast. Przyznam, że nie często dane mi jest smakować tego śródziemnomorskiego przysmaku jako swieżego owocu, a szkoda, bo jest pyszny!! Dziś udało mi się zdobyć te ciemnofioletowe, spożywane na surowo. Pani w sklepie delikatnie dotykała każdej z fig i sprawdzała w ten sposób czy jest dojrzała, bo najlepsze są te bardzo mięciutkie. Trzeba przyznać, ze znała się na rzeczy)) Figi jedzone na sur... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Mia Cucina Sofieta

Autor

sofieta

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

figa, ser, lekka, miód, ser żółty, przepisy na święta, szynka, bułki, bruschetta, orzechy, sosy, szybkie przekąski, kolacja, cytryna, mak, pieczenie, przekąski, przekąska, boże narodzenie, susz, ciasto, ciasto na boże narodzenie, pieczeń z szynki, pieczona szynka, szybkie bułki, pyszne ciasto, pyszne sosy, ciasto z orzechami, szybkie ciasto, szybki ciasto

Inne przepisy z Mia Cucina Sofieta

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Hania-Kasia, 27 czerwca 2012 01:32:52

W Polsce o tej porze roku chyba trudno będzie kupić świeże figi - o ile dobrze pamiętam, pojawiają się u nas nieco bliżej jesieni.

sofieta, 27 czerwca 2012 02:08:47

Te sa wczesniejsze, nie sa tak czerwone jak te jesienne, ale i tak dobre. w Polsce teraz figi chyba tylko z importu.. hiszpanskie, portugalskie albo wloskie. kiedys jadlam takie same e srodku lata w Lisbonie...pozdrawiam imienniczke))

Forex, 29 czerwca 2012 17:20:08

Świetny przepis!

sofieta, 29 czerwca 2012 20:25:15

Florex, milo mi, ze sie podoba))

italia od kuchni, 30 czerwca 2012 18:26:55

Z szynką uwielbiam figi, a moje ostatnie odkrycie, to uch połączenie a anchois. Spróbuj!