ciezkostrawnych potraw,jak np.grochowka,zupa fasolowa,zurku czy tlustych mies:baraniny,gesiny,kaczki.Jest konieczny przy wyrobie kielbas.Swietnie komponuje sie z szalwia,rozmarynem i tymiankie.Znajduje zastosowanie w przemysle spozywczym (likiery,nalewki) i kosmetycznym (mydla,perfumy).To malutkie,niepozorne,pachnace ziolko ma rowniez wlasciwosci lecznicze.Wlasciwosci przeciwzapalne majeranku mozna uzyc w leczeniu chorob skory,a nawet oczu (np.zapalenie spojowek),wlacznie z tymi wywolanymi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wiśni zadowoli każdego. Przepis na ciasto znalazłam na blogu Niebo na talerzu. Użyłam do murzynka wiśni mrożonych, bo akurat takie miałam ale można użyć wiśni z konfitury lub nalewki. Moje ciasto jest niższe, dlatego, że użyłam trochę większej blaszki niż ta zalecana. Na pewno warto wypróbować ten przepis Murzynek kokosowy z wiśniamiSkładniki (na blaszkę ok. 23x27cm):200 g masłaszklanka wodypół
UgotujmyTo.plrozpuszczoną ( ale nie zimną ) żelatynę – dokładnie mieszamy.CAŁOŚĆ :Pierwszy blat biszkoptowy układamy na spodzie z tortownicy.Obficie nasączamy go kompotem pozostałym z wiśni ( ewentualnie dodatkowym alkoholem w postaci nalewki wiśniowej ).Smarujemy po całości połową dżemu wiśniowego , a następnie częścią ubitej śmietany.Delikatnie wygładzamy i układamy wiśnie.Przykrywamy kolejny blatem biszkoptowym , nasączamy kompotem.Smarujemy dżemem wiśniowym i kolejną warstwą ubitej śmietany.Układamy
Ostra na Słodkoposolić do smaku i dokładnie wymieszać. Wypełnić nadzieniem karczocha i przełożyć do szybkowaru zawierającego oliwę z oliwek , ząbek czosnku.Wypełnić szybkowar ziemniakami pokrojonymi w wieksze kawałki dodać 2 nalewki wody, sol do smaku. Gotować w szybkowarze przez 15 minut od momentu pierwszego ujścia pary.SMACZNEGO
zielonacukinkaPRZYGOTOWANIAPrzepłukać soczewicę w zimnej wodzie. Do garnka dodać oliwe z oliwek, nać pietruszki, papryczke chili, listki szałwii, rozmaryn, ząbek czosnku, lekko podsmażyć. Dodać soczewicę i 2 nalewki wody. Gotować na małym ogniu przez około 30 minut często mieszając i jeśli potrzeba dodając gorącej wody ( można skrócić czas gotowania używając szybkowaru
zielonacukinkaprzy którym nie trzeba się narobić i które będzie szybko gotowe, to przepis na pleśniak jest idealny. Idealny jest również gdy zalegają nam w lodówce dżemy, powidła, owoce z nalewki :) czy inne przetwory owocowe. Pleśniak jest łatwy, nie opadnie, nie zrobi się z niego zakalec, nie jest za słodki, nie da się go zepsuć. Ma jedną wadę - szybko znika
Z butelką mleczka w tlegoszczą. Zmieniają się tylko smaki dodatków. Czasem zjadamy je zanim ostygną, a czasami kiedy postoją chwilę w lodówce. Ale wtedy dobrze jest je dodatkowo polać odrobiną owocowej nalewki ;)Składniki na 4 porcje:pół litra mleka,, 2 łyżki mąki pszennej,2 łyżki mąki ziemniaczanej,3 czubate łyżki cukru waniliowego,1 łyżka masła,12 kostek gorzkiej czekolady,4 łyżki
Codzienna kuchnia niecodziennaJeśli już mamy pigwę możemy zrobić nie tylko nalewkę, ale też pyszny dżemik na zimę.Pigwa jest bardzo zdrowym owocem, bogatym w witaminę C, zawiera jej ok. 7 razy więcej,niż cytryna. Ma również działanie wykrztuśne. Poza tym dżemik świetnie smakujez twarożkiem.Owoce pigwy myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych.Kroimy w cienkie kawałki o dowolnym kształcie
Maminek kulinarnytrawiennych, w bólach mięśniowych i menstruacyjnych. Był ratunkiem dla przeziębionych. Cynamon można dodać nie tylko do ciast. Pasuje do herbaty, kawy, napojów mlecznych, a nawet mięsa. Przyjemnie aromatyzuje nalewki. Warto dodać, że przyprawa ta jest sprzymierzeńcem odchudzających się. Przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, reguluje pracę nerek. Czyli oczyszcza organizm i pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. Często jest
Smakowity Blog Kulinarnyryż jest już suchy zaczynamy podlewać przygotowanym, wrzącym bulionem warzywnym, po jednej nalewce, za każdym razem mieszając. Gotujemy w ten sposób ryż przez około 12-14 minut ( w zależności od rodzaju ryżu ). Dodać dynię rozdrobniona na papkę, dokladnie wymieszać
zielonacukinkaoliwek, zabek czosnku, kapary, oliwki, pokrojoną paski paprykę ( usunąć nasionka ) Podsmażyć na silnym ogniu przez około 5 minut często mieszając. Dolać 1 nalewkę wody, zmniejszyć ogień do minimum i dusić pod przykryciem 10 minut. SMACZNEGO
zielonacukinkamakaronu kokardki sól SPOSÒB PRZYGOTOWANIA Do garnka wlać olej, dodać pora pokrojonego w drobne krążki, papryczke chili, nać pietruszki, dynie pokrojoną w kostkę i chwile podsmażyć. Dodać pół nalewki wody, sól i dusić pod przykryciem przez około 15 minut. W tym czsie ugotować makaron kokardki w osolonej wodzie. Z ugotowanej dyni wyjąć papryczke chili a nastepnie zmiksować całość mikserem
zielonacukinkaoleju z oliwek, dodać pokrojoną cebulę i ułożyć na niej filety drobiowe. Podsmażyć na bardzo dużym ogniu, odwrócić i podsmażyć z drugiej strony. Dodać nalewkę wody sól do smaku i dusić pod przykryciem na dużym ogniu przez okolo 5 minut. SMACZNEGO
zielonacukinkaidealnie łączą się z wysokogatunkowymi mięsami, a pesto z czosnku niedźwiedziego nada całemu daniu wyjątkowej pikanterii.Danie można serwować bez pieczywa z kleksem pesto na schabie.Marynata do mięsa:100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu,sok i skórka otarta z 1 cytryny,4 łyżki oliwy,3 łyżki jasnego sosu sojowego,świeżo mielony pieprz.Sos do sałatki owocowej:6 łyżek syropu z kwiatów
SzczyptaSmaQpowodu zawartości sambunigryny, substancji toksycznej, którą łatwo usunąć w trakcie przerabiania, np. gotowania lub suszenia. Dojrzałe owoce bzu czarnego są znakomitym surowcem do wyrobu konfitur, soków, win i nalewek, a w postaci suszu jako dodatek do herbat. Mają intensywny kolor, którym można podkręcić przetwory blado wyglądające lub w bliżej nieokreślonym kolorze (np. z jabłek). Pikantna konfitura z antonówek
SzczyptaSmaQ