cukru ½ łyżeczki wanilii Wykonanie Mąkę na kruche ciasto przesiewamy, dodajemy cukier puder, sól a następnie pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i całość siekamy nożem. Dodajemy żółtko, siekamy ponownie i wszystko sprawnie zagniatamy (w razie potrzeby można dodać łyżkę zimnej wody).Ciastem wylepiamy dno dużej tortownicy i wstawiamy do piekarnika na 165-170stopni
w mojej kuchnigrecki, pieprz , majeranek,sól, gałkę i dokładnie mieszamy . Następnie dzielimy na połowę i jedną część wykładamy do naczynia do zapiekania , wysmarowanego olejem -ugniatamy . Drugą część użyjemy za chwilę . Pieczarki siekamy , cebulkę obieramy i także siekamy drobniutko , wszystko podsmażamy na złocisty kolor , dodając mięso mielone , solimy , doprawiamy pieprzem i smażymy ciągle mieszając około 6 minut . Po tym czasie , wykładamy farsz
Ogrodnik w podróżyłyżki jogurtu greckiego Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (na 100 g makaronu, 1 litr wody i 10 gram soli),. Jajka i ogórki kroimy w drobną kostkę. Siekamy drobno cebulkę. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Siekamy natkę pietruszki i szczypiorek. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy sos z majonezu wymieszanego z jogurtem. Delikatnie mieszamy, posypujemy jeszcze czarnym pieprzem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnawet mleczko kokosowe (w bardziej wyszukanej wersji). Ale zapewniam Was, ze w tej klasycznej odsłonie jest przepyszna:) Podałam ją z prażonymi ziarnami słonecznika, ale sprawdzi się tu również dynia, siekane orzechy albo po prostu czosnkowe lub ziołowe grzanki. Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 600 g młodej marchewki (w sezonie) 1 pietruszka (w korzeniu) 2 średnie lub cztery małe ziemniaki
Słodko-Słony Świat Ilonyśmietanką i powoli wlewamy do kalarepki ( jak już będzie miękka -próba widelcem ) , mieszając cały czas , po doprowadzeniu do wrzenia i uzyskaniu konsystencji sosu , wyłączamy gaz . Doprawiamy pieprzem i posypujemy siekanym koperkiem , mieszamy i można serwować " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Kalarepka w maślanym sosie
Ogrodnik w podróżyPodobna do pasztetu, ale bardziej niezwykła. Najlepsza z grubomielonym mięsem i siekaną wątróbką. Arcyciekawa po przekrojeniu. Łączy wytrawny smak ziół ze słodkością pomarańczy i śliwki kalifornijskiej. Składniki: 500g mięsa mielonego (ja daję pół na pół drobiowe i wieprzowe) 300g wątróbki drobiowej (lepiej z kurczaka, niż indyka) 300g boczku w plastrach (ja akurat tutaj miałam taki szeroki parzony, 10 plastrów
Pociąg Do Kuchninastępnie dokładnie płuczemy ją w sitku zimną wodą. Po tej czynności gotujemy ją w proporcjach 2:1 - aż do wyparowania wody, 10-15 minut powinno starczyć. 2. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki, cebulkę i paprykę kroimy w kostkę, natkę pietruszki i szpinak również drobno siekamy. 3. Do ugotowanej soczewicy dodajemy pokrojone składniki oraz sezam, słonecznik, migdały i płatki zbożowe
Bananowe Poletego typu twardsze ciasta kruche są potrzebne np. jako baza do serników lub na spody do babeczek, Z reguły dodajemy zimne masło (prosto z lodówki) do przesianej mąki i siekamy całość nożem (nie dotykamy dłońmi! Dlaczego? Ponieważ ciasto ogrzeje się ciepłem naszej dłoni i po upieczeniu będzie zbyt twarde) (choć istnieją też przepisy z użyciem masła w temperaturze pokojowej - wtedy(...)kruchość. Czasem dodajemy do ciasta żółtka gotowane (często w przepisach na mazurki) - powodują one poprawę kruchości ciasta, Czas na wykonanie ciasta! Mąkę z cukrem i masłem w pierwszej kolejności siekamy nożem nie dotykając poszczególnych składników, dopiero gdy masło będzie w malutkich kawałeczkach dodajemy resztę składników i zagniatamy szybko ciasto, dotykając ciasto dłonią jak najkrócej jak tylko się da. Wyrobione ciasto
psgotujemyfasoli salsa: zielona papryka 4 dymki 150 g pomidorków koktajlowych oliwa ev biały ocet winny jogurt do podania Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C. Czosnek i cebule obieramy i drobno siekamy razem z chili i łodyżkami kolendry. Składniki wkładamy do szerokiego garnka do zapiekania i podsmażamy na średnim ogniu z 2 łyżkami oliwy. Dorzucamy przyprawy i mieszając smażymy ok 15 minut(...)minut przed końcem czasu dodajemy odcedzona fasolkę. Ew. możemy sos w trakcie pieczenia rozrzedzić wodą. Dymki i paprykę bez gniazda nasiennego oraz pomidorki i kolendrowe listki siekamy. Składniki doprawiamy 2 łyżkami oliwy, łyżeczka octu. Gdy mięso zacznie się rozpadać całość doprawiamy i posypujemy resztą listków kolendry. Podajemy z salsa i kleksem jogurtu. Idealnie pasuje do pieczonych warzyw ale również
Dzieje kuchennej Wiewiórytemu zobaczyłam w program Pani Dykiel i od tamtej pory umiem je zrobić. 1 kg ziemniaków, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka soli, 1 gałązka rozmarynu - siekany świeży, 100 gram masła, odrobina do smaku skórki z cytryny Ugotuj ziemniaki i przepuść przez praskę do miski, w której będzie wyrabiane ciasto. Kiedy wystygnie, lekko ugnieć. Podziel
AZgotuj!rondlu rozgrzej ok łyżkę oleju i wrzuć pokrojony w talarki białą część pora. Często mieszaj. Dolej białe wino, odparuj. Dodaj przyprawy. Na koniec dodaj szczyptę estragonu lub łyżeczkę świeżo siekanego. Na patelni rozgrzej oliwę wsyp orzeszki piniowe i rodzynki niech się zrumienią. Wyjmij na bok na talerzyk. Włóż na patelnię umyty szpinak i chwilę mieszaj, aż liście się
AZgotuj!zdjąć z tofu, gdyż nie posmarowałam tofu olejem i przywarło. Więc polecam zanim zaczniecie tofu grillować posmarować lekko olejem. 2 piersi z kaczki / opakowanie naturalnego tofu 2 cm siekanego drobno świeżego imbiru opakowanie szpinaku baby dymka świeża kolendra ( dużo) sos: z z limonki i połówki pomarańczy 2 łyżki sosu rybnego ( ja dałam mniej bo nie przepadam
AZgotuj!cukru drobnego 3/4 kostki masła 1,5 kg jabłek które nie rozpadną się podczas pieczenia posiekane w cieniutkie plasterki 1 łyżeczka cynamony sok z połówki cytryny Mąkę z masłem siekamy na stolnicy, dodajemy cukier i żółtka i siekamy dalej. W ostatnim momencie zagniatamy kulę. Jeśli będzie bardzo kruche dolewamy 2 łyżki lodowatej wody - u mnie tak nie było. Ciasto
AZgotuj!sosów, jako przystawka lub lekki obiad. SKŁADNIKI: 6 sztuk dużych pieczarek 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej Mazurska Perłowa Średnia Kupiec 200g bobu 2 jajka sól pieprz czarny 2 łyżki siekanej natki pietruszki 1 pomidor oliwki czarne oliwa z oliwek Kaszę jęczmienną przepłukać pod bieżącą wodą i ugotować w 1 szklance osolonej wody. Kasza ma być miękka, a płyn musi odparować
https:KKuchniaMniamłyżeczka octu winnego sól morska świeżo mielony pieprz czarne oliwki do przybrania PRZYGOTOWANIE Pomidory i obranego ogórka kroimy w kostkę. Jeśli dodajemy paprykę - usuwamy gniazda nasienne i również siekamy w kosteczkę. Cebulę kroimy w piórka lub siekamy - według własnych preferencji. Oliwę łączymy z octem, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy warzywa i mieszamy. Rozkładamy do miseczek. Ser ścieramy na tarce
Moje Kuchenne Rewelacje