Już od dawna słyszałam od Małżona, że ma chęć na coś z baraniny. Żeby nie było, nie robiłam jej nigdy a i nie jest to popularne
Dzieje kuchennej Wiewióryaromat.Odpowiednia ilość imbiru spowodowała to, że jego aromat jest delikatnie wyczuwalny, ale jednak nie zdominował jednak smaku. Zmielone orzechy włoskie przyciemniły kolor. Pomarańcza dodała nowego, ciekawego akcentu. Użyłem siekanej skórki z pomarańczy w cukrze, ale jeśli jej ktoś nie ma, można użyć startej skórki z pomarańczy. Troszeczkę to zmieni doznania smakowe - przy skórce startej aromat pomarańczy będzie wyczuwalny jednocześnie(...)aromatem imbiru. Przy siekanej skórce w cukrze, smak pomarańczy gwałtownie pojawi się, jeśli akurat podczas jedzenia polworona nagryzie się skórkę w ciasteczku.Niezależnie jednak od tego, czy skórka tarta, czy siekana, polworony sa świetne. I zachęcam do eksperymentowania ze smakami polworonów.Wpis znalazł się na liście Na zakwasie i na drożdżach. Składniki (na ok. 30-35 polworonów
Grahamka, weka i kajzerkaokruszki sera i drobinki czosnku. Oczywiście ten sposób wymaga więcej pracy, ale jeśli chcecie zrobić naprawdę dobre pesto, bierzcie nóż albo mezzalunę i zabierajcie się za siekanie:) Poniżej znajdziecie recepturę zarówno na "pesto siekane", jak i robione w moździerzu. Wybór metody pozostawiam Wam - sama lubię obie - czasem wolę sobie posiekać, czasem chcę się wyżyć i stłuc bazylię w moździerzu(...)Teraz dodaj połowę startego parmezanu i wszystko posiekaj. Dodaj resztę parmezanu i siekaj dalej. Siekaj i siekaj aż wszystkie składniki pesto będą bardzo drobno pokrojone. Teraz przełóż je do miski i polej kilkoma łyżkami oliwy. Wymieszaj, ewentualnie dopraw solą i gotowe! "Pesto siekane" możecie przechowywać w lodówce przez 2 dni (wtedy należy polać posiekane składniki oliwą, schować do lodówki
Chilli Czosnek i Oliwaubijania, etc. - składniki po prostu miesza się w misce. Polecam podać je z kleksem gęstego jogurtu greckiego zmieszanego z odrobiną wody z kwiatów pomarańczy, kawałkami czerwonych pomarańczy i grubo siekanymi pistacjami. Smakuje egzotycznie, kwiatowo-owocowo, po prostu cudownie! 180 ml oleju słonecznikowego 240 ml soku pomarańczowego (użyłam świeżo wyciskanego z czerwonych pomarańczy) 160 g dżemu z pomarańczy(...)drobno siekaną skórką (użyłam marmolady pomarńczowej z Lidla) 4 średnie jajka otarta skórka z 1 pomarańczy 70 g drobnego cukru do wypieków 70 g wiórków kokosowych 90 g mąki pszennej 180 g semoliny (zastąpiłam kaszą manną) 2 łyżki zmielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na syrop: 200 g drobnego cukru do wypieków 140 ml wody 1 łyżka wody
KUCHARNIAoczywiście jest o wiele lepsze gdy użyjemy do niego świeżych liści. Wtedy część z nich drobno siekam, a część zostawiam w całości co powoduje, że danie wygląda ciekawe i mamy różnorodność faktur. Składniki (na 4 porcje) 300 g makaronu spaghetti 1/2 kg mrożonego siekanego szpinaku 4-6 ząbki czosnku 4 jajka 2 łyżki oliwy z oliwek ser parmezan Sól(...)pieprz do smaku Sposób przygotowania Makaron spaghetti ugotować zgodnie z zaleceniami producenta. Jajka ugotować na twardo. W rondelku na dobrze nagrzanej oliwie podsmażyć czosnek. Drobno siekany, badź wyciśnięty przez praskę. Uważać by nie przypalić. Wrzucić rozmrożony wcześniej szpinak i co jakiś czas mieszać. Dodać jajka pokrojone w drobną kostkę. Dodać sól/pieprz do smaku. Na koniec wrzucić ugotowany wcześniej
Mr. Tastełososia znanej Wam dobrze firmy Super Fish, niedawno wypuścili ekskluzywną linię Prestige i ten własnie produkt znalazł się na talerzu. Do tego zapiekane z oliwą z oliwek pomidorki śliwkowe, siekany świeży szpinak, oryginalny włoski makaron spaghetti o moim ulubionym kształcie Bucatini i cienka wstążka zielonego ogórka sprawiły, że nasze kubki smakowe oszalały, a my na czas jedzenia przenieśliśmy się(...)kilka pomidorków śliwkowych 1 nieduży ogórek 1 garś ć świeżego szpinaku Wykonanie: Od czego zaczynamy? Oczywiście od pesto! Na suchej i gorącej patelni lekko rumienimy orzeszki pinii. Liście bazylii siekamy, po czym wkładamy częś ć do moździerza i rozcieramy. W trakcie rozcierania dodajemy na przemian starty drobno parmezan, czosnek, orzechy i ponownie bazylia. Na końcu dodajemy oliwę z oliwek
Blondynka Gotujefirmy - bardzo dziękujemy :) Piernikowe bajaderki z rumem SKŁADNIKI: 500 g piernika 100 g skórki cytrynowej HELIO 3-4 łyżki rumu 3 łyżki masy korówkowej kajmak HELIO 2 łyżki siekanych orzechów włoskich HELIO 1 łyżka siekanych płatków migdałowych biała posypka lub wiórki kokosu do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Piernik drobno kruszymy i przekładamy do miski. Następnie dodajemy rum, masę krówkową(...)skórkę cytrynową i siekane orzechy i migdały, całość mieszamy. Z powstałej masy formujemy kuleczki, które obtaczamy w białej posypce lub wiórkach kokosu. Odkładamy na 2 godziny do lodówki. Do przygotowania piernikowych bajaderek użyłam produktów otrzymanych od firmy HELIO . Skórka cytrynowa jest idealna do takich słodkości, kajmak i orzechy również spasowały do piernika. Osobiście bardzo lubię skórkę
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWpis znalazł się na liście Na zakwasie i na drożdżach. Składniki (na ok. 50-60 polworonów):300 g mąki tortowej300 g smalcu300 g cukru 100 g mielonych migdałów75 g siekanych migdałów1 jajkoszczypta soli40 g kakopłaska łyżeczka mielonego cynamonucukier puder do posypania Przygotowanie polworonów:Mąkę, migdały mielone i siekane umieść w oddzielnych pojemnikach żaroodpornych, wstaw do piekarnika i praż(...)piekarniku. Mąkę i migdały można uprażyć wieczorem na dzień przed robieniem polworonów, mogą wtedy spokojnie stygnąć całą noc.Wsyp do dużej miski mąkę, cukier, sól, kakao, cynamon, migdały mielone i siekane. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj jajko i miękki smalec. Ręką wyrabiaj kilka minut, aż do połączenia się wszystkich składników i uzyskania masy o jednolitej strukturze. Masa będzie dość mięka
Grahamka, weka i kajzerkaprzepisie wykorzystujemy masę makową z puszki i już zmielony suchy mak. Przeważnie gotowe masy makowe w polskich sklepach są ubogie w bakalie, więc ja dodatkowo dodaję jeszcze rodzynki, siekane orzechy, migdały i skórkę pomarańczową. Wy możecie dodać do masy makowej to co lubicie, do masy makowej dodaję też cukier, czasami miód, oraz odrobinę bułki tartej (opcjonalnie) do jej zagęszczenia(...)szklanki cukru pudru 1-1,5 łyżki soku z cytryny cukrowe gwiazdki do dekoracji Gotową masę makową przekładamy do miski, dodajemy suchy, mielony mak, oraz bakalie: posiekane rodzynki, siekane migdały, orzechy, dodajemy cukier i na końcu pianę ubitą z białek. Delikatnie mieszamy całość, aż wszystko równomiernie się połączy. Jeśli masa makowa jest za luźna dodajemy odrobinę bułki tartej. Blachę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczerwona i żółta papryka ( u mnie 5 sztuk ) 30 dag mięsa mielonego drobiowego 100 g ugotowanego ryżu pół pęczka świeżej pietruszki 3 otarte listki suszonej mięty 3 łyżki siekanych orzechów włoskich 1 średnia cebula 2 ząbki(...)czosnku sól i pieprz wywar warzywny żółty ser przecier pomidorowy Paprykę myjemy, odcinamy gorą część i usuwamy środek wraz z nasionami. Siekamy drobno cebulę i czosnek. Podsmażamy na oleju. Na drugiej patelni rumienimy na łyżeczce oleju siekane orzechy włoskie. Mieszamy ze sobą zawartość dwóch patelni. Dodajemy ryż, pietruszkę i mięte. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nakładamy farsz
Atlas SmakówSezon na młodą kapustę w pełni, więc postanowiłam przygotować ją w mojej ulubionej postaci. Gęsta, aromatyczna, delikatna, skąpana w słodkiej śmietanie, przyprószona siekanym, pachnącym koperkiem. Pycha!!! Cały rok czekam właśnie na nią! Polecam! Składniki na młodą kapustę z koperkiem i śmietaną 1 nieduża, młoda kapusta(...)rosołu 1 mały listek laurowy 1 ziarno ziela angielskiego 100-150 ml śmietanki 30% (ewentualnie 18% do zup i sosów) 1 pełna łyżka mąki pszennej 3 łyżki siekanego koperku sól pieprz Rosół zagotowujemy z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego, kapustę siekamy i dorzucamy do rosołu, gotujemy do miękkości. Mąkę mieszamy ze śmietanką, wlewamy do ugotowanej
Rozpustne gotowaniechoć dzięki tego rodzaju „zapychaczom” uzyska się pewnie jeden albo i dwa kotlety więcej, to czy „jajecznica na bułce” na pewno będzie lepsza niż „czyste” mięso? Często stosowaną siekaną zwykłą cebulę wolę zastąpić szalotką – kotlety są smażone, a szalotka lepiej niż zwykła cebula zachowuje smak i aromat pod wpływem wysokich temperatur. Kotlety powinny być w miarę cienkie(...)chleba. Kotlety mielone z szynki i wędzonego boczku 2015-05-04 22:30:29 Tradycyjne kotlety mielone w bardziej wyrafinowanym wydaniu – z szynki wieprzowej i wędzonego boczku, z dodatkiem siekanej szalotki. Poznaj nasze techniki, dzięki którym zrobisz najlepsze mielone kotlety. Zapisz przepis Drukuj Składniki 600g mielonej szynki lub biodrówki wieprzowej 150g średnio przerośniętego parzonego wędzonego boczku bez skóry
Kulinarna Pokusakotleciki zastępując schab kurczakiem, można wykorzystać piersi z kurczaka lub mięso z udek, mięso z indyka też się nadaje. Przedstawiam Wam mój pyszny pomysł na smażone kotleciki z siekanego schabu. Składniki: 8 plastrów schabu 1 mała czerwona papryka 2 łyżeczki musztardy z wędzoną papryką 1 cebula 2 łyżki jogurtu greckiego 2 jajka 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki(...)ziemniaczanej sól i pieprz kolorowy do smaku 1 łyżka siekanej pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Plastry schabu kroimy w drobną kostkę. Z czerwonej papryki usuwamy gniazdka nasienne i wraz z cebulą również kroimy w drobną kostkę. Do posiekanego drobno schabu dodajemy paprykę wraz z cebulą, do masy dodajemy 2 jajka, jogurt, musztardę, mąkę kukurydzianą i mąkę ziemniaczaną, dodajemy siekaną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępodawać, najsmaczniejszy jest zaraz po upieczeniu. Piernik jest miękki po upieczeniu, a dzięki kakao ma lekko czekoladowy smak. Piernik został przełożony pysznym czekoladowym kremem, a czekoladowa polewa została posypana siekanymi orzechami. Czekolada i orzechy to według mnie idealne połączenie. Ten piernik można upiec na ostatnią chwilę w samą Wigilię. Na 100% jego smak zachwyci gości zgromadzonych przy świątecznym stole(...)rondelka, roztapiamy na bardzo małym ogniu, dosypujemy cukier, dodajemy 2 łyżki mleka i kakao. Mieszamy do momentu aż nie będzie grudek. Ciasto smarujemy polewą czekoladową, dla dekoracji posypujemy siekanymi orzechami i cukrowymi gwiazdkami. Możemy zamiast polewy rozpuścić czekoladę i posmarować wierzch ciasta. Wstawiamy ciasto do lodówki, aby krem i polewa stężały. Ciasto piernikowe można podawać po ok. 30 minutach
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękoperku ½ łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka majeranku 3 łyżki siekanego szczawiu Sok z cytryny Sól Pieprz Szczypta cukru Dodatkowo 2 łyżki tartego żółtego sera Wiórki masła 1 łyżka siekanego koperku Wykonanie: Rybę układamy w naczyniu do zapiekania, solimy i ścieramy na nią skórkę z cytryny. Zabezpieczamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godziny. Do naczynia dodajemy
Smaki Ewy