siekane - 2006 przepisów (strona:5/134)

Pasztet z wątróbek z morelami 199

posmaku tej potrawie. 250 g wątróbek drobiowych 50 g masła 1 mała cebula czerwona 1 ząbek czosnku 30 ml brandy sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki siekanej natki pietruszki suszone morele pokrojone w kostkę i namoczone w brandy Na dużej patelni rozgrzewamy 50 g masła i wkładamy 250 świeżej, oczyszczonej wątróbki drobiowej. Zwiększamy ogień i smażymy(...)cebule z czosnkiem dodajemy do zmiksowanej wątróbki, wraz z natką pietruszki, jeszcze raz całość miksujemy na delikatny mus. Ten pasztet z wątróbek przygotowałam w formie roladki i nadziałam suszonymi, siekanymi morelami namoczonymi wcześniej w odrobinie brandy. Wykładamy mus drobiowy na folię aluminiową, na powierzchni układamy morele i zawijamy roladkę w folię, końce folii skręcamy tworząc baton / cukierek. Pasztet schładzałam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety siekane z piersi kurczaka 15946

Dzień dobry! Znacie to proste danie? Czasem nie warto kombinować, tylko postawić na coś klasycznego, a jakże smacznego :-). Banalne w przygotowaniu kotlety z siekanej piersi kurczaka z odrobiną majonezu! Masz ochotę? Zapraszam do przepisu! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Tatar wołowy (befsztyk tatarski) 235

blogu jest już przepis na tatara , ale wtedy dodałam do niego czerwoną cebulkę i odrobinę maggi. A Wy lubicie to danie? Wołowinę na tatara siekamy lub mielimy i podajemy przynajmniej u nas z żółtkami, drobno siekaną cebulką i kiszonymi ogórkami, całość doprawiamy solą i pieprzem, można dodać też oliwę i odrobinę maggi. Gdy jemy tatara od razu przypomina(...)osób: Składniki: 500 g wołowiny, 4 żółtka sól i pieprz do smaku 1 łyżka oliwy 1 mała cebula 1 duży ogórek kiszony Schłodzone mięso wołowe bardzo drobno siekamy lub mielimy, doprawiamy do smaku wg własnych preferencji solą, pieprzem, dodajemy również oliwę, dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. Cebulęi kiszone ogórki bardzo drobno siekamy. Z mięsa wołowego formujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Surówka z kapusty, pora i koperku 351

sprawą KFC. To jest bardzo dobra surówką, jedna z najlepszych. Ta surówka, którą dzisiaj proponuję ma bardzo podobne składniki, ale doprawiana jest zupełnie inaczej, kapusta nie jest też siekana tak drobno. Do ryb natomiast niezastąpiona jest surówka z kiszonej kapusty, na którą przepis znajdziecie tutaj. Surówka z kapusty, pora i koperku, ma dodatek tartej marchewki, oraz jogurtu wymieszanego(...)główki kapusty 1 mały por 1 mała marchewka sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cytryny 1 łyżeczka cukru 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka siekanego koperku Przygotowanie: Kapustę szatkujemy drobno, układamy na durszlaku i posypujemy 1/2 łyżeczki soli. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Białą część pora drobno siekamy. Kapusta pod wpływem soli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym 212

kurek, podobnie jak z innych grzybów, przygotujemy zalewając podsmażone na maśle z cebulą, posiekane drobno kurki wywarem warzywnym, albo rosołem, gotując i zagęszczając śmietanką kremową z dodatkiem siekanego koperku. PRZYGOTOWANIE: Gotujemy 1 torebkę ryżu Parboiled, lubimy ten ryż gdyż nigdy się nie rozpada, nie idzie go przegotować. Z kapusty wykrawamy głąb i parzymy lekko kapustę. Liście rozdzielamy. Ścinamy zgrubiałe(...)nerwy liściowe. Kurki siekamy, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, doprawiamy solą i chili. Mieszamy kurki z ryżem, oraz surowym mięsem mielonym, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, wszystko dokładnie mieszamy. Każdy liść kapusty solimy, a następnie nakładamy po ok. 3-4 łyżki farszu, zakładając boki liści do środka, a następnie zwijamy w rulon. Robimy 6 dużych gołąbków. Gołąbki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mintaj na ryżowej poduszce 188

cytryna 500 ml bulionu 1 średnia cukinia 3 pomidory 3-4 filety z mintaja ( zależnie od wielkości) siekana natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie : Cebulę i czosnek drobno siekam po czym podsmażam na patelni na 1 łyżce oleju to szklistości.  Wsypuję ryż, mieszam cały czas podsmażając, dodaję startą skórkę cytryny i po chwili zalewam bulionem. Doprawiam odrobiną soli(...)ryż układam mintaja w kawałkach i całość duszę do momentu wchłonięcia przez ryż całego bulionu. W między czasie łączę sok z 1 cytryny, pozostałe 5 łyżek oleju i siekaną natkę pietruszki i po wymieszaniu polewam każdy kawałem mintaja podczas duszenia na patelni. Podać można dwojako - każdemu z osobna na talerzu bądź całość w naczyniu żaroodpornym gdzie każdy nakłada sobie

Mechanik w kuchni
Kolorowa sałatka ze schabem i jajkiem 326

błyskawicznie. Wykorzystał do przygotowania sałatki: plastry domowego suszonego schabu wieprzowego , (a Wy możecie wykorzystać jakąś inną szynkę np. westfalską, czy serrano ) ćwiartki ugotowanych na twardo jajek, ćwiartki pomidora, oraz siekaną rzodkiewkę, ogórki małosolne , szczypiorek i majonez delikatny Winiary. Nie ma chyba nic łatwiejszego, a jednocześnie pysznego niż taka kolorowa sałatka. Piotrek ma talent do przygotowywania pysznych, a jednocześnie miłych(...)nagrodzony zestawem soków. Zobaczcie sami: Sałatka z wędzonym łososiem i truskawkami . Potrzebujemy: 10 plasterków suszonego schabu lub innej wedliny 2 ugotowane na twardo jajka 2 pomidory 2 łyżki siekanego szczypiorku 5 rzodkiewek + jedna do dekoracji 2 ogórki małosolne 1 łyżka majonezu delikatnego Winiary sól i pieprz do smaku Ugotowane jajka i pomidory kroimy w ćwiartki. Rzodkiewkę i ogórki siekamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 247

swój wspaniały cytrynopodobny zapach oraz ostry smak. Świeży korzeń imbiru jest jędrny, ma jasnobrązową skórkę i żółte wnętrze. Jako dodatek do potraw najczęściej bywa ucierany na tarce lub siekany. Zupełnie inaczej pachnie i smakuje imbir suszony lub w postaci proszku. Imbir mielony jest składnikiem sypkiej przyprawy curry, zaś utarty - tajskich past curry. Popularny jest także imbir marynowany, gdyż

ClauditteMissCooking
Zupa wigilina z suszonych borowików z quinoą (bez glutenu, bez laktozy, wegetariańska) 194

godziny wcześniej). Gdy marchew i grzyby są już prawie miękkie, dodajemy quinoę i trzymamy na ogniu jeszcze około 15 minut, aż ziarenka się ugotują. Zupę proponuję podać z siekaną natką pietruszki. Życzę miłego, świątecznego i  rodzinnego gotowania

Quinoa Raz!
Cztery pomysły na wigilijne śledzie 366

kilka ziarenek czerwonego pieprzu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Płaty śledziowe kroimy w nieduże kawałki, takie na jeden raz. Pomarańczę filetujemy (usuwamy białe błonki) i kroimy na mniejsze kawałki.  Orzechy drobno siekamy i łączymy ze śledziami i pomarańczą. Miód, olej, ocet ryżowy i rozdrobniony czerwony pieprz łączymy i mieszamy aż do uzyskania gładkiej emulsji. Zalewamy śledzie i odstawiamy(...)łyżka płaska łyżka majonezu 1 kopiasta łyżka śmietany 2-3 łyżeczki octu ryżowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Płaty śledziowe kroimy na  nieduże kawałki, takie na jeden raz. Ogórki i szalotkę siekamy w drobną kostkę. Musztardę łączymy z majonezem, śmietaną i octem ryżowym.  Łączymy ze śledziami, ogórkami i cebulką, odstawiamy na 2-3 h aby smaki się przegryzły

DefinicjaSmaku
Tort świąteczny 268

ciasta garść orzechów włoskich garść rodzynek 3 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki płatków migdałowych 1 kopiasta łyżka nutelli Do obtoczenia: wiórki kokosu mielone orzechy laskowe biały mak czekoladowa posypka siekane orzechy arachidowe rum lub spirytus ozdoby do dekoracji wiórki kokosu do obsypania tortu Przygotowanie: Ciasto: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Margarynę, wodę, cukier i kakao zagotować. Zdjąć

Ala piecze i gotuje
Piernikowe ciasto marchewkowe 171

piernika 1 czubata łyżeczka cynamonu   1/2 płaskiej łyżeczki mielonego imbiru 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 170 g mąki (typ 550) 60 g siekanych orzechów włoskich   (polecam bakalie i przyprawy  Skworcu ) Wykonanie: Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowując składniki na ciasto, w 4 naczyniach, łączymy je w następujący

Smak mojego domu
Uszka z grzybami do wigilijnego barszczu 700

przykrywamy folią i odstawiamy na około 30 minut. Do małego garnka wkładamy suszone grzyby, zalewamy je szklanką wody, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju z dodatkiem masła. Grzyby odcedzamy (wywar można zachować i dodać do barszczu), drobno siekamy i dodajemy do cebuli. Farsz przyprawiamy solą i pieprzem. Ciasto na uszka

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasteczka pomarańczowe 144

dać w prezencie. Polecam również Najlepsze przepisy na ciasteczka i słodkości na Boże Narodzenie oraz dodane wczoraj cynamonowe choinki Składniki : 3 szklanki (poj. 250 ml) mąki pszennej 50 g siekanych orzechów włoskich 1 pomarańcza olejek pomarańczowy 20 g cukru cytrynowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 100 ml płynnego miodu 50 g masła Przygotowanie: Z umytej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekanka z makaronem cebulą, jajkiem i pietruszką 183

Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. 3. Jajka gotujemy na twardo (7 - 8 min) studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. 4. Cebulę obieramy, myjemy i drobniutko siekamy, lub ścieramy na tarce.  5. Pietruszkę myjemy i siekamy.  6. Naczynie żaroodporne nacieramy masłem lub oliwą, wykładamy makaron, jajka, cebulę i pietruszkę, wszystko posypujemy solą, pieprzem i przyprawą

Mój pomysł na