Placek z jabłkami – kuchnia podkarpacka

Placek z jabłkami – kuchnia podkarpacka

Placek z jabłkami – kuchnia podkarpacka

Placek z jabłkami - kuchnia podkarpacka  Szarlotka to ładna, apetyczna nazwa, która każdemu dobrze się kojarzy, jednak nie jest „nasza”. Polskie gospodynie piekły kruche lub półkruche ciasta z jabłkami na długo przed tym, zanim usłyszały nazwę szarlotka. W kuchni podkarpackiej ciasto takie nazywa się plackiem z jabłkami, jabłecznikiem, a nawet jabczokiem (Korczyna) czy jabczyniakiem (Żurawica). Mój dzisiejszy przepis na delikatny, mięciutki i kruchy placek z jabłkami pochodzi z Ziemi Kolbuszowskiej, z... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Trzeci talerz

Autor

Trzeci Talerz

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

jabłka, ciasto, placki, tarta, placki z jabłkami, bułki, szarlotka, ciasta z jabłkami, łatwe ciasto, jabłecznik, szarlotka z jabłkami, szybkie ciasto, roladki, tarta z jabłkami, kruche ciasta, kruche ciasto, ciasto kruche, przepisy na kruche ciasto, bułka pszenna

Inne przepisy z Trzeci talerz

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.