Polvorones de avellena - polworony z orzechami laskowymi

Polvorones de avellena - polworony z orzechami laskowymi

Polvorones de avellena - polworony z orzechami laskowymi

Tym razem słodki smak Hiszpanii. Polworony - ciasteczka zazwyczaj małe, zrobione z mąki, smalcu i cukru, pieczone w gorącym piekarniku. Delikatne, w ustach rozpadają się prawie na pył. Stąd nazwa, od hiszpańskiego słowa polvo - proszek, puder, pył.Typowa bożonarodzeniowa słodkość w Hiszpanii, ale popularna jest w całym świecie hiszpańskojęzycznym, aczkolwiek w różnych państwach może oznaczać coś odrobinę innego. W Hiszpanii można je dostać w każdym sklepie spożywczym, zaś w okresie świątecznym i przed Wigilią, d... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Grahamka, weka i kajzerka

Autor

MarcinH

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

orzechy, orzechy laskowe, mielone, ciasteczka, pieczenie, ciasto, siekane, jajko, bagietka, sezam, bułki, chleb, pieczywo, cynamon, słodkie, świąteczne, świąteczne przepisy, bożonarodzeniowe, chleb na zakwasie, drugie danie, ciasto z masa, ciasta z masa, ciasteczka bożonarodzeniowe, bułka pszenna, ciasteczka swiateczne, świąteczne ciasteczka, przepis na coś slodkiego, ciasto z orzechami, pieczeń z mielonego, ciasta tortowe

Inne przepisy z Grahamka, weka i kajzerka

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.