manny 1 kostka masła 4 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego polewa: 200 g gorzkiej czekolady 1 galaretka zielona 200 ml wrzącej wody dodatkowo: 100 g siekanych orzechów włoskich 300 ml kawy VASPIATTA PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajka, dodajemy żółtko, miód i kefir, cukier, sodę oraz proszek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisuszone natka pietruszki 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól do smaku PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Czosnek obieramy i drobno siekamy, zarumieniamy go na rozgrzanym oleju, wyłączamy grzanie, dodajemy ugotowany makaron. Natkę pietruszki drobno siekamy, część dodajemy do makaronu – mieszamy całość. Pomidory suszone i mozzarellę kroimy w kostkę. Puszki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimałymi porcjami do masy i delikatnie mieszamy trzepaczką, aż masa będzie jednolita. Chłodzimy w lodówce. Na wystudzony blat bezowy wykładamy połowę masy czekoladowej, posypujemy obficie wiśniami w alkoholu i siekanymi orzechami. Przykrywamy resztą masy czekoladowej i drugą bezą. Delikatnie dociskamy. Wierzch dekorujemy wiśniami oraz listkami melisy
Pyry na Gazstudzimy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Grzyby (zarówno do zupy jak i do uszek) gotujemy w niedużej ilości wody (wywar zachowujemy). Kilka pozostawiamy do barszczu, resztę drobno siekamy. Wywar z gotowania grzybów łączymy z 1l bulionu. Dodajemy pokrojone w kostkę buraki, opieczoną cebulę, ziele angielskie, liść laurowy i ziarna pieprzu i gotujemy na małym ogniu aż barszcz nabierze(...)straci kolor! Uszka: W garnku rozgrzewamy łyżkę masła i przesmażamy na niej kiszona kapustę. Podlewamy niewielka ilością wody i dusimy do miękkości dolewając wody w razie potrzeby. Kapustę drobno siekamy. Łączymy z grzybami, łyżką masła, sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Z maki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkować i wykroić koła. Na środek
Pyry na Gazgodzinę.Rozgrzewamy patelnię i na średnim ogniu, na niewielkiej ilości tłuszczu, smażymy z obu stron po 4 minuty. Uważamy by marynata nie przypaliła się!!!Podajemy z ryżem, posypujemy siekanymi pistacjami
Dzieje kuchennej Wiewióryratatuj:1 bakłażan2 czerwone papryki1 łyżka oliwysól, pieprz200 g kaszy jaglanejPRZYGOTOWANIE kurczaka w sosie pieczarkowym:Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki. Pieczarki myjemy, osuszamy i siekamy w plasterki. Szalotkę siekamy i zrumieniamy na oliwie. Dodajemy pokrojonego kurczaka i przesmażamy. Następnie dodajemy pieczarki i rozmaryn. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem ok. 6 min. Mieszamy i dodajemy
kulinarnyJaCoś prostego co urozmaici śniadanie, tosty czy mini kanapeczki na imprezie. Masełko z siekanymi suszonymi pomidorami, suszoną szałwią i odrobiną pasty chilli. Zapraszam :)Na 125 g masełkaCzas przygotowania: 60 minutSkładniki:100g masła 82 % tłuszczu25g suszonych pomidorów z zalewy z oleju słonecznikowegoszczypta suszonej szałwiiszczypta pasty chillisól himalajskaPrzygotowanie:1/ Do miski wrzucamy pokrojone masło. Do masła o temperaturze pokojowej dodajemy bardzo
Kuchnia PROzdrowotnatemp. 180 stopni, ok. 50 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto upieczone.Gorące ciasto posmarować odlaną masą kakaową i np. posypać wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi lub orzechami mielonymi, siekanymi lub krokantem, czy czym się uważa
Mix smakuczerwona1/2 ogórka pomidor1/2 pęczka szczypiorku 1/2 puszki kukurydzy ser feta3 łyżki oleju z pestek dyni Biooil3 łyżki soku z cytrynysól, pieprz 1. Przygotowujemy warzywa. Kapustę pekińską drobno siekamy. Ogórka kroimy w półplastry, pomidora również, paprykę na kawałki (ja obrałam ją ze skóry). 2. Ser feta kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy. Wraz z kukurydzą dodajemy do przygotowanych warzyw
Szefowa kuchnidałam domowy)- 5 łyżek śmietany kremowej 30%- 2 jajka + 1 białko (pozostałe z ciasta)- 5 łyżek posiekanej natki pietruszki- sól, świeżo zmielony pieprz Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło – siekamy (ja zimne masło ścieram na tarce). Dodajemy sól żółtko i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 45 minut. W międzyczasie przygotowujemy(...)farsz. Gotujemy w posolonej wodzie kaszę (zgodnie z przepisem na opakowaniu, czyli 20 minut). Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy do wyparowania wody. Ugotowaną, odcedzoną kaszę mieszamy z pieczarkami. Piekarnik nagrzewamy do 180° C. Schłodzone ciasto wałkujemy
mojewypiekiinietylkopromieniście wykałaczkami lub cienkimi patyczkami do szaszłyków. W dno paprykowych kielichów wbić po wykałaczce i umieścić kwiatki centralnie, wbijając ich "łodyżki" w jabłko. Napełnić sosem z majonezu i siekanych ziół, udekorować gałązkami bazylii. W zewnętrzny okrąg kiełbasek wbić pionowo boczkowe szaszłyki.Jubilat postanowił uzupełnić kompozycję
głodny alergikmleka. Po pucharków wlewamy na zmianę: kaszkę, rozpuszczone cukierki, kaszkę itd.Górę deseru polewamy czekoladą rozpuszczoną z 3 łyżkami mleka. Przyozdabiamy cukierkami (przeciętymi na pół) i całość posypujemy siekanymi orzechami laskowymi.źródło inspiracji: przepis Luny z mojegotowanie.pl - zmodyfikowanyMoje posty
Słodka Stronacebule150 g śliwki suszonej4 sztuki liścia laurowego8 ziarenek ziela angielskiego3 łyżki majeranku2 łyżeczki pieprz ziołowyok. 500 ml wina czerwonego wytrawnego100 ml oliwy z oliwek3 łyżki koncentratu pomidorowegosól/pieprzWykonanie:Kapustę siekamy nożem, a następnie wrzucamy do garnka. Zalewamy 2 l wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok. 30 minut.Mięsko kroimy w kostkę, mieszamy razem z solą, majerankiem, odstawiamy(...)minut do lodówki, nakryte folią aluminiową.Kiełbaskę kroimy w plasterki, boczek w większą kostkę, cebulę siekamy. Na patelni podgrzewamy 50 ml oliwy i smażymy naszą wieprzowinkę. Następnie przerzucamy do kapusty. Na tej samej patelni podsmażamy kiełbaskę, a następnie boczek (można dodać jeszcze trochę oliwy, ale jedną łyżkę należy zostawić). Podsmażone dodajemy do kapusty. Wszystko razem dusimy na średnim ogniu.Na
Moje pyszne gotowaniePoniższe zdjęcie pokazuje te proporcje – u nas wyszło ½ szklanki suszonych owoców, ¾ płatków owsianych, ¼ wiórków kokosowych, ½ ziaren, ½ orzechów (na zdjęciu wydaje się nieco mniej, ponieważ są już lekko posiekane). 2. SIEKANIE SKŁADNIKÓW (3 min) Wszystkie bakalie, ziarna i płatki (oprócz wiórków), z grubsza siekamy, gdyż batony będą miały dzięki temu bardziej zwartą konsystencję. Pamiętajcie jedynie o tym, aby oddzielić suszone owoce
Nerds Kitchen