nalewka - 4783 przepisów (strona:264/319)

Anielski tort. 1661

wiśni. Niebiański wygląd ;) Składniki: 5 dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szk kakao 1/2 szkl cukru 500 g sera mascarpone 1000 ml śmietany kremówki Wiśnie kandyzowane (wiśnie z nalewki) 400 g białej czekolady 1 szkl zimnej wody przegotowanej sok z cytryny do smaku 4 łyżki cukru łyżka spirytusu (można pominąć)  Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając

Malinowe Pocałunki
NALEWKA JABŁKOWA 147

cukier się rozpuści.Odstawiamy na 2 tygodnie w ciemne miejsce.Po tym czasie sok mieszamy ze spirytusem.(żeby miec ciemniejsza barwę:suszone jabłka słodzimy gotujemy w wodzie,sok dodajemy do nalewki-nie jest to jednak konieczne).Odstawiamy na 10 dni,po tym czasie  rozlewamy do butelek

Z Majeczką w kuchni
I dalej butelki na wino i nalewki 122

Moje propozycje na butelki na wino i nalewki, pomysł na prezenty lub umilenie kolacji

Pasje Jolki
Tort czekoladowo - malinowy 280

mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 300 g malin 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody PONCZ: pół szklanki gorącej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżki nalewki truskawkowej/wiśniowej/malinowej + dżem truskawkowy    coś do dekoracji (ja wykorzystałam czekoladowe ażurki)     kilka borówek amerykańskich do dekoracji WYKONANIE: Do tego tortu wykorzystałam tortownicę o średnicy

Serce zamknięte w formie pyszności
Tort malinowo - borówkowo - czekoladowy 236

czekolady gorzkiej 200 g malin 200 g borówek 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanka gorącej wody PONCZ: pół szklanki gorącej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżki nalewki truskawkowej/wiśniowej/malinowej + dżem truskawkowy    coś do dekoracji (ja udekorowałam tort czekoladowymi serduszkami i startą czekoladą)    kilka borówek amerykańskich do dekoracji WYKONANIE: Do tego tortu wykorzystała

Serce zamknięte w formie pyszności
Przegląd tygodnia na moim blogu-1 151

Zupa grzybowa Pieczona karkówka Wiejski chleb Gołąbki tradycyjne Knedle z mięsem Zapiekanka z ryżem Łosoś w sosie Rozgrzewający napój Nalewka świąteczna Pigwa Łosoś Kapusta kiszona Pasta z tuńczyka SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Nalewka świąteczna 128

Chyba już ostatnia chwila na nalewkę świąteczną. Mam nadzieję, że nabierze swojej mocy. Minimum 5 tygodni, więc zmieszczę się na styk. Opinią na temat smaku podzielę się po świętach, ponieważ robię ja po raz pierwszy, dlatego  nie wiem jak smakuje. z opinii innych internatów i blogowiczów wynika ,że jest bardzo dobra.   SKŁADNIKI  100 g. suszonej żurawiny

W kuchennym oknie Ewy
LIKIER A'LA MALIBU. 1566

licz na wódkę czy kupne wino, którego markę znają wszyscy, a które smakuje jak stary kompot. Usiądź i powąchaj. Spróbuj. I jak? Wiedziałam, że Ci zasmakuje... Przyrządzanie domowych nalewek czy innych trunków to świetna sprawa. Idealne na prezent, na rodzinne uroczystości czy romantyczne chwile we dwoje, a nawet do raczenia się nimi podczas wspólnych spotkań, nie tylko przy stole

W kuchni Karmel-itki
Baldachy kwiatów czarnego bzu w cieście smażone na oleju rzepakowym. 167

Najbardziej zakochana jestem w róży i właśnie kwiatach czarnego bzu. Mają bardzo intensywny i dość specyficzny zapach.  Jak dla mnie niebiański. Mam już zrobiony syrop, w planach nalewkę, ale dziś wykorzystam pomysł mojej babci. Smażone na oleju rzepakowym, ponieważ olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3. A to co zdrowe powinno się wykorzystywać jak najczęściej.   Składniki: szklanka

Malinowe Pocałunki
Gruszki w syropie waniliowym 148

dodajemy cukier, przyprawy, wodę i gotujemy. Do gotującego sie syropu włożyć obrane owoce. Gotować aż lekko zmiękną. Włożyć do słoików, zalać syropem i pasteryzować. Smacznego:) źródło ,, Przetwory i nalewki

Anioły w kuchni
Ogórki marynowane w occie koperkowo - winnym 194

ogórki, zamykamy słój i odstawiamy w chłodne miejsce. Najlepiej smakują 2 tygodnie po przygotowaniu. W ciemnej, chłodnej piwnicy przechowują się przez kilka piwnicy.  /Przepis zaczerpnięty z książki ,, Przetwory, nalewki, wina

Anioły w kuchni
Wiśnie z kokosem 221

Odstawimy na 4 godziny.Następnie zagotowujemy i gotujemy 5 minut. Likir dodajemy pod koniec gotowania.Przekładamy do słoiczkow i pasteryzujemy 15 minut.     wg. "Moje gotowanie-Przetwory i nalewki

Anioły w kuchni
Cukinia w occie curry 173

garnku łączymy posiekany czosnek, wodę, cukier, sól, curry, ocet. Zagotowujemy przez 3 minuty. do słoików wkładamy cukinię i zalewamy zalewą. Pasteryzujemy 10 minut.     źródło "Przetwory i nalewki" - Moje gotowanie

Anioły w kuchni
Jesień na Roztoczu 171

poszukiwaniu darów jesieni: tarniny, głogu i owoców dzikiej róży. Po drodze cisza, spokój, piękne widoki i dużo słońca. Zebrane owoce po odpowiedniej obróbce będę mogła wykorzystać do przygotowania jesiennej nalewki.  Prawda, że pięknie

Pasja Smaku
Mus czekoladowy z wiśniami. 142

koniec wmieszać ubite białka. Mus przełożyć do pucharków, wstawić do lodówki na godzinę. Udekorować bitą śmietaną. W tytule piszę „Mus czekoladowy z wiśniami”. Wykorzystałem wydrylowane wiśnie z wiśniowej nalewki, które dodałem do czekoladowego musu. Wiśnie takie podajemy tylko dorosłym. Dla dzieci, wiśnie mogą być z kompotu, byle bez pestek. Można również ten dodatek pominąć

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania